Last news in Fakti

28 Юли, 2022 10:00 2 925 38

Войната в Украйна: как Русия постоянно променя целите си

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • донбас-
  • володимир зеленски

Кремъл постоянно измисля нови аргументи, за да оправдае агресията си в Украйна

Войната в Украйна: как Русия постоянно променя целите си  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Първо беше защитата на хората от Донбас, после „денацификацията“ на Украйна, сега целта е трета – смяната на “антинародния режим“ в Киев. Кремъл постоянно измисля нови аргументи, за да оправдае агресията си в Украйна.

„Русия ще помогне на украинския народ да се избави от абсолютно антинародния и антиисторически режим" - това каза руският външен министър Сергей Лавров на 24 юли в Кайро. А само три месеца по-рано твърдеше съвсем друго: целта на Москва е защитата на населението в Донбас, Кремъл не се стремял към смяна на властта в Киев.

Това съвсем не е единствената трансформация в позициите на руския президент Путин, на външния министър Лавров и на други руски официални представители по отношение на целите на Москва във войната с Украйна.

Юли: „Друга география" и „антинароден режим"

На Русия ѝ е „жал за украинския народ", който заслужава „нещо много по-добро", твърди още Лавров. По думи те му украинският и руският народ „продължават да живеят заедно", като „Русия ще помогне на украинския народ да се избави от „абсолютно антинародния и антиисторически режим".

Четири дни по-рано – на 20 юли Лавров посочи, че задачата на Москва да денацифицира и демилитаризира Украйна остава, за да бъде елиминирана заплахата за руската сигурност. Но той добави също, че сега „географията е друга": „Не става дума само за ДНР и ЛНР, а и за Херсонска област, за Запорожка област и за редица други територии". Украинските медии реагираха бурно на това изказване, предполагайки, че Русия подготвя почвата за анексията на Южна Украйна. Тези опасения бяха подхранени и от казаното от Лавров, че „в сегашната ситуация няма никакъв смисъл да се водят преговори с Украйна".

Май: Целта не е смяната на режима

Целта на Русия е „да осигури безопасността на хората в Източна Украйна, за да не ги застрашава нито милитаризацията, нито нацификацията на тази страна, а от Украйна да не произтича заплаха за сигурността на Руската федерация", заяви Сергей Лавров в интервю на първи май. Тогава той каза и това „Не искаме Зеленски да се предава - искаме той да прекрати съпротивата. Целта ни не е смяната на режима в Украйна."

Април: Срещу пълната доминация на САЩ

В интервю, дадено на 11 април, Сергей Лавров формулира целите на Русия по следния начин: „Призванието на нашата специална военна операция е да сложи край на безогледното продължаване на курса за пълна доминация на САЩ и останалите западни страни на международната сцена". Според Лавров Западът е превърнал Украйна в „плацдарм за окончателното потискане на Русия", но тя никога нямало да приеме подчинено положение.

По-късно, на 24 април, представителят на руското министерство на външните работи Алексей Полищук обеща, че „специалната операция ще завърши тогава, когато бъдат изпълнени нейните задачи", а именно - „отстраняване на заплахите за Русия, произтичащи от украинска територия в резултат на овладяването ѝ от страните на НАТО".

Март: От „защитата на руските военни" до „помощ за народа на ДНР и ЛНР"

На първи март руският министър на отбраната Сергей Шойгу направи обръщение, в което заяви: „За нас най-важното е да защитим Русия от военните заплахи, създавани от западните държави, които се опитват да използват украинския народ в борбата против нашата страна".

Две седмици по-късно руският президент Путин каза, че Москва е започнала бойни действия срещу Киев, защото „всички дипломатически възможности били напълно изчерпани". „Не ни останаха никакви варианти да решим по мирен път проблемите, възникнали не по наша вина. Така че просто бяхме принудени да започнем специалната военна операция", подчерта Путин, който впоследствие добави: „Появата на руските войски край Киев и други градове в Украйна не е свързана с намерението за окупация на страната, нямаме такава цел".

В края на март, след провала на руското настъпление към Киев, реториката на руските официални лица обаче се промени забележимо. „Денацификацията и демилитаризацията на Украйна" отстъпиха на заден план - от министерството на отбраната заявиха, че във втория етап на военните действия Русия трябва да се концентрира върху оказването на помощ на народа в Донбас и Луганск, който „в продължение на осем години бил подложен на геноцид от страна на киевския режим".

Февруари: „Денацификация и демилитаризация на Украйна"

Съобщавайки за руското нахлуване в Украйна, което нарече „специална операция", руският президент Владимир Путин заяви на 24 февруари, че основната цел на Русия е „защитата на хората, подложени на геноцид в продължение на осем години от страна на киевския режим". „Поради това ще се стремим да демилитаризираме и денацифицираме Украйна и да изправим на съд тези, които са извършили многобройните кървави престъпления срещу мирните жители, включително и срещу граждани на Руската федерация".

На другия ден Лавров от своя страна добави: „Президентът Путин взе решение за провеждането на специална военна операция за демилитаризацията и денацификацията на Украйна, за да могат украинците свободно да определят бъдещето си, след като се освободят от този гнет".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 123321

    25 5 Отговор
    Целта на Русия на територията на Украйна е била една да премести границата Украйна по-далече от Москва.
    Това може да стане с анексиране на територии или със създаване на марионетна държава всичко зависи от реацията на Запада.Сега като гледам ситуацията отиваме към първия вариант.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 15 Отговор
    Това е основната цел на -кремъл.Иеята не е толкова земята,а режима на путин да наложи марионетно правителство в украйна.те тръгнаха натам,но неправилно тръгнаха.сега не виждам защо го пишете ,това???То е Невъзможно да се случи.Руснаците имаха няколко възможности за атака,те избраха тази,която няма да ги конфронтира директно с Нато и са имали причина за това.Като гледам едно от оръжията на ,американците...Ако трябваше да зависи от мен ,атаката щях да постъпя по друг начин,не като орките.Но,най силния ход бе да не се обръща внимание ,кремъл на лаенето и да пази лудия от вземане на решения.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 асдаа

    13 5 Отговор
    Дойчовско Зеле - повече не е нужно за да стане ясно че това са лъжи и не трябва да се четат.
  • 13 един от многото

    14 4 Отговор
    Защо бе Дойче Веле , до сега не съм забелязал да водят военни действия извън територията на Украйна!
  • 14 мучо

    22 6 Отговор
    всички ненормалници като "ГОСТ" няма как да проумеят една простичка истина, а именно, че "световният жандарм" САЩ няма да може да господства повече в световен мащаб и да извлича огромни печалби от бедните и слаби държавици......

    Коментиран от #19

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 И вас

    11 6 Отговор
    ще ви е.е Путин,изчакайте си реда!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Бебенце

    12 12 Отговор
    Времето е по-постоянно от руският режим. За три дни, после стана за три месеца и Путин ни убеди, че всичко върви по-план...
  • 19 А бе от нас

    13 4 Отговор

    До коментар #14 от "мучо":

    от България още го правят.Откраднаха ни 2000 000 000 долара,сега ще ни откраднат още 2 милиарда.Да се чуди човек на амерските поклонници,те ни крадат,а амерските подлоги ги аплодират! Не сме народ,а мър.а!
  • 20 Виждаш ми и ти

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Виждащия":

    У.а ми виждаш!Кре тен!
  • 21 Бебенце

    13 5 Отговор

    До коментар #17 от "Верно ли":

    Сандокане, вие се изнервяте при липса на аргументи и почвате да пишете а логично. Русия изнасяше всичко от газ, злато и диаманти до дървен материал и въглища. И за всичко и се плащаше, но парите не отиваха при обикновеният руснак, а при шепа олигарси.

    Коментиран от #26

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Тодоров

    18 7 Отговор
    Русия как няма да си сменя целите, след като САЩ и ЕС непрекъснато измислят нови санкции. Естествено, че след като буквално тъпчат Украйна с оръжие и не и дават да седне на масата за преговори, специалната военна операция ще се разширява, най-вероятно до пълното освобождение на територията от сегашния проамерекански режим. Както каза преди известно време Медведев, до 2 години Украйна може и да не съществува.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Верно ли

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "Бебенце":

    И си вземи един български речник, като ще се изявяваш като коментатор! А логичното!
  • 27 Геша

    11 6 Отговор
    Тя Русия отчет няма да ви дава точно на вас.По-добре мислете как ще я карате/ме мръсни,полугладни и на студено.
    Вкарате коня в реката и вече няма мърдане.
  • 28 Амдертлиев

    11 5 Отговор
    Няма значение какво пишат,Русия бавно но методично си постига целите.И даже и да има нещо, да не би ли цем ери ето да е само лиценз на "обединеният запад",руснаците се учат в движение:с тяхните камъни по тяхната глава.А и както го е казал мъдрият български народ,дума дупка не прави.
  • 29 ЩО ЛИ

    6 3 Отговор
    В САЩ са установени рекордните 1048 нови случая на маймунска едра шарка за период от 24 часа. Данните бяха публикувани на официалния уебсайт на Федералния център за контрол и превенция на заболяванията (CDC), предаде БГНЕС.

    Коментиран от #36

  • 30 Аватар

    7 2 Отговор
    Игра на думи от DW.Целта винаги е била една.Това,което цитират, са поводи за нахлуването в Украина.
  • 31 Реалиста

    11 4 Отговор
    Дойче ,престани да коментираш военните действия , най .-малко имаш моралното право ти да казваш кой е престъпника! Войната се води от САЩ , НАТО, ЕС, Германия, Франция, Полша и др. срещу Русия , повече от 15 год.чрез фашистка Украйна, това е известно вече и на малоумните! Жалко за жертвите на един народ-руски и украински, на наемниците вместо пари да си получат заслуженото!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Стига стари дъвки!

    4 8 Отговор
    Че кога руската брадва е сякла два пъти на едно и също място? В цялата си история те непрекъснато дрънкат оръжие някъде.

    Коментиран от #35

  • 34 Брат ДАНКО

    5 10 Отговор
    На руснаците все някой им е виновен за некадърното управление От край време са били милитаристи с перфектна пропаганда От сто години нищо не се е променило при тях Последните години се видя Долни мръсни лъжливи режими Тоя на Путин е капак а нашите глупаци му ръкопляскат Ако не се осъзнаете ще има много да патим С какво ще са виновни нашите наследници за това че повечето сме глупаци които напират за Евроазия МИСЛЕТЕ с главата а не със зад ка Бъдете здрави
  • 35 асдаа

    7 1 Отговор

    До коментар #33 от "Стига стари дъвки!":

    Може да дрънкат но поне не го използват толкова активно както го правят световните терористи САЩ.
  • 36 Ха ха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "ЩО ЛИ":

    Ми щото има най-много части за задвижване веригата на велосипеди на глава от населението. Първенци са по всичко.
  • 37 ОБЩО ВЗЕТО ДО 10 ГОДИНИ НИКОЙ НЯМА ДА

    3 0 Отговор
    ПОМНИ СЕГАШНОТО ИМЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НЕЗАКОННО ТЕРОРИЗИРАНА ОТ БАНДАРАЦИТЕ !
  • 38 УТИХНАХА ИСКАНИЯТА ЗА СЪЭБАРЯНЕ НА ПАМЕТ

    3 1 Отговор
    НИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ СЛЕД КАТО ПРОТЕСТИРАЩИТЕ РАЗБРАХА ЧЕ ТРЕТИ УКРАИНСКИ ФРОНТ Е ОСВОБОДИЛ БЪЛГАРИЯ ОТ ФАШИСТИТЕ И ПАМЕТНИКА Е В ТЯХНА ЧЕСТ !