Last news in Fakti

15 Април, 2024 11:11 2 320 1

Tesla подписа тайно споразумение

  • tesla-
  • индия-
  • полупроводници-
  • договор

Договорът е за полупроводници с индийската Tata

Tesla подписа тайно споразумение - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Tesla подписа стратегическо споразумение с индийската компания Tata Electronics за закупуване на полупроводници за своите глобални операции, съобщи индийското издание The Economic Times с позоваване на местните власти.

Споразумението е сключено тайно преди няколко месеца. Ашок Чандак, президент на Индийската асоциация на производителите на електроника и полупроводници, каза, че усилията на Tesla да изгради местна екосистема от доставчици на електроника и подсистеми демонстрират нейния ангажимент за разнообразяване на своята верига за доставки.

Tata Electronics наскоро отвори 3 завода за производство на полупроводници в Индия и планира по-нататъшно разширяване, за да създаде добре интегрирана верига за доставки в страната. Компанията е инвестирала 14 милиарда долара в своите бизнес операции. Tata Electronics също е наела 50-60 старши чуждестранни таланти през последните месеци, опитвайки се да използва техния опит в областта на полупроводниковите технологии, стратегическото планиране и дизайна, за да подобри бизнес операциите.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск се очаква да посети Индия на 21-22 април и да се срещне с индийския премиер Нарендра Моди. Според The Economic Times на среща с правителствения ръководител Мъск възнамерява да обсъди ускоряване на стартирането на услугите на глобалната сателитна комуникационна система Starlink в Индия, инвестиции в южноазиатската република на стойност около 2 милиарда долара и изграждането на завод за съвместно производство на електрически превозни средства.

През декември 2021 г. SpaceX, собственост на Мъск, създаде свой клон в Индия, за да предостави услуги на мобилна сателитна комуникационна система Starlink за високоскоростен широколентов достъп до интернет. Внедряването на системата в Индия обаче е възпрепятствано от липсата на лиценз от властите, чието предоставяне Мъск възнамерява да ускори по време на посещението си в Ню Делхи.

През 2023 г. Мъск изпрати инвестиционно предложение до индийското правителство за Tesla да постави производството на своите автомобили в страната, което беше договорено с Министерството на търговията и промишлеността. Предложението предвиждаше изграждането на предприятие за производство на 500 хиляди електрически автомобила годишно, локализиране на производството и износ на продукти в трети страни. Минималната цена на произвежданите модели ще бъде около 25 000 USD. Американският автомобилен производител също изрази намерението си да произвежда батерии в Индия, за да намали разходите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    6 0 Отговор
    Това е "тайно споразумение", за което никой не знае...