Last news in Fakti

23 Април, 2024 13:36 1 447 13

Леденият дъх на световното въоръжаване откъм Азия

  • въоръжаване-
  • китай-
  • украйна-
  • богдан паташев

Прав ли е папата като предупреждава настоятелно, че сме пред прага или вече в трета световна война? Новини от вчерашния доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не са само Газа и войната в Украйна: китайският натиск върху Тайван също води до глобалната надпревара във въоръжаването. Ръстът от 6,8% представлява „най-големият на годишна база от 2009 г. насам“.

Китай, Русия, Индия и Саудитска Арабия са сред първите пет в света заедно със САЩ. Инвестициите на Пекин заразяват други азиатско-тихоокеански държави, особено Япония и Тайван. Израел регистрира ръст от 24%.

През 2023 г. беше регистриран най-големият ръст за последното десетилетие по отношение на глобалните военни разходи, които достигнаха своя исторически максимум за обща сума от 2,4 трилиона долара, водени от напрежението в Азиатско-тихоокеанския регион (Тайван) и конфликта между Израел и Хамас, както и Иран.

Това са данните, съдържащи се в последния доклад, публикуван вчера от Sipri (Стокхолмски международен институт за изследване на мира, ), от който излиза и друг интересен факт: най-големите увеличения на географско ниво засягат Азия, Близкия изток и отчасти Европа поради войната между Русия и Украйна, която продължава повече от две години.

„Общите военни разходи са най-високи за всички времена“, подчертава старшият изследовател Сипри Нан Тиен пред АФП, според който „станахме свидетели на увеличение на разходите във всичките пет географски региона“. В цифрово изражение увеличението на военните разходи е 6,8% и представлява „най-значителното на годишна база от 2009 г. насам“, допълва експертът. „Това увеличение е отражение на влошаването – добавя той – на мира и сигурността в света“, също и защото „няма регион, в който ситуацията да се е подобрила“.

На национално ниво сред петте най-големи военни разходи в годишния доклад на Sipri са: САЩ, Китай, Русия, Индия и Саудитска Арабия.

В Азия най-очевидният факт е движещата роля на Китай, чието значително увеличение на военните разходи също подхранва надпреварата във въоръжаването в неговите съседи, по-специално Тайван (който се страхува от нападение от Пекин) и Япония, която е архивирала десетилетия на пацифизъм. Пекин, вторият в света по изразходвани пари след Съединените щати, отдели около 296 милиарда долара за военните през 2023 г., което е увеличение от 6% в сравнение с 2022 г. Това е двадесет и деветото поредно увеличение на китайските военни разходи на годишна база, за нация, която представлява половината от общите военни разходи в региона на Азия и Океания,

„Китай насочва голяма част от нарастващия си военен бюджет за повишаване на бойната готовност на Народната освободителна армия“, обяснява изследователят на Sipri Xiao Liang. „Това кара страни като Япония и Тайван – продължава той – да укрепят значително своите военни способности, тенденция, която ще се ускори още повече през следващите години“. По-специално Токио е отделил 50,2 милиарда долара за армията през 2023 г., с 11% повече от 2022 г. Подобен ръст има и за Тайван с цифра от 11% през 2023 г., достигайки 16,6 милиарда долара. Четвъртата страна по големина на разходите в света, Индия, отбелязва увеличение от 4,3%, достигайки 83,6 милиарда долара.

Авторът е бивши посланик на България във Ватикана и Малтийския орден

ФАКТИ публикува послания от коледното обръщение на папа Франциск:

„Хората, които искат хляб, а не оръжие, които копнеят за мир, не знаят колко държавни пари се отделят за въоръжаване. Но трябва да знаят!“


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БгТопИдиот🇧🇬

    16 1 Отговор
    Когато краварите закрият свойте 600 бази по света.

    Тогава няма да има трета световна война.

    Света не иска да е грабен от краварската "демоКРАДция"

    Коментиран от #9

  • 2 Госあ

    13 1 Отговор
    Китай, Русия, Индия. И ако западните грабители имат поне капка мозък, би трябвало да спрат с провокациите. Или наистина сатанистите искат да живеят под земята пропита с кръвта и страданието на милиарди ….
  • 3 Трол

    2 4 Отговор
    България също се въоръжава добре с най-модерни самолети и БТР-и.

    Коментиран от #8

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 1 Отговор
    Пред световния мир има
    34 666 666 666 666 причини
    в зелено ‼️🤔
    Койт разбрал, разбрал, другите са без значение😉
  • 5 Мдааа

    9 0 Отговор
    Светът от край време си е един и същ. Човека е генетично сбъркано животно! Уж е най-умното и мислещо същество, а мисли само как да избие другите себеподобни. А с тези милиарди за воени цели, Земята можеше да е рай за всички хора и същества. Но този, който ни е създал нещо е сбъркал - създал е чудовище! Някой ден това чудовище или ще се самоубие от алчност за власт и пари, или създателя му ще го унищожи! Човекът няма оправяне! И това са го доказали хилядолетията!

    Коментиран от #6

  • 6 Госあ

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Мдааа":

    Един индиец ми каза веднъж, че 80% от хората са добри, но 20% са много лоши, направо зли. И оттам идва голямата беда…наистина, ако питаш повечето хора не искат войни, убийства и насилие. Но има такива, които работят денонощно за това…
  • 7 Сандо

    3 2 Отговор
    Абе що авторът не е написал само едно изречение,в което да ни уведоми,че Китай и Русия са виновни за мсичко,вкл. и за въоръжаването.
  • 8 Сандо

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Трол":

    Засега България успешно я разоръжават и обезпаричват.А да,и да не забравим - и обезлюдяват.

    Коментиран от #10

  • 9 така де

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    и в базите да се настанят руснаци нали
  • 10 хари потър

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Сандо":

    надявам се да не мислиш че даже да сме 10 милиона можем да се защитим от русия ако пак без нищо ни обяви война щото екатерина велика е искала да завземе проливите А путин някак си го е разбрал
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.