Last news in Fakti

23 Януари, 2022 05:49 4 149 26

Монахини край Ямбол получиха сметка за ток от 6 хиляди лева, градската болница изнемогва

  • ямбол-
  • болница-
  • манастир-
  • кабиле-
  • ток-
  • сметки

Ако в минали години за декември, януари и февруари, сме плащали около 65 000 лв. месечно, сега ще са необходими около 350 000 - 400 000 лв., пресмята директорът на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ д-р Панайот Диманов

Монахини край Ямбол получиха сметка за ток от 6 хиляди лева, градската болница изнемогва - 1

Впечатляващо висока сметка за ток получи девическият манастир "Рождество Богородично“ край ямболското село Кабиле, предаде БНР.

Фактурата ще бъде платена, но монахините от обителта са притеснени, тъй като са им необходими средства за довършването на новата църква.

Сметка от близо 6 000 лева е получена за последния месец на миналата година. Монахиня Наталия, която от 10 години живее в манастира, споделя, че досега не е имало такъв разход.

"Ние винаги си отопляваме църквата, когато имаме служби, най-вече тогава се вдигат киловатите, защото трябва да я отоплим, за да има служба, не само за нас, за всички хора, а пък ние нормално си живеем в килиите".

Даренията, които миряните оставят, подпомагат покриването на разходите, но водата от лековитото аязмо не се заплаща, каза монахиня Наталия.

"То си е тяхна воля, ако те желаят, ако имат възможност. Стана много сложно, човек не може да се справя сам в такава ситуация".

През летните месеци, когато в манастира отсядат поклонници, има приходи, но през зимата е трудно. Надеждите са до края на годината новият храм в манастира да отвори врати.

Пет пъти са скочили разходите на областната болница в Ямбол за електричество, газ и кислород през последните два месеца. Не е ясно докога ръководството на лечебното заведение ще успява да погасява задълженията, тъй като приходите остават непроменени.

Скокът на разходите е драстичен, коментира изпълнителният директор на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ д-р Панайот Диманов.

„Ако в минали години за най-тежките периоди - декември, януари и февруари, сме плащали около 65 000 лв. месечно сега, сложете 5 пъти повече, значи около 350 000 - 400 000 лв. ще са необходими“.

Павилионният тип на болницата, която се състои от 17 сгради, е една от основните причини за огромния разход за отопление и ток.

"Те са много голяма сума и несъизмерими с приходите на нашето лечебно заведение. Имам предвид 60-хиляден град. Ние трябва, за да компенсираме, да увеличим тройно, четворно приема на граждани. Значи откъде ще дойдат тези граждани на Ямболска област, защото сме търговско дружество", коментира д-р Диманов.

Сигурно, нормално е производители, търговци да си увеличават цените. Но и ние сме търговско дружество, а нашите цени на нашата дейност стоят същите", добави той.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирето

    28 6 Отговор
    Аз съм на дълаг уикенд. Успокойте се малко. Като се хванем у зелено всичко ще се оправи. Трай коньо за зелена тревица е казал народа…….
  • 2 Джок Съдбата

    21 38 Отговор
    Що не се помолят на Господа, може да им плати сметката за ток :D

    Коментиран от #24

  • 3 Ъъъъъ

    32 14 Отговор
    Браво бе и водата да ви плащат, така ли служите на миряните. Докога даренията ще са безотчетни, защо не плащате данъци ? Докога ще сте държава в държавата !!!

    Коментиран от #6

  • 4 Трябва пестене на Ел Енергията! В

    21 10 Отговор
    Болници и санаториуми по 24 в денонощието свети осветлението по коридори Бани и тоалетни! Когато е слънчево, за какво свети осветлението в коридорите?? Няма, кой да го загаси? В Бани и тоалетни, по една табелка, след като се ползват да се щракне ключа, да се огасят лампите!! Няма, кой да го направи!! Санитарни, сестри, АСЧ, Бесхаберие,!! Социализма отдавна свърши!! По голям Разход по голями сметки!! Напишете с колко Процента сее вдигнал цената на Ел енергията за последните 6месеца,който знае, не кой, какво е чул и ли прочел някаде!!! Дефакто??

    Коментиран от #10

  • 5 Сивата чапла

    32 7 Отговор
    """"Важното е, че сме суверенна държава и сме ЧЛЕН на НАТО и ЕС.
    Всичко останало са дреболии, оправяйте се!
    И не завиждайте, зает съм къде с по-важни световни дела""" - Канадецът
  • 6 Сивата чапла

    16 4 Отговор

    До коментар #3 от "Ъъъъъ":

    Говорите глупости.
    Монахинята иска да каже, че миряните, които ходят и пълнят от водата, която се счита за лековита там, не се заплаща и зимата нямат доходи.

    Това е много хубаво духовно място, между Ямбол и Сливен.
    Имаше малка част запазен римски път, има ли го още незнам.

    Коментиран от #21

  • 7 Ето четете истината

    16 1 Отговор
    Те са много голяма сума и несъизмерими с приходите на нашето лечебно заведение. Имам предвид 60-хиляден град. Ние трябва, за да компенсираме, да увеличим тройно, четворно приема на граждани. Значи откъде ще дойдат тези граждани на Ямболска област, защото сме търговско дружество", коментира д-р Диманов.

    Сигурно, нормално е производители, търговци да си увеличават цените. Но и ние сме търговско дружество, а нашите цени на нашата дейност стоят същите", добави той. За да има пари им трябват пациенти .Да не стане не чух,не разбрах...
  • 8 После питат защо

    17 3 Отговор
    Като кихнат ги вкарват в болница.За пари,затова.Пътеката от модерната болест е много пари.Ето доктор си го казва.Кире канадчето дали ще реформира въобще нещо или само със сертификатите ни плаши ?
  • 9 Шварценегер

    14 2 Отговор
    Капитализъм!
  • 10 барба Ганьос

    21 3 Отговор

    До коментар #4 от "Трябва пестене на Ел Енергията! В":

    Ходих в Унгария,тя също е в Европа,не видях някой да загася лампи през деня в болниците. Ако искаш да предложим на нашите да ползват газени фенери,а лекарите да са с челни фенерчета. Все пак нали за промяна се бори новото правителство, явно имаха предвид,че ще се променяме към Африка,а не към Европа
  • 11 един от многото

    12 5 Отговор
    Няма го вече оня лицемерен безбожник , който ви правеше дарения с народна пара , за изкупление на личните си грехове!

    Коментиран от #12

  • 12 така е

    9 13 Отговор

    До коментар #11 от "един от многото":

    Поне нещо правеше за църквата с народни пари. А сега нищо не се прави за църквата,а народните пари пак някъде се губят

    Коментиран от #13

  • 13 сила

    16 0 Отговор

    До коментар #12 от "така е":

    ние сме светска държава , църквата да си се издържа от имотите си......наскоро прочетох някъде че Мюфтийството годишно прибира по 30 000 000 лева от наеми и не плаща данъци , БПЦ със сигурност има още по големи приходи
  • 14 Behemoth

    10 2 Отговор
    Абе лъжат тия свраки...гледах репортажа ..цял хотел са дигнали и църква до него затова просят пари иначе смотолеви ,че платили тока...
  • 15 Тракиец

    6 2 Отговор
    Свиквайте това е началото по-лошото идва след март.
  • 16 33к3кр

    5 3 Отговор
    Спешно трябва църквите и манастирите да им бъдат сменени партидите от промишлен на битов ток, друго решение просто няма. Новата власт, това е във вашите ръце, действайте.
  • 17 Това място не е същото!

    11 1 Отговор
    Що ще хотел залепен за манастира? От къде пари за това сериозно строителство?
    Манастирът няма обстановката, която беше преди години!
    Вече е място повече за бизнес, отколкото за вяра!
    Сега и за водата, която тече в двора да се плаща! Срамота!
    Хората търсят там лечение за душите и болките си!
    Търговците нямат място в храма!
  • 18 Automaniak

    2 2 Отговор
    Къде си ДИНКО помагай..Ама няма келепир..
    .
  • 19 Алфa Вълкът

    3 5 Отговор
    Кики ще фалира болниците и ще станем като американците, според осигуровките които внасяш те лекуват!

    Коментиран от #25

  • 20 Бай Онзи

    5 1 Отговор
    Цената на битовия ток е в сила от 1 юли 2021 год . и е определена от кевр , и то доста преди това ! А ако някой си мисли че ще консумира двойно повече , но ще плаща двойно по-малко-просто се лъже !
  • 21 Qwerty

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сивата чапла":

    Кой говори глупости? Ти, или друг? Кой и как трябва да плаща изворна вода? Ти знаеш ли на кого е собственост водата в БГ? А знаеш ли как се регламентира ползване на такава вода за търговски цели? Не мога и да си помисля, просто не искам, че свят човек ще поиска мирянина да плаща за изворна вода! Не искам и да си мисля, но мога да го направя, колко пернати лумпени могат да приемат това за нормално! Пфу!
  • 22 Анонимен

    2 0 Отговор
    Възможно ли е да направят банкова сметка, за да им се помогне? За съжаление това не единственият храм и манастир в България, в който се плащат и начисляват толкова ненормални, огромни и умишлено надути суми за ток! Вината е единствено само в енергоразпределителните дружества! Срамота е в България на храмовете да им се начисляват огромни сметки за ток, въпреки че са узаконен и имат акт 16!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гюро Михайлов

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Джок Съдбата":

    Монахини,болни,бизнес и прочее!! Що не стъпите на жълтите павета бе тикви?? Я подгонете Кирчо и Кокорчо да видят хубаво ли е!! Дръпнете им шалтера!! Схващате ли бе тикви??
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ах ах ах

    0 0 Отговор
    Ах вие вмирисани з...дници мързи ве да си съберете малко дръвца
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Всички градове