Last news in Fakti

5 Май, 2024 13:02 1 074 5

Местят "Мона Лиза" в мазето на Лувъра

  • мона лиза-
  • лувъра-
  • леонардо да винчи

10 милиона туристи годишно ѝ се любуват в музея

Местят "Мона Лиза" в мазето на Лувъра - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

„Мона Лиза“ избрана за „най-разочароващия“ шедьовър в света. Лувъра търси нов дом на картината на Леонардо да Винчи и обмисля преместването ѝ в подземна зала на музея.

Известната картина може да отиде в мазето, но не защото не става за гледане, а точно обратното. Шедьовърът на Да Винчи е “жертва” на огромния си успех и в момента Лувъра търси възможност да премести картината от залата, в която се намира, за да могат посетителите да ѝ се любуват подобаващо. Един от вариантите е подземна зала в музея, пише NOVA.

Анкетата, която определи Джокондата като "най-разочароващия шедьовър" е заради постоянните тълпи от хора пред нея. Всъщност, времето, което имаме да се насладим на Мона Лиза е едва 50 секунди, ако изобщо можем да го направим спокойно, без някой да ни “диша във врата”. В същото време, друга емблематична картина се завръща в Лувъра, а най-популярният музей се превърна в спортна зала.

Нарисувана от Леонардо да Винчи през 16 век, картината влиза в колекциите на френския кралски двор, а след Френската революция е преместена в Лувъра. Всяка година, близо 10 милиона души се докосват до Джокондата и я превръщат в най-посещаваното произведение на изкуството в света.

Днес Лувъра обмисля за премести Мона Лиза в отделна зала в подземен етаж на музея, до която ще се стига през отделен вход. Решението цели да потуши общественото разочарование и да позволи на посетителите по-приятно изживяване при гледане на другите произведения, които в момента остават скрити от селфи стиковете около шедьовъра на да Винчи.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    4 0 Отговор
    Специалисти от "Лувър"-а търсят нов дом на картината на Леонардо да Винчи и обмислят преместването ѝ в подземна зала на музея.
  • 2 електрошок

    5 1 Отговор
    Музеят не може да мисли,защото е мъртва сграда и няма мозък.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Соваж бейби

    0 0 Отговор
    Да я пазят от плъховете, банда олиг.... или да и направят бункер!
  • 5 Налудник

    0 0 Отговор
    Да Винчи е нищо в сравнение с мистър Бийн. Който е гледал филма ще схване шегата.