Last news in Fakti

13 Април, 2023 05:00, обновена 2 Май, 2024 04:55 2 756 32

Велики четвъртък е...

  • велики четвъртък-
  • православие-
  • църква-
  • традиции

Три вaжни cъбития бeлeжaт тoзи дeн

Прaвocлaвният cвят днec oтбeлязвa eдин oт нaй-вaжнитe дни в Cтрacтнaтa ceдмицa - Вeлики чeтвъртък.

Три вaжни cъбития бeлeжaт тoзи дeн - Тaйнaтa вeчeря нa Иcуc c нeгoвитe учeници, Иcуc ce мoли в Гeтcимaнcкaтa грaдинa пoд Eлeoнcкия хълм и прeдaтeлcтвoтo нa Юдa.

Пo трaдиция нa тoзи дeн ce бoядиcвaт яйцaтa зa прaзникa и ce зaмecвaт кoзунaцитe зa Вeликдeн. Първoтo яйцe зaдължитeлнo e чeрвeнo. Тo ce ocтaвя нacтрaнa oт другитe и ce пoдмeня c минaлoгoдишнoтo, зa дa нocи здрaвe, щacтиe и рaдocт нa дoмa и цялoтo ceмeйcтвo.

То е символ на Христовата кръв. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Идеята е да носи здраве, радост и щастие на обитателите в дома. Следващото яйце също е червено. То се оставя в църквата в събота вечерта, след празничното богослужение, което продължава след полунощ или на другия ден.

Легенда разказва, че когато Исус Христос бил разпънат на кръста, враговете му го замеряли със "запъртьци“(неизлюпени развалени яйца). Те обаче по божията воля, щом се докосвали до тялото му, се превръщали в здрави, хубави, червени яйца. В чест на това чудо хората започнали да боядисват великденските яйца червени.

Различна история относно възникването на тази традиция, е че когато разпънали Христос на кръста, една кокошка дошла и снесла под него яйце. Стичайки се върху яйцето, кръвта му го обагрила в червено. Затова и първото яйце се боядисва в червено. С него се натъркват бузките или се чертае кръст по челото на децата за здраве и се заравя в нивата за плодородие, пише ФОКУС.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЕАЛИСТ

    15 17 Отговор
    Трудно ли е , да се празнува Великден по едно и също време, както в цяла Европа. Коледа е на една дата, а Великден с една седмица разлика. Голям инат са патриарсите от православието. Как да обясня на внуците, че Исус възкръсва на две различни дати.

    Коментиран от #3, #4, #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Има решение

    10 10 Отговор

    До коментар #1 от "РЕАЛИСТ":

    Стани католик!
  • 4 И защо

    12 12 Отговор

    До коментар #1 от "РЕАЛИСТ":

    Да се нагаждаме според Европа,като те могат да се съобразят с православието?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Над благодатната земя

    1 2 Отговор
    Звънят, звънят камбани. - ще има радост, светлина. Така напомнят на човека, в душата си да пази всеки - думите безсмъртни на Христа. Вярваш или не, всичко туй ще донесе, на човека добро ❤️Боядисваш си за Великден яйцата и молиш Бога за здраве, за живот и добри дела🍀Полет с изгрева на ☀️ леко, леко с топлота, живота ти показва , има смисъл, има светлина.
  • 7 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "РЕАЛИСТ":

    Не само различни дати а и месеци.
  • 8 Мъдрият

    6 2 Отговор
    Честит празник на всички православни християни!

    Статията отново е под всякаква критика - просто е копирана от някъде си: и отново е писано Исус - КОЕТО НЕ Е ПРАВИЛНО! Пише се Господ Иисус Христос! ИИсус - с две букви И. Так пишем ние - ПРАВОСЛАВНИТЕ християни!
    Разберете го вече автори във Факти бг и като копирате статия, където е написано неправилно - КОРИГИРАЙТЕ ГО!


    Вчера беше Велика сряда. Сутринта в храма имаше Преждеосвещена Света Литургия и след това Водосвет.

    Днес сутринта(Велик четвъртък) ще има празнична вечерня със Света Василиева Литургия и след службата(в някои храмове може и по друго време) ще има Велик Маслосвет(Елеосвещение)! Това е Тайнство, което се извършва веднъж в годината само на Велики четвъртък - много е хубаво човек да участва в него и да си освети елей и за в къщи!

    А вечерта ще има специална вечерна служба с четене на 12-откъса от Евангелията, също е много хубаво човек да присъства на това Богослужение!

    И нека да се подготвим духовно и да съпреживеем с Господа всички тези събития от Разпятието до Възскресението!

    Коментиран от #14, #17, #30

  • 9 Мъдрият

    5 3 Отговор
    Да се боядисват яйца е благочестива християнска традиция, която не се базира на тези измислени теорийки, които са написани в статията, а се базира на следното събитие:

    Когато Света Мария Магдалина отива в Рим е приета от император Тиберий. Тя му подарява боядисано в червено яйце(символизиращо пролятата кръв на Господ Иисус Христос) и му разказва за кръстната смърт и Възскресението на Христос.

    Коментиран от #15, #16

  • 10 Идън

    3 2 Отговор
    Елей или миро- това е свещена течност. Приготвя се в точно определени дни- в точно определени за това утвари и от точно определени съставки.Миропомазването се прави от свещеник на точно определени места върху човека- така, че

    Коментиран от #13, #31

  • 11 Идън

    4 2 Отговор
    да се образува кръстен знак- челото- краката и ръцете.По Христово време тази течност е струвала много скъпо- съдържала е извлек от билки- смоли- корени и др.Тези съставки и сега се използват за варенето на миро- те са лековити и ароматни.Затова истинското миро има жълто- зеленикав цвят.Задължително присъства тамянът.

    Коментиран от #18

  • 12 Баклава и Халва

    3 1 Отговор
    за рамадана
  • 13 Гост666

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Идън":

    А фараоните са ги помазвали с крокодилска мас . И после тази идея е попаднала при еврейте.

    Коментиран от #24

  • 14 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "Мъдрият":

    Много е добра статията . А вие все да добавите нещо . Явно сте много религиозен.
  • 15 Гост666

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "Мъдрият":

    Боядисването на червени яйца идва от древния езически ритуал на Келтите . Празник на бобината Остара начало на пролетта и край на зимата . Тогава си раздавали червено яйце за здраве и плодородна година. И богинята се е превръщала в разни животни най често заек. Та затова краварите го почитат на велик ден. Ако искай вярвай в това . И статията е добра .
  • 16 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Мъдрият":

    Чувал ли си за пръстена на рибаря Този на папата преди да станат християни езичниците в Рим са подлагали на тормоз християните ,и те с рисунки на риба са показвали къде ще се събират . И после върховния жрец - понтифекс Максимус - папата решил да казват на папския пръстен.

    Коментиран от #19

  • 17 Сатанайл

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "Мъдрият":

    Мерси и на теб весел празник . Ние не ходим на църква , и без това не се разбира какво мрънкат поповете. А в ърквите мирише на тамян и свещи. Познавам човек който е учил в семинарията но му казали като завършил че ако иска да стане поп трябва да се ожени . И той не бързал да се бракува толкова млад и се отказал да става поп. Познавам и кръстени хора който не ходят на църква ,даже и не спазват разните ритуали по разните религиозни празници. Даже някой и не боядисват и яйца .
  • 18 Хайл

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Идън":

    И това с какво помага . Да те мажат на кръст с миро по челото.

    Коментиран от #20

  • 19 Идън

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Това е така. Най- добре го е описал Хенрик Сенкевич в Quo Vadis -исторически роман . Има Нобелова награда. Препоръчвам.

    Коментиран от #21

  • 20 Идън

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Хайл":

    Ако наистина се интересуваш- сега има достатъчно информация и можеш сам да разбереш от какво се прави и за какво помага.

    Коментиран от #22, #23

  • 21 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Идън":

    Много отдавна съм го чел , оже и да го прочета пак . Но сега имам други книги за четене . В едната пише за инквизицията и за Йозеф Ратцингер беше папа незнам кой си .То сега Св води бюра за спазване доктрината на вярата . Гледат кой какво пише за църквата и религията . Дебнат католиците какви истини ще изпуснат за това което се крие в подземията на ватикана.

    Коментиран от #26

  • 22 Хайл

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "Идън":

    Ако е против религията и църква ще прочета има че не . Религията е опиум за народа .

    Коментиран от #25, #27

  • 23 Хайл

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Идън":

    Видях от каво се прави , зехтин , вино , спирт, и разни билки . Сега ще си направя малко . Имам всичко за направата .
  • 24 Идън

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Гост666":

    И това е така- първо те били много суетни и държали на личната си хигиена. Познавали много добре етеричните масла и ароматите- както и тяхното влияние върху психиката и тялото. Но допускали и много грешки- за червило използвали метални окиси и восък. Целувката се равнява на голяма доза отрова. Първият парфюм идва от Египет. При балсамирането- масло от кедър . Мастта от крокодил също е изпълнявала своето предназначение- те имат магически вярвания и вероятно са смятали че придобиват сила- и ги предпазва от слънцето и запазва кожата здрава и без бръчки.
  • 25 Идън

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Хайл":

    За невежите всичко може да е опиум. Алчността - злобата- лукавството не са ли?А чалгата... А филмите с убийства и жестокости или с извратеняци?

    Коментиран от #28

  • 26 Идън

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Но ние сме православни. Дебненето не е случайно...
  • 27 Идън

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Хайл":

    Не допускам нищо, което противоречи на моя здрав разум. Независимо кой е източника.

    Коментиран от #29

  • 28 Хайл

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Идън":

    Филмите са за разтоварване на напрежението при някой хора . Чалгата е отпадък за простолюдието . Не я броя за музика .
  • 29 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Идън":

    Че вие имате ли разум в главата щом 9ишете против филмите с насилие .
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Мъдрият

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Идън":

    Елей и миро са различни неща! Елей - това е на гръцки масло(олио). Ти говориш за мирото - то се приготвя по специален начин и се ползва за специални случаи - примерно утре вечер(на Разпети петък) по време на вечерното богослужение: Опело Христово, тогава Еспископът или Свещеникът поръсва народа с миро.

    А за днешното тайнство: Маслосвет(Елеосвещение) се използва обикновено олио, което обаче чрез специални молитви се освещава от свещениците(и при молитвеното участие и на хората) на специално Богослужение в храма. При нас то се проведе след Светата Литургия и продължи около 1 час. Аз бях занесъл 2 бурканчета с олио и сега ще ги ползвам за помазване. Бяхме записали имената си(и на наши близки) за поменаване по време на извършване на Тайнството.

    Коментиран от #32

  • 32 Идън

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Мъдрият":

    Благодаря много- не го знаех. Бъди благословен!