Last news in Fakti

3 Август, 2020 09:25 7 343 14

Тук отглеждат зеленчуци без вода и почва

  • оае-
  • зеленчуци-
  • производство

На вертикалното земеделие се разчита да реши проблема с осигуряването на зеленчуци и плодове в ОАЕ и в целия регион

Тук отглеждат зеленчуци без вода и почва - 1

"Когато за пръв път споменах, че ще садя домати в пустинята, хората решиха, че съм полудял", спомня си Скай Кърц, основател на фирмата "Pure Harvest Smart Farms". Тя се рекламира с логото "По-чисти от органичните" и през 2017-а година  изгради първия напълно климатизиран парник в Абу Даби.

Обединените арабски емирства едва ли са идеалното място за садене на домати. Там вали само 12 дни в годината, а селскостопанската площ заема по-малко от един процент от цялата територия. В такъв случай не е чудно, че 80 на сто от хранителните продукти се внасят. ОАЕ инвестират милиони в нови технологии, включително и в така нареченото "вертикално селско стопанство". Страната има амбицията да се превърне в пионер в тази област.

По няколко реколти годишно

Какво означава "вертикално селско стопанство"? В рамките на тази технология салатите и зеленчуците растат на няколко етажа в парника, чак до тавана. Светлината се осигурява чрез система от LED лампи, а поливането се осъществява чрез капково оросяване от специални пръскачки. Системата може да се програмира така, че всяко растение да получи точно толкова, колкото му трябва. Така става възможно да се прибират по няколко богати реколти годишно, независимо от сезона.

"На полето са необходими 30-40 дни, докато салатите и листните зеленчуци станат за бране. Тук те са готови за 12 дни", обяснява Марк Ошима, основател на американската фирма "Aerofarms". С финансова помощ от държавата фирмата изгражда в Абу Даби най-голямия комплекс за вертикално селско стопанство, в който още от догодина ще се отглеждат около 800 различни вида зеленчуци, листни зеленчуци и други културни растения.

Предимствата на тази технология са очевидни. Необходима е много по-малка площ, а нуждата от вода намалява с цели 95 процента в сравнение с традиционното селско стопанство. При вертикалните зеленчукови градини няма пръст, тъй че ценната вода не попива неизползвана в почвата. Вместо в пръст, корените на културните растения се развиват в обогатен с различни съставки воден разтвор. В рамките на тази система, наричана хидропоника, водата напрекъснато циркулира в затворен кръговрат, така че не се губи нито капка.

Наред с плюсовете има и минуси

Селското стопанство "поглъща" 70 процента от сладката вода на планетата. "А в ОАЕ водата е особено скъпа. Затова пък енергията е евтина, тъй като се произвежда с държавни субсидии", обяснява Ян Вестра от нидерландския концерн "Priva", който доставя техническото оборудване и софтуера за вертикалните парници. Вертикалното селско стопанство се нуждае от страшно много енергия, която да захранва климатичната инсталация и осветлението.

И точно тук се появява един сериозен проблем за околната среда. На природата мечтата за някаква "зелена пустиня" всъщност може повече да навреди, отколкото да помогне. Защото електричеството в ОАЕ се произвежда главно от изчерпаеми енергоносители, които увреждат климата и предизвикват парников ефект. Т.е. може да се каже, че вертикалните парници ускоряват глобалните климатични промени - и то в регион, където тези промени са особено осезаеми. Според едно изследване, през 2050-а година средната температура в Абу Даби може да се повиши с цели 2,5 градуса.

Тъкмо поради тази опасност Скай Кърц уверява, че неговата фирма си е поставила за цел да инвестира големи суми във възобновяеми енергоносители. Вилем ван дер Сханс от нидерландския университет във Вагенинген смята обаче, че много фирми в сферата на вертикалното селско стопанство нямат устойчиви решения на проблема с високата консумация на електроенергия. А Фред Рьойхт, експерт по вертикално селско стопанство в концерна "Priva", изтъква следното: "Когато изчисляваме дали производството на една или друга храна е вредно за климата, винаги трябва да имаме предвид и допълнителните разходи за транспорт и хладилни помещения". Да, вертикалните парници изразходват много ток, но това пък спестява транспорта от далечни страни - със самолети, кораби или камиони. Освен всичко друго при вертикалното селско стопанство се използва много по-малко вода  и по-малко пестициди, а плодовете и зеленчуците достигат съвсем свежи до крайния потребител, припомня експертът.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 божкееее

    31 3 Отговор
    И за кво им е лед осветление като там слънце поне коклкото искаш?Да си конструират специална покривна онструкция,която да пропоуска слънчевите лъчи избирателно вмесо да плаща ток.

    Коментиран от #5, #6, #11

  • 2 русенец

    64 3 Отговор
    Ако и от ОАЕ започнем да внасяме зарзават, понеже нашият е скъп, а и малко, то тогава българските градинари, научили половин Европа как се садят домати ще се въртят в гробовете си. Не, че Австралийският лук в Лидъл е лош, ама някога и ние имахме лук.:(((( Пуста демокрация и пуста София, град на търговци и прекупвачи.

    Коментиран от #12

  • 3 Всичко е измама и кражби

    42 0 Отговор
    При нас водата е без пари, ЕО , дава милиарди за вастановяване
    на напоителните системи ,които Харизанов от ГЕРБ ,продаде за скрап, сега същия , е" великия политически стратег ",как се прави политика с Европейски пари !
    Идва ред, на милиардите за възстановяване на канализацията на национално ниво, един "курбан - сикиз ", който Доган ,яко усвоява вече от една година , много силно ,лично и арогантно.
  • 4 зеленчуци без вода и почва

    36 0 Отговор
    И без вкус.
  • 5 46466

    23 2 Отговор

    До коментар #1 от "божкееее":

    Не се връзвай на глупостите от статията, има си такива покриви, целия Израел е покрит с такива и гледат какво ли не в пустинята. От домати до овошки. Отделно соларни паркове генерират тока за обезсоляване на морска вода и после за поливане. Едва ли арабите не ги знаят тия работи.

    Коментиран от #7

  • 6 гост

    10 6 Отговор

    До коментар #1 от "божкееее":

    Абе разбирачо наакан , що не си мълчиш поне , ами ръсиш простоттии ?? Осветлението е специално със спектър на светлината която действа на фотосинтезата и е различно за различните видове , без вредните ултравиолетови и инфрачервени части , освен това е 24 часово , а не 8-10 часа като естествено и най-важното е на ВСЕКИ етаж от десетината в парника , които са през 40-50 см , тоест се засенчват един друг !!!! И ако покрива беше прозрачен единствено най-горния ще изгори от слънцето , а долните пак ще са засенчени !!! И ще има десет пъти по-голям разход за охлаждане от изолиран покрив !!! Още "съвети" на хора дето с това се занимават ще даваш ли ???

    Коментиран от #8

  • 7 гост

    5 7 Отговор

    До коментар #5 от "46466":

    Още един разбирач !!! Що ли не ви питат вас , ами "наразбиращите" холандци , дето са я измислили тая "глупост" оранжерията , хахаххаха !!!

    Коментиран от #9

  • 8 342

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Извинявай - ти трева ли ще гледаш или домати? За какво ти е да ги правиш всички тези глупости?!? А това за вредните инфрачервени лъчи изби рибата - прочел си някъде нещо и плещиш глупости на килограм. Отвори си един гугъл и виж как се отглежда продукцията в Израел и няма какво да го мислиш. Да не говорим акъл да раздаваш за вредни инфрачервени лъчи хахаха!!!
  • 9 3434

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Мерси че сравни Холандия с ОАЕ, климата е 1:1 в двете държави. Нали ти казах чел си там нещо ама нито си разбрал нито пък може да се изказваш по темата без да ставаш смешен.

    Коментиран от #10

  • 10 гост

    2 5 Отговор

    До коментар #9 от "3434":

    ВСИЧКИ оранжерии в ОАЕ са правени от ХОЛАНДСКИ фирми и ЩЕ БЪДАТ правени от холандски фирми , щото са НАЙ-ДОБРИТЕ и държат повечето от световния пазар , ама "специалист" като тебе отде да знае , като бил чул нещо за Израел , хахахаххаха !!! А да си видял в Израел оранжерии на десет етажа , специалисте ???? А да си чул , че даже в Израел на едноетажните оранжерии ДЕНОНОЩНО има засенчване със специални екрани , точно заради инфрачервените и ултравиолетовите лъчи ???? А поне да беше забелязал , че дори я статията ти пишат , че разхода за ток е за ОХЛАЖДАНЕ , а не за отопление като в Европа и въобще северни страни ??? Казах ти скрий се някъде и не си ври гагата в неща дето хал хабер си нямаш от тях !!!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 То и сега има лук и краставици

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "русенец":

    Ама няма верига която да предпочита българското пред вноса, все пак картела си е картел, метро като пусне ананаси на промоция , то лидъла и Кауфланд не подбиват цената, а и нали все пак те гледат да си пробутат пластмасовите холандски домати че залежават по 6-7 месеца в складовете и няма място за друга стока пък не ги изхвърлят че няма гниене на тоя холандски торен зеленчук.
  • 13 Читател

    10 0 Отговор
    Ок, отглеждат ги. Но какви витамини и минерали има в тези "зеленчуци"? 'Що не си ги правят на 3Д принтер, няма да си играят с толкова сложни инсталации :)

    Коментиран от #14

  • 14 ехаа

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Читател":

    Това е номера!....