Last news in Fakti

29 Март, 2024 16:45 4 156 18

Три лесни начина за отстраняване на антибиотиците от пилешкото месо

  • пилешко месо-
  • антибиотици-
  • отстраняване

За съжаление, няма как да се разбере дали има антибиотици в пилето, което купуваме от магазина

Три лесни начина за отстраняване на антибиотиците от пилешкото месо - 1
Снимка: Shutterstock

Пилешкото месо е едно от най-популярните – щадящо към стомаха, приготвя се бързо и е сравнително евтино. Но мнозина са предпазливи към закупуването му в магазините, предполагайки, че то може да е "натъпкано“ с антибиотици и други опасни вещества. УНИАН дава няколко прости и ефективни начина за премахване на хормоните и антибиотиците от месото у дома, пише "Фокус".

За съжаление, няма как да се разбере дали има антибиотици в пилето, което купуваме в магазинната мрежа. Остава само да разчитаме на почтеността на производителя - че месото от щанда не съдържа вредни вещества.

Смята се, че продаваното в магазина пиле е безопасно - според хигиенните изисквания количеството на хормони и антибиотици в месото е нормализирано. Във всеки случай, ако има съмнения относно качеството на месото - независимо от това къде е закупено - има няколко прости начина да се отървете от опасните вещества:

Накисване в марина

Накисването във вода – чешмяна или минерална, за поне един час, се счита за ефективен начин за изчистване на антибиотиците от пилешкото месо. Към нея може да се добавят 3-5 супени лъжици сол и още толкова лимонов сок. Така приготвената марина ще "издърпа“ вредните вещества.

Гответе във вторичен бульон

Готвенето във вторичен бульон също помага да се отървете от "добавките“ - след като заври, гответе месото за 10 минути, след това изцедете бульона, добавете чиста вода и гответе както обикновено. Някои дори приготвят месото дори не с втория, а с третия бульон.

Преди готвене отстранете кожата и мазнините от месото - там се натрупват най-много вредни вещества.

Не пържете - печете

Топлинната обработка при високи температури също помага да се отървете от вредните вещества. Преди печене, трябва да се отстранят кожата и мазнината, както и всички вътрешности. Поставете птицата така, че мазнината да се стича в съда за приготвяне, а не да се абсорбира обратно в месото.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    22 3 Отговор
    Киснат пилето във вода за да тежи.Взех кило пилешко филе от Женски пазар и на скарата остана 400 гр.600 гр се изпари.

    Коментиран от #8

  • 3 Механик

    40 5 Отговор
    По-големи глупости не бях чел.
    Във вода със сол, ще издърпате соковете от месото и после ще ядете сух цървул.
    Силното нагряване на месото отново води до това да ядете сух цървул.
    Да разчиташ на порядъчност от производителя е кауза пердута. Отделно, след като месото попадне в магазинната мрежа, то се "тумблира" във вода, което води до повишаване на теглото. Това става дори още при производителя.
    Ще го разберете дали има антибиотци, ако дадете проба в лаборатория (струва безкрайно скъпо).
    А и няма нужда. Бъдете сигурни, че месото съдържа антибиотици и не само. В същност те са най-малко опасното нещо там. Там има хормони на растежа (много) както и ГМО (много).

    Коментиран от #4, #15, #18

  • 4 Абе върти си отверката

    11 17 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    и не се напиняй с биохимията. Нищо не вдяваш от нея.
  • 5 Бохем

    22 2 Отговор
    Откакто при един голям производител видях, пилешко бутче с тегло 2.800 се отказах. Това беше преди години.
    Наскоро открих пилешко от Румъния. Много е добро. Има си вкус на домашно пиле, цвят на пиле, и при сваряване си мирише на пиле.
    А навремето румънците само по агнешко ни задминаваха.
  • 6 БеГемот

    14 6 Отговор
    Антибиотиците се изхвърлят за ден два...нали не мислите че тъпчат пилето до последно с антибиотици те са много скъпи...всичкото това е Дженифър био веган пропаганда...
  • 7 ха ха

    8 16 Отговор
    Уффф... Откъде ви хрумват идеите, че хранят животните с антибиотици!? Глуповати инфлуенца-ри пропагандират дивотии из интернет и журналистите папагалят след тях. Отворете книжка преди да вярвате на подобни щуротии... Вижте с какво точно хранят животните и каква е реалната опасност... Аман!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 уплашихме се

    6 4 Отговор
    Магазините са пълни с пилешко месо, което не винаги има пресен вид. Цените са достъпни, но много хора казват, по-добре без месо, отколкото с пилешко.
    И то залежава. Трябва да има някаква широка разяснителна кампания, която да разсее мнението, че пилешкото месо е натъпкано с хормони и лекарства. Имаше години, когато всички се "целехме" в пилешкото, като по-леко и по-достъпно месо. Но сега страхът надделя.

    Коментиран от #10

  • 10 Бохем

    15 2 Отговор

    До коментар #9 от "уплашихме се":

    При промишлено отглеждане на пилета, винаги се използват антибиотици, в малки дози, на определен интервал от растежа им.
    И това е било така и преди шейсет години.
    Въпросът е, че те ни набутват най-гадното си качество. Не може да сложиш да вариш пиле и то да мирише с извинение - на мърша. И да има вкус на пластмаса.
    Заведенията затова масово го използват със сосове, запеканки и прочие.
  • 11 Гълъбов

    4 3 Отговор
    Не купувайте.
  • 12 патето Яки

    2 5 Отговор
    щом е опасно яжте камилско месо
  • 13 инж. Ганчо Илков

    6 2 Отговор
    За какво взимат високи Заплати Експертите определени да Защитават Потребителите? За какво им са Делигирани Права и предоставени Лаборатории? Така ли се Разбира Социалната Реформа? - Да ни дават Информация чрез ФАКТИ, как да си се пазим, след като сме Предоставили 20% от Цената за Държавата (ДДС).
  • 14 СТИГА БЕ

    4 3 Отговор
    НЕ ЗНАЕХ, че пилешкото било толкова полезно и сравнително ефтино.
    Ами оскъпява се самото ястие с разходите по изваждадане на пестицидите от месото, пък и без кожичка и тлъстичко, какво ще ядем, иглените кокали ли.
    Ох, а дали из ресторанти и закусвални предварително кисне във вода със сол и лимонов сок
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    Простичко...Хормоните на растежа са нещо много скъпо и няма как да изкараш на пазара пилешко на 6-7 лева за килограм, ако ползваш хормони...Антибиотиците са деликатни вещества с много къс период на разпадане след като попаднат в организма...
  • 16 хитачи

    1 1 Отговор
    Бройлерите са кекави кокошки и още до като са малки пиленца им се дават лекарства до едно време.Има си карантинен период от няколко дена в които след като е приел антибиотик бройлера не бива да се коли до като не се изчисти и чак след това. Обикновено смеските които се дават карат бройлерите да стават дебели като това е естествения път за растежа и надебеляването им. Друг е вече въпроса за хормоните.
  • 17 Гост

    2 0 Отговор
    Кисненето във вода, пълна с тежки метали и всякакви боклуци не е особено добра идея.
  • 18 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    Търговията и индустрията съсипаха качеството на стоката.