Last news in Fakti

20 Май, 2024 14:56 1 884 34

"Витоша ски" отговори за лифтовете: Не е рационално с ремонти да се поддържат отдавна амортизирани съоръжения

  • витоша ски-
  • ремонти-
  • амортизирани съоръжения-
  • лифтове

Това, което правехме през последните години, е да поддържаме техния живот. Дружеството е заплатило около 6 000 000 лв. за поддръжката им. Но колкото и да поддържаш една отиваща си техника, рано или късно тя спира да работи, казват още от дружеството

"Витоша ски" отговори за лифтовете: Не е рационално с ремонти да се поддържат отдавна амортизирани съоръжения - 1
Снимка: Витоша ски

Проблемът с модернизирането на съоръженията на територията на Природен парк „Витоша“ попада в обхвата на общественото внимание и се политизира за пореден път. Отново за ясните и констатирани от всички институции проблеми не се предлагат решения. Винаги, когато спре поредното съоръжение, поради моралната си и физическа износеност, този спор се възобновява, започват се безпочвени обвинения срещу „Витоша ски“ АД, че могла, но не искала да модернизира съоръженията, чертаят се решения и след известно време всичко се забравя. До следващия път.

Как следва да се модернизират съоръженията е повече от ясно:

1. Държавата да осигури нормативна среда, която напълно позволява модернизацията

2. Инвеститорът да реализира инвестицията

3. Съответните органи да я приемат и въведат в експлоатация

Това се казва в официална позиция на дружеството "Витоша ски", което е собственик на Симеоновския лифт. След като се разбра, че лифтът спира окончателно, бивши и настоящи управници на София започнаха да си отправят обвинения.

Ето и още от позицията на дружеството:

Не е рационално с ремонти да се поддържат отдавна амортизирани съоръжения, които при нужната нормативна среда, могат да бъдат заменени с най-модерните, които да се използват от софиянци и гостите на града. До този извод стигна и Столична община. Да припомним, че с решение на Столичен общински съвет беше наета външна фирма, която да даде становище за едно от съоръженията. Платиха се 50 000 лв. от общинския бюджет и заключението е същото - трябва да се монтира ново съоръжение. По тази причина и българският съд на две инстанции отмени като незаконосъобразна заповедта на Главния архитект на Столична община заповедта да бъде ремонтиран Кабинковия лифт „Княжево- Копитото“.

„Витоша ски“ като собственик и инвеститор е заявил готовността си да модернизира съоръженията и причината това да не се случва са двата проблема в нормативната среда - приетият през 2012 год. Закон за горите и действащия и неактуализиран план за управление на ПП „Витоша“. Всички междуведомствени работни групи, кръгли маси и т.н. потвърдиха това. Но до момента нищо не се направи по въпроса, за което ние нямаме вина.

Освен генералния проблем с нормативната среда са налице още редица сравнително малки проблеми, за решаването на които ние сме изоставени от институциите:

- докато съоръженията са стопанисвани от Столична община не са закупувани резервни части от фирмите производители

- подменена е с пиратска цялата електроника на Симеоновския лифт.

- нанесени са необратими щети по съоръженията

Това, което правехме през последните години, е да поддържаме техния живот. Дружеството е заплатило около 6 000 000 лв. за поддръжката им. Но колкото и да поддържаш една отиваща си техника, рано или късно тя спира да работи. Ако някой смята, че може обратно да я върне към живот, ние сме готови да използваме възмездно неговия експертен опит и знания – както вече публично сме отправяли такава покана, включително към специалистите, които развиват тезите за безкрайни ремонти - но никой не се отзова.

Подмяната ще е трудна по още други причини, които се премълчават:

- В територията на съоръженията е извършена незаконна реституция и въпреки наличното функциониращо съоръжение земята под него в определени части е реституирана. Не само е реституирана, но и на новите собственици не са въведени ограничения.

- Трасетата под Симеоновския лифт се застрояват, заграждат, прекъсват, натрупват се лесно запалими материали. Още с придобиването на „Въжени линии“ ЕАД сигнализирахме, че трасето под Симеоновския лифт е прекъснато от четириметрова подпорна стена. Вече четиринадесет години никой не си направи труда да ни отговори.

- Около лифта се построиха сгради, които правят невъзможно спазването на отстоянията, предвидени в нормативните актове. Кабинките са в критична близост до тези сгради.

- Да припомним и инцидента от преди няколко години, когато незаконни кабели под трасето на Симеоновския лифт закачиха една от кабинките. По щастливо стечение на обстоятелствата това не доведе до човешки жертви. Тогава сигнализирахме Столична община и ДНСК и още чакаме отговор.

Проблемите са много и са решими. Стига да има воля от страна на държавата да ги реши. Това ще отпуши процеса. Ние отново повтаряме нашата готовност да инвестираме в тяхната модернизация. Това може да стане единствено и само ако е законно – т.е. след осигуряване на нужната нормативна среда. А към момента този процес е блокиран.

Обръщаме се към всички политици - подходете държавнически, решете проблемите, създадени в нормативната среда, за да може да се възстанови достъпът до планината. И с това ще покажете, че действително го искате. Хората го искат - чуйте техния глас.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Борче и скиорче

    26 5 Отговор
    Една национализация, под формата на конфискация на имущество, придобито по незаконен начин при разследване на ОПГ и корупция в общината, добре ще намаже ските на членовете на това дружество.

    Коментиран от #4

  • 2 Абе

    6 1 Отговор
    АД е акционерно дружество, което ще рече, акционерите (бордът на директорите) да платят.. Съмнявам се, че имат желание лифтът е морално (втф..) остарял.
  • 3 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    27 5 Отговор
    А БЕ ЛОПКИ КОГАТО ГО ВЗЕМАХТЕ НА КОНЦЕСИЯ НЕ БЕШЕ АМОРТИЗИРАН ЗНАЧИ ЧЕ НЕ СТЕ ПОДДЪРЖАЛИ НИЩО
  • 4 Окей ама

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Борче и скиорче":

    Главчев ли да води приватизация? Къде ще е разликата в резултата?!
  • 5 БгТопИдиот🇧🇬

    11 3 Отговор
    "Витоша ски" отговори за лифтовете: Не е рационално с ремонти да се поддържат отдавна амортизирани съоръжения

    Режете и продавайте вшта мак.я!
  • 6 дамм

    4 17 Отговор
    Този лифт е като на копейката лева морално остарял, но той напъва да го реанимира. Лифт има на Боровец да ходят там да се возят.
  • 7 Конспиратор

    10 1 Отговор
    Щом питат тома белевци, ще гледат спомени за лифта. Пеша също е здравословно и допотопно. Назад към природата и във времето.
  • 8 Трол

    11 3 Отговор
    Най-рационално е този лифт да се нареже на скрап и парите да отидат при хубави хора.
  • 9 Сила

    23 2 Отговор
    МНОГО ПО РАЦИОНАЛНО Е ДА СТРОИШ ХОТЕЛИ И ЛИФТОВЕ НА БАНСКО, ДА СЕЧЕШ ВЕКОВНИ ГОРИ, ДА ОКРАДЕШ И ОГРАБИШ ВЕЧЕ ПОСТРОЕНОТО НА ВИТОША.....!
  • 10 загрижен

    7 1 Отговор
    И сега как ще ходим да торим планината.
  • 11 аритметика

    17 3 Отговор
    Аз ходя на ски в едно австрийско село. Там имат съвсем същия лифт, но е малко по-стар и със значително по-голяма денивелация. Работи си без проблем.

    Коментиран от #23

  • 12 Гишо

    11 3 Отговор
    Лъжат нещо. Или да глупаци или Искат да настроят общественото мнение и да извлекат далавера.

    1. "Инцидентът " за който говорят бе рутинен тест преди пуск-кабинка пълна с пясък , която закачи в кабели и после ги оправиха....но беше представен като трагедия.
    2. Разходите се по Европа - има много по-стари лифтове от този, които се ползват без проблеми. Поне сега българинът може да излиза на вън , да гледа и сравнява......и да мисли....може би...
  • 13 Аууу,

    18 1 Отговор
    Ами тогава лифтовете в Швейцария, дето са на по 100 години са по-рентабилни и лесни за поддържане?!
  • 14 Анонимен

    8 3 Отговор
    Ама нали от ГРАБ рИваха, че не били виновни, а сега даже "тяхната" фирма им го каза, че 17 години не направили нищо.
    ГЕРБ ГРАБИ!
  • 15 славист

    5 1 Отговор
    Забравяте къщите...Номерът е да прекарат метрото до новия жилищен комплекс.
  • 16 В България след 500 години робство

    3 1 Отговор
    Достигане до Черешово топче и Боримечката
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Бандит до бандита

    6 0 Отговор
    типична ц!екоминевщина!
  • 19 Хихи

    4 0 Отговор
    Путин е виновен...
  • 20 Политкоректен

    7 0 Отговор
    Олигарсите винаги са невинни. Някаква лоша нормативна уредба не им е позволила да разпарчетосат и да продадат на скрап поредното държавно имущество наследено от соца.
  • 21 Гогорой

    6 0 Отговор
    Витоша ски до като не разсипе всичко на Витоша няма да се успокои.Един пирон не са забили от както взеха концесията.Защо не работят всички други съоръжения на Алеко всичко е разсипано.Да се изгони Цеко Минев може да му ударя някоя тояга на изпроводяк.
  • 22 АЛОУУУУУ, ВИТОША СКИ

    5 0 Отговор
    Предложете на държавните ОРГАНИ, събарянето на тоя лифт, и построяването на нов такъв, на същото място....щом сте готови да го финансирате.
  • 23 Защо да гледаме в Австрия

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "аритметика":

    То тя кабинката на Боровец е по-стара пък си работи. Явно е друга далаверата.
  • 24 Име

    4 0 Отговор
    Нищо не им пречи да го поддържат. Стълбове с водачи, въже, редуктор с карусел, двигател. Могат да сключат договор с доставчика. Княжевския колко години работи. Явно при това цена на билета няма клиенти!
  • 25 Госあ

    3 0 Отговор
    За мен решението е лесно - след като концесионера не е в състояние да поддържа съоръженията в законовите норми, договора се прекратява и се търси нов концесионер, който да изпълни модернизацията в законовите рамки. Ако трябва да се направи инициативен комитет за концесионер на Витоша !!! Да не се окаже, че всъщност ще де намерят доста желаещи да стопанисват инфраструктурата на планината до столицата на България, А ? Аз съм почти убеден, че от Китай например ще има желаещи. Тази индустрия заработи на доста високи обороти в Китай и мисля, че биха се съгласили на инвестиции в София.

    Коментиран от #26

  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Госあ":

    "Витоша ски" концесионер ли е или собственик на лифта?

    Коментиран от #27

  • 27 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Много хубав въпрос ! УаУ !!!! Ама той баце мутрата е продал съоръженията ! Те не са на концесия … значи абсолютно нищо не може да се направи.
  • 28 Васил

    2 0 Отговор
    Бездействието на столична община лъсна с пълна сила
  • 29 Николова

    2 0 Отговор
    Кметството и екофашистите са против унищожаването на дървета при строителството и ремонта на лифтовете. Но не са против нелегалното сечене на големи дървета от дървената мафия. Това е корупция и престъпление. Всички лифтове трябва да се подменят с нови и София да се превърне в Световен ски център. Дори трябва да домакинства за зимна олимпиада. Защото целта оправдава средствата. Корумпираните от кметството трябва да бъдат в затвора.
  • 30 Башев

    1 0 Отговор
    За несъществуващи изтребители правителството прахоса милиарди, но не заделя милиони за лифтовете на Витоша да бъдат подменени. Дори тиквата пречи и за изграждането на нов Национален стадион. Престъпници и мутри не трябва да бъдат във властта.
  • 31 Нели

    1 1 Отговор
    Страната без правителство и кметство ще се развива по добре, защото по малко хора ще ограбват държавата. Имунитета им ги превръща в престъпници и са недосегаеми за властта. София трябва да подмени всички лифтове и да кандидатства за зимна олимпиада.
  • 32 Зарко

    1 0 Отговор
    Около София не работят лифтовете за Витоша. Но в много градове има градски лифт. Върху бившата околовръстна жп. линия до Ботевградско шосе може да се построй метро или лифт до летището. Освен това трябва да се подменят лифтовете до Витоша с много модерни. Това е пътя столицата ни да бъде домакин за Олимпиада.
  • 33 Сарафов

    1 0 Отговор
    ВИНОВНИЦИТЕ ЗА НЕРАБОТЕЩИТЕ ЛИФТОВЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЗА ДЪЛГО В ЗАТВОРА.
  • 34 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ЗАДЪЛЖИТЕЛНА --КОНФИСКАЦИЯ -- НАЦИОНАЛИЗАЦИА --И ОБЩИНСКА СОБСТВЕННОСТ !!!!!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове