Last news in Fakti

19 Април, 2024 08:56 3 712 36

Кога ще ни отнемат колата, ако се промени законът от КС… Адвокат Елица Буенова пред ФАКТИ

  • елица-
  • буенова-
  • адвокат-
  • птп-
  • кола-
  • закон-
  • собственост-
  • отнемат

Ефектът от санкциите е огромен, защото много хора се въздържат да шофират пияни и/или дрогирани, казва юристът

Кога ще ни отнемат колата, ако се промени законът от КС… Адвокат Елица Буенова пред ФАКТИ  - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Наказателната колегия на Върховния касационен съд (НК на ВКС) сезира Конституционния съд (КС) с искане за обявяване на противоконституционност на новите текстове от Наказателния кодекс (НК), които предвиждат отнемане на автомобили или глобяването с тяхната равностойност, когато става дума за неумишлени престъпления, както и когато вещта никога не е била собственост на извършителя. Какво трябва да знаем… Пред ФАКТИ говори адвокат Елица Буенова.

- Адвокат Буенова, Върховният касационен съд (ВКС) поиска отмяна на част от разпоредбите от НК, които предвиждат отнемане на автомобилите на пияните и дрогираните или налагането на глоба, ако автомобилът не е техен. Кои разпоредби отпадат и ще ни отнемат ли колите?
- Да, ще ви ги отнемат, ако карате пияни и/или дрогирани. Ако искате да не ви ги отнемат, си хванете такси, вървете пеш, извикайте си Drink&drive и т.н.
Засега има само внесено искане от ВКС до Конституционния съд за отпадане на някои разпоредби, свързани с отнемането, но това все още не се е случило. Лично аз мисля, че разпоредбите ще бъдат отменени, защото те наистина имат сериозни пороци.

- Кои са те?
- Ще отпадне отнемането на автомобилите и глобата на водачите, които са причинили ПТП при квалифициращите обстоятелства и само там. Това са случаите, при които някой е направил ПТП по непредпазливост на пешеходна пътека, с повече пострадали, бил е пиян и/или дрогиран, отказал и да бъде тестван, избягал е от местопроизшествието, бил е неправоспособен, минал е на червен сигнал или е карал с над 50км./ч. в населено място и е причинил значителни имуществени вреди, средни или тежки повреди и/или смърт на някого. Само в този случай отнемането на автомобила ще бъде отменено.
Ако водачът е заловен да кара пиян или дрогиран, отнемането на автомобила, ако е негова собственост, ще си остане. Иска се отмяна само на глобата, ако автомобилът не е на дееца. В момента се предвижда тази глоба да е равностойността на автомобила. Само в тази част разпоредбата ще бъде обявена за противоконституционна, но аз се надявам народните представители да реагират адекватно в срок и просто да я заменят с такава, която отговаря на закона. Например, глобата да е от 1000 до 100 000 лева и съдът вече да определя точно колко според имущественото състояние на дееца.

- Управляваме автомобил под въздействието на алкохол или наркотици. Какво следва, кога ще ни отнема колата?
- Ще ви я отнемат винаги, ако е сте спрени за проверка и ако е ВАША собственост. Ако сте причинили ПТП по непредпазливост вече няма да ви я отнемат.

- Ако колата е лична собственост какво става, ако колата е на лизинг или на съсед какво следва при едно и също провинение на пътя?
- Ако колата е лична собственост, ще ви я отнемат. Ако колата е на лизинг или е на съседа ви, досега се налагаше глоба в размер на нейната равностойност, но след отмяната няма да ви се налага нищо. Освен ако депутатите не предвидят глоба в определен диапазон, за да отговаря на изискванията на закона.

- Какъв е ефектът от санкциите до момента?
- Според мен ефектът от санкциите е огромен, защото много хора се въздържат да шофират пияни и/или дрогирани. Идиоти винаги ще има, но идеята е да ги намалим.

- Какво ще правят тези, които вече са си платили глобата, защото не са управлявали техен автомобил?
- Това ще трябва да го решат народните представители, защото те са забъркали тази каша и законът изисква в двумесечен срок да намерят решение на този проблем. Ако не го направят, тогава тези хора ще имат право да съдят държавата за непозволено увреждане по реда на чл.49 от ЗЗД. В този смисъл има тълкувателно решение на ВКС по ТД№1 от 2022г., което е по друга тема, но ситуацията е идентична и ВКС са категорични, че хората имат право да водят дело срещу държавата за възстановяване на платеното по обявена впоследствие за противоконституционна разпоредба.

- Какви промени очаквате да направят в парламента, ако разпоредбите бъдат отменени от Касационния съд?
- На първо място се надявам народните представители да предвидят отнемането и глобата, ако колата не е на дееца, при умишлените ПТП по чл.342 от НК.
На второ място да променят чл.53 от НК и да предвидят, че при непредпазливите престъпления вещите, които са послужили за извършване на престъплението, могат да бъдат отнемани в полза на държавата. След което да върнат обратно отнемането и глобата в чл.343, ал.3 от НК.
И на последно място да не оставят нещата така без глоба за несобствениците, защото това ще бъде изключително несправедливо – на едни ще им отнемат колите, а на други нищо /така всички пияни вече ще карат само чужди коли/, а да предвидят глоба в размер от 1000 до 100 000лв., в който диапазон съдът при спазване разпоредбите на закона, ще може да определи точния размер, който съответства на имотното състояние, доходите и семейните задължения на дееца.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 морския

    28 3 Отговор
    общественополезен труд и пандела са по-ефективни санкции ! да чистят тоалетни и копат канавки, да рият кални свлачища и помагат из моргите .....
  • 2 Анелия Андреева

    5 1 Отговор
    Ще ни я отнемат може би на Нова година. За подарък.
  • 3 Зелен Демократ

    18 15 Отговор
    Крайно време е на всички да ви отнемем автомобилите! Автомобила трябва да е лукс, само за Нас Богоизбраните! Разбира се за най-коректните от вас, за най-послушните може да се раздават награди, например за месец или година право на ползване на автомобил, но само по предназначение, никакви своеволия, нека запазим природата и човечеството Чиста, за НАС!
  • 4 Гадове!

    40 8 Отговор
    Отнемането на автомобил от държавата е чиста кражба!!!Незаконно откъдето и да го погледнеш!Личната собственост е НЕПРИКОСНОВЕННА!Има си достатъчно начини за наказание на нарушителите на закона!
  • 5 замислен

    30 0 Отговор
    То колкото по-заплетен е един закон и повече тълкувания може да изкара, толкова повече хляб ще има за адвокатите! Сега какво ще ми изкарат - някой дето кара "черен джиб" за 500 000 го хващаме с алкохол/наркотици ама джипката му е служебна на неговата фирма, човека има 3000 доход официален ама 5000 заеми, и сега какво? държавата ще му връща пари ли? Или някой "малоимотен" мургав съселянин който няма официални доходи?
  • 6 Хохо Бохо

    30 7 Отговор
    Отнемане на частна собственост а? Демокрация а? Равенство а? На тъмнозеления пиян на мутика му отнемат дрът голф за 500лв, на редовният данъкоплатец ИТ специалист Тойота на лизинг за 45000 и то за минимално превишаване допустимите промили. Не сме равни пред закона и никога не сме били, даже по този закон официално не сме равни.

    Коментиран от #11

  • 7 Ти си

    25 2 Отговор
    Глобите не решават проблемите . Трябва превенция и адекватен контрол от страна на КАТ.
    С този "закон" се създават предпоставки за корупция - примери даваха и тук във Факти.бг - принцеси , политици , чалгаджйки , норуфени и разни други ......

    Коментиран от #10

  • 8 Какви са тези

    22 0 Отговор
    глупости написани в тази статия?
  • 9 ПоКУРко

    11 0 Отговор
    Е па тази да не ти влиза у Къщата! Тогава ни кола, ни апартамент ... ни живот Ви чака!
  • 10 замислен

    15 2 Отговор

    До коментар #7 от "Ти си":

    Сега точно е сезона на алергиите, много от "бързите" лекарства за отпушване на нос като капки и спрейове съдържат от "онези" вещества. За това че са пръснати в лигавицата на носа се усвояват по най-бързия начин и реално ако те спрат излизаш гаден наркоман на забранени вещества! Много народ изгоря и много народ го е страх да си ползва лекарствата за да няма проблеми с КАТ, най-гадното е, че човек който го е треснала алергията и не взема хапчета и спрейове за сенна хрема се държи като човек на 2 големи водки... Хубаво, ще те удари и ще е чист, ама не е ли по-добре хубави тестове и народа да си пие хапчетата?
  • 11 стоян

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "Хохо Бохо":

    До 6 ком - казваш на бедния Голфа за 1000 лв и на богатия Мерцедеса за 55000 лв - равни са и двамата защото на бедния като му вземеш кола за 1000 лв е много за него защото парите му стигат от заплата до заплата - както и на богатия като я вземеш за 55000 и него да го заболи

    Коментиран от #15, #16

  • 12 ...

    6 1 Отговор
    що ли ми намирисва че някой е изгорял с кола за 200-300 евра и сега рязко са се присетили :)
  • 13 Краси Марков

    26 2 Отговор
    От статията разбрах, че ако си пиян и дрогиран и пометеш човек на пешеходна пътека и избягаш няма да ти отнемат колата. Ако обаче си пиян и дрогиран (употребил преди 6 месеца дрога) и не си убил никого при ПТП - НА СЕКУНДАТА ТИ КОНФИСКУВАТ КОЛАТА.
    Вероятно промените са с цел стимулиране на убийствата по пътищата. Пример: Спира те полиция, оказваш се пиян. Без да искаш натискаш педала и завърташ волана, за да убиеш полицая. Ако маневрата е успешна и полицаят е усмъртен, спасяваш колата от конфискация.
    Този нов български закон започва да ми харесва!!!

    Коментиран от #18

  • 14 Ко речи?

    6 12 Отговор
    Не карайте пили и дрогирани, и няма да ви се налага да мислите кога, дали, защо и как...
  • 15 Хохо Бохо

    16 2 Отговор

    До коментар #11 от "стоян":

    Законът, по закон неможе и не трябва да прави разлика по пол, раса, социално положение, финансово положение. Ножът има 2 остриета, утре ше ти приемат закон, който ще важи само за бедни. Не, че и сега не е така, просто ще го направят официално. Тогава пак ли ще се радваш?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ПИТАНКА

    9 3 Отговор
    Добре, при така наедените бързи или полевитестове, къде е гаранцията, че уреда е чист, т.е. нарочно е манипулиран, ьзащото колата ми е нова, скъпа и представлява интерес.
    Кръвната проба,...ама тя лесно доказва очакванията
  • 18 Краси Марков

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Краси Марков":

    Давам ви Илюстрация на абсурда, с който ни заливат "българските" законотворци и "българските" съдии.
  • 19 Бургас

    11 0 Отговор
    В Бургас въведоха една рационализация - доказателствен анализатор. Смята се равностоен на кръвна проба. Значи, ако поискаш кръвен тест, няма да ти разрешат кръвен тест в лаборатория, а ще те пратят на доказателствения анализатор и каквото сабя покаже! А той е собственост на полицията!
  • 20 Адвокат

    6 0 Отговор
    До къде стигнахме: адвокати да пледират за по-тежки наказания. А за отнемане средството на непредпазливо престъпление не е познала - няма да се включи в чл. 53, защото деецът не му придава престъпна насоченост; той преследва друга непосредствена цел, която често е правомерна.
  • 21 Важното е ,

    0 0 Отговор
    Че ако е Москвич, не могат да я барнат .. 👍
  • 22 Бръм

    5 0 Отговор
    Както спомена някой, законът се превръща в основа за адвокатски алабалистики.
    Трябва да се положат основите за доста по-ясни и конкретни рамки - употребил без ПТП - висока глоба, 2-ри път, отнема му се книжката, нов изпит. Караш без книжка - съд и присъда.
    Употребил с ПТП - конфискация, отнемане на книжка и съд.
    Просто и ясно!
    Който има здравословни проблеми, да минава комисия на 2 години. Лично на мен ми омръзна насреща да ми скачат полуслепи и неориентирани мсймуняци.
    Шофирането не е задължение, а отговорност.
    И моля, бъдете търпеливи и благосклонни на пътя. Нека се радваме на живота.
  • 23 Хаха

    0 1 Отговор
    4 хиляди евро за 5 часа работа, много поздрави от Нидерландия мизерници

    Коментиран от #25

  • 24 Анонимен

    1 0 Отговор
    До морският 1. Демек дребно гулиганство и 15 дни да ринат снега или чистят улиците. А да спрат да шарят с ключ коли, да крадат отвън части. Те си знаят, кои. Ако им трябват пари нека се обадят в КАТ, ще им ги изпратим по банков път. Нагли отвратително невъзпитан народ живее в града. А и кат е корумпиран. Все на някои от тях пари не им стигат. Не може да ви ударят колата и да държат, от кой им даде. Време е за размисъл горе. Който иска пари, нека си ги изкара честно, а не
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    На № 22 "Бръм"
    Няма изгледи , това да се случИ ! Партийните избраници в Парламента са загрижени единствено за ремонта на Конституцията до степен, когато ще останат на власт ВЕЧНО И НЕДОСЕГАЕМИ , какъвто и серсемлик да сторят !!
    Ако някой си мисли, че след поредните избори нещо ще се промени ..., жестоко се заблуждава. Същите , тъй наречени, политици нима ще захвърлят "мазната баница" и ще отидат да "копат пиперо" !?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.