Last news in Fakti

29 Април, 2024 21:41 1 386 44

КРИБ: Забраната за реклама на легалните хазартни оператори ще доведе до преминаване към незаконни доставчици

  • криб-
  • забрана-
  • реклама-
  • хазарт

От Конфедерацията обясняват, че споделят мотивите на вносителите, според които рекламата има жизненоважна роля във връзка с добре функциониращия легален пазар

КРИБ: Забраната за реклама на легалните хазартни оператори ще доведе до преминаване към незаконни доставчици - 1

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) излезе с позиция относно Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за хазарта.

От Конфедерацията обясняват, че споделят мотивите на вносителите, според които рекламата има жизненоважна роля във връзка с добре функциониращия легален пазар. Изразяват и становище, че рекламата на хазартни игри трябва да е отговорна и регулацията ѝ да е устойчива при ясни правила и условия. Но не споделят разбирането, че с пълната забрана на рекламата се постигат изложените цели.

„Забраната за законосъобразно информиране на потребителите за легалните хазартни оператори и техните услуги ще доведе до преминаване към незаконни доставчици, които не спазват правилата на ЗХ и останалото приложимо законодателство и при които няма гаранции за защита на непълнолетни лица и общо на потребителите”, се казва в позицията.

От КРИБ предупреждават, че с промените ще настъпят трайни неблагоприятни последици за държавата, обществото и бизнес климата в страната.

„Работните си места ще загубят хиляди служители, наети в хазартната индустрия – от една страна заети лица при хазартните оператори (в игрални зали и казина съгласно териториалното ограничение и във всички други организатори хазартни игри – очаква се цели рекламни отдели да бъдат закрити), а от друга страна и високо квалифициран персонал при производителите на игрално оборудване, тъй като намаляването на броя игрални обекти и забраната за рекламиране на легалния хазарта ще рефлектират и върху пазара на игралните съоръжения”, допълват от Конфедерацията.

„Работни места ще се освободят и в медиите, както и в рекламните агенции, работещи в сектора, тъй като основните приходи от реклама в медии по официални данни също постъпват от хазартната индустрия. Ще бъде нарушена финансовата стабилност на медиите чрез директна намеса на държавата и принуда за прекратяване на облигационните отношения на хазартния бранш с рекламните агенции, телевизиите, радиата, печатните и електронните медии”, подчертават още от КРИБ.

От Конфедерацията считат, че своята основна финансова подкрепа ще загуби и българският спорт, чийто основен спонсор е хазартният бранш, както и българската култура. От КРИБ настояват за широка обществена дискусия, изготвяне на оценка на въздействието, както и да бъде взети предвид предложенията на работната група под ръководството на служебния министър на финансите.

Цялата позиция на КРИБ:

ДО

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

КОМИСИЯ ПО БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ

НА ВНИМАНИЕТО НА:

Г-Н ЙОРДАН ЦОНЕВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

КОМИСИЯ ПО БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ

КОПИЕ ДО:

НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ

49-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

ПОЗИЦИЯ

НА КОНФЕДЕРАЦИЯ НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ И ИНДУСТРИАЛЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Относно: Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта внесен в Народното събрание с вх. № 49-454-01-62/24.04.2024 г.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) е национално представителна организация на работодателите и като такава изразява своята позиция относно внесен в Народното събрание с вх. № 49-454-01-62/24.04.2024 г. Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта.

На първо място споделяме мотивите на вносителите, според които рекламата има жизненоважна роля във връзка с добре функциониращия легален пазар, тъй като дава възможност на лицензираните хазартни оператори да предлагат своите услуги като предоставят информиран избор и насочват потребителите към регулираните, законни хазартни услуги. Изразяваме становище, че рекламата на хазартни игри трябва да е отговорна и регулацията ѝ да е устойчива при ясни правила и условия.

Не споделяме разбирането, че с пълната забрана на рекламата се постигат изложените цели. Забраната за законосъобразно информиране на потребителите за легалните хазартни оператори и техните услуги ще доведе до преминаване към незаконни доставчици, които не спазват правилата на ЗХ и останалото приложимо законодателство и при които няма гаранции за защита на непълнолетни лица и общо на потребителите. Към днешна дата на интернет страницата на Националната агенция за приходите са публикувани повече от 3280 нелегални хазартни интернет сайта като последните са само установените от НАП нелегални хазартни доставчици. Много от тези нелегални хазартни оператори постоянно променят домейна, през който предоставят хазартни услуги и пренасочват потребителите към нови адреси за достъп.

Същината на промените се състои основно в две направления:

- Пълна забрана на рекламата на хазартни игри в медиите;

- Хазартните игри в игрални зали и казина да се организират само в населени места с над 5000 жители.

От промените ще настъпят трайни неблагоприятни последици за държавата, обществото и бизнес климата в страната.

Работните си места ще загубят хиляди служители, наети в хазартната индустрия – от една страна заети лица при хазартните оператори (в игрални зали и казина съгласно териториалното ограничение и във всички други организатори хазартни игри – очаква се цели рекламни отдели да бъдат закрити), а от друга страна и високо квалифициран персонал при производителите на игрално оборудване, тъй като намаляването на броя игрални обекти и забраната за рекламиране на легалния хазарта ще рефлектират и върху пазара на игралните съоръжения.

Работни места ще се освободят и в медиите, както и в рекламните агенции, работещи в сектора, тъй като основните приходи от реклама в медии по официални данни също постъпват от хазартната индустрия. Ще бъде нарушена финансовата стабилност на медиите чрез директна намеса на държавата и принуда за прекратяване на облигационните отношения на хазартния бранш с рекламните агенции, телевизиите, радиата, печатните и електронните медии.

Своята основна финансова подкрепа ще загуби и българският спорт, чийто основен спонсор е хазартният бранш, както и българската култура.

Важно е да посочим, че основните икономически оператори в тези сектори – хазартния бранш, медиите и спорта – са членове на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, което гарантира присъствието им в светлата част на бизнеса. Позицията на КРИБ е консултирана с всички членове на КРИБ в горепосочените сектори.

Считаме, че предложените промени не биха имали никакъв положителен ефект върху обществото, тъй като потребителите на хазартните услуги ще бъдат пренасочени към нелегалния хазарт и нерегулирана среда, което поставя участниците в хазартни игри – български граждани в значителен риск. Считаме, че борбата с нелегалния хазарт следва да бъде основен приоритет на държавата по отношение на хазарта.

Опасността от колапс на няколко държавни отрасъла е съвсем реална, за разлика от нелицензирания хазарт, който ще просперира за сметка на българските граждани, тяхната протекция и постъпващи в хазната приходи от налозите на хазартния бранш.

Според разпоредбата на ал. 3 на чл. 19 от Конституцията на Република България инвестициите и стопанската дейност на български и чуждестранни граждани и юридически лица се закрилят от закона.

С предвижданите промени ще бъдат накърнени рязко интересите на български и чуждестранни инвеститори в областта на хазарта и в медийната сфера.

Не на последно място всеки организатор на хазартни игри или дейности има назначен персонал, на който се изплаща както трудово възнаграждение, така и осигурителни вноски.

Хазартният бранш е един от основните източници на приходи в държавния бюджет и един от най-строго регулираните бизнеси в държавата и законодателните промени, свързани с материята следва да бъдат внимателно обмисляни и предприемани.

От години хазартният сектор е един от основните отрасли, осигуряващи средства в държавния бюджет, както и работни места за над 100 000 заети в индустрията служители.

Хиляди хора могат да загубят работните си места, което ще доведе не само до косвени загуби за държавата от осигурителна тежест, но и до преки такива от обезщетения за безработица.

Същевременно хазартът има съществен принос и за развитието на останалите отрасли в държавата, върху които промените също биха се отразили:

- Спортът ще бъде силно засегнат, тъй като ще се наложи прекратяване на договори за реклама и спонсорство. Хазартът подкрепя българския спорт и е негов основен благодетел.

- Загуби ще претърпи и отрасълът Туризъм в дългосрочен план. Хазартният туризъм, тоест привлечените туристи с цел участие в хазартни игри, носи ежегодно приходи не само за хазартния бранш, но и за останалите търговци и държавата. Неслучайно той е включен в Национална стратегия за устойчиво развитие на туризма.

- Негативно отражение ще рефлектира основно и върху медиите в страната.

- Не на последно място, неблагоприятна последица би било и изтичането на местни капитали в чужбина, както и отдръпването на чужди инвеститори от страната.

- Потърпевши от промените ще бъдат и българските граждани, които ще бъдат лишени от възможността да бъдат насочвани към лицензирана урегулирана среда, в която държавата има възможност за контрол и намеса.

- Държавният бюджет ще бъде ощетен под формата на пропуснати ползи от преки и непреки данъци и такси не само от лицензираните хазартни игри, а от всички свързани услуги и доставки.

КРИБ настоява за широка обществена дискусия, изготвяне на оценка на въздействието, както и да бъде взети предвит предложенията на работната група под ръководството на служебния министър на финансите.

Позицията е приета от Управителния съвет на КРИБ.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12340

    34 0 Отговор
    Мушенгии.
  • 2 Хаха

    54 1 Отговор
    Хазарта е болест, да се забрани изцяло.
  • 3 Факт

    59 0 Отговор
    Стига с тоя хазарт бе, боклуци! Това е по-вредно от алкохола и наркотиците!
  • 4 ейй

    53 0 Отговор
    Забранияват betовете да рекламират и тези завиха сякяш са ги сритали в глезените. КРИБове, МРИБове май са на хранилка при betoвете.
  • 5 Голям Рев

    30 1 Отговор
    Суверена да гледа реклами за хазарт и да играее ,за по важни неща няма рев
  • 6 нашия

    31 1 Отговор
    Киро "гела" и той подскочи от тези промени....защо ли..???!!!!
  • 7 Стовичков

    22 3 Отговор
    Тия искат да ми вземат ляба,който играе пичели ,който не играе Най много печели
  • 8 Малееййй

    21 0 Отговор
    Кво ши прайм без реклами ,как ши го играем ревввввв
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 13675

    19 0 Отговор
    Ами, чакай що забранихте рекламите на цигари и алкохол и те са зависими за едни може за други не е. Б. А.. Ти бизнеса. Е. Б. А.. Ти държавата
  • 12 Незаконните

    17 0 Отговор
    Законните доставчици на хазарт на регистрационен режим с публикуване на държавен сайт и този пореден изсмукан демагогски аргумент е разобличен.
  • 13 Не сме маймуни

    15 0 Отговор
    Рекламата в медиите на доставчици на хазарта, ги правили законни!!!
  • 14 Ицето и Рачков две напред

    17 1 Отговор
    Хора излезте на улицата да ни подкрепите, братя. И Краси Балъчето и Галена и прочие ще страдаме ама яко. А косъма? И той
  • 15 За някакви

    15 0 Отговор
    си 300-400 мил в бюджета от хазарт, двойно повече отива за реклами, а собствениците пък печелят пет пъти взети всички заедно разходи.. Трябва и казината да изчезнат от улуците, само по митници и във вътрешността да са в хотели 5 и 5+ звезди, без билбордове. По тв реклами, само преди 6 сутр. и вечер след полунощ...
  • 16 Ясно - в тази

    15 0 Отговор
    Държава всички са помияри - и спортисти и артисти и певици и политици … За пари всичко правят! А уж едни такива доблестни…
  • 17 Хикс

    17 0 Отговор
    Хазартът се забранява навсякъде... Онлайн контрола във всички казина и игрални зали в Европа !!!!! !!!!!!!!!! Хора без приходи автоматично НЯМАТ ПРАВО ДА ИГРАЯТ.......,.......
    Само в България ни правят на офсе

    Коментиран от #18

  • 18 Гордостта на Тарра

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хикс":

    Все пак е до човекът.. най уязвими са бедните хора с надежда за пари .. Все пак реклама за хазарт като филмите за големи след 12 часа вечерта до 6 сутринта .. друго незнам как ще се отрази на казиното след като няма да плаща за реклами .. те толкова пари дават на телефонията за реклама че средно статистически не могат само за реклама да си избият парите но карай ..
  • 19 Гордостта на Тарра

    6 0 Отговор
    Е Ицо кауфладна няма да лапа парички от реклама вече .. ужас мислят за него
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 1914

    4 0 Отговор
    Ееей,всички реват в един глас: хазарта,какво ще правим без рекламите?! Депутати,министри,спортисти бивши и настоящи... Това е държава на абсурда.всички тия мерзавци ,са да качени на клона и лапат от гадния хазарт.Ма ,това ме вреди на нацията,че съсипва децата ,въобще те ги интересува...
  • 23 КРИБ?? Мафиоти, Политици, Магистрати

    2 0 Отговор
    Са реалните собственици на Хазартния Бизнес!? КРИБ и вие сте част от тея Мафиоти!?
  • 24 Иванов

    1 0 Отговор
    Братята домуса няма да цуцат вече от хазарта горките милиардери здраво я закъсаха,да ги ожалиш всичките наред с частните ефирни зависими телевизии
  • 25 Иванов

    1 0 Отговор
    Ауууу и ицката и лигавия Рачков ще обеднеят нищо като утеха ще продължат да рекламират Кауфланд а,и Рачков ще се присъедини
  • 26 Иванчо

    1 1 Отговор
    Щом квичат, значи всичко е както трябва.
    Що, сега няма ли нелегални?
    А въпрос на желание на държавата е да ги изчисти за нула време.
    Колко народ остана без пари и имоти?
    Тогава да рекламират алкохол и цигари "консумирайте с отговорност".
    Аман от мошеници в тая държава.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 9999

    0 0 Отговор
    Да го затворят напълно като другите държави защо ни са Всеки втори има забрана и пак ги пускат защо хората пропадат всеки ден
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Горски

    1 0 Отговор
    Самите управници ни докараха до това дередже, да разчитаме, че без труд и с търкане на талончета, конни надбягвания, еврофутбол, ротативки, машинки парите са ни гарантирани. Тото 2 също си е хазарт да вземат и него да закрият. Т.нар ни "звезди" и те ни натрапват хазарта - големия "моралист" Димитър Рачков, който на гърба на колегите си се задържа в "Господари на ефира", като ги осмиваше с техните лапсуси.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове