Last news in Fakti

28 Март, 2024 11:45 829 9

Слуз от охлюви – защо е толкова популярна в грижата за кожата?

  • слуз от охлюви-
  • муцин-
  • козметика-
  • грижа за кожата

Ето какви са ползите от муцина

Слуз от охлюви – защо е толкова популярна в грижата за кожата? - 1
Снимка: Shutterstock

Муцинът от охлюв е използван за първи път в древна Гърция. Днес широкото му популяризиране тръгна от южнокорейската козметична индустрия. Слузта от охлюви съдържа сложна комбинация от протеини и органични химикали, които могат да имат хидратиращ ефект, намаляващ следите от стареене и противовъзпалителни ползи, когато бъде прилагана върху кожата.

Муцинът от охлюв е слузта, отделяна от охлюв, когато той пълзи. Смазващото вещество позволява на охлювите да се придържат по-лесно към земята и да се движат по-гладко. Освен това предпазва чувствителната им кожа от увреждане, осигурява хидратация и предотвратява възпаления и инфекции.

Както се оказва, муцинът от охлюви може да има някои от същите ползи за хората. Всъщност древните гърци са го използвали за лечение на суха кожа, борба с възпалението и предотвратяване на признаците на преждевременно стареене на кожата, пише puls.bg. През годините се използва и в алтернативната медицина и продукти като хирургическо лепило. Сега това е често срещана съставка в продукти за грижа за кожата като кремове, серуми и маски.

Муцинът от охлюв съдържа хиалуронова киселина, която има мощен хидратиращ ефект. Хиалуроновата киселина хидратира кожата отвътре навън, като насърчава задържането на вода и предотвратява трансепидермалната загуба на вода. Това може да помогне на кожата да изглежда по-плътна, стегната и по-млада, особено за хора със суха кожа.

Когато се използва в продукти за грижа за кожата, муцинът от охлюви може също да помогне за защита на кожната бариера, която предпазва кожата от изсушаването и вредните ефекти на външните токсини.

Тъй като съдържа гликолова киселина – естествено срещаща се алфа хидрокси киселина (AHA), която често се използва в продуктите за грижа за кожата – и медни пептиди, муцинът от охлюв може да има ефект против стареене. Гликоловата киселина стимулира производството на колаген и клетъчния обмен и пролиферацията (производството на нови кожни клетки). Известно е също, че муцинът от охлюви има антиоксидантни ефекти, които могат да предотвратят увреждането на клетките от оксидативен стрес и свободни радикали.

Ежедневното прилагане на продукти, съдържащи муцин от охлюв, е ефективно за лечение на видимите признаци на стареене на кожата. Такова заключение се прави при проучване от 2020 г. с участието на жени на възраст от 45 до 65 години. Муцинът от охлюв значително намалява появата на фини линии и бръчки, в допълнение за подобряване на еластичността на кожата, яркостта, текстурата, хидратацията, бариерната функция и стегнатостта.

Много хора включват муцин от охлюви в своята хидратираща стъпка, тъй като е безопасно да се използва ежедневно. Друг вариант е използването на озаряващ серум или маска с муцин от охлюви няколко пъти седмично.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Божидара найденова

    4 1 Отговор
    Слуз от биволски ташацинпо лицето ми
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Оператор на права лопата

    3 1 Отговор
    След бpaшното от смлени хлебарки за пълнеж в тeстото за хляб, това ще новата глyпост, по която ще изплeзят език гeйpoпeйците.
  • 5 Хасковски каунь

    4 1 Отговор
    Голохлюв със слуз лекува заклети евроатлантици. Изпитано от републиканското дружество " Приятели на САЩ"
  • 6 УСА боклук

    3 0 Отговор
    В чест на 20 години в НАТО - много, много слуз и рев.
  • 7 Медик

    1 0 Отговор
    А за вируси и бактерии дето изяждат мозъказ? Да, има такива в охлювите!
  • 8 Козметоложката

    4 0 Отговор
    Слузта от охлюви е поредния маркетинг без никакъв ефект. Въпросната "слуз" не може да се използва директно в козметични продукти тъй като предизвиква микробиологично заразяване на крайното изделие. При предварително консервиране на "слузта", разреждане и обработка за безпроблемно влагане в производството така наречената "слуз от охлюви" е само с рекламна цел и няма никакво въздействие.
  • 9 Герен

    0 0 Отговор
    ХАЙДЕ ЕЛАТЕ И СИ НАБЕРЕТЕ ОТ ГРАДИНАТА МИ КОЛКО ЩЕТЕ. НЕЕЕ ТЕ СИ ЖИВЕЯТ СВОБОДНО И СЕ КЕФЯТ НА ЖИВОТА СИ. НИ ГИ ВАРИМ НИТО КОРМИМ. КОЖАТА КОГА РАБОТИШ И СЕ КЕФИШ НА ЖИВОТА Е ПЕРФЕКТНА. И НЕ САМО НА ЛИЦЕТО.