Last news in Fakti

29 Април, 2024 16:04 740 21

Радан Кънев посочи приоритетите пред новия Европарламент

  • радан кънев-
  • европейски парламент-
  • избори-
  • политики-
  • българия

Общата икономическа индустриална политика е вторият приоритет

Радан Кънев посочи приоритетите пред новия Европарламент - 1
Снимка: Архив

В предстоящия петгодишен мандат основен приоритет и наш, и на европейските институции ще бъде сигурността на Европа, заяви на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Смолян Радан Кънев, евродепутат от ЕНП/ДБ. Той представи пред журналисти бъдещите приоритети на европейската политика и на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), в чиято листа за евроизборите е кандидат за депутат.

За България е изключително добра новина, че най-сетне нуждата от обща европейска сигурност се разбира както по съображения на нашата собствена сигурност, така и по икономически съображения, коментира депутатът от Европейския парламент (ЕП). Според него усилията за обща европейска политика по сигурност са безспорно много важни и изцяло в наша полза. България е държавата с най-много външни граници в Европейския съюз (ЕС), а и страната с най-голяма отбранителна индустрия като процент от Брутния вътрешен продукт (БВП), посочи Кънев. При едно усилие за стратегическа автономия, при която Европа да може да осигури сама сигурността си, перспективите пред българската отбранителна промишленост са много сериозни, смята Кънев. По негова оценка тези перспективи са свързани не само с голямото производство, които имаме и сега заради войните по света, но и като възможност за модернизация и издигане на нашия военнопромишлен комплекс на изцяло съвременно ниво.

Общата икономическа индустриална политика е вторият приоритет за следващия петгодишен мандат, посочи Радан Кънев. Той прогнозира, че Зелената сделка ще се надгради и ще се превърне в индустриална сделка на ЕС, ако в следващия парламент бъдат избрани достатъчно разумно мислещи, пазарно ориентирани и вдясно от центъра европейски депутати. Според Кънев Европа напълно е занемарила минното си дело и неслучайно един от последните закони, приети в този ЕП, е регламент за критичните суровини, чиято цел е да насърчи, регулаторно да облекчи и да инвестира в развитието на съществуващите и отварянето на нови добивни индустрии в рамките на ЕС. Според евродепутата една умна българска държавна политика би могла да използва тази европейска рамка много успешно.

Засилването на европейската здравна политика и продължаване на усилията за влизане на България в Шенгенското пространство са сред посочените от Радан Кънев приоритети. Депутатът от ЕП заяви, че ще се положат максимални усилия по темата за ГКПП „Рудозем – Ксанти“, както в разговори с гръцки евродепутати, а ако е необходимо и до ниво Европейска комисия (ЕК). Става дума за одобрен и финансиран европейски проект, чието изпълнение ЕК трябва да следи, смята Кънев. Той прогнозира, че в следващия Европейски парламент крайната десница ще има осезаемо повече евродепутати, както показват всички проучвания. По думите му това не крие особен риск на този етап, тъй като определяната като крайната десница представлява изключително разнородни политически формации, които не са единни и дори имат остри конфликти помежду си.

Опасенията на Радан Кънев относно платения вот на предстоящите избори са свързани с това, че хората, които се занимават с купуване на гласове в големи мащаби са същите, които се занимават и с много тежки форми на организирана престъпност. Ако им се слага "чадър" за едното, твърде възможно е да им се сложи "чадър" и за друго, коментира евродепутатът.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    22 1 Отговор
    След евро изборите нищо в ЕС няма да е същото отнася се и за приоритетите.
  • 2 Последния Софиянец

    32 4 Отговор
    Рада Дълбоката агитира за война.Нонсенс

    Коментиран от #5

  • 3 Делю Хайдутин

    23 3 Отговор
    ЕС от икономически се превръща във военен съюз.
  • 4 ама този какво си мисли

    22 2 Отговор
    че още ще обикаля из европарламента и гърба на всички Българи с значка на укрйна
  • 5 Разбирач

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Вярно! Ама, много се е разхубавила! Признай!:)

    Коментиран от #7

  • 6 вие си ги избрахте

    18 0 Отговор
    приоритет обща икономическа политика?!? това го гледаме от 2007 насам. Технологиите и заплатите на запад, за нас, каквото остане. каква е ОБЩА ик политика?!?!
  • 7 ДПС и Делян

    15 2 Отговор

    До коментар #5 от "Разбирач":

    Аз ще му осигуря мазен турски лубрикант...
  • 8 чисти глупости

    5 0 Отговор
    Да е по-добре от стария . Да работи . Дупките са в сектор енергетика - няма инвеститори да махнат топлофикация от 50г . борсата на ток са мошеници . с мигрантите има проблеми . Шенген е работа и на депутатите . Да . С денков все стачки . хахахаха
  • 9 Да ама не

    16 2 Отговор
    А колко от нещата, които обещаваше преди предните евро-избори изпълни Рада? Обещанията са безплатни, ама баламите свършиха, мадам, нов мандат през крив макарон...
  • 10 Баба Пенъ

    4 1 Отговор
    Фон дер Лаен го каза: Замразяване на зелената сделка и наблягане на военната промишленост.
  • 11 Радка

    12 1 Отговор
    Радке теб трябва да те арестуват в момента в който стъпиш на българска земя, а причината държавна измяна. Най долното качество в един човек, а именно да бъдеш никаквец и предател.
    Мечтай за Европейски парламент , но лодката Европа се клати много здраво и всичкия боклук като теб, Акушерката, градинаря пиянде, сте аут и дано европейците имаме щастието да ви видим осъдени и откраднатото върнато на хората.
  • 12 Парламент

    5 0 Отговор
    Място за официален подкуп на политици, гласуващи решения срещу държавите и народите си. А и в повечето случаи нищо не зависи от тях. Ако мечтата на Лайен се сбъдне, по "заобиколен път" да премахнат правото на вето на малките държави. Не виждам защо трябва да ги издържаме от данъците ни? Фигуранти на хранилка.
  • 13 Брюкселските Кърлежи

    7 0 Отговор
    Му Разсказаха Играта на ЕС!?
  • 14 Радане и ти си Лъжец и Предател, като

    7 1 Отговор
    Цялата ви Шайка!? Б О. К. Л У. Ц. И!
  • 15 Опа

    1 0 Отговор
    Абе цървул като какъв определяш приоритетите?
  • 16 а ла хулю фишер

    1 0 Отговор
    представителите на ЕС в България
  • 17 Стефан

    1 0 Отговор
    Освен да си взема голямата заплата, Радан не си мръдна пръста в полза на България
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове