Last news in Fakti

7 Май, 2024 10:19 1 975 5

Забраниха "първия и най-голям" секс фестивал в Корея

  • секс фестивал-
  • южна корея-
  • забрана

"Тази забрана беше решение на стари, консервативни политици, които искат да се харесат на по-възрастните избиратели", казва 34-годишната Ю Джу

Забраниха "първия и най-голям" секс фестивал в Корея - 1
Снимкa: Shutterstock

Лий Хи Тае има големи надежди за своя секс фестивал, който гордо обявява за "първия и най-голям" в Южна Корея. Той предвижда 5000 фенове да се стекат, за да видят любимите си японски порно актьори и актриси.

Организаторите планират "робско" модно ревю, изложба на секс играчки и разнообразни игри за възрастни. Но само 24 часа преди началото на фестивала, той е отменен.

Южна Корея е известна с консервативния си подход към секса и развлеченията за възрастни. Публичната голота и стриптийз шоутата са забранени и е незаконно да се продава или разпространява хардкор порнография. Но не и да се консумира, пише BBC, цитиран от dir.bg.

"На практика всяка развита страна има секс фестивал, но тук, в Южна Корея, ние дори нямаме култура за забавление за възрастни. Искам да направя първите стъпки към създаването на такъв", казва Лий Хи Тае, чиято компания Play Joker продуцира легална софт порнография, преди с колегите му да решат да се ориентират и към организирането на събития.

Месец преди това групи за правата на жените от град Сувон, където трябваше да се проведе събитието, излязоха на протест. Те обвиниха фестивала в експлоатация на жени в страна, където насилието, основано на пола, е огромно. Твърдяха, че това не е фестивал, насочен към двата пола, тъй като оскъдно облечените жени на рекламата предполага, че притежателите на билети вероятно са предимно мъже.

Кметът на Сувон обвини организаторите на събитието, че искат да го проведат в близост до основно училище и властите заплашиха да отнемат лиценза му, ако се проведе. Разочарован, но невъзмутим, Лий смени мястото, но с това проблемите и трудностите му не приключват. Новата власт обвини фестивала в "насаждане на изкривена представа за секса" и настоя той да бъде отменен. Така Лий намери кораб, акостирал на реката в Сеул, където да премести еротичното събитие. Но след натиск от страна на съвета, наемодателят на плавателния съд заплашва, че ще я барикадира и ще спре електричеството, ако организаторът позволи фестивалът да се проведе.

На всеки ход Лий трябва да намали мащаба на фестивала, тъй като притежателите на билети започват да изискват възстановяване на средствата, което му струва стотици хиляди лири. Почти без възможности, той намира малък подземен бар в лъскавия квартал Гангнам в Сеул, който може да побере около 400 души. Този път запазва местоположението в тайна.

Но и това не му помага. Съветът на Гангнам пише до всеки един от стотиците ресторанти в района, предупреждавайки ги, че ще бъдат затворени, ако са домакини на фестивала, обвинявайки го, че е "морално вреден". Барът все пак устоява на натиска.

Накрая обаче японските порно звезди решават да се оттеглят. От агенцията им съобщават, че реакцията срещу фестивала е "достигнала връхна точка" и жените се притесняват, че може да бъдат нападнати и дори намушкани.

От офиса си в Гангнам Лий казва пред BBC, че е шокиран, че събитията са взели "толкова немислим обрат", добавяйки, че е получавал дори смъртни заплахи. "Бях третиран като престъпник, без да съм направил нищо незаконно", казва той, заявявайки, че фестивалът е напълно в рамките на закона. Допълва, че не е трябвало да има голота или сексуални действия, подобно на събитие, което той провел миналата година и което събрало малко публичност.

Play Joker е организирал привличащи вниманието провокации в миналото. Миналата година жена дефилира по улиците на Сеул, носейки само картонена кутия, приканвайки минувачите да пъхнат ръце вътре и да докоснат гърдите ѝ.

Лий казва, че иска да предизвика отношението на Корея към секса и порнографията, които са останали в миналото. "Властите са лицемери. Ако сте онлайн, всички споделят порнография. А когато хората загасят компютрите си, се преструват, че са невинни. Колко още ще продължаваме да се преструваме?", заявява той.

Въпреки че популярните международни порно уебсайтове не са достъпни от Южна Корея, повечето местни потребители знаят как да отменят ограниченията.

Групата, която протестира срещу първоначалното събитие, "Женската гореща линия на Сувон", описа отмяната на фестивала като "триумф". "Каквото и да казват организаторите, това не беше празнуване на секса, а експлоатацията и обективизирането на жените, а секс индустрията насърчава насилието срещу жени", казва Го Юн-чае, директор на горещата линия, която предоставя подкрепа на жертви на домашно насилие.

Го и други организации за правата на жените в Корея твърдят, че страната има проблем със сексуалното насилие, който се нуждае от спешно внимание. "Това прониква в нашата култура", казва тя и добавя, че мъжете имат безкрайни възможности да изразяват свободно своята сексуалност, без да се нуждаят от фестивал, за да го направят.

Бае Юнг-вон, която изнася лекции по сексуалност и култура в университета, допълва, че един от проблемите на фестивала е, че той е насочен предимно към мъжка аудитория.

"Тук има много насилие срещу жени и затова те са много по-чувствителни към проблемите на експлоатацията", казва тя. В проучване от 2022 г. на министерството по въпросите на пола повече от една трета от жените са споделили, че са преживели сексуална агресия.

"В Южна Корея имаме история да говорим за секса негативно, по отношение на насилие и експлоатация, а не като положителен, приятен акт", добави г-жа Бае.

В Гангнам, където в крайна сметка трябваше да се проведе фестивалът, предимно по-младите жители на квартала са разделени в мненията си. "Това не е порнографско и те не правят нищо незаконно, така че не мисля, че трябваше да бъде блокирано", казва IT специалистът Муун Джанг-уон. Но 35-годишната Ли Джи Йонг споделя, че е "отблъсната на фестивал за комерсиализиране на секса". Въпреки двуполюсните мнения, повечето жители са съгласни, че като са забранили събитието, властите са прекалили.

"Тази забрана беше решение на стари, консервативни политици, които искат да се харесат на по-възрастните избиратели", казва 34-годишната Ю Джу. "Това поколение все още вярва, че сексът трябва да бъде скрит", продължава тя, добавяйки, че отношението на младите хора към секса се променя и че тя и нейните приятели говорят открито за това.

Политиката в Южна Корея все още до голяма степен се ръководи от консервативни, традиционни ценности и властите са били обвинявани в задушаване на многообразието. Миналата година градският съвет на Сеул спря провеждането на Queer Pride на главния площад на града след съпротивата на християнски групи. Правителството все още не е приело антидискриминационен закон, който да защитава както queer общността, така и жените, като и двете групи са изправени пред сериозни предразсъдъци.

Противоречието около фестивала доведе до заплитане на тези два въпроса за сексуалното разнообразие и равенството между половете, като организаторите твърдяха, че властите спират хората да се изразяват свободно, а жените твърдят, че правата им са били нарушени.

Властите ще трябва да разберат как да се справят с тази трудна дилема. Play Joker казва пред BBC, че планира да опита отново да бъде домакин на фестивала през юни, само че по-голям, като Лий твърди, че сега вече има няколко политици на негова страна. През уикенда кметът на Сеул направи изявление в канала си в YouTube, в което се посочва, че градът "няма намерение да се намесва в бъдеще."


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ми кат не

    14 0 Отговор
    му разрешават в Южна, да го направи в Северна Корея...
  • 2 Еее...

    14 1 Отговор
    Азиатците имат много различно разбиране за секса от нас ! За една японка да ти направи с-в-к-а , или да ти удари ч-к-я не е никакъв секс , а много точен еквивалент на нашите жени , когато ти размачкват врата и раменете , за да се поотпуснеш
  • 3 Хюндай

    5 3 Отговор
    И там са отворили офиси на Отвореното общество.Ценности.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гацо Бацов

    2 1 Отговор
    Корейска праскова, сладка праскова 🍑!