Last news in Fakti

4 Май, 2024 12:11 3 635 10

Ирак и Казахстан компенсират недостига на производство на петрол

  • казахстан-
  • ирак-
  • петрол-
  • опек-
  • производство

Ще добиват близо 1 милион барела на ден до края на годината година

Ирак и Казахстан компенсират недостига на производство на петрол  - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Ирак и Казахстан, като част от доброволното намаляване на производството на петрол, което някои страни от ОПЕК+ наблюдават през първата половина на годината, ще компенсират недостатъчно намалените обеми от близо1 милион барела на ден до края от 2024 г., се посочва с съобщение, публикувано на уебсайта на ОПЕК.

ОПЕК уточнява, че обемът на свръхпроизводство на петрол от страна на Ирак през януари-март е възлизал на 602 000 барела на ден, а от Казахстан за същия период - 389 хиляди барела на ден. „Плановете, представени от двете страни, показват, че всички свръхпроизведени количества ще бъдат напълно компенсирани до края на годината“, се отбелязва в доклада.

Ирак и Казахстан трябваше да представят планове за компенсиране на съкратените производствени обеми на секретариата на ОПЕК до 30 април.

От първото тримесечие на 2024 г. няколко страни от алианса, включително Русия и Саудитска Арабия, доброволно намаляват производството на петрол с общо 2,2 милиона барела на ден, за да балансират пазара. Първоначално мярката трябваше да важи само през първото тримесечие, но в началото на март страните от алианса разшириха действието ѝ до второто тримесечие.

Според тези споразумения Казахстан трябва да намали производството с 82 хиляди барела на ден, а Ирак през първото тримесечие - с 221 хиляди барела на ден, през второто тримесечие - с 223 хиляди барела на ден. През януари - март обаче тези страни не успяха да изпълнят задълженията си за намаляване на производството на петрол.

Според плана за компенсация, представен на уебсайта на ОПЕК, Ирак ще намалява производството с 50 хиляди барела на ден месечно от май до септември, през октомври - ноември - със 100 хиляди барела на ден, а през декември - с 152 хиляди b/s На свой ред Казахстан ще намали производството с 18 хиляди барела на ден през май, със 131 хиляди барела на ден през август, с 299 хиляди барела на ден през октомври и с 40 хиляди барела на ден през ноември.

В същото време ОПЕК подчертава, че свръхпроизводството на петрол, чийто обем може да се увеличи през април, ще бъде включено в плана за компенсация, изчислен за оставащите месеци на 2024 г.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да сме ясни

    10 6 Отговор
    Токаев скоро ще яде токаното.
  • 2 Калпазанин

    13 4 Отговор
    Колкото и да компенсират каймака пак остава за ония компании отвъд големата локва, а най голе ите играчи са саудитите и Русия ако само те врътнат кранчетата не ми се мисли какво може да стане

    Коментиран от #8, #9

  • 3 видял

    12 2 Отговор
    Ама защо лъжете !! В момента гръцки танкер с нефт чака да влезе на кея в Росенец ,че дори и айса не си е изключил а там пише ,че идва от Новоросийск !!

    Коментиран от #6

  • 4 Ами

    12 1 Отговор
    Това ако не е планова икономика от времето на социализЪма, те па на. Пазарна икономика, ама друг път

    Коментиран от #7

  • 5 ха ха

    3 0 Отговор
    целта на цветните революции
  • 6 гост

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "видял":

    Ми щото някой трябва да обясни на такива като теб , че точно в Новоросийск се товари КАЗАХСТАНСКИ петрол , транзитиран през РАША , също като казахстански петрол стига чак до Германия през същата Раша , Беларус и Полша по стария тръбопровод Дружба !! Още въпроси ?
  • 7 гост

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "Ами":

    Не , това е кризисна икономика на страните от ОПЕК !! Вече над 15 години ИЗКУСТВЕНО ограничават производството за да вдигат цените , щото иначе нефта ще падне поне наполовина !! Обаче производството на страните извън ОПЕК вече гони тяхното и скоро ще го надмине , ако продължават така , тоест ще почнат да губят клиенти !! След което ще отворят крановете и ще продават на безценица !! И познай кой ще пострада най- много при положение , че арабите имат 5 ПЪТИ ПО- НИСКА себестойност от Раша !!
  • 8 гост

    11 9 Отговор

    До коментар #2 от "Калпазанин":

    Ша врътнат бозата между ушите на путинофилите , това ще врътнат !! Тя и Раша щеше да врътва кранчето на газа и сега се чуди къде да си го сложи !!! И какво ще ядат тия СА и Раша като врътнат кранчетата , като само това имат ?? Айде СА има и слънце и туризъм и търговия , а сибирските орки какво имат , блата и комари като врабчета !! И бомби да се гръмнат сами като почнат да се самоизяждат !!
  • 9 гост

    10 6 Отговор

    До коментар #2 от "Калпазанин":

    Световния капацитет за добив на петрол в момента е почти два пъти повече от търсенето !! И ОПЕК държи малко повече от 60 процента от него !! И търсенето не само не расте , ами пада и ще продължава да пада !! А са достатъчни само 2-3 процента разлика , за да сринат цените в пъти !! Само след 6-7 години ще стане ясно , че имат най- много 10-15 години преди петрола да стане без пари , щото просто търсенето ще падне в пъти !! Дори Китай и Индия са казали , че до 2050 ще се откажат от петрола , за другите да не говорим !! Тогава какво ще връткаш , Орландовци и Малашевци ? Хахахаха !

    Коментиран от #10

  • 10 Знайко

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Ти се оказа голяма врачка ве!
    Ако населението нараства и търсенето ще се покачва.
    Истината е , че в много развиващи се страни се изградиха петролни кладенци и сега те не купуват от старите играчи защото си имат свои наличности.
    Като участник в "свободния пазар" и любител-анализатор ще кажа , че ако се знае , че на есен ще има по-малко петрол, очевидно че цената ще нараства. И това е търсения ефект, но тия умници пропускат , че ако петрола е по-скъп продукцията ще има по-висока себестойност , която ще бъде калкулирана в цената на произведените стоки.
    Тоест търсейки по-високи цени на петрола, всъщност помпят инфлацията и вдигат всички цени!
    ....а тези които имат собствен добив и си запазят ниските цени ще владеят пазара, докато другите с високите цени ще фалират.