Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Юли, 2022 20:53 6 205 14

Разтрогнаха ключов договор за 240 000 тона украинска пшеница

  • украйна-
  • египет-
  • зърно-
  • сделка-
  • разтрогване

Египет се отказа от сделката

Разтрогнаха ключов договор за 240 000 тона украинска пшеница - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Египетските власти освободиха украинските компании от задълженията им да изпратят 240 000 тона пшеница, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

Според агенцията Генералната дирекция за доставка на стоки на Египет (GASC) освободи Nibulon и Inerco от договорните им задължения за доставка на четири пратки пшеница.

Четири партиди зърно бяха закупени още през декември 2021 г., но те не бяха изпратени преди началото на войната в Украйна. Друг товар се намира в пристанище Черноморск и чака да бъде зипратена като част от "продуктовата сделка“.

По-рано стана ясно, че заради ситуацията в Украйна там са блокирани около 300 000 тона зърно, които е трябвало да бъдат доставени в Египет. Руският външен министър Сергей Лавров каза, че проблемите с изпращането на пшеница са възникнали поради минирането на пристанища.

На 22 юли в Истанбул Русия, Украйна, Турция и ООН подписаха споразумение за доставка на зърно от блокираните пристанища на Украйна.

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, коментирайки отказа на Египет от украинско зърно, каза, че тази стъпка едва ли ще бъде свързана с посещението на външния министър Сергей Лавров в тази страна. „Това едва ли е свързано с посещението на Лавров, ние имаме свои собствени договори с Египет за съответните доставки, които Русия изпълнява. А що се отнася до отношенията на Египет с други държави, това са си отношения на тези съответни страни“, каза Песков.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 38 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лена Мустака

    94 12 Отговор
    Само тукашните загубеняци ще купят украинското отровно зърно - отровено от войната и от препарати, забранени на територията на ЕС.
  • 2 да де

    73 4 Отговор
    Зеления утре ще ги прокълне, че работят за Путин.
  • 3 Сатана Z

    43 2 Отговор
    Закъснявате с новините,Факти.Това го съобщих преди 6 часа . Заплатите вървят ли или ги навият?

    Коментиран от #5, #6

  • 4 дедо

    65 9 Отговор
    започна се :) Окрайна влиза в зловещи дългове, САЩ има изпращат оръжие (може би), но то не е безплатно. Направо си приключват като държава (каквато никога не е била)
  • 5 ДА!

    28 2 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана Z":

    Новината е,че тази ,,новина",не е ,,новина"...!
  • 6 Някой

    30 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана Z":

    Още вчера беше новина в някои чуждестранни сайтове. Просто Милена е единствената, която се оптва да поддъжа някакъв баланс в информацията

    Коментиран от #11

  • 7 900000

    64 3 Отговор
    И в България има украинско зърно, но даже кокошките ( домашните, на село) не го ядат !!!
    ГМО ли , други отрови ли...не знам с какво е обработено ?!?! А на хората ще го пробутат, без даже да усетим, че ядем отровен хляб !
  • 8 Ха-ха-ха

    11 2 Отговор
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 9 Иванушка  🇷🇺

    54 6 Отговор
    Ще разторгнат я. Укро-жито менте пръскано с мухозол и какви ли не нерегламентирани отрови. И на врага си не бих пожелал това жито ))
  • 10 Софиянец

    38 5 Отговор
    Ето бе, вече няма проблем с износа на жито от окрайна! То никой не го иска, за да го изнасят 😂🤭
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 оня с коня

    7 23 Отговор
    Египет е ТРАДИЦИОНЕН КУПУВАЧ на Руска пшеница,както и Турция.Явно че Украйна се явява с Пшеницата си Конкурент на Русия относно Египет,затова и Лавров НЕМЕДЛЕНО посети Египет за да "оправи" нещата.А КАК се оправят Нещата? Ами Не със Заклинания и Кандърми,а с Реално СМЪКВАНЕ НА ЦЕНАТА на Руската пшеница за Египет и ето го резултата.Ама ще отрича Песков че не посещението на Лавров е причина за отказа на Египет от Украинското жито - Затова получава заплата,а за старанието си е нормално да получи и Поздрав от Читавите Хора с песента "Кат ми пееш Пенкеле,кой ли те слуша".

    Коментиран от #13

  • 13 Ти мислиш

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "оня с коня":

    ли, че за някакви кирливи 300 000т зърно Лавров ще бие път до Египет??? То няма и два кораба
  • 14 Един човек

    4 0 Отговор
    Нещо не мога да разбера.На нас за какво ни е жито.?Ние си имаме,и даже изнасяме.Купуваме от укрите само да им правим услуга и да им пълним джобовете ли?