Last news in Fakti

2 Май, 2024 21:06 3 550 24

Кои са възможните кандидати за нов български Патриарх?

  • църква-
  • патриарх

За втори път в най-новата ни църковна история ще посрещнем Великден без православен глава

Кои са възможните кандидати за нов български Патриарх? - 1
Снимка: БНТ

За втори път в най-новата ни църковна история ще посрещнем Великден без православен глава, предаде БНТ.

Това се е случило и след кончината на патриарх Кирил. Богослуженията за празника ще отслужва наместник-председателят Врачанският митрополит Григорий. Патрирах Неофит почина на 13 март и сега църквата ни се намира в сложен и труден период. Трябва да се избере нов патриарх, а преди това и нов Сливенски митрополит.

Според богослови сред най-вероятните митрополити, които могат да влязат в тройката са Николай, Йоан, врачанският Григорий, Гавриил и Наум. Какво предстои в следващите месеци, защо бяха отстранени част от епископите при определяне на листата за Сливен и защо все пак митрополит Николай може да бъде издигнат за кандидат- патриарх вижте в репортажа на Елиана Димитрова.

След смъртта на патриарх Неофит св. Синод обяви, че в тази ситуация първо трябва да бъде избран митрополит на Сливенска епархия, която вдовства вече почти четири месеца. Целта - Синодът за бъде в пълен състав и да се постигне квалифицирано мнозинство при избора на патриарх.

"За да може в по-голяма пълнота да е отчетена волята на митрополитите", каза доц. Костадин Нушев, богослов.

Първият избор в Сливен беше касиран заради жалба до Синода за уговорки между епархийските избиратели как да гласуват за втория кандидат. За втория избор обаче неочаквано листата от десет епископи беше намалена до шест. Отпаднаха двамата, спечелили предишните епархийски избори- епископите Йеротей и Михаил, както и епископите Поликарп и Висарион. От Синода казаха, че причината е, че нямат административни качества.

"Така се създават много недоразумения, виждаме и протест от страна на епархийските избиратели, защото именно победителите от първия избор отсъстват", заяви доц. Костадин Нушев, богослов.

"Изведнъж решиха, че те не им харесват. На някого те не харесаха. Защото очакваха, че "те нека са в списъка, ама ние ще си изберем нашия човек". Само че техният човек не можа да бъде избран", смята проф. Иван Желев, богослов.

Така премахването на двамата епископи Йеротей и Михаил от списъка може да се тълкува и като разчистване на пътя към Сливенската митрополия на викария на митрополит Николай епископ Арсений.

"Има едно мнозинство около един влиятелен митрополит, който обича да прави каквато е волята му", мисли проф. Желев.

Доц. Нушев смята, че промяната на условията в последния момент може да повлияе негативно както на избора за Сливенски митрополит, така и за патриарх. Според проф. Желев пък се търси още един лоялен митрополит към споменатото вече мнозинство. Епархийският избор в Сливен ще е на 19 май. На 26 май от двамата избрани епископи Синодът ще избре новия митрополит. Изборът на делегати за Патриаршеския събор е на 2 юни, изборът на тройката - на 20 юни и на патриарх - на 30 юни. В момента девет митрополити могат да бъдат избрани на поста. Митрополит Николай обаче се отказа да бъде избиран. Обратимо ли е това?

"Ако Светия Синод реши, че той трябва да бъде включен в тази тройка от предложени за Патриаршеския избирателен събор е възможно той също да приеме това решение по силата на послушанието, което е водещо при клириците", каза доц. Нушев.

"Ще каже, че видите ли хората много са настоявали, те го умоляват той да участва, защото на него разчитат и без него църквата едва ли не ще пропадне и затова той решил все пак да участва", смята проф. Желев.

Според доц. Нушев сегашният избор на патриарх ще бъде по-драматичен и сложен от предишния. Кандидатите, според него, вероятно ще са от средното поколение митрополити, които са били викарни епископи в Софийска митрополия - митрополит Николай от Пловдив, Варненският митрополит Йоан, Врачанският митрополит Григорий".

Проф. Желев добавя към тях още двама възможни.

"Някои казват, че може да бъде ловчанският митрополит Гавриил, митрополит Наум всъщност би могъл също да влезе в тройката", мисли проф. Желев.

Костадин Нушев очаква да има напрежение при избора в Сливен, което да повлияе и при избора на патриарх. Най-малкото, според него, ще се разбалансира съотношението на силите в Синода. Според него митрополитите са групирани по това как са реагирали на случващото се в Сливен, как трябва да се прилага Устава и да има или не Църковен събор, непровеждан вече 16 години. Проф. Желев е по- категоричен. Според него около митрополит Николай гравитират митрополитите избрани с негова помощ- Антоний, Киприан, Яков, Игнатий и търновският Григорий. Към тази група слага и митрополит Наум. От другата страна били митрополитите Йосиф, Гавриил, Йоан, Даниил и Серафим. Дали е така и как ще протекат гласуванията за "Тройката" ще видим съвсем скоро.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Отец Чапаев

    8 12 Отговор
    Най добре ще е папа Вартоломей да поеме и тази длъжност, нашите може да се изпокарат.
  • 3 баджанака

    16 13 Отговор
    Единственото ми чувство към това сатанинско сборища наричано "Синод" е погнуса!
  • 4 Отец Чапаев

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "АМАН!":

    Чедо недей да богохулстваш.
  • 5 Един

    8 8 Отговор
    Пеевски.
  • 6 бах Киро

    15 9 Отговор
    А бе не може ли Певски или Асфалт Паша да го оглавят тоя синод?
  • 7 Дупничанин

    14 9 Отговор
    Свинята или Тулупа. Май Тулупа, он поне лицемерно се кръсти, па и е клетвопрестъпник. Осен тва и он, кат поповете едно говори, друго праи. Начи по-добре он да е.
  • 8 ХА ХА ХА

    14 4 Отговор
    ТИЯ НА СНИКИТЕ С БОРИСОВ И ПЕЕВСКИ.СЛУГИТЕ НА МАФИЯТА И МУТРИТЕ.ИМОТИ ЗА МИЛИАРДИ.ПРАВОСЛАВИЕТО СЕ УНИЩОЖАВА С ВОЙНИ,А ПРИ НАС С МУТРИ.
  • 9 12340

    13 4 Отговор
    Най-"подготвен" за всичко е Боко Тиквата
  • 10 православен

    13 10 Отговор
    От 14 митрополити , 11 да били уши на ДС . !! Е , Как да вярвам , че тези индивиди са божии хора !!

    Коментиран от #19

  • 11 РЕАЛИСТ

    14 3 Отговор
    Абе помните ли една сграда на Античния театър в Пловдив, която стоеше недовършена много години. Започната бе от Данов и Александров от Агробизнес банк, които навремето бяха на върха. Довършиха я и минавам това лято и виждам на портата зад големи дувари пише " Метрополия" Та този дядо Николай, дето се крие там, по-известен с ролексите и с обратната си ориентация иска патриарх да става.

    Коментиран от #15

  • 12 Дрът милиционер

    10 2 Отговор
    Милиционери има достатъчно за този пост.
  • 13 Иван Костов от Маалата

    11 3 Отговор
    за нов български Патриарх е идеален ,,Бойко Борисов,, и Ахмед Доган за помощник
  • 14 Много кандидат за патриарх

    2 2 Отговор
    Малко отрочета и енориаши
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 4 Отговор

    До коментар #11 от "РЕАЛИСТ":

    Навремето, владиката Николай, като обикновен свещено-служител, ПО СВОЯ ИНИЦИАТИВА, заключи вратите на катедралния храм св. Ал. Невски в София, недопускайки папа Йоан Павел-II да го оскверни с католическо богослужение. Скандалът беше голям и папата си тръгна от София "обиден".
    Някои черни сили, все още не могат да простят на владиката тази постъпка и непрекъснато плюят срещу него.

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Първо лустрация

    5 3 Отговор
    на свещенниците и после избор на нов Патриарх .
  • 18 Град Козлодуй

    3 0 Отговор
    да Бъдем Хора Човеци Добри състрадателни
  • 19 ........

    5 6 Отговор

    До коментар #10 от "православен":

    Доказателства имаш или само където лъжи разпространяваш?Нали знаеш,че като лъжеш може да ти порастне носа като на Кирчо и Зайо Найо?Пък и ДС не съществува от над 30 г. така че все тая.Ти си от онези където халюцинират комунисти въпреки че комунизъм вече няма.
  • 20 Иван

    3 2 Отговор
    Човекът е починал - какво да се направи, ще караме без Патриарх Великден.

    Трябва да има пък процедура.

    Това е хубаво да има Църква.

    Но - трябва да има и други институции.

    Обаче много хора са подпомогнати от Църквата в трудност.
  • 21 0101

    0 2 Отговор
    Господаря Русия ще посочи новия васал патриарх ,чрез офшорна фирма Дънди прешън,регистрирана в Люксембург ,и пререгистрирана в Канада ,за да крият руския собственик източват златото на България,и Намибия също руска колониа
  • 22 Отново някой с наведена глава....

    1 0 Отговор
    що за въпрос..???И най вече бивш военен,за да има един ден военни почести,като го изпращате при Сталин.
  • 23 Оги

    1 0 Отговор
    Сега нали тия лъжци няма да ходят да палнат свещ в Израел. Какво ще обясняват на стадото за огъня? То всъщност какво да му обясняваш на стадо, все тая.
  • 24 Шоу да гледаш как комунист се кръсти

    2 2 Отговор
    В България 1 000 000 комунисти атеисти сега се кръстят , но пак не вярват в Бога и си остават неверници . Изглежда Путин им заповядал .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове