Last news in Fakti

6 Май, 2024 16:47 1 872 47

Денков: Едно от нещата, които научихме, е, че ГЕРБ е контролирана от Делян Пеевски

  • николай денков-
  • правителство-
  • корупция-
  • герб-
  • делян пеевски

В продължение на девет месеца, проевропейската коалиция Продължаваме промяната е начело на трудно коалиционно правителство в България, подкрепяно от други две партии, чиито лидери са свързани с корупция

Денков: Едно от нещата, които научихме, е, че ГЕРБ е контролирана от Делян Пеевски - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

"Реформаторски настроеният бивш министър-председател на балканската държава Николай Денков предупреждава за опасността „други държави“ да се опитват да контролират правителствата в България предвид важната роля, която тя скоро ще играе в транзита на газ за Европейския съюз, написа испанският журналист Марк Маргинедас в EL PERIÓDICO, съобщиха от пресцентъра на "Продължаваме промяната"

В продължение на девет месеца, проевропейската коалиция Продължаваме промяната е начело на трудно коалиционно правителство в България, подкрепяно от други две партии, чиито лидери са свързани с корупция. В интервю за EL PERIÓDICO бившият министър-председател обосновава споделянето на изпълнителната власт, разказва за реформите в рамките на своя мандат и предупреждава за нарастващия интерес на „други“ сили, т.е. на Русия, да контролира от задкулисието вземането на решения в София, като се има предвид ролята на страната като транзитна точка за газ към ЕС.


Ето и интервюто:

Защо се разпадна правителството?

Съставянето на правителството беше голямо усилие и то се основаваше на нашата управленска програма, която включва реформа на съдебната система, реформа на енергийния сектор (доминиран от руска компания) и на службите за сигурност. Разработихме 18-месечна програма, като първата половина трябваше да бъде посветена на промени в законодателството, в Конституцията, в антикорупционния закон. Във втория етап, който трябваше да започне сега, трябваше тези закони да бъдат приведени в действие. Например, как прозрачно да изберем ключовите хора в антикорупционната комисия. Или каква да е процедурата за избор на членове на Висшия съдебен съвет - процеси, които имат голямо въздействие, тъй като те имат пет- или седемгодишен мандат. Тук другите две партии, подкрепящи правителството, не желаеха тези промени да се случат и искаха да продължат стария си навик да разпределят постовете между партиите, подкрепящи правителството.

В либералните среди в България има хора, които казват, че щеше да е по-добре да останете в опозиция?

За две години и половина имахме общо пет пъти избори. Ако бяхме в опозиция, щяхме да продължим със служебни правителства, без парламентарен контрол. Когато имате такива изпълнителни органи, те са изкушени да започнат да вземат важни решения. Ясен пример за това е договорът на служебното правителство с турската газова компания BOTAS (разследвана от ЕС и заподозрян в облагодетелстване на Русия и Турция, б.р.). Той съдържа много изгодни условия за турската страна и много задължения за българската страна, с 13-годишен неотменим период, който ни задължава да плащаме по 150 млн. евро годишно, дори и да не използваме газ. Така че имаше причини да съставим правителство.

Какво ще се случи след предстоящите избори?

Едно от нещата, които научихме, е, че основната партия ГЕРБ с лидер Бойко Борисов беше до голяма степен контролирана от друг човек - Делян Пеевски. И независимо, че ГЕРБ беше създадена като проевропейска партия, факт е, че Пеевски е включен в списъка „Магнитски“ и е санкциониран от САЩ и Обединеното кралство като човек, замесен в корупция. Пеевски трябва да бъде изключен от всякакви преговори. Дали ще имаме сили да го направим, зависи от гласа на българите.

Русия контролира енергийния пазар в България - дали успяхте да ограничите нейното влияние?

Да, предприехме някои стъпки, включително забрана за внос на руски петрол в рафинерията на „Лукойл“ в Бургас. И ако някой мами (като внася руски суров петрол), ще трябва да спрем това, въпреки че няма да е лесно. Също така, когато влязохме в правителството, помогнахме да се премахне зависимостта на българските атомни електроцентрали от руското ядрено гориво. Друг пример: опитахме се да наложим данък върху руския газ, но имаше голяма съпротива ( от Унгария).

В България постоянно се провеждат избори и страната е много интересна за Русия. Наблюдавате ли увеличаване на руските кампании за дезинформация?

Позволете ми да допълня въпроса ви. България винаги е била важна за Русия поради историческите си връзки и позицията си на Балканите, където Москва има интереси. Но значението на България за Кремъл и ЕС значително нараства, тъй като договорите за доставка на газ за Европа през Украйна изтичат в края на годината. Ако погледнете картата на Европа, газът, откъдето и да идва, би трябвало да се транспортира през България (чрез българския участък на „Турски поток“). Геополитическото значение на България нараства и това е особено важно и опасно. Защото интересът на други държави да контролират нашето правителство нараства. Що се отнася до дезинформацията, тя не се случва само у нас. И въпреки големия опит на ЕС и САЩ в справянето с нея, се оказа, че не е лесно тя да бъде прекъсната. Освен това имаме две откровено проруски партии и не можем да възприемем и антидемократични практики.

Продължават ли Русия и нейният посланик Елеонора Митрофанова да се държат провокативно?

(Елеонора) Митрофанова беше много агресивна през 2022 и 2023 г. Когато обаче един дипломат се държи недипломатично, в крайна сметка той или тя причинява вреда за страната си. Имиджът на Русия в България се е влошил. И когато българите преодоляха първоначалния страх, започнаха да се чудят защо в Европа отново има война - при това война, която е много близо до дома, в която участва страна, която мнозина смятат за близка до тях. И същите тези граждани след това започнаха да разбират, че заплахата е не само за Украйна, но и за Прибалтика, Молдова и Полша.

Твърди се, че подкрепата за ЕС и за изпращането на оръжия в Украйна намалява сред българските граждани.

Не съм сигурен. В началото беше много трудно да се обясни на хората този конфликт с Русия, защо трябва да помагаме на Украйна с военна помощ. Минаха месеци преди обществеността да разбере цялата картина. Виждаме много различни послания от президента (Румен Радев, смятан за проруски) и последните две (проевропейски) правителства - първото, оглавявано от Кирил Петков, и второто - от мен. Решението на Парламента е много ясно: има агресор, трябва да се спазва международното право и да се помогне на нападнатата страна. Българският президент и неговото обкръжение повтарят руските наративи: не помагайте на Украйна, борете се за мир, без да обясняват как този мир да стане устойчив. Това не е тенденция. По-скоро хората са объркани от двата различни разказа от политиците.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тагарев Тошко

    60 13 Отговор
    Нищо не научихте бяхте заети с украинската помощ, научихте се да крадете и лъжете. Жалки подобия на хора!
  • 2 Фен

    61 12 Отговор
    Бе за ГЕРБ, не знам. Ама вие, ПП + ДБ, вече не знаете на кой бог да се молите - ПосолствоТО, Прокопиев/Бобоков, или Пеевски.
  • 3 Коиловци брадърс

    44 12 Отговор
    Цър, цър.. дайте му сиренце
  • 4 Орел

    34 12 Отговор
    А ти си академик сапунов!
  • 5 Д(п)С

    34 7 Отговор
    Академика откри топлата вода и сапуна за ръце.Доган и Първанов направиха Баце,Ге(н)ерал,навремето.
  • 6 Бамбука

    16 30 Отговор
    Кратко, точно, ясно. Разговорът с еродиран, умен, почтен човек доставя удоволствие. Само за Протокола Аз съм прост, вие сте прости и без коментар.
  • 7 да де

    51 13 Отговор
    Досега не бяхме имали академик сме.шник за премиер
  • 8 Абе

    39 12 Отговор
    Сорос Денков от кой е контролиран?
  • 9 Той

    30 3 Отговор
    преди време Ердоаня го каза директно "Аз разпределям парчетата от баницата" !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Червената шапчица

    31 7 Отговор
    Денков: Едно от нещата, които научихме, е, че... Ученолюбив човек излезе Денков... Но още не е научил, че сапуна в турска баня не се яде, защото е хлъзгав... ама като отидеш с киро и асен на баня, те вземат, че ти изядат сапуня...
  • 12 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    17 5 Отговор
    Денков, от академик се очаква темповете на изучаване на гербодепесарската мафия да са със скоростта на светлината! Пак като си прозрял, че Пеевски е големият айсберг.
  • 13 ТаУмВзе

    21 8 Отговор
    Нема толко Клекнал У Партер Г!
  • 14 Червената шапчица

    8 4 Отговор

    До коментар #10 от "Утвратен":

    Подкрепям...
  • 15 Кравар

    7 4 Отговор
    Ноу шит?
  • 16 Никси

    12 8 Отговор
    а добър ден , и децата го знаят преди ваз , още от яслите , а не от децката градина !!!.
  • 17 Не знам за ГЕРБ,

    17 6 Отговор
    ама ти си съсел!
  • 18 Ники

    13 8 Отговор
    Полезен идиот
  • 19 Майора

    19 8 Отговор
    Денков преди всичко вижте себе си и тогава говорете! Не Борисов и Пеевски , а вие искахте овладяване на службите и цялата власт в страната! Също така дерогацията на Лукойл можеш да стане по рано ида не подарим 7 млд долара на Путин ако Василев не плашеше с оставка!Така че търсете вината у себе си !
  • 20 ха ха

    13 5 Отговор
    ей така , уж разговор за българия ,а на практика атлантически забежки и плюене по русия , и то не за друго а да не се споменава колко трагично е положението у нас след 35 години див капитализъм
  • 21 Мим

    18 8 Отговор
    Абе тараторчо,хората не са объркани,а такива,като тебе ги объркват.Народа разбра,че вие изпълнявате чужди амерски интереси,а не българските.Вижте Орбан как се държи и мисли само за страната си,а не чуждопоклоничества....
  • 22 Айде

    17 4 Отговор
    Я, стига! Нищо не сте научили! Алчни политически наивници!
  • 23 папагал

    16 5 Отговор
    а най-точното име на тази мижитурка с големи мераци и скромни възможности! Академик, а не може да измисли нещо по-интересно и привлекателно, повтаря стари опорки до втръсване
  • 24 ники иска да пътува

    13 4 Отговор
    трябва да е слогана на кампанията му, в това е въплътена цялата философия на това дребно човече
  • 25 Гошо

    10 5 Отговор
    Каза сапуненият академик-пътешественик!
  • 26 ббони

    10 5 Отговор
    Точно днес ли пък трябваше да ни навирет в очите този провален политик?Вече ми писна от политици, празници, козунаци, яйца, тъпи репортажи по телевизиите...От преекспониране на всичко, намразихме всичко!

    Коментиран от #43

  • 27 Дали

    11 2 Отговор
    Имало опасност българското правителство да попадне под влиянието на чужди сили... Ами то не само, че е изцяло контролирано от едно посолство, даже съставът му се съгласува с посолството...
  • 28 Опа

    13 3 Отговор
    Не бил сигурен дали българското общество било против предоставянето на военна помощ за Украина...!?! Да прочете коментарите във Факти и ще му се изясни...
  • 29 Тартюф

    10 1 Отговор
    Ама той Шиши до вчера се изживяваше като говорител на правителството и лаеше срещу президента под благосклонните ви погледи, а и гласувахте като един заедно, ама днес лош бил...
  • 30 ТИР

    2 1 Отговор
    А ние сме сигурни че ако има възможност веднага ще отидете със стъпки на гейши в краката им,,,заради военния ви министър нямаше техника дори за парада,,,,
  • 31 Голям смях

    5 3 Отговор
    А теб Денков те командва харакиро и Асенчо крадеца!
  • 32 Народа

    6 3 Отговор
    Мишок,ще ходиш пак до тоалетната да го търсиш и ще държиш панталона му.Егати и невзрачния фалшив академик,всички сте фалшиви като подписите на мустакатата Лена
  • 33 Ний ша Ва упрайм

    6 3 Отговор
    тоя са занима с моликулите с политика му е късо пипето то и аз сакам да пътувам из Европата на държавни разноски
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Гост

    4 4 Отговор
    Денкофф а вас кой ви контролираше и в чий скут седяхте?
    Пълна простотия чакаме Сарафов да се събуди от сън….
    Закон за чуждестранните агенти в България

    Коментиран от #41

  • 36 Народа

    5 3 Отговор
    Ники,нали искаше да пътуваш.Хвани се за панталона на Пеевски и пътувай до тоалетната.И без това за друго нищо не ставаш!
  • 37 Алексей Сергеев

    4 3 Отговор
    Денков, много си глупав като правиш тракива изказвания
    Спри с лъжите, след 5-6 години всички ще те забравят

    Коментиран от #40

  • 38 Дупничанин

    3 3 Отговор
    А добрутро... А и пак си се пообъркал малко, но, да, от тая "партия" е шефа.
  • 39 Ники фашиста раздава пяна, нали е спец

    3 0 Отговор
    По голия въздух
  • 40 Моряка

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Алексей Сергеев":

    Ние вече го забравихме.Какво тук значи някакъв си пудел?Или хлебарка?
  • 41 Моряка

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    Като си пиеше мазното турско кайве в скута на Пеевски,пуделчето друго джафкаше.
  • 42 Фройд

    1 0 Отговор
    Въздушно-капковата Скумрия да млъкне!!!!
    Денков, Ники, Ексурзианта, само да те видя на тротоара, .....
    Не бе, няма да те бия, само един шамар брат, ама ще плющи през
    Девет баира.....
  • 43 Фройд

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "ббони":

    На времето имаше един телевизионен спектакъл, Криворазбраната циливилизация.
    Има я в нета, гледайте.
    Мир на праха им, на последните народни артисти.
    Защо народни ?! Щото други няма да има, те ще са европейски, евроатлантически, антируски, античовешки ако щете, но не и народни.
    То и народ не остана....
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 АЙДЕ ГЪЧ

    1 0 Отговор
    ОДИ ПРАВИ САПУНЕНИ БАЛОНЧЕТА , НЕ СТРАДАЙ.....
  • 46 бай Иван

    1 0 Отговор
    "Едно от нещата, които научихме, е, че ГЕРБ е контролирана от Делян Пеевски"

    Денков, ти си за награда бе . Такава дълбочина на прозрението .Направо гениален извод.
  • 47 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ... АКА ---ДЕМИ --КАКА ...!!!!!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове