Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Юли, 2022 19:00 5 365 32

Дясната ръка на Зеленски: кой е Андрей Йермак и защо е толкова могъщ

  • володимир зеленски-
  • андрей йермак-
  • украйна-
  • киев-
  • русия-
  • война

Наричат го "тайният вицепрезидент на Украйна"

Дясната ръка на Зеленски: кой е Андрей Йермак и защо е толкова могъщ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Подозрението, че са помагали на врага, стана причина да бъдат уволнени главната прокурорка и шефът на тайните служби в Украйна. Решението взе президентът Володимир Зеленски, но мнозина поставят под съмнение официалната аргументация. Критиците твърдят, че всъщност става дума за борба за власт. Според тях от уволненията ще извлече полза най-вече един човек: Андрей Йермак, шеф на президентската администрация.

"Тайният вицепрезидент"

Някои представители на гражданското общество в Украйна се отнасят критично към Йермак. Виталий Шабунин, ръководител на Центъра за борба срещу корупцията, твърди, че Йермак е съсредоточил много власт в ръцете си и е ограничил достъпа до президента: "Всички, които започнаха политическия си път заедно със Зеленски, днес вече ги няма".

Зеленски стана президент през 2019 година, а оттогава насам се проведоха доста персонални промени. Юристът и някогашен кинопроцудент Йермак пое ръководството на президентската администрация преди около две години. Днес 50-годишният мъж вече е най-важният довереник на Зеленски.

Йермак за пръв път привлече вниманието покрай преговорите за размяна на пленници между Украйна и Русия. Той има добри контакти с Русия и поради това мнозина му възлагаха големи надежди за мирните преговори с Москва. А украинските медии постепенно започнаха да го наричат "тайния вицепрезидент" на страната.

Политологът Олексий Харан разказва, че Йермак е дългогодишен колега и приятел на Зеленски. "Той му беше адвокат, двамата работеха дълги години заедно, още преди изборите за президент", твърди Харан и обобщава, че Йермак има голямо влияние.

Критиците на Йермак почти винаги споменават още едно име: Олег Татаров, заместник на Йермак, който при управлението на проруския президент Виктор Янукович беше високопоставен полицейски служител. Мнозина правозащитници смятат, че Татаров и Йермак пречат на активната борба срещу корупцията в Украйна. Виталий Шабунин казва: "Те умишлено не назначават ръководител на Специалната прокуратура за борба срещу корупцията и нарочно бавят конкурса за ръководител на Бюрото за борба срещу корупцията".

Това Бюро преди две години водеше разследване срещу Татаров, но преписката му беше отнета и разследването затихна. В дъното на всичко тогава беше един човек, който сега поема ръководството на тайните служби.

Активистите на антикорупционното движение се опасяват, че Йермак и Татаров увеличават своето влияние върху украинската политика. Йермак обаче възразява. Той твърди, че последните персонални промени не са подсилили позицията му, а въпросните обвинения били конспиративни теории.

Президентският съветник Михайло Подоляк също опровергава въпросните твърдения. Той смята, че такива обвинения могат да отправят единствено "хора, които не разбират съвсем управленската система в Украйна и изобщо не познават господин Зеленски и господин Йермак". В интервю за германската обществена медия ARD той твърди, че тези атаки се направляват от Русия и имат за цел да навредят на президентския екип.

Но това не е първият скандал около Йермак. Разследващи журналисти твърдят, че през Йермак е изтекла информация за една запланувана операция на тайните служби за залавяне на руски наемници, в резултат от което операцията се провалила. Йермак отхвърля и тези обвинения.

Кой взима решенията в Украйна?

Факт е, че в момента липсват доказателства за повечето обвинения срещу Йермак. Експертите обаче единодушно твърдят, че той притежава огромно влияние. Според Шабунин за пръв път в историята не е ясно кой взима най-важните решения - президентът или шефът на неговата администрация.

Но дали Йермак наистина е чак такъв могъщ кукловод? Президентският съветник Подоляк категорично не е съгласен. Той обяснява, че като ръководител на администрацията Йермак изпълнява единствено задачите, които му поставя президентът Зеленски - при това ги изпълнява професионално.

Независимо от тези опровержения редица критици смятат, че възниква монопол върху властта. Политологът Харан от своя страна мисли, че това не е така, защото украинската конституция просто не го допуска. Той самият гледа с критично око действията на Йермак, но в същото време твърди, че украинското общество е плуралистично. "А конституцията е така замислена, че възпрепятства съсредоточаването на властта в ръцете на президента", обяснява Харан.

Автор: Ребека Барт (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванушка  🇷🇺

    20 6 Отговор
    Мирише ми на наследника на Зеленото ))

    Коментиран от #12

  • 2 Дойче зеле или ДJaмбаза

    36 6 Отговор
    Там могъщи няма , има крадци , други крадци и трети крадци или като цяло все крадци . Тия съм ги признал за най корумпираните в света .
  • 3 По важно е !

    10 31 Отговор
    Че Украйна тръгва да обръща мача!
    И май ще стане победител!
  • 4 Путинофил

    16 14 Отговор
    В Украйна има около 15 милиона руски шпиона. В България са някалко стотин хиляди.
  • 5 дJамбаза

    25 2 Отговор
    Така , понеже никой няма да ви го каже та реших да ви осведомя . Значи по голямата част от земеделската земя в Украйна е изкупена от американски и европейски фирми (които също са собственост до голяма степен на американци ) . От тук идва и следващия въпрос , как така се случи без още парламента на Украйна да е взел решение за изкупуването на земята от чуждестранни лица или фирми . Естествено че олигарсите Потрошенко и Беня Коломойский също не са спали и също са награбили каквото може . Но при интерес има материали в нета Ще спомена само за една от компаниите Мосанто .

    Коментиран от #10, #32

  • 6 Кой е? Кой е?

    15 2 Отговор
    Някой вредител. Украйнско моше. Ама не е дипломиран в хървард 😂🤣😅
  • 7 Ясно

    25 1 Отговор
    Знаехме, че Зеленски е платена кукла шумен. Но сега знаем през кой минават парите.
  • 8 Дясната ръка на Зеленски

    17 3 Отговор
    Е много яка щото тренира в тоалетната
  • 9 Семейни истории с неочакван край

    13 2 Отговор
    Ребека казала на Сара, че Моше чука Матилда от горния етаж, в резултат на което Махмуд от Сирия отслабна със седем килограма!
  • 10 123

    24 2 Отговор

    До коментар #5 от "дJамбаза":

    Мосанто са най-големите производители на ГМО. Ако те държат земята в Украйна, значи че украинското зърно става ГМО. Гадното на Мосанто е, че техните семена са ялови. Т.е. ако посадите това, което е поникнало от тяхно семе, то няма да даде плод, способен да бъде посаден. Трябва пак да купите семе, което покълва, ражда, но ялово наследство. Гадното при Мосанто също е, че съдят всеки обикновен земевладелец, ако тяхно семе падне на чужда земя. А това става от вятъра. При опрашване също съдят до дупка. Това са най-гадните гмо мастодонти в света. Украйна е мъртва, ако земята им е собственост на Мосанто. Пазете се от тях, хора. Не продавайте земеделска земя, на никого.
  • 11 ТаУмВзе

    16 1 Отговор
    Тва западналите да изобретят окрански евреи Нацисти е гениално бейби! Нема да мине номера обаче! Z
  • 12 Може би

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Иванушка  🇷🇺":

    Само, че искат да го изкарат приятел на Русия. Едва ли. Стара хамериканнска схема. Празни надежди.
  • 13 Зеленски е...

    5 28 Отговор
    Истински президент, смел и непоколебим, не се огъна на русия, смаза ги при Киев, консолидира нацията, спечели уважението на целият свят с храброста си, докара си военна, политическа и икономическа подкрепа от най богатите демократични държави, легитимира се пред целият свят като лидер който се бори против фашистка русия, и спасява Европа от путинският фашизъм, бие руснаците с новите американски оръжия, бавно но методично храбрата украинска армия обръща нещата, и рано или късно ще изхвърли дивите руски орди от Украйна...СЛАВА УКРАИНА!!!!!

    Коментиран от #14, #20, #22

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ква Осрайна бе?

    17 3 Отговор
    Малорусия е новото име. 😂🤣😅
  • 16 До 14ти....

    2 5 Отговор
    Искаш ли да ми ду.х.а.ш ?????
  • 17 хихи

    11 1 Отговор
    То дясната хубаво!!!
    Аз питам за Лявата, за Брендо?
    Нито България, Нито Румъния, Нито Италия си го поискаха от Зеленски в замяна на помощ!!!
    Защо така? или той не го дава?!?
  • 18 3.14К

    11 1 Отговор
    Върхушката в Украйна е съставена от измамници, бандити и наркомани! Те са протежета на на главният герой от най-гледаният клип в Америка, който се казва: кокаина-Украина.
  • 19 ФИНЦИ

    8 1 Отговор
    НЯМА ТОЛКОВА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ ----- САМО ДА СЕ ЗНАИ ЧЕ МАЛКО ОСТАВА НА УКРАИНЕ И ШИЗОФРЕННИ Я ИМ ЗЕЛЕНЧО И ШАИКА БАНДИТИ СВЪРШИ ИМ РАХАТА И НЕ МОИ И АЗОФ ИМ ПОМОГНА ЩОТО ЧИЧКО ПУТИН ВИЖДА СИЧКООООООО
  • 20 Носор

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "Зеленски е...":

    Купен е още преди да стане глава на канцеларията. Той е един от предателите на Украйна.
    Трудно е хем да пазиш държава, хем да храниш изменници.
    Боже пази България!
  • 21 ДойчЗеле са спрели хапечатата

    11 1 Отговор
    Абе, тук в това жалко вестниче всички ли вече са изперкали еврогейци?

    Коментиран от #23, #24

  • 22 Малоумник прост си ти

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Зеленски е...":

    Като наркоманчето Зеленски, конто скоро няма да е сред живите. Краварите ще го проиграят.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Стига бе

    4 1 Отговор
    Абе тия само мошета ли са им в управлението??
    Нищо чудно, че страната им е в тва положение..
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ЧИЧУ

    1 1 Отговор
    Мърльо ТИЯ БОКЛУЦИ
  • 28 мухата ЦЕЦЕ

    1 1 Отговор
    Дясната ръка на Зеленски , всъщност не е ли неговата......дясна ръка ? Тази , която е противоположната на лявата му ръка ? Че нещо ......обърквация стана !
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 дедогошо

    1 0 Отговор
    Дясното мъ-де на Зелионский, хихихихи.
  • 31 пфууууу

    1 0 Отговор
    А лявата му ръка да не е оня Митро ле Куулдагоеба?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.