Last news in Fakti

16 Април, 2024 06:04 1 260 6

Китай обяви растеж от 5,3% на БВП за първото тримесечие на годината

  • китай-
  • бвп-
  • растеж-
  • икономика

Увеличението е с много по-бързи темпове от  очакваното

Китай обяви днес растеж от 5,3% на брутния си вътрешен продукт (БВП) за първото тримесечие на годината - увеличение с много по-бързи темпове от очакваното въпреки кризата при недвижимите имоти и слабото потребление, изострени от икономическата несигурност, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Група експерти, с които е разговаряла АФП, прогнозираха средно увеличение от 4,6%. Пекин си е поставил за цел тази година да постигне "около 5%" ръст, което е далеч от двуцифрения растеж през последните десетилетия.

Този темп на растеж, на който биха завидели повечето големи икономики, ще е най-ниският за Китай от 1990 г. насам (3,9%), като се изключи периода на коронавирус.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БгТопИдиот🇧🇬

    6 3 Отговор
    Комунизма на пазарна основа изяде главата на капитализЪма (така наречената) демоКРАДция.

    И най вече труда и иновациите изпревариха консумацията и печатенето на хартия и грабенето на на останалите чрез измислените фиатни пари .
  • 2 КАРТЕЛИРАНЕ ИМПЕРИЯ

    0 0 Отговор
    Китай и Япония са пърни по печатане на фиатни пари, и имат нулева инфлация. Виетнам има износ на хайтек продукт колкото Япония, 25% от БВПто й. Китай изнася около 20% от БВП, толкова и внася. Не е въпрос на нищо друго освен на добро вътрешно потребление, гигантско кредитиране на населението и бизнесът, на огромна и съвременна инфраструктура - пътища, складове, пристанища, образование, медицина и наука, заводи за всичко, стомана..
  • 3 РЕД И ХАОС

    1 0 Отговор
    Китай и Япония са първи по печатане на фиатни пари, и имат нулева инфлация. Виетнам има износ на хайтек продукт колкото Япония, 25% от БВПто й. Китай изнася около 20% от БВП, толкова и внася. Не е въпрос на нищо друго освен на добро вътрешно потребление, гигантско кредитиране на населението и бизнесът, на огромна и съвременна инфраструктура - пътища, складове, пристанища, образование, медицина и наука, заводи за всичко, стомана.. Държавата винаги е локомотивът на икономиката, частният бизнес пасува докато не види растеж..
  • 4 РЕД И ХАОС

    5 1 Отговор
    Германия беше на второ място по износ в светът, и на първо по положителен търговски баланс. Сега е на 10-то място. Оказа се, че потреблението от Русия е задвижвало моторът на ЕС - Германия. Сега руското потребление увеличава скоростта на китайският мотор. Не случайно Путин се тревожеше за цените в Германия когато растяха много цените на руският газ. Просто руският газ се връща в Русия като немски стоки, преди войната.
  • 5 Читател

    2 6 Отговор
    БгТопИдиот тия тъпотии ги слушам още като бях ученик през комунизма.

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.