Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Юли, 2022 20:53 4 447 22

Лоши новини за стандарта на живот на европейците

  • цени-
  • стандарт на живот-
  • европа-
  • европеец-
  • газ-
  • ес-
  • решение

С 15% ще намали потреблението на руски газ Европа към 31 март 2023 година

Лоши новини за стандарта на живот на европейците - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Страните от Европейския съюз (ЕС) очакват спад в жизнения стандарт поради безпрецедентното решение на Съвета на ЕС да намали потреблението на газ с 15% тази зима. „„Бедните“ страни с относително нисък БВП на глава от населението и страните, в които не са развити цифрови енергоспестяващи технологии, ще бъдат първите, които ще пострадат“, каза в интервю за РИА Новости заместник-директорът на Института за Европа на Руската академия на науките, експертът от RIAC професор Олга Буторина.

Министрите на енергетиката на ЕС постигнаха политическо споразумение на срещата на Съвета на ЕС във вторник за доброволно намаляване на търсенето на природен газ с 15% между 1 август 2022 г. и 31 март 2023 г. Държавите ще могат сами да избират начини за спестяване на пари.

Още новини от Украйна

„Решението на Съвета на ЕС да намали потреблението на газ с 15% тази зима е безпрецедентно решение. Подобно решение не е вземано досега в Съюза и историята все още не познава колективни стъпки от този вид. Разбира се, европейските страните трябваше да пестят въглеводороди по време на петролната криза от 1973 г., но сега това е първият път в такъв обем“, отбеляза експертът.

Икономията на енергия в еднакъв размер за страни с висок БВП на глава от населението като Дания, Ирландия, Холандия и с нисък БВП на глава от населението като България, Румъния, Латвия и Литва ще доведе до различна промяна в качеството на живот. В допълнение, потреблението на енергия се влияе от нивото на развитие на цифровите енергоспестяващи технологии. Дигитализацията на икономиката е развита в страни като Ирландия, Дания и Холандия, докато в Гърция например нивото на развитие на подобни технологии не се е променило много през последните 20 години.

„Тези мерки най-трудно ще се пренесат в страните с по-нисък БВП на глава от населението, тоест „бедните“ държави и страните с недостатъчно ниво на цифровизация на икономиките си, преди всичко Гърция и Португалия, и в по-малка степен ще засягат страните от "ядрото" на ЕС“, казва експертът.

Държавите от ЕС, които са по-зависими от вноса на природен газ, ще трябва да затегнат коланите и да пестят пари. „Според резултатите от 2021 г. ЕС като цяло е внесъл 150 милиарда кубически метра газ, докато зависимостта от руския газ е била 40%. През юни 2022 г., поради намаляването на доставките от “Газпром“, само 20% от внесения газ за скандинавските страни и балтийските държави традиционно имат най-високи нива на зависимост от руския газ: Финландия - 100%, Латвия над 90%, България и Естония също имат високи нива - над 80%, Австрия и Унгария - над 60 % от нуждата им от газ се задоволява за сметка на Руската федерация“.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урсуса

    66 3 Отговор
    Аз Ви докарах до тука !

    Коментиран от #12, #20

  • 2 Дреме ми за европейците

    72 3 Отговор
    Нека и те усетят как се живее в периферията, която източваха с десетилетия!
  • 3 Путин

    59 6 Отговор
    Ами като не слушате,така става
  • 4 Пич

    63 6 Отговор
    Знаех си аз , че ще се изравни е с европейските стандарти ! И друго си знаех ! Че а влезнахме в ЕС , а му се ... ...... ! Ама , хубавото е , че сме влезли и в НАТО ! Значи , и на него ще му се ... ...... !!!
  • 5 бл.134 в Zап. парк

    57 2 Отговор
    Грабежът на ЕЦБ .Цяла Европа стана като Гърция от 2008 г.Тия дърти госпожички начело погребаха 80 годишен мир под планини от напечатани хартийки!
  • 6 Бедните страни са

    65 3 Отговор
    Използвани - за нуждите на богатите страни.
    А са използвани, щото толкова им е акъла...оставят олигофрени да ги управляват!
    Орбан единствен има достойнство!
  • 7 Грульо

    47 2 Отговор
    "Лоши новини за стандарта на живот на европейците"

    Големото зануляване продължава.
  • 8 0000

    9 44 Отговор
    Бедните ги знаем ,дето бачкат за купа ориз на месец или бала сено,Индия,Китай ,Еритрея ,Русия
  • 9 така е то

    43 6 Отговор
    С които сме се хванали, не са прокопсали!
  • 10 Няма такава държава

    48 3 Отговор
    Аз не разбирам от политика икономика и тн но едно нещо все пак ми е интересно... ЕС знае ли какво е съюз ? След като държавите са в съюз наречен европейски следва да има една законодателна форма според която всички членки да следват след това икономическа еднакви заплати цени услуги ... Незнам но това е просто няква формалност че е съюз които не се усеща в никва степен.. всяка държава си има своите нормативи които следва ... Май е просто параван да се перат едно пари на банките на големите страни и нищо повече ...

    Коментиран от #22

  • 11 Дрън дрън та пляс

    34 4 Отговор
    От всичко стана ясно че ние ще го ядем най големия
  • 12 Гордостта на Тарра

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Урсуса":

    Недей с това име че се сещам за един от миналото където беше от левия бряг .. доста известен .. и почва да ми се гадо
  • 13 Сали

    22 2 Отговор
    Подготовка за единния базов доход.Харчиш толкова и нито стотинка повече.
  • 14 😂......

    10 16 Отговор
    Тия просяци са се загрижили за жизненият стандарт на европейците, мислете си за вашите хора бе нещастници диви.
  • 15 КРАЙНО ВРЕМЕ

    26 2 Отговор
    ЕВРОПЕЙСКИТЕ "РЪКОВОДИТЕЛИ" СА АБСОЛЮТНИ .......НАРОДОЗАГРОБИТЕЛИ,.....И ТОВА СКОРО ЩЕ ....ЛЪСНЕ !
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Анонимен

    20 0 Отговор
    И кво, пак ние най бедните ще гризнем дръвцето ... а що не им .... аз 90 години съм живял на студено, нали затова искахме да сме част от Европа, да не сме пак на студено, пък тя сега с лека ръка реши да сме на студено .... Ама Урсула едва ли ще е на студено? В евро парламента едва ли ще студуват ? Само Ганьо в панелката ще му тракат зъбките.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 уайтнoйз

    6 1 Отговор
    добре че половината население ни е ромейско... че паднеме на половина. а бтв лошите новини за стандарта не са от тая година. от поне 10 пестят дори средната класа. не е страшно оти 50 години бейби бумърите поживеха и скоро ше ги закопат сите.. та нема да има кой да разказва
  • 20 Само напомням

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Урсуса":



    ВЕЛИКОТО НУЛИРАНЕ по ПЛАН. ПЛАНдемия и изкуствена война. Шваб си каза, че дори Путин е част от неговите "пробити" политици. КОНСПИРАЦИЯ, а?


    2030 ще протежаваме НИЩО и ще сме щастливи - те са си го написали.







    😉
  • 21 Буха ха

    4 0 Отговор
    Аз предлагам колективни ограничения на разходите. От другия месец намаляваме с 25% консумацията на черен хайвер, трюфели, френско шампанско и хавански пури. Аз съм съвестен и ще се справя, но бай Данчо пенсионера най безсрамно ще саботира колективните ограничения
  • 22 Аман от съюзи,

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Няма такава държава":

    Едно време Съветски съюз,но не членувахме в него,бяхме приятелски държави,сега Европейски съюз,но сме страна членка,и на мен не ми е ясно,откак се помня все съюзи,сега даже сме нахендрени в ЕС.