Last news in Fakti

10 Септември, 2023 18:25 11 773 61

Заради ниски заплати: Акушерки обявиха публично, че напускат работа

  • заплати-
  • акушерки

Ние не искаме някакво огромно заплащане, говорим за едни суми, които са приети по колективен трудов договор 1400 до 1500 основна заплата, казват двете жени

Заради ниски заплати: Акушерки обявиха публично, че напускат работа - 1

Две акушерки от неонатологичното отделение на областната болница във Велико Търново подадоха оставки. Причината - обидно ниските заплати, които получават. В постове в социалните мрежи те заявиха, че напускат в знак на протест, възмутени от отношението на държавата към тях, съобщи Bulgaria ON AIR.

Акушерките Милена Манова и Александрина Сидерова заявиха публично, че напускат работа. Въпреки, че обичат работата си и я смятат за призвание, заплатите им са толкова ниски, че вече не могат да покриват дори елементарните си нужди.

"Изключителен интензивен труд, изключително специфичен, изключително тежък и за работа и за учене, това не се научава за три дена за тези пари. Това е проблем на цялото здравеопазване не само на тази областна болница, проблем е на всички областни болници", коментира акушерката Милена Манова.

"Обидно е, защото тук е много отговорно. Ние не искаме някакво огромно заплащане, говорим за едни суми, които са приети по колективен трудов договор 1400 до 1500 основна заплата. И докато обществото не се събуди, какво да искаме ние от болницата?“, попита акушерката Александрина Сидерова.

Ниските заплати са сред най-наболелите проблеми на областните болници, казват от ръководството и затова непрекъснато се търсят варианти.

"Работим по въпроса, решението е взето и ще има значително увеличение на работните заплати от наши вътрешни резерви, просто по-голямо от 20 процента увеличение великотърновската болница не може да си позволи без да рискува финансовата стабилност. Очакваме някаква позитивна промяна след нова година в новия бюджет, и тогава се надяваме да направим увеличение с още 18 процента“, каза директорът на МОБАЛ д-р Стефан Черкезов.

Основни причини за невъзможността на държавните болници да плащат високи заплати са недофинансираните клинични пътеки, както и големия брой здравно неосигурени пациенти, разходите за лечението на които се покриват от болниците.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    93 21 Отговор
    Да наемат ромки. Без това само те раждат в тази държавица.

    Коментиран от #43, #56

  • 2 да де

    174 4 Отговор
    Интересно колко е заплатата на шефа на болницата не са един и два случаите когато шефчетата са милионери на гърба на другите лекари и сестри.

    Коментиран от #17, #44

  • 3 Гост

    140 3 Отговор
    Директора, който си клати краката, взима поне 10 хил.лева,а за персонала трохи.
  • 4 от село

    162 3 Отговор
    А шефа на Хасковската общинска болница е обявил 800 хил. лв. доход за година !!Бачкай робе за слава , а парите крадци и мошеници ги прибират !!

    Коментиран от #22

  • 5 Как

    115 5 Отговор
    А директора на болницата взима 18 000лв на месец. Странна работа? За лекарите има пари . От 5000 до 18 000 на месец а на сестрите казват : малко работите и затова не изкарвате достатъчно.

    Коментиран от #52

  • 6 мани мани

    115 4 Отговор
    Хранете се здравословно, защото нашите бъдещи лекари в момента преписват на изпитите!
  • 7 БАБИН ДЕН

    16 25 Отговор
    ИНТЕРЕСНО ИЛЯДО И ТРИСТА ГОДИН
    КАК СА РАЖДАЛИ...БЪЛГАРИТЕ🤔......

    Коментиран от #10

  • 8 САТЪРА НА ХАНА

    39 5 Отговор
    НЕ СТИГА ЧЕ "МИНЬОРИТЕ " КРАДАТ ОТ БТЛГАРИЯ
    ПО 3 МИЛИАРДА ЕВРО НА ГОДИНА
    ...
    АМИ И КЮЧЕКЧИЙКИТЕ НА ПОСОЛСТВОТО И НА МУТРИТЕ И БЕЙОВЕТЕ КУПУВАТ ОРЪЖИЯ ОТ ВАШИТЕ ДАНЪЦИ
    ....
    И СЕТНЕ ЩО НЯМА ПАРИ :))
  • 9 Дааа

    79 2 Отговор
    Не е до парите, след като шефа и водещите доктори в окръжните болници взимат по 200-300 бона на год, значи и сестрите могат да взимат по 25 бона, а санитари и подобни по 20 бона год. заплата.
    Истината е друго, умишлено се гони една част от персонала, за да ги закрият поради липса на персонал и др. за да се праветезирст...това са фабрики за пари, но в "правилните" ни хора...

    Коментиран от #12

  • 10 САТЪРА НА ХАНА

    40 3 Отговор

    До коментар #7 от "БАБИН ДЕН":

    КАК СА СЕ РАЖДАЛИ БЪЛГАРИ ?
    ... АМИ КАПИТАН ПЕТКО ИЛИ АНГЕЛ ИЛИ ИНДЖЕТО СЪДИРАТ КОЖАТА НА НЯКОЙ ЧОРБАДЖИЯ ИЛИ БЕЙ
    ... И РАЗДАВАТ 75% ОТ ХАЗНАТА МУ НА НАРОДА :))
  • 11 Гост

    47 6 Отговор
    Абе само слушам как заплатите били малки пък наложили ти се болница недай си Боже егати цакането пада..Къде отиват тия пари? Освен основната заплата какви други пари прибират мед.лица ?

    Коментиран от #18

  • 12 САТЪРА НА ХАНА

    28 3 Отговор

    До коментар #9 от "Дааа":

    ТОЧНО ДО ПАРИТЕ Е ...
    .. АКО МИНЬОРИТЕ НЕ КРАДАТ ПО 3 МИЛИАРДА ЕВРО НА ГОДИНА .. СЪС 50 000 КЕЧАДЖИИ ОТ СТРОИТЕЛНИ ВОЙСКИ ... ВСЯКО НОВОРОДЕНО
    В БЪЛГАРИЯ ДЕТЕ НЕ САМО ЧЕ ЩЕ БЪДЕ НА БЕЗПЛАТНА ИЗДРЪЖКА ДО 1 КЛАС, АМИ И НА 18 ГОДИНИ ЩЕ ИМА ЧИСТО НОВО ЖИЛИЩЕ:))
  • 13 Мнение

    72 1 Отговор
    Браво! Ценете труда си!
  • 14 Гоуст

    78 3 Отговор
    В България е така. Интелектуалния труд не се заплаща. По-добре да си някой общ работник или да имаш някакъв занаят отколкото да блъскаш като луд, за да се научиш и да прилагаш наученото... Та един продавач в хипер маркет взима повече от тези жени...

    Коментиран от #24

  • 15 Мъжете да си стискат кранчетата

    14 1 Отговор
    щото после нема лабаво.
  • 16 САТЪРА НА ХАНА

    26 4 Отговор
    РАЗДЕЛИХ 3 000 0000 000 ЕВРО - ТОЛКОВА
    КОЛКОТО КРАДАТ МИНЬОРИТЕ НА ГОДИНА ОТ БЪЛГАРИЯ . НА 60 000 НОВОРОДЕНИ ДЕЦА В БЪЛГАРИЯ. . . И ПОЛУЧИХ ЧЕ ДЪРЖАВАТА СПОКОЙНО МОЖЕ ДА ДАВА НА ВСЯКА РОДИЛКА ПО 40 000 ЕВРО НА РЪКА И 10 000 ЕВРО НА БОЛНИЦАТА В КОЯТО Е РОДЕНО ДЕТЕНЦЕТО

    Коментиран от #31

  • 17 ЧЕПА

    9 46 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    И си прав и не . Когато постъпваш на работа знаеш каква заплата ще получите/+ - бонусите. Като не си доволен сменяш работното място. Сега е капитализъм/демокрация . И най важното , никога не гледай в канчето на другите. Ако искат КИНТИ могат да се прехвалицират / мед . сестри, доктори , метачка

    Коментиран от #19, #20

  • 18 Хъъъм

    39 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Е...в болниците кой прибира парите дето се доплаща или на ръка под масата, докторите и от тях, такса шеф... За сестрите и санитарите, китки бомбони и някой плод от посетителите, пара йок...
    От всичко това, губят хората дето имат нужда от неплатения персонал и им правят добро пък на тях, като ги пъдят на запад да се видят у пари...
  • 19 Човече

    26 2 Отговор

    До коментар #17 от "ЧЕПА":

    Голем си ТЪПАК - за конкретния случай
  • 20 Бъркаш

    29 0 Отговор

    До коментар #17 от "ЧЕПА":

    нещо, това не е магазин, производство или битови услуги и повечето са на заварена работа, която не получава адекватна компенсация, спрямо инфлацията. Ако си частник и производство и не плащаш, на никой не му пука, че не си доволен, избор много. Дали ще има 300 цеха по шеф или 3 хил, все тая, но болниците са важни по места да ги има, а не само в София и частни мародери...
  • 21 САТЪРА НА ХАНА

    16 8 Отговор
    АЗ СЪМ ТВЪРДО ЗА КЕЧ-А И ЗА МОМЧЕТАТА И ЗА МОМИЧЕТАТА . 2 ГОДИНИ СЛУЖИШ ...
    МОМЧЕТАТА СТРОИТЕЛИ НА ЖИЛИЩА , ДЕТСКИ ГРАДИНИ , ЧИТАЛИЩА И Т.Н
    ...
    МОМИЧЕТАТА САНИТАРКИ, БОЛНИГЛЕДАЧКИ , ЧИСТАЧКИ И ВЪЗПИТАТЕЛКИ
    ...
    НА ПОД МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА 5-600 ЛЕВА НА МЕСЕЦ
    ....
    И КАТО ИЗЛЕЗЕШ ОТ КЕЧ-А ... ПОЛУЧАВАШ
    ЧИСТО НОВО ЖИЛИЩЕ ЗА ТЕБ С НОТАРИАЛЕН АКТ - ИЗРАБОТИЛ СИ СИ ГО ..

    Коментиран от #46

  • 22 Прибират

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "от село":

    но сигурно и заделят, за да споделят с когото трябва...
  • 23 Артилерист

    56 3 Отговор
    Поздравления за смелите жени! У нас мутрите, мафиите, богаташите, началниците крадат, ограбват, рекетират трудещите се, които се наричан "работещи бедни". Харвардецът Асан Василев нали е голям финансов експерт защо не предложи промяна на данъците, заплащането на партийната висша администрация и изобщо не намери начин да се позатвори ножицата на неравенството, щото да има и за изпълнителския състав от по-ниските етажи. Дивашки капитализъм царува в България-едни милиардери, милионери, с яхти, самолети, имоти в екзотични дестинации и прочие богаташи, а други се чудят как да се нахранят. Живея близо до пункт за боклуци и виждам колко нещастници мъкнат със сетни сили, като самнанбули, по вързопче хартии или две ръждясали тенекии, за да вземат някакви жълти стотинки. Срам за демократическа България, България в Европейския съюз и и американското НАТО! България, в която се дават милиарди за ПРЕВЪОРЪЖАВАНЕ с американски оръжия, а няма пари за прилично заплащане и пенсии. Докога?

    Коментиран от #27

  • 24 Пак ли не знаеш защо е така

    44 4 Отговор

    До коментар #14 от "Гоуст":

    Хипермаркетите са чужди вериги и вземат здравето на българите, а печалбата отива в другите държави. Продадена държава. Впрочем на полуграмотните /с малки изключения/ даскали и като видим.резултатите, отговорност и време за заетост, заплатите са им прекалено високи.

    Коментиран от #26

  • 25 Т444444

    42 0 Отговор
    Смели жени. Заслужават 3000 лева чиста пара на месечна база.
  • 26 А в производството

    30 1 Отговор

    До коментар #24 от "Пак ли не знаеш защо е така":

    А в българските фирми в производството как е, същото. Новите роби са и там...
    Да не говорим дали ги осигуряват както трябва...
  • 27 Волнонаемен

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Артилерист":

    Да живее великия японски народ!
  • 28 това е защото

    31 3 Отговор
    Едни българи лекарите ядат парите на други българи акушерите,а за санитарките и трохички не остава
  • 29 Българска работа

    44 1 Отговор
    Някои лекари гушкат по 50-60хил.а сестри и акушерки се молят за 1500лв
  • 30 Васил

    22 1 Отговор
    Да си ги вземат заплатите от тези дето източват болниците
  • 31 Гого

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "САТЪРА НА ХАНА":

    На елката ли го раздели? 😆😆😆
  • 32 оня

    36 1 Отговор
    А директорската-чиновническа заплата е сигурно колкото на 10-15 акушерки, а може и повече:))
  • 33 Като не са те

    6 20 Отговор
    Други ще дойдат, опашата от наивници е дълга.
  • 34 23787

    45 2 Отговор
    Точно така се прави само, че колективно... Цяло отделение, цяла болница...
    Преди 13 години в кръвния център в Стара Загора така направиха и на втория час проблема им беше решен...

    Коментиран от #36

  • 35 Любов

    32 0 Отговор
    А шефа на болницата с каква заплата е?
  • 36 хихи®

    21 0 Отговор

    До коментар #34 от "23787":

    Шефа на болницата цъкна минус
  • 37 Някой

    24 0 Отговор
    Интересно,каква ли е заплатата на директорчето Дидко или пък на бившето директорче,Гаровото протеже Краси Попов?
  • 38 Щъркел

    19 0 Отговор
    Сега и бебетата ще започнат да протестират, че не искат да се раждат в бг и ще си стоят вътре.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Дельо от Родопите

    8 0 Отговор
    Пращаме по еконт на директорите на болници по една меча кожа и депеша да я напълнят с алтъни,
  • 41 Без име

    38 0 Отговор
    Извинете,но 1500лв.дтартова заплата беше едно за миналата година,сега е с 30-40% намалена покупателна стойност.В момента щатът трябва да е 1900-2000,защото всички цени са доста нагоре!
  • 42 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    6 18 Отговор
    Вероятно имат основание акушерките. Но за да преценя дали са справедливи исканията им, ми е нужно да знам каква е брутната им месечна заплата с всички добавки за прослужено време, нощен труд, бонуси ...
    Основан заплата и тива, коеот се взима в действителнос в България са много различни неща.

    Мнеито ми е, че комунистическият клас прослужено време трябва да се махне навсякъде в България. Една акошерка ил имедицинска сестра с 10 години трудов стаж е еднакво опитна съсъ акушерка или сестра с 30-40 години трудов стаж. Пък една сестра на 35-40 години според мен е много по в час със съвременното задравеопазване от една сестра пенсионерка на 65-70 години.
  • 43 Калпазанин

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Маи то тъй става като се рекламират прайдовете, и вече става все по трудно да различи мъж от жена как няма само ромките дс раждат то и при тях не се знае та нищо чудно и ромите да почнат да раждат
  • 44 Калпазанин

    24 0 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    Правилно, аз не съм чул шеф на болница да е напуснал
  • 45 Коментар

    19 0 Отговор
    Цитат:Основни причини за невъзможността на държавните болници да плащат високи заплати са недофинансираните клинични пътеки"

    Не е това.Просто е част от плана Ран-Ът.Останаха две неизпълнени точки.Едната е затваряне на висшите учебни заведения,а другата е на държавните болници,за да има само частни.И който оцелее после...
  • 46 Лендлийз

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Остава само да обясните как с лопата, щпакла и РК1 за две години се изкарват 120000 - 150000 евра. Това са 10000 + на месец отделно разходите по отглеждането на такъв "високоефективен" работник.
  • 47 Амая

    33 2 Отговор
    Изкарайте една педагогика дистанционно и към класната стая!2000 лв заплатка,пълен релакс,3 месеца отпуски,дървени,пролетни,нощни у вас,до обед на работа,след обед по кафенца…живей живот!!А вие сте тръгнали за мизерни 900 лв на двойни смени,без нормални почивки,всички те ползват,никаква благодарност от докторите!Бегайте далеко докато не ви се молят с двойни заплати!
  • 48 Елена

    26 1 Отговор
    Срам за българската държава!Толкова години/ един цял живот/ професията сестра, акушерка, лаборант и т. н.е била омаловажавана,съсипвана, мачкана и обиждана!За да се стигне сега до този случай с тези млади колеги, които се срамуват и с право от подаянията на болницата.Господа, до къде ще стигнем така? П За да си дипломирана сестра/акушерка и др. / се учи4години, всеки денна лекции и бази, 4 години от сутрин до вечер, и какво се случва след това? Срам и позор!
  • 49 Юри

    18 0 Отговор
    Моля, журналистите да обявят заплатата на директора на болницата във Велико Търново. Нека да видим дали с неговата заплата няма да фалира болницата, не тези момичета с тези мизерни възнаграждения. За сведение на обществнността нито извънредния труд, нито нощния труд е заплатен! Какво унижение, да се молиш за достойно заплащане на положен квалифициран труд!Ще дойде време, когато няма кой да лекува болните и вярвайте ми този ден е близо!
  • 50 Калбо

    18 0 Отговор
    Не мога да си обясня как можеш да унищожаваш народа си един шеф на болница да взима толкоз много пари а подчинените му нищожна сума
    Докторите медицинските сестри въобще всички здравни работници заедно с санитарки трябва да бъдат добре заплатени защото животът ни е в техните ръце
    За да я има България докато съществува светът трябва да има добро заплащане и за учителите които се грижат нашите деца бъдещето на България
    Полиция и военни които се грижат за нашата сигурност
    Тези хора трябва да получат достойни заплати за да я има България

    Коментиран от #58

  • 51 Шефът на Болницата

    8 1 Отговор
    За да увелича вашата ,трябва да намаля моята.От къдя на къдя бе?
  • 52 Гандалф

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Как":

    И лекарите ординатори са на същия хал..в нашата болница..лекар ординатор във вътрешно...е със заплата 1200 лева..сестрите са с заплата около 900 лева..повечето общински болници персонала е с ниски заплати..в частните болници и на някои позиций в държавни болници..може да вземат с хиляди..но в държавния сектор са единици..
  • 53 Гост

    7 1 Отговор
    Така ще е докато болниците са търговски дружества. Какво значи обаче "основна заплата". Защо не се говори за нетна заплата и допълнителните бонуси към нея? Как се разпределят парите идващи от клиничните пътеки и директорът ли еднолично прави това разпределение. И накрая колко сумарно получава една сестра. Тук за крайна кума от 1500 лв. се борят?
  • 54 Аз,врачанката

    2 0 Отговор
    От тези неразбории със заплатите във врачанската държавна болница много отделения са закрити.
    Доколкото си спомням имаше сериозни проблеми с детското отделение,а отделението по съдова хирургия от години е закрито и малкото кадърни лекари заминаха за болницата в Монтана.
    Родилното отделение все още работи,но доколкото зная и там е пълна скръб.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Само

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Пръчове ,, и Кози ,, на по 40 г. Нито деца искат нито се женят . После циганите виновни .
    Пръчовете ,, блъскат анаболи и чуркат омеква ,
    ,,Козите ,, пък се блъскат със силикон и хилорон .
  • 57 незнайко

    1 0 Отговор
    ( както и големия брой здравно неосигурени пациенти ) Тези пациенти ще стават все повече щом партиите разчитат на гласовете на цигените !!! Да правилна съм го написал, защото те са основното перо в тази сага !!!
  • 58 Алчна мутра БЪЛГАРОУБИЕЦ

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Калбо":

    А бе наивник , ако стане както си го написал откъде ще краднеМЕ милиардите ?
  • 59 Бунтар

    0 2 Отговор
    Лъжкиня! А изнудените пациенти, от тях колко вземат?! А подаръците,букетите,а плюскането след всяко раждане,което си го носят в къщи?! Те затова такова им е заплащането... Правилно са преценили колко да им плащат! А другите изнудвачи в бели престилки- докторите! Там думите са излишни! Колко им стават заплатите?!А шефът им ,оня пияница Илиев, поставеното лице от властта,където по сред бял ден идва в кръчма Бианко и си пие уискито с друга пияница като него,а после само се явява в болницата или в общината за,,,важни дела,, ,,да решава,,едва фъфлейки...А каква заплата взема само... Предишния Филчо колко апартаменти,имоти, частна хемодиализа ,че и в Александровска в София пак е шеф човекът..Поставени лица,все да лапат, край тях още колко... Плашат гаргите сестрите,акушерките.. Да се махат ! Къде ще отидат?! Ще си отворят частни кабинети пак да скубят пациентите,а другите- нищо! А тия млади доктори с фалшиви дипломи,с успех 3,00 така се фукат,а кръгли нули, но ,,ДОКТОР,,! Не може да различи шарка от скарлатина,ама има огромни претенции за висшист ,велик специалист,,ДОКТОР,, Кой доктор е наказан за грешките,за уморените взети човешки животи?! Все пациента виновен,нали вече е умрял..Няма наказан,доказан некадърник доктор

    Коментиран от #60

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Стиилииян

    0 0 Отговор
    Напускайте.От Филипините ще дойдат и щще ра ББ отят за единият хляб.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове