Last news in Fakti

13 Юли, 2023 09:01 3 031 65

Калин Димитров пред ФАКТИ: В Украйна децата свикнаха да спят във ваната

  • калин-
  • димитров-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • путин-
  • пригожин-
  • радев-
  • зеленски

Колкото и да е странно, страхът и нещо, с което се свиква, казва анализаторът

Калин Димитров пред ФАКТИ: В Украйна децата свикнаха да спят във ваната - 1
Снимка: Факти.бг/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Година и половина по-късно… Как хората в Украйна приемат войната? Какви са страховете им? Пред ФАКТИ говори военният експерт Калин Димитров.

- Г-н Димитров, вие често пътувате между България и Украйна. Къде ви намирам в момента?
- Да кажем, че съм някъде по средата между България и Украйна. Доскоро бях на украинска територия.

- И какво е там. Какво е усещането на хората…
- Има голяма разлика в това дали си близо до фронта, или по-далеч. Когато си на повече от 200 км от зоната на бойните действия, животът си тече нормално.

- Населението как приема нещата…
- Като цяло в един момент населението някак привикна и сега по-малко реагира. Но не трябва да забравяме, че по 3-4 пъти на ден се чуват сирени за въздушна тревога. Продължават да се пазят хората, но не както бе в началото. Населението привикна да реагира на тези сирени, но сега повечето хора излизат в коридорите, влизат в баните, където няма външни стени. Това е реакцията им по време на тревогите. Както вече започнахме да се шегуваме, децата свикнаха да спят във ваната.

- Мина близо година и половина от началото на войната - живот в страх. Колко е голям страхът днес?
- Колкото и да е странно, страхът и нещо, с което се свиква. Нивото на усещането за опасност в обществото днес не е като през май месец 2022-а, примерно. В районите, които са по-далеч от бойните действия, хората продължават да живеят, раждат се деца, женят се. Животът не е спрял, защото има война.

- В каква фаза се намират военните действия? Изпълнява ли се планът на контраофанзивата…
- Трудно ми е да кажа в каква фаза са военните действия. Генералният щаб на Украйна призова към „информационна тишина“. В момента много се спекулира с това, защото „тишината“ дава малко информация и това води до спекулации. Какви са реалните бойни действия, каква е тяхната цел, какви сили и средства трябват и действат… И това е тактика. Трябва да се знае обаче, че много голяма част от резервите на украинската армия не са активирани. Така че в момента не можем да говорим и да задаваме някакви предварителни очаквания към контранастъплението. И това е така, защото реално ние не знаем какъв е планът, за да кажем какво и как точно се изпълнява. Като цяло контраофанзивата се забави, защото се чакаше голяма част от военната помощ от съюзниците на Украйна от Европа и САЩ. Тези, които са имали някакви очаквания, че контраофанзивата ще е бърза, са имали абсолютно нереалистични очаквания. Според мен офанзивата на Украйна по-скоро ще прилича на Херсонската офанзива, която от самото си начало беше изключително бавна. Беше свързана с обграждане на противника. И в момента, когато се видя, че руските сили от другата страна на Днепър са отслабени, нещата се развиха доста по-бързо. Имаме военни действия вече повече от година, а това означава, че имаме и организирана отбрана. Тук нямаме някакво бързане. Имаме цели. Според мен се гонят две цели. Минималната цел е прогонването на руските военни от територията на Украйна каквато бе тя преди началото на войната. Програмата максимум е излизането на границите на Украйна от 1991 година.

- Когато Крим е украински…
- Точно така.

- Как гледате на действията на Пригожин, който тръгна към Москва. Какъв бе отзвукът на това в Украйна…
- Прочитът на всичко това, което се случи в Русия, в Украйна бе, че наблюдателите на действията на Пригожин си бяха купили пуканки. Вижте, никой не е очаквал, който е с достатъчно акъл в главата, че това действие на Пригожин ще постигне някакви кой знае какви резултати. Дори и да прием, че би се стигнало до някаква смяна на ръководството в Кремъл, положението за Украйна щеше да продължи да е същото. Със сигурност в Кремъл има и други ястреби. Нещата по-скоро за мен бяха плод на някакво вътрешно руско действие, което така и не стана ясно какво цели. Явно Пригожин може би очакваше много по-силна подкрепа от военните, които трябваше да запазят в по-голяма степен неутралитет, но не стана. Има и нещо друго. Изваждането на частната армия „Вагнер“ от уравнението война Русия-Украйна означава изваждането на едно голямо като количество формирование, което имаше своята ефективност на бойното поле в Украйна. Това никой не може да го отрече. Да, че тези успехи стъпиха на базата на човешки жертви, е така, но ефект имаше. И сега, когато „Вагнер“ се вади от уравнението, това ще си проличи. Дори и тези части от „Вагнер“, които подпишат договори с армията на Руската Федерация, не очаквам, че ще са толкова ефективни. По-скоро съм склонен да мисля, че те няма да бъдат тази военната заплаха за Украйна, която бяха като „Вагнер“. Просто има разлика в управлението на тези хора – едно е като частна армия, друго е като от армията на Русия.

- И в същото време ние още спорим дали да дадем оръжие на Украйна. Можем ли да кажем, че то вече е официално?
- Тук трябва и нека да бъдем коректни. Да се подкрепя Украйна има решения на 47-то и 48-то Народно събрание. Първото бе едно доста компромисно решение за военно-техническа помощ на Украйна, но през миналата година парламентът обяви ясно подкрепата си. Така че това, което правим в момента, е да изпълняваме тези решения на парламента. Това, че служебното правителство си позволяваше да игнорира решенията на Народното събрание, че някак се опитваше да протака неща, днес виждаме, че това не се случва. Нещата не се разминаха. Но така е не само при нас. Ако направим паралел и погледнем гласуването в американския Конгрес, в германския Бундестаг, то и там има политически сили, които са против. В крайна сметка е важно какво се прави.

- Визитата на Володимир Зеленски в България как се посрещна и как се отрази в Украйна?
- Основното нещо, което се отрази, но така бе и в световните медии, бе да се извади тази словесна престрелка между президента Румен Радев и президента Володимр Зеленски. Така че общо взето с това станахме известни, което е малко тъжно, но това е положението.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не на войната

    41 0 Отговор
    Калинчо
  • 2 Шамандура

    33 0 Отговор
    Ако стате още по-горещо и ние ще свикнем.
  • 3 Любопитен

    53 7 Отговор
    При положение, че всичко здраво, куцо и сакато от 16 до 65 година е мобилизирано и е на фронта кой прави тия деца за които говори грантояда?

    Коментиран от #32, #58, #60

  • 4 2014 година

    69 6 Отговор
    Укрофашагите от Азов като клаха в Донбас и Луганск мълчахте сега ревете до небето...
  • 5 Веселин

    71 7 Отговор
    Децата в България и вана нямат. За сметка на това ги тъпчат с наркотици , проституират , избиват се , ..... защото им налагат западните ценности. А ти си един тъпак , загрижен за фашистка държава , и много обичаш да правиш едни неща на краварите.

    Коментиран от #9

  • 6 честен ционист

    18 13 Отговор
    В Украйна 1 на 1000 семейства има вана, както е и в България. В опушените хрушчовки няма место за нищо.
  • 7 Може и в басейна

    17 2 Отговор
    Жега е.Клюматик или вентюлатор.
  • 8 Механик

    51 4 Отговор
    "Нашите деца ще ходят на учлище и ще играят по улиците. А техните деца ще се крият по мазетата."
    Кой каза тази "блестяща" мисъл преди около 14 години? Путин? Медведев? Лавров? Те ли казаха това?
    А кой сега се крие по мазетата и спи във ваната?

    Коментиран от #21

  • 9 Отговор

    3 15 Отговор

    До коментар #5 от "Веселин":

    Никой нищо насила не прави.Липсва възпитание и сиво вещество при някои.Иначе сиромашията е голяма.
  • 10 Аха, рев и сълзи!

    45 3 Отговор
    А в България свикнаха на 5 звезден хотел, пари за джобни и гориво за S-класите, като изобщо нямат намерения да работят. Да хващат актьора и да се оправят!
  • 11 Гост

    40 4 Отговор
    Ха ха, пълен фейк! Вчера в Созопол само 10 коли видях с украинска регистрация, от които слизаха/качваха млади хора с деца! И това за около час разходка! Каква война, какви 5 лева, какви вани!
  • 12 Ако България продължава да отваря

    41 3 Отговор
    Нови американски бази и да заплашва и тук ще стане същото, Украйна си го предизвика и България върви натам
  • 13 Добре че са банките 💣

    9 1 Отговор
    Дават заеми и някои се правят на газари, ама идва момент,че заема трябва да се връща😄
  • 14 бай Ставри

    27 3 Отговор
    Този коментатор е гледал много пъти американския екшън "Смъртоносно оръжие".
  • 15 ужас(истински)

    31 2 Отговор
    Децата в Донбас порастнаха в землянките! Някаква реакция?..
  • 16 Фал Лос

    25 4 Отговор
    А в Сирия? Или там няма значение, защото чичо сем така казва? Де гиди лицемери атлантишки
  • 17 Пор Чвор

    20 1 Отговор
    да благодарят на зеления си чичо
  • 18 Ооооо

    18 5 Отговор
    Има решение за войната!!!
    Зеленият да осъзнае как избива собствения си народ и да спре да обикаля държавите по света, носейки списъци с нужните му оръжия. В замяна получава ръкостискане, прегръдки и потупване по рамото ( и задника). Чудя се...няма ли мислещи, разумни хора в обкръжението му ?????

    Коментиран от #62

  • 19 73737372272

    26 3 Отговор
    Пази Боже ,само това мога кажа.Афганистанските ,иракските,либийските ,сирийските ,югославянските деца де ги забрави е анализаторе.
  • 20 Тоя п,тоя паа.....

    24 1 Отговор
    В Сирия,Либия,Ирак и Йемен даже нямат вани.
  • 21 Сандо

    21 1 Отговор

    До коментар #8 от "Механик":

    В скоро време за отговор на този въпрос ще вкарват в затвора!А свободните и демократични медии ще се постараят такива въпроси да не се задават,а истината да изчезне.
  • 22 Ленче кремче

    17 2 Отговор
    Имали резерви... Ахааххааахаа...ахааххааахаа... Да, бе ей ги по Слънчака!
  • 23 Евроглупак

    21 0 Отговор
    А в България пенсионерите свикнаха да бъдат ограбвани,бити,изнасилвани...
  • 24 Я да си затваряш устата

    15 3 Отговор
    А нашите деца, спаттна улицата и в копторите!
    Ще спат и в канавките, като родителите им подкрепят наркомана зъл!
  • 25 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 2 Отговор
    Войните са Жестокост
  • 26 И тоз Иксперт

    15 2 Отговор
    Къде ги намират такива експерти, дето войската са я гледали по картинки в американски комикси
  • 27 Как да го представят като АЛА-БАЛА

    11 2 Отговор
    и му турят звание АНАЛИЗАТОР
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Стига сте злоупотребявали

    13 4 Отговор
    С тия деца!
    Преди преврата в Укайна, всички и малки и големи си спяха в пухените завивки!
    Като са се предали на един луд, това е!
    Лошото е, че ние вече ги следваме!
  • 30 ИЗПЕРИ Я ТАЯ ТЕНИСКА НАЙ-НАКРАЯ

    8 4 Отговор
    Зеленски я носи поне 2 месеца
  • 31 А за българските деца???

    15 3 Отговор
    А в България децата свикнаха да мизерстват за да има безплатни курорти за украинците
  • 32 Тошо

    3 8 Отговор

    До коментар #3 от "Любопитен":

    Няма как всички да са мобилизирани. А и не всички мобилизирани са на фронта и участват в бойни действияИмаше . За един войник на фронта са необходими 5 в тила за материално-техническо и всякакво друго осигуряване-от приготвяне и носене на храната и осигуряване на вода до информационно и разузнавателно осигуряване. Освен това всяко формирование, участващо в бойни действия периодично отива в тила за почивка и преподготовка, а го сменя друго. Има множество доклади на български офицери от Първата световна война, които обясняват победите на германската армия по фронтовете с отлично работещото материално и техническо осигуряване в тила.
  • 33 Хмм

    18 4 Отговор
    А тоя военен експерт дали е написал статия как спяха 8 години децата в Донецк и Луганск?!? Каквото повикало такова се обадило е казал народа и с право

    Коментиран от #46

  • 34 Гост

    2 5 Отговор
    На сенките издишат с опорните,но се вижда злобата и не мога името.Жалко е ,че живея сред такива изроди.
  • 35 Холмс

    16 2 Отговор
    Радев го прати Зеленски обратно от кадето е дошъл.
    След една седмица Нато също го прати на същото място.
    Браво на Радев, намери точния момент да отреже Зеления наркоман! Може да се каже че сме лидери в политически план. Понеже още преди месец Зелебски беше всепризнат светец в Западните държави!
  • 36 Абе г-н Селянин

    2 1 Отговор
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  • 37 ВАНА ???

    10 2 Отговор
    Българските деца и вани нямат!?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Холмс

    7 2 Отговор
    Този експерт от интервюто само повтори пропагандата която спами режима на Зеленски.
    Нищо ново под слънцето, поредния Бай Ганю с торба за безплатни подаръци!
  • 42 КултураМиЯнко

    7 0 Отговор
    То сигурно и децата на Донбас са били свикнали ...
  • 43 богдан

    10 2 Отговор
    И в българските курорти свикнаха на петзвездни хотели. Какво да правим ? Нали България подписа договор че ще им строи безплатни сгради пътища гари и какво ли още не. Стига плака Калине ами иди да строиш безплатно.Могат да те черпат малко квас. Ако имаш късмет.

    Коментиран от #45

  • 44 Анализаторът,

    10 2 Отговор
    как те гледам,ще е добре ти да спиш с каска.Не че нещо,ама щи изстине китарата.Тя вече е изстинала де.Щом говориш такива глупости.Разбирам те,срещу парички и майка си ще оплюеш.
  • 45 Два лева

    11 2 Отговор

    До коментар #43 от "богдан":

    Брат, безплатно не може да се строи!

    Котректно е да кажеш че американците от ПП и ДБ ще теглят кредит от името на Българите. Ще платят украинския строеж и после българите ще плащат кредит и проценти дълги години.
    Това е реалния план на Западните агенти в БГ.
  • 46 Рушия

    1 8 Отговор

    До коментар #33 от "Хмм":

    чувал ли си термина реципрочност?

    Тия места дето ги изброяваш такъв геноцид и война се преживяли последните десетина години че всяка година имат икономически растеж и всичко това приключи като путлер влезна на "учение" миналата година и направи една четвърт от Украйна в развалени и прогони милиони
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Ето за такива

    9 3 Отговор
    Подлоги ни се носи славата на слуги навсякъде
    Долен анонимник
  • 49 Даамм

    8 1 Отговор
    Замислете се как ще спят нашите деца! 55 милиона са загиналите във ВСВ! Войната не е мир, но с приказките за война се свиква, после с войната- пак така... Наглеците няма да се спрат, войната е супер бизнес!
  • 50 Джамбaза

    8 2 Отговор
    Как така година и половина от началото на войната?
    Девет години са от началото на войната!
  • 51 Безмозъчни евроатлантици

    13 2 Отговор
    Както бяха свикнали руските деца в Луганск и Донецк да спят в мазетата. Това го даваха и българските медии преди години, докато не им наредиха евроатлантиците да промият мозъците на помнещите.
  • 52 2014 г.Порошенко към Донбас

    9 2 Отговор
    Вашите деца ще гният по мазетата и ще бъдат гладни, а нашите ще играят под слънцето ,ще бъдат Сити и ще ходят на училище.
    Този почна войната
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Калинчо черното,

    6 2 Отговор
    виден екс-пердер, факти само такива отглеждат и цитират
  • 56 АРЕС

    6 2 Отговор
    Човек като види този индивид може да изпитва само погнуса и отвръщение.
  • 57 зеленски

    5 1 Отговор
    този се пише експерт -разбирач на масата пред блока
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 В. Борисов

    5 1 Отговор
    Колко пари взе този "експерт" за това интервю?
    Да си ги вземете, че наистина е жалък напън да каже нещо, разбира се елементарната окраински пропаганда е наточена за западняците и американците, по презумпция е на ниско ниво, че те са с нисък умствен багаж, но в България това не минва.
  • 60 антиватенка

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Любопитен":

    Украйна може да мобилизира 5-6 милиона човека, в момента са под милион, с все всичките тилови и поддържащи служби, а на и около фронта са не повече от 300-400 хиляди. Има много още да чакате докато се свършат украинците. Те страдат от недостиг от оръжия и боеприпаси, хора имат достатъчно.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Za победу

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ооооо":

    На зеления собствения му народ не са укрите, а чшфут ите.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Точен

    1 0 Отговор
    Родителите избраха да слугуват на крадливия Запад - децата им плащат.
  • 65 Некой си

    0 0 Отговор
    Факти, не слушате!
    Излагате се, като публикувате мнението на обикновен артелчик.
    Ако Калин се изправи да му видим шкембето, всички ще изпопадат от смях по въпроса за "експертността" му.