Last news in Fakti

2 Май, 2024 17:10 2 308 38

Социолог: Ние не сме само материален бедняк, ние сме политически и духовен, това е катастрофа, това е срам

  • политика-
  • демография

Дребнотемието и опитът да надхитриш, да изиграеш политическия опонент, това не е политика, това са неща, които са на много ниско ниво, казва Иво Желев

Социолог: Ние не сме само материален бедняк, ние сме политически и духовен, това е катастрофа, това е срам - 1

Шести избори за три години, едва ли вниманието ще бъде приковано в тази кампания. Това каза пред Агенция “Фокус" социологът Иво Желев, управител на агенция “ЕСТАТ".

"За мен големият проблем е качеството на политическия маркетинг, което в момента е изключително ниско. Споменахте за вялия старт на кампанията на някои политически сили. Бяха споменати в последните дни някои и от първите слогани на партиите, те отново са така банални, скодоумни или откраднати от някъде.

Така че аз не очаквам някакъв много смислен дебат по същество, не очаквам някакви много запомнящи се клипове или форми на политическа агитация оригинални. В крайна сметка, вината за това не е толкова на политическите маркетолози и пиари, колкото на самите политици. Защото когато нямаме добър продукт на пазара, нормално е и маректингът да не може да го продаде", каза социологът.

"Защо ние отново продължаваме да нямаме посока на развитие, национална доктрина. Като някакви крайни точки на нашето движение и развитие са обявени сухопътният Шенген и приемането на еврото, като за мен това е абсурд. Защото това са само някакви средства по пътя към добруването и благоденствието на нацията. А пък такова благоденствие, като гледам, не се задава.

За мен е симптоматично и това, което хърватският президент вчера или завчера каза, правейки сравнението. Той критично каза “Ние сме на последно място, само България е след нас". В момента сме на 17 години от пълноправното ни членство и това е равносметката, ние не можем да се отлепим от дъното и продължаваме да бъдем беднякът на Европа.

И не само материален, ние не сме само материален бедняк, ние сме политически и духовен и т.н., това е катастрофа, това е срам. Не се реагира по никакъв начин на демографската криза, ако ние намаляваме с по един областен град на година, ако в тази страна се раждат под 50 000 бебета вече на година, ами това си е катастрофа. Обаче ние се занимаваме само с еврото, Шенген, БТР-и и със самодостатъчните крамоли в компрометирания ни политически елит, затова сме така", смята още Ива Желев.

По думите му, това не е политическо мислене. Дребнотемието и опитът да надхитриш, да изиграеш политическия опонент, това не е политика, това са неща, които са на много ниско ниво. Ние имаме стратегии, а нямаме стратегическо мислене, това е основният проблем.

Не се работи по това да се създава национален елит, не само за политически. Ние нямаме достатъчно ясни и работещи механизми за селекция на елит, нямаме критерииза успех, не можем да дефинираме какво ни е необходимо, за да продължим да се развиваме като нация и да просперираме, и да се конкурираме с останалия свят.

"Така, както е тръгнало, в края на века някой просто ще трябва да дръпне шалтера, просто няма да съществува българска нация. И това го казват всички, всички уважавани демографи, обаче никой не ги чува.

Имаме всички доказателства, симптоми, че ние продължаваме да копаем дъното, колкото и шаблонно да е казано. Ние изпращаме един парламент, който по оценките на всички опозиционни групи в него е най-най-най лошият в новата ни история.

От тези пък, които доминираха в него и управляваха, не се намери никой да каже една добра дума за това Народно събрание. Продължава това ниско качество на политика и то се виждаше и в целия парламент. Все повече депутатите ни се бият и се псуват, защото са безсилни да се аргументират и да докажат правотата на позицията си.

Нищо кой знае какво, нищо положително на практика не мога да откроя в работата на този парламент в едната година, в която съществуваше. В него, какво ни даде всъщност този парламент? Даде ни сглобката и като дума и като конструкция, даде ни ротация, и всъщност някакви непоследователни такива противоречиви, недовършени действия, политически инициативи, които нали някой трябва после да влезе в обувките на предшествениците си и да довърши по една или по някаква друга своя логика.

Иначе, ако говорим за някаква конкретика, променихме конституцията, но без пълна същностна съдебна реформа. На практика тези промени бяха, за да орежат влиянието на президента през служебните правителства. Не беше приет и Закон за служебните правителства.

В крайна сметка, тези промени можеха да бъдат кръстени “Промените анти Радев", обаче утре, след три години ние ще имаме друг президент, тогава пак ли ще променим Конституцията? И в крайна сметка сега се видя, че тези промени ни докараха това служебно правителство", добави социологът.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Края на бг започва след 1878г

    8 42 Отговор
    Благодарение не лески и другите въшлювци кат него

    Коментиран от #9

  • 2 Град Козлодуй

    34 6 Отговор
    Срам да но и Народът е отвратен от Политици от Партии които ни лъжат мамят манипулират
  • 3 Емил

    7 43 Отговор
    Тоя със сигурност е русофил и майка му е рускиня! Много е беден материално, а за бедните духом е забравил, че е отредено царството небесно! Отделен въпрос какво е "бедност" и "богатство"!!!

    Коментиран от #17

  • 4 Има такъв изро..д

    17 30 Отговор
    След 1944 ГД България вече я няма ...до 1941гд България е била 5та по икономика е Европа..били сме прекрасно общество...а сега ???
  • 5 Оправията е близо

    31 4 Отговор
    Бойко Борисов върне ли се
    и поемаме пак напред и надолу ...
    Надежда няма отдавна !

    Коментиран от #23

  • 6 Мафията

    36 0 Отговор
    твори закони и прибира милиардите от ЕС , които са за България и за улесняване на живота на българите граждани !
  • 7 Емигрант

    41 2 Отговор
    Какъв СРАМ бе социолого, кога забеляза да се срамува например Борисов или Пеевски ? И двамата са в списък като престъпници, да са се засрамили ? А да си забелязал простия български народ да се е засрамил, че е прост ? Срамът е познат само за хора с интелект, за другите чувството за срам не е познато, те познават само наглостта, безсрамието и отрицанието !
  • 8 Какво искаш от тъп народ.....

    28 3 Отговор
    Какво искаш от тъп народ..... Който като види двайсе лева... и съзнанието му се замъгля!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тиква Стайл

    15 5 Отговор
    Когато те управляват бивши ченгета, ДС-ари, шестаци, доносници и тарикати, се стига до тази ситуация. И проблема е, че ДПС/ГЕРБ/ Възраждане/ИТН/Президента-ДАНС нямат бутане. Наистина жалко.
  • 11 🍋🍊🇧🇬

    7 3 Отговор
    Политическото и Духовното са надстройка на материалното, за да имаш материално трябва да имаш правила които да се спазват от А до Я независимо от рангът, йерархията в Обществото. Правилата, Законът е за Всички без Изключение.
    Духовното се създава от Народ който има корени, на българина корените са в Земята която Комунистите му отнеха и го Натириха във Форсираната Индустриализация от която Днес няма нищо което да е останало!
    Всичко се изпари Яко Дим за 7/8 години след 1989 г. , това е Трагедията на България, Веднъж Кражба на Активи 1944 9ти Септември, Втори Път Кражба на Активи 1989 и Разпродажба на Откраднатото за 10 Цента на Долар.
    Реално погледнато за 110 години България преминава през четири (4) Национални Катастрофи, а те са:
    1. Междусъюзническата Балканска Война
    2. Първа Световна
    3. Втора Световна
    4. Национализация 1944 г.
    5. Приватизация 1989 г.
    Всъщност пет (5) Национални Катастрофи.
  • 12 🍋🍊🇧🇬

    15 2 Отговор
    Когато Господ е давал, на Българите е дал късче от Раят но Дяволът им взел умът и така до ден днешен.
  • 13 Добра политика е

    12 1 Отговор
    да се стреля по политици и да не носиш отговорност! 6 месеца, като временна мярка, след това избори, ще видим кой ще се яви😬

    Коментиран от #15

  • 14 Е не

    25 0 Отговор
    Гласувайте пак за Бойко и Пееф, те са най-добрите мутри сред политиците и най-добрите политици сред мутрите.
  • 15 Говорим за СРАМ

    7 4 Отговор

    До коментар #13 от "Добра политика е":

    бе пич, ЗА СРАМ ! Ти ми се струва се опитваш да защитиш тези които трябва да се срамуват най-много ? И все пак нищо не ти разбрах...може би само това, че си пр....

    Коментиран от #34

  • 16 Софийски

    6 1 Отговор
    65 години срам
  • 17 Немил

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    Има три типа персонажи (без да вземаме предвид малцинствата) в българския бизнес ,управление ,елит или както искаш го наречи. Едните (по-голямата част) крадоха след 1944 и всички бяха активно борци против фашизма (аз няма да гадая като теб защото това са факти от историята ни) ,другите (така наречени "избягали на запад" по времето на комунизма) върнали се защото в България условията позволяват да се краде по-лесно ,трети (така наречените реститутки ,които не са преобладаващо множество) ,които се надяваха на реванш и активно припяват на северноамериканските пастири. Ако не си с ря.зан пат.лак ,тогава си един от изброените и много е вероятно да си от първия тип ,преоблякъл се в кожа на бизнесмен от "новото време". И заради такива като теб ,които не знаят кога да спрат и продължават да крадат ,такива като Орбан ни вземат инициативата под носа и си строят тихичко АЕЦ ове ,газови хранилища и си оправят народа ,който дори мрази славяните ,но благата са по-важни ,а България ще тъне в мизерия защото такива като теб ще я доокрадат и ще изнесат всичко възможно оставяйки народа "да се оправя". Няма да е за пръв път.
  • 18 🍋🍊🇧🇬

    13 3 Отговор
    Абсурдното в Цялата История е че по Времето на Соца имаше Правила които да кажем се спазваха от едно 90/93% от Соц. Общество. Правилата бяха абсурдни но се се спазваха, затова имаше и някакво развитие, може да не е било най доброто но имаше развитие.

    Сега Правила няма и не се спазват от никой.
  • 19 Иванова

    15 0 Отговор
    Срам е за който може да изпитва това. На българската политическа сцена, такива индивиди почти няма. Просто трябва да се отвори широко вратата на парламента и тези там да излязат без право на връщане. Малка "Велика България" е големия резил в международната политика. Пък ако и да сме европейци...
  • 20 Браво на Иво Желев..

    13 2 Отговор
    ,,ние сме материален,политически и духовен бедняк,,
    /с малко думи и много точно/
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Фифи перото

    7 2 Отговор
    Тоя са му стари сведенията. Родили са се над 57 хил. бебета и сме намалели с 2 229 човека през миналата година. Само с толкова, за съжаление. Дано да е изключение и от 2024 пак да продължи да изчезва по един град годишно. От българския манталитет няма нужда.
  • 23 Не за

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Оправията е близо":

    Бойко ,но сега си поел много нагоре
  • 24 Бугарака

    5 2 Отговор
    Вечен раб скот ска слугинска душа никвочувство за народ и родина
  • 25 Българска пиростия

    6 4 Отговор
    Ти му казваш недей гласува ,то пак гласува ,или гласува за възраждане

    Коментиран от #28

  • 26 Многои здраве на бг

    6 0 Отговор
    Нема такава държава
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 🍋🍊🇧🇬

    8 2 Отговор
    Почти достигаме равнопоставеност по години Соц и Капитализъм но като се съпостави какво е построено за тридесет и шест (36) години Социализъм и за тридесет и пет (35) години Капитализъм?

    Социализмът печели безапелативно.

    Погледнете Украйна как изчезва от Картата на Света, но който е лаком и глупав е до живот.
  • 30 🍋🍊🇧🇬

    4 2 Отговор
    За Времето на Соца трябва да се отбележи че България се възползва от безграничните природни ресурси на Русия, Българската Икономика е ориентирана експортно към СССР и Източният Блок, Селско Стопанство е ориентирано експортно към СССР и Източният Блок.

    Сега какво България изнася и къде?
  • 31 🍋🍊🇧🇬

    3 2 Отговор
    Европейският Съюз е организация в която българите са неконкурентно способни с унищожена Икономика, с експорт на Умове и Физическа сила за Колективният Запад за които Умове и Хора Родители и Държава се е погрижила и заплатила двадесет години (20).

    Това се нарича изтичане на Работен и Умствен Потенциал, Негативен Тренд които е смъртоносен за една Държава.
  • 32 дядото

    6 0 Отговор
    а защо ли.защото със съдбините на държава и народ от десетилетия се разпореждат, алчни,с ниско политическо и морално ниво ,самообявили се за лидери хора.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Кукуригууууууу

    3 0 Отговор
    Ние сме едно СРАМНО ПЕТНО при поколенията в историята на България.
    ПРЕДАТЕЛИ......
    РОБИ.......
    ЖАЛКИ ТВОРЕНИЯ.........
    БЕЗ ДУМИ СЪМ.
  • 37 На Феодалите не им Пука!

    1 0 Отговор
    На Феодалите не им Пука! Техния Въпрос е Уреден! Колкото по-малко гласуват! Толкова по-добре! Те вече са си купили Гласовете! При това с нашите Пари!
  • 38 Крадци и цигани

    2 0 Отговор
    Каквито "вождовете", такова и племето!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове