Last news in Fakti

13 Февруари, 2023 08:15 3 088 17

Френският излишък от вино в избите става промишлен алкохол

  • франция-
  • вино-
  • лозя-
  • индустриален алкохол

В понеделник министерството на земеделието заяви, че ще похарчи до 160 млн. евро за дестилация на виното в промишлен алкохол, за да се използва част от изоставането

Френският излишък от вино в избите става промишлен алкохол - 1
Снимка: Shutterstock

Франция планира да похарчи милиони евро, за да превърне излишното си вино в промишлен алкохол за фармацевтични и козметични цели в опит да се справи със свръхпроизводството, съобщи тази седмица Министерството на земеделието.

Франция, която е вторият по големина производител на вино в света след Италия, отдавна е известна като страна на почитателите на виното, припомня АФП.

Но производителите в югозападния регион на Бордо твърдят, че свръхпроизводството и спадът в потреблението на по-достъпните марки на вътрешния пазар са напълнили избите им и не им е останало място, където да съхраняват плодовете от следващата реколта.

В понеделник министерството на земеделието заяви, че ще похарчи до 160 млн. евро за дестилация на виното в промишлен алкохол, за да се използва част от изоставането.

В Бордо винопроизводителят Дидие Кузине заяви, че предложената сума е достатъчна, за да подпомогне всеки малък бизнес само за няколко месеца, ако се разпредели в цялата индустрия в страната.

Имаме "изоставане от 24 месеца в нашите изби", каза той пред АФП.

Производителите в района на Бордо искат обезщетение в замяна на изкореняването на част от лозята им - практика, известна като "изкореняване" на земята.

Това би помогнало за намаляване на производството в дългосрочен план и би позволило на лозарите да използват земята за други дейности.

Кузини и колегите му производители смятат, че за да се постигне промяна, трябва да бъдат изкоренени поне 15 000 хектара лозя - площ, равняваща се на 21 000 футболни игрища - в целия регион.

Френският излишък от вино в избите става промишлен алкохол
Снимка: Shutterstock

Те настояват за обезщетение от 10 000 евро на хектар.

Правителството за последен път спонсорира дестилацията през 2020 г., след като световната криза Covid-19 доведе до затваряне на ресторанти и барове, а износът на френско вино спадна.

По данни на Националната междупрофесионална комисия по лозарство и винарство във Франция около половин милион души работят във винарската индустрия.

Ако не се предприеме нищо, "се опасяваме, че през следващото десетилетие ще бъдат застрашени между 100 000 и 150 000 работни места", предупреди през декември ръководителят на комисията Бернар Фарж.

Продажбите на червено вино във френските супермаркети са намалели с 15% през миналата година, според Генералната асоциация на винопроизводителите в страната.

Бялото и розовото вино бяха засегнати в по-малка степен, като отбелязаха спад от около три и четири процента. Жером Деспей, лозар и генерален секретар на земеделския съюз FNSEA, заяви, че това отразява по-широка тенденция.

Според него преди 70 години французите са пиели по 130 литра вино годишно, но днес този показател е спаднал до около 40 литра.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 !!!!!

    27 1 Отговор
    Младите вече са на синтетика. Няма кой да пие виното.

    Коментиран от #15

  • 2 Хахахаха

    17 1 Отговор
    Санкции а?
  • 3 Рекиямен

    18 3 Отговор
    Френските киселажи и баламачи! То нашите хубави натурални вина почти не се продават, камо ли на франсетата. Всичко е в минало.

    Коментиран от #6, #17

  • 4 Перо

    23 1 Отговор
    Лакомията в ценообразуването ги доведе до търсене на вино от Латинска Америка и ЮАР! Сега ще изкореняват лозята, само и само да не пипат цените, въпреки големите дотации от ЕС!
  • 5 анонимен

    21 2 Отговор
    За пореден път се уверявам какви абсолютни диваци са европейците. Толкова векове кръвосмешения са си казали думата. Ще изкоренят хубави лозя, защото не могли да си пласират стоката. Със сигурност може да се пласира, ако се пипне цената и на други пазари. Обаче не, имаме си измислени изкуствени закони. А след някоя година ако има повече търсене, няма да има предлагане, защото са ги изкоренили и ще надуват цените пак двойно и тройно. Всичко е пари в този свят, няма морал, няма ценности.
  • 6 ТИРбушон

    5 12 Отговор

    До коментар #3 от "Рекиямен":

    "Френските киселажи и баламачи! "

    Никога през живота си не си вкусвал френско вино.... Факт.

    Дори евтините им вина са в пъти по-добри от българските.

    Коментиран от #7

  • 7 Копипасте

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "ТИРбушон":

    Има много добри френски вина безспорно! Дължи се на мощната държавна подкрепа, която е също безспорна! За масовото производство това обаче не важи! И там имат бъркочи в стил "Мераклийско" и по-лоши дори! Точно тия бъркочи ще правят на качествен спирт, но не промишлен - такъв не се ползва във фармацията! Процеса се нарича ректификация в промишлена инсталация с непрекъснат работен процес за производство на висококачествен "хранителен" алкохол на 96-97%! Безспорно една част от този алкохол ще стане на скъпи висококачествени коняк,арманяк, пастис, абсент ..... ! Само дето Оля не си е прочела и коригирала копи-гугле транслате-пастето!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 То значи

    1 0 Отговор
    виняк. Ако не знате.
  • 10 Фурнал Сиран

    8 2 Отговор
    Има много добри френски вина, ама и цената е многоооо добра! Тези които може да си позволи средно статистически българин са точно "киселажи" и "бъркочи" и по - добре да пием български такива.
  • 11 Тодор Димов

    3 1 Отговор
    Ей-й... дефектират французите! Дълбоко уважавам тези хора за любовта им към виното - това не е като да лочиш каквото намериш. Има култура и финес в този процес. Ама ето... и тях ще ги правят въздържатели. Може и не само от виното. Тогава вече: "Лошо, Седларов..."
  • 12 копи пейст

    5 0 Отговор
    1. Имате ли вино, имате ли вино,
    Имате ли руйно вино, дайте го на нас.
    Руйно ли е то, руйно или не,
    Щом се казва руйно вино, дайте го на нас!
    Руйно ли е то, руйно или не,
    Щом се казва руйно вино, дайте го на нас!
  • 13 Бу Бу

    9 0 Отговор
    Имам някакви подозрения, че голяма част от проблемът им е свързан с ембарго към една държава.
  • 14 Нормален

    2 0 Отговор
    Тези франсета нямат ли казани за ракия? Спиртът, който ще сварят става за водка и ликьори, за десертни вина и за много други.
  • 15 Реалист

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "!!!!!":

    Да направят бутилката по едно евро и да го пратят на назе:) глей тогава сеир:)

    Коментиран от #16

  • 16 Експерт

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Реалист":

    Цената на литър вино-българско ,което изнасяме със средно качество е 2евро/л !
    Защо в магазина ни продават 0,7л за 7-8лв
    или 5,85евро/л - почти 300% отгоре? Това е
    мародерство!!!
  • 17 Дедо Пене

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Рекиямен":

    Френските вина са така пречистени, че СПОКОЙНО МОЖЕ ЯЗВАДЖИЯ ДА ПИЕ ЧЕРВЕНО ВИНО БЕЗ ПРОБЛЕМ!!! КАЗВАМ ГО ОТ ОПИТ!