Last news in Fakti

2 Май, 2024 13:16 2 045 66

Васил Велев: В България е трудно да привлечеш трудоспособни, квалифицирани и желаещи да работят мигранти

  • мигранти-
  • работна ръка-
  • квалифицирани кадри

Председателят на УС на АИКБ обвърза достигането на 64% от средноевропейското ниво по паритет на покупателна способност с обръщането на миграционните процеси

Васил Велев: В България е трудно да привлечеш трудоспособни, квалифицирани и желаещи да работят мигранти - 1

Свръхрегулацията, скъпата енергия и липсата на човешки ресурс са сред причините за лошото състояние на европейската икономика. Това каза Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), в студиото на Bloomberg TV Bulgaria.

Лихвената политика на ЕЦБ може да окаже влияние върху европейската икономика, но има други фундаментално сбъркани фактори, които карат бизнеса да напуска ЕС, смята той.

Няма как, когато природният газ е 4-5 пъти по-скъп в Европа, отколкото в САЩ, и когато има регулации, които затрупват компаниите, и Зелената сделка, която очевидно е сбъркана, лихвената политика на ЕЦБ да спре европейския бизнес да бяга от Европа, каза той.

„Към скъпата енергия и многото регулации добавяме недостига на човешки ресурси с този проблем Европа продължава да не може да се справи“, каза той.

Останалите глобални играчи, които са изоставали преди години от ЕС в много показатели, сега изпреварват съюза в образованието и квалифицираните кадри, смята председателят на УС на АИКБ.

Той отбеляза и че в България има и твърде голяма административна тежест при привличането на трудоспособни, квалифицирани и желаещи да работят мигранти.

Според него изминалите 2022 г. и 2023 г. са били добри за бизнеса у нас и някои сектори са „издърпали“ индустрията до сериозни ръстове. „Това позволи и ръст на доходи, всичко това скъси и разстоянието до средноевропейското като стандарт“, коментира Велев.

Той обвърза достигането на 64% от средноевропейското ниво по паритет на покупателна способност с обръщането на миграционните процеси.

За миналата година имаме 41 хил. души повече сменили местожителството си с България, отколкото напуснали България, каза Велев.

Добра новина е, ако това е трайна тенденция, защото нямаме друг вариант изобщо да се справим с пазара на труда, който вследствие на демографската катастрофа години наред е с огромни дефицити, каза още той.

Велев обаче обърна внимание на това, че пикът в икономиката, достигнат през последните две години, отминава и сега икономиката се движи надолу. Той отбеляза, че за европейската икономика се предвижда значително по-слаб растеж за следващите 2-3 години от средносветовния.

Засилена дигитализация, автоматизация и производство с по-висока добавена стойност до известна степен компенсират липсата на кадри у нас, но в страните от Западна Европа, които по-напред по тези показатели, също страдат от недостиг на човешки ресурс, смята той. Няма как пречките в ЕС да не се отразят и тук, както пряко, така и косвено, тъй като близо 70% от износа на България е за други страни членки, коментира Велев.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Д не

    40 0 Отговор
    са луди ?
  • 2 честен ционист

    19 29 Отговор
    На концлагер не му трябва квалифицирана работна ръка. Пък и от Запад няма да ви питат, с каква квалификация ги искате.

    Коментиран от #7, #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Буревестник

    56 1 Отговор
    Европейски цени африкански заплати.
    Как да седят хората в България ниски заплати, липса на уважение, слабо образование и още по - слабо медицинско обслужване.

    Коментиран от #29

  • 5 гост

    47 2 Отговор
    Сега на мода е изкуствения интелект ! Той може всичко ! Само едно НЕ МОЖЕ - ДА РАБОТИ !
  • 6 Аз съм прост като Бочко

    49 2 Отговор
    ЗАЩО, А ВЕЛЕВ-ЦЪ.РВУЛ СТИСНАТ, ЧЕ КАТО ПРАВИТЕЛСТВОТО РЕШИ ЗА МИН.ЗАПЛАТА ДА Е 930лв.УРЕВАХТЕ ОРТАЛЪКА ЧЕ Е МНОГО??? С ТРИЦИ И МАЙМУНИ НЕ СЕ ЛОВЯТ!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Госあ

    41 0 Отговор
    Е що така ве Васе ? А ? Да не би паричките, които предлагате да са твърде малко ? Освен това, не ми е ясно к’ва точно високо квалифицирана работа предлагате ? М ? Кой български чорбаджия я предлага тази високо квалифицирана работа ? А ?

    Коментиран от #48

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Госあ

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Йес ! Абсолютно 😂
  • 11 Назначен милионер някакъв

    33 1 Отговор
    Туй момче само някакви големи проблеми го налягат..все трябва някой от вън да му ги решава..както се казва социализма умря и го направи сирак
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 замислен

    50 2 Отговор
    Нека да напомня на г-н Велев, че заплатите преди 20-25 години бяха масово около 100-150 евро! Много млади хора не създадоха семейства, не създадоха деца защото просто нямаше как да си го позволят. Сега реват че няма хора - ами на никой не му се работи и да е много беден! хваща си самолета и за същата работа получава много повече на запад!
  • 14 Я пъ ти

    34 1 Отговор

    До коментар #9 от "ТаУмВзе":

    Нема кой да бачка, а новите хотели по морето никнат като гъби....как ли става тоя номер....

    Коментиран от #16

  • 15 Има бачкатори

    18 0 Отговор
    Нема ....кадри.
  • 16 ТаУмВзе

    20 2 Отговор

    До коментар #14 от "Я пъ ти":

    Я си Помисли, Кой строи хотелчета по бетономорието и за едно Пране на Кинти иде реч! Щото са Робът Овца трябва да ги Плаща тия Крадени Заеми от бивша Европа, което няма да има Живи да Изплатят де. Поради простата причина, че сме Фалирали Вчера. Съответно Матряла трябва да тегли Още Заеми. До макс 15 годинки изобще няма да има Има де. Което е Логично!

    Коментиран от #19

  • 17 Пари не се ДАВАТ

    2 18 Отговор
    Те се....ИЗКАРВАТ....претенции големи, работа слаба.....

    Коментиран от #43

  • 18 Ужасна ситуация

    25 0 Отговор
    Има цяло едно ново поколение малцинствени които могат да бъдат обучени за обслужващ персонал по хотелите но на никой не му се занимава
    Другарю Велев след като ме инвестирате в работна ръка такава няма какво чудно има в цялата работа

    Коментиран от #23, #24

  • 19 Не е важно кой строи

    8 2 Отговор

    До коментар #16 от "ТаУмВзе":

    Важно е че се строи все повече и повече.....и персонал се намира.....кажи ми един хотел, съборен по морето ,че не се сещам..дето се казва..за всеки хотел си има работници.
  • 20 Вълканов

    5 1 Отговор
    Трудов ресурс има, но е необразован и не е пригоден за високо или средно технологични процеси. Някои от пришълците и от етносите даже немогат да се образоват до нежната за индстрията степен. С елементарно образование може да се постигне нещо чрез образователни краткосрочни курсове по съответната специалност, на трбва умствена база за започване на курса.
    Мое би затова коменитите задъраха образованото Българско население да отане в държават.
  • 21 Селянин

    23 1 Отговор
    Иска му се някой да му работи а той да философства и да кешира.
  • 22 незнайко

    21 0 Отговор
    Прочетах само заглавието и отговора ми е само един ПАРИ !!!
  • 23 Да инвестираме в ..какво

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ужасна ситуация":

    В лошия материал ли.....
  • 24 Ужасна ситуация

    7 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ужасна ситуация":

    Искам да кажа че наличието на проблем и неговото решаване може да помогне и на вас и на държавата като се интегрират големи социални групи..сегрегирани и от вас и от държавата в момента..да бъдат включени в системата на здравното осигуряване..образоватвлна система тн..да избелеят един вид..вие начело с министерски съвет си бъркате 20-30 години и само констатирате..туй няма онуй няма
  • 25 #идиоти вън

    18 0 Отговор
    Този само отбелязва реалноста, която самите ,,бизнесмени" създадоха, но не си задава въпроси на които не може да си отговори, защото това причинно-следствени връзки за тях е - печалба и разкош!

    Коментиран от #26

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Васил Велев!! Четат хората по Света, че

    30 0 Отговор
    Сме на Първо место по Корупция в ЕС, че сме на последно място по Стандарт на Живот в ЕС! Четат, че Държавата се Управлява от Мафиоти!! Четат че 3 милиона Българи са Мигрирали последните години, четат че Българите наричат Кочина държавата!? Няма кой да дойде да ви Работи!!
  • 28 Анти депресия

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "цървул":

    Още през далечната 1933 година в Декларацията относно Закона за национално индустриално възстановяване президентът на САЩ, Франклин Делано Рузвелт казва че: „Нито един бизнес, чието съществуване зависи от плащането на заплати, по-ниски от жизнения стандарт, на работниците му, няма право да продължи да съществува в тази страна“, пояснявайки, че „под заплати за жизнен стандарт имам предвид нещо повече от жизнения минимум – имам предвид заплати за достоен живот на работниците и семействата им".
    „Някакъв глупак си помислил, че като напише закон може да контролира човешко поведение. Условията в които съществува човекът контролират човешкото поведение, не законите“ – казва великият Жак Фреско.
    Когато това се случи в България, когато условията на съществуването на хората станат добри няма да има недостиг на работна ръка, няма да има демографска криза, а ще се издават входни визи само за избраните да влязат.

    Коментиран от #35

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Какви

    21 0 Отговор
    Мигранти е цЪървул ? Какви мигранъи ще привличате ? От камилите ще го сваляте или от землянките ще ги вадите ? Дайте на българите заплати , заплати а не стотинки !!! Конфискувайте всички ферарита , бентлита , ламборджинита и прочие крадени пари и ще има за пл големи пенсии ! Конфискувайте всички спа хотели - също крадени пари . Къщи за тъщи ! И кой няма да ви работи за стотинки ! Минимална заплата €1500 - иначе тези хорски ще ви стоят празни . Хотелите по морето са много зле с персонала ….
    Ще ми вкарвате мигранти - варвари от Африка и близкия изток ….. иддиотти !!!!!!!!
  • 31 Добрутро

    18 0 Отговор

    До коментар #29 от "Патиланско царство":

    Ако ползвателите на човешкия труд можеха да го заменят с животинска сила или с машинна работа, никога не биха плащали за труд, биха го заменили на мига с по-изгодна за тях алтернатива. Нека не се правят на добри и загрижени за работниците, грижа ги е само за печалбите им и за собствения им стандарт на живот!
  • 32 Сатана Z

    8 1 Отговор
    На Запад мигрантите не работят,а държавата се грижи за тях като се надява тяхното поколение след 20 години да бъде изгърбено от труд плащайки вложените от държавни средства през годините.
  • 33 Не в България

    7 1 Отговор
    Това важи навсякъде !
  • 34 нннн

    17 0 Отговор
    Че кой идиoт ще иска да работи за без пари на мафията? Доброволна ангария, един вид.

    Коментиран от #38

  • 35 Патиланско царство

    22 0 Отговор

    До коментар #28 от "Анти депресия":

    Това не му харесва на някого, вече го триха 29:
    "Работодателите в България търсят стотици хиляди души, които да наемат, но не намират, кого да наемат"! Да "работодателите", по-скоро са ползватели на наемен труд, а не "датели"/"даващи" нещо си, са свикнали да вземат, без да дават! Та тези ползватели на наемен труд, обикновено искат да плащат една мижава заплатка на многофункционален работник, който е нещо средно между ядрен физик, космонавт, полиглот, акробат, проститутка и който е готов да работи поне по 25 часа в денонощието, поне 8 дни в седмицата, поне 370 дни в годината и по време на работа по възможност да не ходи до тоалетна, да не се храни, да не се разболява, да не забременява, да няма деца, които изискват грижи. Туй то българският ползвател на наемен труд, който търси нещо, което не намира. При такива ползватели на наемен труд, никой нищо добро не го чака, все едно е дали ще ти казват работник или роб.
  • 36 Троян

    11 0 Отговор
    Хайде привлечи ме бастун. Заварчик съм.
  • 37 Винету

    15 0 Отговор
    Другарю агент Велев, как да няма способни мигранти бе. Я иди в Харманли или на Лъвов мост в София, там квалифицирани колкото щеш. И айти и стругари, химици и инжинери, дето сгробяват бамба със затворени очи бе. И да знайш те са работливи, ще те работят денонощно та не ще си седнеш на дипломата за бизнесмен.
  • 38 много е лесно

    7 1 Отговор

    До коментар #34 от "нннн":

    Срещу 2 лева регистрираш фирма и ставаш мафиот... ъъъ работодател де. Даваш едни еврозаплати и работниците ти те носят на ръце.
  • 39 инж. Ганчо Илков

    10 0 Отговор
    Защо? Каква Икономика се Развива в България? Политиката на Една Страна е Концентриран Израз на Икономиката. В България Политиката е Хаотична, Корумпирана, Олигархична. Двама Лидери на Политически Проекти, изпитващи Панически Страх от Независима, Неполитизирана Съдебна Система и Неполитизирани Регулаторни Органи, Разиграват Общественоста и поддържат "Сивата" Икономика. Как ще се намерят Работещи за 2,5€/час обслужващи Функционално Неграмотни Олигарси нямащи Понятие от Принципите на Пазарната Икономика. Общините са Огледало на Политическата Система. Те нямат Ефективно Съставени Общи Устройствени Планове, готови да бъдат Предлагани на Инвеститори. Все още в България Основни Елементи на Икономическата Система са Централизирани. От Една Страна се търсят Работещи, от Друга Бизнесмените с Подарен (от Приватизацията) и Купен (Кредитни Милионери) Бизнес не са в Състояние да бъдат Конкурентно Способни на Пазара и залагат на Работещи Бедни.

    Коментиран от #53

  • 40 Опаа...

    13 1 Отговор
    Даа..тоя таласъм пак изпълзя от тъмното да дава акъли на сит стомах!
  • 41 още нещо

    8 0 Отговор
    Във велика Британия има семейства трето поколение на социални помощи. И не се оплакват от живота.
  • 42 това

    6 3 Отговор
    Всъщност е добре. Който иска да му работят мигранти, да ходи да мигрира в Ню Йорк примерно... или чакай, там мигрантите не работят, оплакват се от безплатната храна и подслон, ограбват, крадат и убиват.
  • 43 Вожда

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "Пари не се ДАВАТ":

    Въй,че си ми умен..кажи го това на лицето от снимката ,дето все реве когато се вдига МРЗ,мизерната МРЗ,да уточня.Щото и тя се изработва и има удръжки ,а и не се дава даром.

    Коментиран от #51

  • 44 Мими

    2 0 Отговор
    Е след като ние самите сме мигранти, и умните и образованите остават там където са учили или ги канят да работят за западни фирми (тук не броя) т.н малцинствени групи които ……
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Емигрант

    10 0 Отговор
    Вие не сте държава, а територия на престъпни политици, колко пъти трябва да ви го кажат чрез списъци цивилизовани държави ? Освен измамници и шарлатани няма да дойдат при вас нормални и интелигентни мигранти след като след шарлатанската схема "ремонт на ремонта, на ремонта" вече имате друга схема на изнудване и грабеж "ОБРАТ НА ОБРАТА" който се очаква да продължи с "ОБРАТ НА ОБРАТА НА ОБРАТА" след като се разбере колко е доходоносен първия ! Бандитът от Банкя ви узакони и направи легално тровенето ви с химикали чрез "ИМИТИРАЩИ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ", сега вече и със съдействието на ДОН МАГНИТСКИ от ДПС ще ви довършват с "ОБРАТИ" ! Такива овце като вас толкова породисти от към празни глави не могат да се срещнат и в Андите !

    Коментиран от #49

  • 47 Град Козлодуй

    13 0 Отговор
    Няма Будапи да ВИ работят за жълти стотинки
  • 48 Груьо

    13 0 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    Той Василев, завършил "Сорбоната" и от 25 години не му се угоди, все на неквалифицирани попада! Ама не желае да плаща, сехга от Луната щр си поръча работници!
  • 49 Град Козлодуй

    6 0 Отговор

    До коментар #46 от "Емигрант":

    Кога ли Бг ще станем Бяла Държава

    Коментиран от #52

  • 50 бай Евро

    12 0 Отговор
    Ами при такива работодатели кой ще дойде, то вече и българите не искат да работят за такива манагери !
  • 51 Троян

    0 2 Отговор

    До коментар #43 от "Вожда":

    Вожде тебе винаги съм те харесвал, само нашите.
  • 52 Емигрант

    10 3 Отговор

    До коментар #49 от "Град Козлодуй":

    С такъв тъп народ който предпочита палачите си от ГЕРБ/ДПС да го управляват - НИКОГА !

    Коментиран от #60

  • 53 Емигрант

    6 1 Отговор

    До коментар #39 от "инж. Ганчо Илков":

    Не смятам, че ще има българи които да те разберат какво им казваш, а ти си изредил цялата тази истина за упадъкът и мизерията на стадото ! Комунистите проектираха това състояние на държавата чрез избиване на интелигенцията, как се очаква да емигрират в България умни и интелигентни хора, като е Сомалия N 2 - "прост народ , слаба държава", това го знаят дори и на полюсите ? Не е за разбиране дори и от висш "извънземен ум" или изкуствен интелект как може да се разчита на тези които едно десетилетие /ГЕРБ/ се постараха да направят суверена НАЙ-БЕДЕН в ЕС и той отново да ги предпочита днес вече в явен съюз с антиконституционната ДПС ?

    Коментиран от #59

  • 54 Гост

    13 0 Отговор
    Ами за тия заплати дето давате, какво очакваш, господин бизнесмен
  • 55 Този защо не посочи за пример Япония

    9 0 Отговор
    Където като започнеш работа във фирма те държат до пенсия
  • 56 Да,с такива работодатели!

    8 0 Отговор
    Този кумунистически деец демагогства в медиите, но си е един експлоататор на работещите във фирмите му!
  • 57 Недей да ревеш

    6 0 Отговор
    Недей да филосостваш по медиите ами слагай работните дрехи и хващай лопатата Тогова ще се светниш защо е така
  • 58 След като

    7 0 Отговор
    След като те бягат от там където условията са по-добри.... Това е Естествено! А и много просто за Обяснение! Но Как да обясниш това на един Таргаш!
  • 59 инж. Ганчо Илков

    7 2 Отговор

    До коментар #53 от "Емигрант":

    Проблема е в Конституцията. "Сценарият на Лилов". Много Важен Елемент във Всяка Конституция е Презюмбюла. В Българската Конституция приета от Парламентарното Мнозинство на БКП/БСП, чрез Манипулирани Избори за Велико Народно Събрание, за СУВЕРЕН се Приема Парламентарното Мнозинство. Народа изобщо го няма. Политолози, Социолози, псевдо Експерти, пишат: "Народа Избира свойте Избранници?!". Практически Олигарсите и Кредитните Милионери с Подарен, или закупен с Откраднати Пари Бизнес, Подвластни на Политическите Проектанти, чрез Работещите в Техните Фирми осигуряват Присъствието на Ръководните Форуми (Конгреси, Национални Съвети) и "Избират" Ръководните Органи с Лица посочени от Проектантските Лидери. Лидерите попълват Избирателните Листи. "НАРОДА" в Изборния Ден формално потвърждава Волята на Лидерите. Клакьорите Пеят: Гласувайте, Гласувайте..... Картинката може да бъде сменена, чрез Обединена Опозиция, с Ясна Прагматична Реформаторска Програма и Дисциплина. Опозиционните Лидери, обаче трябва да подтиснат Личното си Его и Вождизма, което поне на този Етап е Невъзможно.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Гост

    11 0 Отговор
    В България работници има достатъчно.Само трябва да се проведе реформа и да се съкрати раздутата държавна администрация.
  • 62 Като не уважаваш губиш работниците си

    6 0 Отговор
    Велев , Велев главо дървена плащайте за да получите кадърни и знаещи работници ! Вашите изчисления са грешни и ината си си вредите на себе си . Като се стискате и правите проблеми на работниците ,те като водата си намират по-платена работа в чужбина и повече не се връщат в България . От тоталитарен социализъм към капитализъм не сте подготвени .Вие сте свикнали да ви работят под строй и безплатно за една чорба , това време свърши и няма да дойде никога .
  • 63 Емо

    3 0 Отговор
    Как стана така, че Топ 100 от бившите агенти на държавна сигурност, чийто списък се намира в един небезизвестен сайт, имат регистрирани по 20-30 и повече, до 70-80 фирми на свое име през последните 35 г.?
    На 31 декември 1989 г. заспаха дрипльовци, на 1 януари 1990 се събудиха "бизнесмени". След като минаха на спявка при Луканов и отнесоха по един или няколко сака с пачки.
  • 64 733737727272

    0 0 Отговор
    Че като ви видат всичките кво поведение и отношение към самите тях ,само си казва в главата "Пази Боже "!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Емигрант

    1 0 Отговор
    Вече повече от четвърт век , откакто С∆С-Шайката изкорми и окраде държавата и народа, и планово опростачи нацията чрез налагане на англо- краварските ценности и морал, и разсипвайки образованието ,в краварската колония останахtе старците и изметта - неграмотни, бездарни, дрогиращи се,разбойници,крадци и мошеници .Вижте само профила на парламента и министерствата и си правите сметка на къде отиваме.
    И още по-лошо ще става .
    Слава на айдука от Драгалевци.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове