Last news in Fakti

9 Юли, 2022 13:00 7 512 65

След време просто никой няма да иска да управлява България

  • кирил петков-
  • българия-
  • правителство-
  • има такъв народ-
  • продължаваме промяната-
  • герб-
  • политици-
  • бсп-
  • дпс

Колкото по-трудна е ситуацията, толкова по-тежки ще са нужните компромиси

След време просто никой няма да иска да управлява България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Все по-вероятен е провалът в търсенето на магическото число 121, от който следва стягане на партийните войнства за поредни избори. С тях ще дойде претенцията за идейна чистота, за морална непримиримост, въплътена във пламенни речи и драматични пози. Но след това? За да се сглоби управление, трябва да се преглътнат едни или други компромиси с тези възвишени неща. Мислех, че пропорционалната ни система е основна причина за фрагментирането на парламента, но ето, че дори френската мажоритарна и полупрезидентска система влезе в криза и вече се бори с вот на недоверие. Да не говорим за американската, изцяло президентска, където между либерали и консерватори вече няма разговор; нито за Северна Македония, където воини на Александър Велики обсаждат проевропейските институции.

Компромисите се преживяват все по-болезнено. Вземете тежките моменти в живота на краткия кабинет Петков. Отказа да праща оръжие на Украйна, намери йезуитски компромис с русофилския електорат на БСП - пращаме, но през Полша. Не закъсняха яростните идеологически критики от ляво и дясно, заваляха подигравки в социалните мрежи. После друга криза (в древногъцкия смисъл - когато се решава дали пациентът ще живее): отказът да бъде назначен Каримански за управител на БНБ и да се дадат онези милиарди на Караджов. На едната страна - смяната на "системата", на другата - "абе, да върви работата". Постъпиха принципно, но пък "работата" спря. Или вземете македонския компромис, извоюван с героичните усилия на господин Петков. Вместо радост, той породи ярост, обиди, подозрения, при това парадоксално - и у нас, и у комшиите. Казват, една сделка е добра, когато и двете страни са недоволни, но когато се замерят с обвинения в национално предателство и с коктейли "Молотов" май сме отвъд тази логика.

Удивителните способности на ПП, ГЕРБ и БСП

Играта на ГЕРБ, които организират вот на недоверие, но обявяват, че веднага ще върнат мандата, като че ли цели именно това - опонентите им да бъдат принудени да направят компромисите, необходими за управляване на държавата и по този начин да се самозакопаят. Колкото по-трудна е ситуацията, толкова по-тежки ще са компромисите - между руския газ и евроатлантическата солидарност, между помощта за бизнеса и социалните политики. Като започнем с най-основното - необходимостта да се намери приемлив за феновете партньор. Обратно, ПП излязоха на сцената с удивителната си способност да правят компромиси в безнадеждната ситуация след третите избори през 2021-а. Но може би тъкмо затова започнаха да губят доверие и като видяха, че изборите приближават, отново втвърдиха идейните линии - никога това, никога онова. Което вдигна рейтинга им. Не знам дали си представяте накъде води подобна тенденция - след време просто никой няма да иска да управлява държавата.

Хората мислят, че ценностите са едни за всички и навсякъде: който е против тях, просто е неморален. Бедата е там, че ценностите са във вечно противоречие, откъдето идва и яростният, искрен характер на политическите ни борби. Сблъскват се не просто доброто и злото - сблъскват се различни светове. Вземете това: едни хора (сред които и аз) смятат, че е достойно да застанем на страната на нападнатата Украйна и по всякакъв начин да спрем неоимперските амбиции на Кремъл. За други обаче Украйна е далеч и значи е по-добре да залостим вратата и да мислим за близките си и хладилника. Можем ли да очакваме смелост от всекиго? С какво право дисквалифицираме грижата или просто страха?

Или да вземем прословутия клиентелизъм на ГЕРБ. Без съмнение пазарната демокрация е по-адекватна за модерния свят, но пък векове наред това е била основната социополитическа система по Средиземноморието. Много хора се чувстват уютно в нея, защото взаимодействат с роднини и приятели, знаят какво да очакват, лоялни са към патрона. Защо да ти забраняват да назначиш братовчеда, съпартиеца, сътрапезника, нали с тях най-добре ще свършиш работа? По същия начин не бива да презираме протекционизма на БСП. Да си ядем нашите домати - разбираемо, образно, та дори с малко носталгичен елемент по времето на хубавите домати от младостта. Има хора, които мислят така и естествено се появяват партии, които да ги представляват.

Ако този парламент се възпроизведе

Основният въпрос не е дали, а докъде и в името на какво ще се правят компромиси. Разбира се, никой няма да ви каже предварително във време на избори, но вие не се лъжете - просто няма да минем без тях. Ако например ситуацията в Украйна се влоши много, очевидно ще трябва да се търси съгласие с досегашните "мафиоти" на евроатлантическа тема. Нали си представяте парламент, в който една трета са русофили от БСП, "Възраждане", "Български възход" и може би озлобените популисти от ИТН, всичко това под егидата на президента? От кой момент ще стане абсолютно необходим съюзът с ГЕРБ и ДПС, какви ПР-и ще ни играят театър, за да ни убедим да го преглътнем - ето ви тема за дискусии.

В някои случаи компромисите се изработват с умело изместване на проблема от нерешими към решими теми. Така стана със споменатата Северна Македония, където вписването на българите в конституцията, от което собствено нищо не следва, спасява достойнството на популистите, наложили нелепото вето. Дали в Скопие ще намерят някаква подобна хватка за преодоляване на конфликта между фантазиите за миналото и обещанията на бъдещето, остава да видим. Да спомена и ядрената енергетика, която до скоро беше тежко разделяща, а взе, че потъна в един неопределен консенсус. Някак се забрави борбата с плоския данък, който възмущава левите, затова пък семейното облагане май буди съгласие. Позабравихме истанбулската конвенция и норвежките крадци на деца, и ковид-войните. Както конфликтите, така и компромисите подлежат на майсторска манипулация.

Разбира се най-труден би бил компромис с правото. Цялата агония на българската държава от последните две години се състои в това, че няколко души правят всичко възможно да не влязат в затвора. Впрочем темата ни съпътства вече три десетилетия, през които се търсеха милиардите на Живков, куфарчетата, раздадени на червените бизнесмени и изнесените в топли страни пари от ченгета-приватизатори. За някои това е борба за справедливост, други го виждат като отмъщение на загубилите от прехода, трети - като политическа пропаганда за балъци. Въпросът е може ли търсенето на справедливост за минали престъпления да се загърби в името на това да работим за бъдещето? Колко по-лесно ще е на едно следващо управление, ако така или иначе слезлият от сцената г-н Борисов получи правото да замине на топъл остров (по израза на Петков) с кюлчетата си. Разочароващо разбира се, но може би по-реалистично. Вярно, една мощна победа на антикорупционната коалиция ще направи възможна съдебната реформа и всичко останало, дай боже! Но по-вероятно изглежда за жалост възпроизводството на този парламент, което обрича моралистите отново на онзи безпомощен плач по откраднатото бъдеще от 90-те години. (Докато не се появи Костов, който остави реванша над миналото и се захвана да прави бъдещето, както го разбираше).

Коварството на медиите

Направи ми впечатление една повтаряща се реплика от лидерите на ПП: никога с Борисов, с Трифонов, с Пеевски. С хората им - да, но с тях - никога. Зачудих се какво се крие зад това. Май става дума за непреодолима обида. За ниво на конфликт, който прави невъзможно по-нататъшното взаимодействие. Но не бързайте, тук психологията е само един елемент. Става дума за конфликти, които се разгарят не в кухнята, а на медийната арена. Където всяка простотия се отразява в реално време, размножава се в социалните мрежи, коментира се в сутрешните блокове, лайква се, форуърдва се, застива в дигиталната вечност. Кога ще се обидите повече - на четири очи или на площада? Във втория случай самото присъствие на свидетели ви принуждава да направите нещо, за да защитите честта си. Ако Тошко Йорданов разпространяваше клеветите си в кафенето на НС, най-много дапредизвика някоя нецензурна реакция. Публично изречени, те принуждават опонента да се обижда, за да не бъде опозорен - да скъса, да се зарече, да прокара червена линия.

Оттук, назад към началото. Нали разбирате, защо става все по-трудно да се правят компромиси? Защото светът е все по-обсебен от медиите, а в медийната среда агресията пътува по-бързо, обидите са винаги пред свидетели. Не е лошо да преосмислим мечтите си за прозрачност и тотална публичност. В политиката много неща трябва да останат скрити и на четири очи, за да може после да се маневрира. Лицемерието и неговата висша форма - дипломацията - са онова откритие на цивилизацията, което векове наред е позволявало да се избягват войните.

Автор: Ивайло Дичев


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пабло Ескобар

    35 1 Отговор
    Откога чакаме този момент

    Коментиран от #33

  • 2 Бойко Разбойко

    29 5 Отговор
    Аз съм винаги готов като пионерчетата
  • 3 така така

    42 10 Отговор
    А дано по скоро никой не иска, че да може да си достроиме комунизма, тъкмо го бяхме поизградили и вие го бутнахте, та сега градим вашата демокрация, ама материала много лош за нищо не става
  • 4 вижда се

    59 9 Отговор
    Герб разкости всичко в държавата , и де-факто ние имаме само изоставена и ограбена територия

    Коментиран от #5

  • 5 Капитализъм

    46 1 Отговор

    До коментар #4 от "вижда се":

    ... в действие!!! Гьобелсовата пропаганда се опитва да ни вкара в театър!!! Нищо подобно!!! В Бг винаги има мераклии за управление!!!
  • 6 Оракула

    37 0 Отговор
    Може да управляват България, само тогава ,
    когато няма ,какво и от къде да се краде!

    С две думи промяна на конституцията ,
    от първия до последния ред!
    Или, за да няма" таланти юристи", като Дани Ръбала,
    да се вземе конституцията на която и да е Скандинавска държава
    за модел ,но без поправки!
  • 7 Собственик на партия

    27 1 Отговор
    DW, като няма желаещи се назначават платени служебни домоуправител и касиер. Не се притеснявайте от ФРГ (германски немци) за нас българите. Ще "Има такава държава" и ще "Има такъв народ" български въпреки усилията на тъмният изолиран лидер - суверен на партия ИТН.
  • 8 Путинофил

    6 31 Отговор
    Територийката се управлява от Путин!
  • 9 име

    42 9 Отговор
    Хич не ми е жал за ПП. Вярвам му на Киро за милиардите за пътища, за митницата, за БНБ, но на България и трябват нещо повече от полу-честни управляващи без собствета мисъл. Сляпото спазване на западните нареждания да пуснем макетата, да набодем целия народ и т.н.говорят за наличие на чуждопоклонничество. А под получестни управляващи имам предвид далаверата с пренос на газ от Гърция за България, договор, сключен месец преди отказа от руски газ от фирма, в която "случайно" работел сегашния шеф на Булгаргаз. Т.е. предварително подготвена далавера, не мерси! Отделно, че Асен Василев за мен е посредствен финансист, не може да не осъзнава, че ръста в икономиката който сънува и отч.ита в нагласистиката, идва същност от увеличените цени на енергоносителите. Това е инфлация, а не че произвеждаме и потребяваме повече. Нищо не правят за да имаме конкурентоспособно производство, а напротив - продължават далаверата със зелената измама, а и ни прецакаха с газта. Тия лъжи за диверсификацията на газта, за пазарните принципи, ги гледаме в тока, образованието и т.н. ги гледаме няколко десетилетия и нещата стават само по-зле и по-скъпи.

    Коментиран от #48

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Много тъпа статия!

    33 3 Отговор
    Те управляват за да се облагодетелстват,а не за да е добре държавата и народа!
  • 12 Не съм съгласен

    29 0 Отговор
    Докато има лесни пари в бюджета, кандидат-крадци винаги ще има...Дори и за 1 (един) лев!
  • 13 Ежко Бежко

    25 0 Отговор
    Компромис между евроатлатическата солидарност и руския газ??? Едно време винихме БКП, че взема политически решения в ущърб на икономиката, възхищавахме се на западната пазрна икономика, лишена от идеология. Докъде я докарахме? Това вече сме го гледали. Сега предстои на младите да го гледат.
  • 14 Вън сащ от България

    31 6 Отговор
    Така е, хората не искат вече да гласуват, защото се разбра, че няма смисъл- каквото и да изберем управлението е от Козяк.., а страната умира...

    Коментиран от #16

  • 15 DW пак Плачете на чужд гроб!!

    19 3 Отговор
    ГЕРБ, ДПС са винаги готови да Управляват!! Хиени ГЕРБ са готови от днес за утре да почнат да Управляват!!!
  • 16 Ежко Бежко

    20 14 Отговор

    До коментар #14 от "Вън сащ от България":

    Аз пък ще гласувам всеки път за Възраждане, колкото и да ги плюят. По принцип трябва да гласуваме за най-антиамериканската партия, с надежда да върнем баланса. Сега просто сме наведени.

    Коментиран от #17, #28

  • 17 Точно така,не знаем

    18 8 Отговор

    До коментар #16 от "Ежко Бежко":

    какви ще ги вършат"Възраждане",но нямаме друг избор.Видя се в последните 32 години,а за крадците и бандитите от ГЕРП,БСП,ДПС,всички видове СДС ни е ясно!

    Коментиран от #55

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 След

    11 1 Отговор
    време в страната ще има само мутри-политици, пенсионери и римляни.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Бонго Васил

    10 2 Отговор
    Прав ще се окаже моят татко, който едно време ме тормозеше и викаше ; учи бре, серсемино, ще дойде ден, ти ще управляваш България. Турците се изселиха в Анадола, я ги виж - българите се самоизяждат ; дойде твоят ред.

    Коментиран от #53

  • 23 "Доматите от соца". Другари, домати по

    7 14 Отговор
    магазините нямаше. Хората си ги гледаха в конфуто. А милицията пречеше на бабите, защото "частната собственост пораждала капитализъм". Чак при "развитият социализъм" разрешиха малко частна инициатива, щото държавата не можеше да предложи селскостопански продукти, тъй като обраните от бригадири отиваха в консервените за износ.Шпековия салам, ако го имаше, струваше 5 лева. При заплата на начеваш висшист от 155 лева. За привилигерованите нямаше опашки, те отиваха в Родопа, Булгарплод и др. да си го вземат на принципа - ти даваша, аз давам !

    Коментиран от #26, #27, #52

  • 24 Да,бе

    17 0 Отговор
    На никой не му трябва обран бостан с паразити...До тук я докарахме всички заедно с навеждане,снижаване и толерантност.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Всичко ставаше с връзки - пералня,

    11 14 Отговор

    До коментар #23 от ""Доматите от соца". Другари, домати по":

    телевизор, апартамент, работа и т.н. Малки връзки - малки възможности, големи връзки - големи възможности. Да уредим детето да учи във Вуз без приемен изпит, после да му намерим лека и добре платена работа, уреждаме го жилище и му купуваме нова кола. Точно един такъв днес във ФБ показва "пълни магазини" от едно време и не вярва, че навремето месото го "пускаха" само по празниците. А иначе си уреждахме с връзки да вземем 3 -4 кила кости и с лъжици да откъснем още месце от обраните кокъли ! Айде моля ви се ! Не заблуждавайте младежта !

    Коментиран от #35

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 дани митова

    9 2 Отговор
    Шефа боко Рапона и аз Къдравата Сю сме готови Незабавно Безпрекословно да вземем цялата власт!
  • 31 томе габровец

    8 3 Отговор
    Оооо, не!След Шефа боко Тиквата съм аз - ТОМЕТО ПОДАТЛИВИЯ към .....к.

    Коментиран от #43

  • 32 Ами да

    12 1 Отговор
    Мъчително вървим към нова, принципно различна политическа система! Но, дори Дичев не го разбира!
  • 33 сороснерес

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "Пабло Ескобар":

    Гледайте ги на дойче веле автори...всеки ден неуморно се трудят...ОБАЧЕ..много са скромни тези глашатаи на свободното плюене ...с малки буквички..пише ивайло дичев...ако може и хонорара да се публикува..да видим колко струва свободата на словото в този либерален западен свят...защото много са активни дойче веле..колко ли струва и на тях да бъдат все на първа страница по 5-10 публикации на ден..ама няма тема където да не са компетентни..сорос плаща...но винаги иска ресто по голямо отколкото платил..парадокс..
  • 34 123

    11 2 Отговор
    Винаги ще има някой, който ще иска да управлява! Без тия сълцераздирателни латино драми! Много ви моля. Важното е като е почнато веднъж да се маха лошото, наглото, неграмотните, антибългарското, да не се спира. А че ще има такива, които ще скачат и ще викат Аз Аз, о винаги ще ги има. Това е орисията на всяка държава, винаги някой иска да я управлява.
  • 35 123

    15 2 Отговор

    До коментар #26 от "Всичко ставаше с връзки - пералня,":

    То и сега всичко става с връзки. Разлика няма! Ти къде я виждаш? Доброжелателно те питам, защото много искам да видя разлика, че да повярвам и аз в нещо, освен в реалността, такава каквато е!
  • 36 Така

    11 5 Отговор
    Лицемерието, натискът, антибългарските действия на ЕС и САЩ, ме накара да търся алтернатива, намерих я в политиката на Русия
  • 37 Неутрален

    16 0 Отговор
    Вече писах по темата в друг коментар. Време е да издадем присъда "Обществено полезен труд" на всички депутати и кандидат такива от всички партии. Който стане депутат, работи без заплата за мандата, партиите се финансират само от членски внос и дарения, както е с всички партии по света, няма партийни субсидии. Тогава да видим кой наистина иска да направи нещо за обществото като се кандидатира за депутат, и кой се кандидатира за лично забогатяване. Да изброя ли имената, които за последните 30 год работят професията " депутат", а полза за Обществото 0?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 отговорете

    6 1 Отговор
    Георги Семерджиев - Шопа има ли роднинска връзка с георги константинов семерджиев, а с генерал Семерджиев??? и с Коко Тайсъна? .. Нарко-картелът Семержиеви има ли роднинска връзка с този, а генерал Семерджиев? ............................... ......................................... Сидеров е кукловод и един от царете на живковият капитализъм сега. ПАК ИГРАЕ ТЕАТЪР, ПАК МЪЧЕНИК ЩЕ ГО ПРАВЯТ, ТАКА ГО ИЗПИРАТ ОТ ГРЕХОВЕТЕ МУ... Та народът да се лепне пак за капанът АТАКА. ЩУРМ по Хитлер.. При социализмът просто го правиш, а без социализъм чакаш някой от някъде да види изгода и да го направи - чакаш и чакаш. Това е ляво или дясно. Освен - че дясно е диктат на мафията, и богатите, а ляво е диктат от всички. И защо няма производство преди 1944 г. - разнообразно, и сега е така, и в Русия е така. Защото мафията овладява каналите за износ и за внос, и няма нужда от производство което пречи на този монопол. Изнасят рапица и пшеница, внасят ябълки и череши, домати и картофи, МЕСО.. ВСИЧКО! Пролет Велкова и Сорос казват да чакаме 300 години и ще станем Англия. Макар процеждането от богатите да не важи навсякъде, защото богатите живеят в Швейцария и Монтекарло. Китай има социализъм с пазарно ориентиране, като идеята на Маркс. 70% от БВП се прави от държавата Китай, толкова работят за държавата. Мисля, че Карбовски, Вацев, Волгин, Дачков, Възраждане, Сорос, са грантаджии евреи, от живковата олигархия - статукво след 1989г. създадени от ДС, платени да излъжат 10 000 пъ
  • 40 Дедо Пене

    9 0 Отговор
    АКО ИМАШЕ ПРОКУРАТУРА И СЪДЕБНА ВЛАСТ ДЕЙСТВАЩА ПО ЗАКОН И СЪВЕСТ, А НЕ ПО ОФШОРНИ СМЕТКИ В БЪЛГАРИЯ ЩЯХА ДА ДОЙДАТ ПОВЕЧЕ ПАРИ ОТ ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ,ЗАЩОТО И ГОЛЕМИТЕ МАФИОЗИ -ЛУКОЙЛ, СОФАРМА, СЕДЕМТЕ ДЖУДЖЕТА, ПЕЕВСКИ И Т.Н. ИЛИ ПЛАЩАНЕ НА ДАНЪЦИ ИЛИ ЗАТВОР!!! ОБИКНОВЕНИЯ БЪЛГАРИН НЕ СЕ ОРИЕНТИРА КОЙ ГО КРАДЕ-НЕГО, ДЪРЖАВАТА И БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦАТА МУ, А ГЛЕДА В ПОРТМОНЕТО И СТЕНЕ ПО СОЦ. ЦЕНИТЕ, А МЛАДИТЕ ТРЪГВАТ НА ЗАПАД, ЗАЩОТО НЯМАТ ДВА ЖИВОТА....ЕДИН ЗА РОБСКИ ТРУД, А ВТОРИЯ ЗА НОРМАЛЕН ЖИВОТ!!!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Тони

    9 9 Отговор
    Високите цени са наследство от предишното правителство на ГЕРБ но много малко хора го разбират
  • 43 Моарейн

    10 2 Отговор

    До коментар #31 от "томе габровец":

    Е, той Кратунко е човекът на Козяк в ГРОБ - бивш шеф на "Отворено общество" в Габрово. Някои помним как му финансираха първата предизборна кампания. Такива като него винаги ще са мераклии да управляват - в крайна сметка се иска акъл само колкото да знаеш, че трябва да слушкаш презокеанските ни госпо..., ааа, пардон "приятели".
  • 44 ТРЕНД

    7 3 Отговор
    Баба ванга казва 1996г. че няма да се оправи държавата до 30 40 години, тоест тръгваме след 2026г, когато отрезнеем и разберем - че Живков и БКП смениха Москва с Вашингтон и МАРКС-ЛЕНИН с Айн Ранд.. И - че ееввреите от социалистическите страни бяха подкупени и развратени, и накарани да свалят социализмът и подкупят всички чрез НПОта, и още еееввврреи да проституират на САЩ, нефелно и развратно. и читаво няма, пълна лудницААа и бардААак.. Подкупени от цциоонистите от САЩ. ЩЕ ОТРЕЗНЕЕМ ЛИ?? 45 ГОДИНИ СТИГАТ??!!

    Коментиран от #47

  • 45 12340

    8 0 Отговор
    "...Лицемерието и неговата висша форма - дипломацията - са онова откритие на цивилизацията, което векове наред е позволявало да се избягват войните."

    Автор: Ивайло Дичев,стар циник :)
  • 46 уви ФАКТ

    9 2 Отговор
    ивайло дичев е русофоб и неолиберал от котилото на живков. баща му написва ПЪТЯТ КЪМ СОФИЯ, май и синът участва в написването ... най висш грантоед
  • 47 Абдал

    15 1 Отговор

    До коментар #44 от "ТРЕНД":

    Опасявам се, че никога няма да отрезвеем, просто нямаме време. Нямаме 30-40 години, защото след 20 няма да ни има. И днес и през последните 30 години България изтича между пръстите ни.
  • 48 Ръб

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "име":

    Еми,точно така е.Ръстта в БВП е от инфлация,а не от производство.Даже може и да е по нисък,при нормални условия.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Матей преображенски

    4 1 Отговор
    Щом и герб се отказаха,даването на следващия мандат е въпрос на ихтибАр,т.е. куртоазия.И някакъв знак за внимание,политическа симпатия и благосклонност.Не толкова от страна на радев,а на цере-уш-ни-ците,които зорко следят,като същи ястреби, развоя на ситуацията.Зер,терена им трябва,не за друго,да си играят игричките и да обсаждат Русия,да я зап.лаш-ват и при-ти-скат,а тук да е техния Уда-рен плацдарм.
  • 52 ЛЛЛ

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от ""Доматите от соца". Другари, домати по":

    Разликата при соца и сега е, че при соц-а всичко отиваше в държавата, а сега всичко отива в частника а в държавата отива малко и се краде
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Авраам бакалина

    3 0 Отговор
    Писача на мнение,по ДОБРЕ щеше да бъде,да не си хаби времето и да се опитва да е,,умен,,иска да помага на фашизма, АМИ,помагай бе,,таранкоолу,, КАКВО ще ме агитираш мен,баща ми се бори против фашизмът,а той красавец ще им помага!Разбрах,Че БОКЛУКА мисли за боклук,но го обеснява по,,философски,,за да изглнжда по оргинален,ама ние трева не пасем,,писателю,,!
  • 55 Авраам бакалина

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Точно така,не знаем":

    Я, СИ представи,Че я подкарат,,ВЪЗРАЖДАНЕ,,щом боко я,,кара,,12години,КОЦЕТО е 10пъти по умен от боко,включваме логиката и всичко е ТОЧНО!
  • 56 ДНЕС ВСЕКИ БОКЛУК ИСКА ДА УПРАВЛЯВА

    2 0 Отговор
    ВСИЧКО БЕЗ ГРАНИЦИ А НАЙ ГОЛЕМИТЕ БОКЛУЦИ КРАДЦИ И ПРЕДАТЕЛИ УМРАТ ЗА ПРЕМИЕРСКО МЯСТО
  • 57 случаен

    2 1 Отговор
    винаги сме управлявани отвън
  • 58 Това

    2 1 Отговор
    Да си депутат е най безотговорната работа .
  • 59 Алоооооооало

    1 1 Отговор
    Незнам кой ще управлява и кой няма ама в момента ние се намираме като Испания във времето на ЕТА защото това е била тяхната мафия и като вървим по пътя за ЕЕЕЕВРОПА ( EU" 2002влизат в евро махат песета и сега 20години след това са в криза мислете добре ако искате да сме като тях аз лично левчето не го давам и за всичката валута на света
  • 60 маските паднаха

    2 0 Отговор
    Не трябва да се притеснява толкова. Хората видяха колко струва Слави. Видяха и Про100. пРезидента се компрометира окончателно. Нещата се връщат към нормално. Времето на антагонизма отминава.
  • 61 никога вече БСП и техните издънки

    0 0 Отговор
    Автора е пропуснал да сподели за деструктивната роля на БСП и по-конкретно Нинова и Грозното Ленче. Толкова години труд да злепоставят България пед света. Първо насаждаха убеждението че сме най-корумпираната държава. После се кълняха че няма да дадат оръжие на Украйна с което злепоставиха отново България. А после Про100 то Кире издаде че въртят далаверки с оръжие за Украйна. Едва ли някой така систематично е злепоставял родината си както Нинова и Грозното Ленче. А Радев? Той сега се разграничава от Нинова като от ядрени отпадъци, но всички следи водят към партията источник на корупцията в България и Нинова вече му го напомни.
  • 62 Чак пък

    0 0 Отговор
    толкова да няма какво да се открадне...
  • 63 БЪЛГАРСКИЯ ИЗБИРАТЕЛ Е КАТО ............

    1 0 Отговор
    БЪЛГАРСКИЯ ИЗТРЕБИТЕЛ , НЯМА ГО НИКАКЪВ - СЪЩЕСТВУВА САМО НА ХАРТИЯ !
  • 64 Неее

    0 0 Отговор
    Слава Севрюкова беше казала, че тези, които я управлеват зле, просто ще изчезнат.
  • 65 И СЛЕД 100 ГОДИНИ КРАДЦИТЕ БОКО И КИРО

    0 0 Отговор
    ПАК ЩЕ ДРАПАТ ДА ОПРАВЛЯВАТ КОЧИНАТА !