Last news in Fakti

12 Август, 2022 10:17 6 240 4

Продажбите бият рекорд шести пореден месец

  • кипър-
  • жилища-
  • продажби

Сделките в Кипър остават на 14-годишен връх

Продажбите бият рекорд шести пореден месец - 1
Снимка: Shutterstock

Продажбите на имоти в Кипър остават на 14-годишен връх за шести пореден месец, сочат данните за броя вписани в имотния регистър договори. Няколко са причините да се наблюдава подобна тенденция. Едната е желанието за купуването на имоти, преди нарастващите разходи за строителни материали да повлияят на цените. Другият фактор е обсъжданото в момента увеличение на ставката на ДДС върху новите сгради. Предложеното затягане на правилата за получаване на разрешение за пребиваване въз основа на финансова независимост, също влияе. Друг фактор е премахването на ограниченията свързани с коронавируса, които предизвикаха наплив от купувачи от чужбина.

През първия месец на лятото в страната са регистрирани 1173 сделки. Спрямо юни 2021 г. ръстът е 27%. Броят на продажбите се увеличава във всички области с изключение на Фамагуста. Най-голям брой транзакции са регистрирани в Лимасол, следван от Никозия, Ларнака, Пафос и Фамагуста.

През първото полугодие на 2022 г. са извършени 6263 транзакции. Това е с 39% повече спрямо същия период на 2021 г. – най-високото от 2008 г. насам.

Продажбите на недвижими имоти на вътрешния пазар през юни са се увеличили с 21% спрямо юни 2021 г. Пафос е единствената област, в която е отчетен спад в броя на покупките. Общо през първата половина на 2022 г. в Кипър са извършени 3635 транзакции, което е с 19% повече от същия период на миналата година.

Продажбите на чужденци са се увеличили с 38% спрямо юни 2021 г. Ръст е отчетен във всички области, с изключение на Фамагуста, където броят на транзакциите е спаднал с 44%, и Никозия, където остава нисък. Начело е Пафос, следван от Лимасол, Ларнака.

През първото полугодие на 2022 г. са сключени 2628 сделки с чужденци, което е с 83% повече от същия период на миналата година. Очаква се инициативата на правителството за опростяване на преместването да допринесе за по-нататъшното развитие на продажбите на недвижими имоти на чуждестранни компании и техните служители, особено от Украйна и Русия.

Продажбите на граждани на ЕС са се увеличили с 43% през юни спрямо юни 2021 г. За шест месеца европейците са закупили 84% повече обекти, отколкото през същия период на миналата година.

Продажбите на граждани извън ЕС са се увеличили с 33% през юни в сравнение с юни 2021 г. Най-голям брой продажби са регистрирани в Лимасол, следван от Ларнака, Пафос, Никозия и Фамагуста. Показателят за първото полугодие на 2022 г. е с 81% повече спрямо същия период на миналата година.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевзека

    13 1 Отговор
    Е не! Само преди 24 часа се говореше за свръх рецесия в продажбите на имоти в целия свят, сега мега продажби. Е не! Как сега човек да ви вярва, а? Абе стиковайте си лъжите бре!
  • 2 МирО

    6 0 Отговор
    Рашаните избягаха от нашето черноморие и отидоха там - логично покачване.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.