Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Април, 2024 18:55 2 576 154

Ще се вземе ли в ръце НАТО?

  • нато-
  • русия-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • йенс столтенберг

Несериозно е да се твърди, че НАТО не може да удари по-здраво рамо на украинската армия

Ще се вземе ли в ръце НАТО? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Наскоро навършените 75 години от основаването на Северноатлантическия алианс (и 20 години от приемането на България в него) са добър повод за разсъждения относно актуалната кондиция на най-мощния военен съюз в света - дали наистина поведението му на геополитическата арена съответства на потенциала и заявките му? Още повече, в контекста на предстоящия избор на нов генерален секретар на Алианса.

Настоящият - Йенс Столтенберг - тези дни даде интервю за БиБиСи, в което акцентира как диктатури като Русия, Китай, Иран и Северна Корея действат във все по-голям синхрон и на практика се обединяват срещу НАТО и демократичния свят. Спомена също, че Украйна "трябва реши какви компромиси да направи" за постигане на мир, а "ние трябва да им дадем възможност да бъдат в позиция, в която действително да постигнат приемлив резултат на масата за преговори".

Още новини от Украйна

Разбира се, интервюто не се изчерпва само с това, но е видно, че генералният секретар се опитва да оправдае НАТО за недостатъчната (или направо половинчата) подкрепа за Украйна. А подозрението, че Западът не помага адекватно на Киев, си има своите солидни основания - и в невъзможността на Европейския съюз да осигурява необходимото количество снаряди, и в отказа на американски сенатори да гласуват пакети военна помощ за Украйна (въпреки, че тези помощи ангажират и американския военно-промишлен комплекс).

Несериозно е да се твърди, че НАТО не може да удари по-здраво рамо на украинската армия. Вярно е, че благодарение на западната помощ Киев удържа фронта вече над две години, но само толкова ли можем? Хайде да си припомним за колко време международните сили, доминирани именно от НАТО, прогониха иракските войски от Кувейт (операция "Пустинна буря")? Малко повече от месец... Да, Русия е доста по-голяма и по-мощна държава то Ирак, но на фона на натовския потенциал (население, въоръжени сили, БВП и военни бюджети на страните членки) и двете са кажи-речи еднакво далеч.

Ама Путин може да натисне "ядреното" копче... Я пак? Ядреното оръжие възпира евентуална агресия спрямо държавата, която го притежава. А тук въобще на става дума да се напада Русия. Целта е да се прогонят руските агресори от територията на Украйна (това принципно включва и Крим, макар че полуостровът може да бъде разменна монета при мирни преговори), да се ликвидират донбаските сепаратистки образувания, а техните лидери да последват съдбата на Саддам Хюсеин.

Историята сочи, че и преди ядрени сили (САЩ и СССР) са се сблъсквали на територията на трети страни - по време на Корейската война (1950-53). И от това не е последвал ядрен апокалипсис.

А ако пасивността на Алианса е продиктувана от съображения да не се афишира директно като страна във войната в Украйна, това също вече не "хваща дикиш" - в началото на април говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съвсем недвусмислено обяви, че НАТО и Русия са в "пряка конфронтация".

Истината е, че НАТО няма ангажимент към Украйна. И в по-голямата си част не иска да ѝ помогне по-сериозно. Просто защото на повечето държави не им пука за войната там. Но за сметка на това им е писнало от неудобствата, които тази война носи със себе си. Затова подават косвени сигнали (първо папа Франциск, сега генералният секретар на НАТО) към Киев в стил "две години се правихте на герои, но хайде да се приключва тая история".

Да започнем със Съединените щати. Какво влияние върху живота на редовия жител на Тексас/Небраска/Ню Джърси/Орегон оказва ходът на военните действия в Украйна? И ако Русия спечели войната, какво ще се промени за тези американски граждани? На практика нищо. Те се вълнуват от съвсем други неща - мигрантският натиск от юг, цената на недвижимите имоти, безработицата, дори "бутиковата" в нашите очи тема за абортите. И това го осъзнава не само Доналд Тръмп, но и други американски политици (например, Тед Круз), които не изгарят от желание да засилват десетки милиарди долари към една фронтова линия, трудно откриваема за немалка част от избирателите им. А доколкото администрацията на президента Байдън се е ангажирала с конфликта, това е най-вече заради избухването му именно в този мандат. И ако съвсем го бяха "проспали", това щеше да рефлектира върху имиджа на САЩ на глобален хегемон. (При все, че този имидж си беше накърнен с изказването на самия Байдън в първите часове на руската инвазия как Съединените щати няма да се намесят. Но да не задълбаваме.)

По идентични причини и Канада няма защо да се вълнува особено от развитието на войната в Украйна. Когато си толкова отдалечен, със сигурност имаш други приоритети.

Не се вълнува и Турция, макар да е географски съвсем близо до конфликта. Просто защото Анкара така си е наредила пасианса, че да извлече полза при всякакъв изход. Че даже и да го играе посредник за мир преди това.

На повечето западноевропейски държави също не им пука достатъчно. В техните общества витае някакво притеснение, че негативен развой в Украйна може да им донесе неприятности, но в същото време им се иска някой друг (т.е. Съединените щати) да свърши мръсната работа. И това е нагласа от преди началото на руската инвазия - масовото "скатаване" от Договореностите от Уелс 2014 г. (минимум 2% от БВП за отбрана) си го имаше и по-рано. Както и "мижавия интерес" към военната служба.

Истински разтревожени са само в източния фланг на НАТО. (И то не всички - Унгария на Орбан например, шикалкави спрямо общата европейска линия за подкрепа на Украйна и опитва "поединично спасяване".) Опасността за Европа при поражение на Украйна се осъзнава само в държави като Полша, Румъния, балтийските страни, Швеция, Финландия (последните две затова скоропостижно се присъединиха към НАТО, а Швеция прекрати над 200-годишен неутралитет). Вероятно щеше да се осъзнава и в България, ако обществото ни не беше толкова силно податливо на руска пропаганда.

Изобщо, държавите членки на Алианса, бидейки демократични (без Турция), попадат в един от капаните на демокрацията - зависимостта на политиците от чувствата на избирателите. В Северна Америка избирателите не се вълнуват от Украйна, а в Европа си мечтаят да "минат метър". И политиците се налага да им угаждат, за да бъдат преизбрани.

Докато в диктатурите този проблем не съществува. Нещо повече, диктаторите използват външна агресия и с цел вътрешно сплотяване на обществото зад режима.

Ако Столтенберг вижда координирана атака на авторитарните режими срещу демокрациите, може да е прав, но това е второстепенен детайл от голямата картина. Основната драма на демокрациите е, че не могат да произведат адекватни лидери. И се оказва, че само диктатурите разполагат с витално лидерство. Което е лоша новина за поддръжниците на демокрацията. Но това е техен проблем. Заплахата за Европа обаче е проблем на всички ни.

Мнозина свикнаха да възприемат НАТО като защитник на демокрацията, свободата и "евроатлантическите ценности", каквото и да означава последното. А в действителност НАТО е защитник на Европа. Включително и на България, която ако утре излезе от Алианса, излага на директна заплаха териториалната си цялост, предвид систематичните удари върху състоянието на българската армия и налагането на пагубната нагласа "НАТО ще ни пази". Въпросът е кой ще се възползва първи - Турция или Русия.

Затова въпросът ще се вземе ли в ръце НАТО е от първостепенна важност. Отговорът зависи и от избора на нов генерален секретар идното лято.

Дотогава има още време, но сигналите към момента не са обнадеждаващи. Ако нидерландският премиер Марк Рюте е фаворит пред румънския президент Клаус Йоханис (а така изглежда предвид реакциите на немалко държави членки), то за в бъдеще можем да очакваме единствено "още от същото". Стремеж към "договаряне с Русия", а всъщност забавяне на неизбежното.

НАТО днес е бледа сянка на себе си. И трябва да се осъзнае. В противен случай и чл. 5 ще спре да респектира противниците му.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 68 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    85 6 Отговор
    Хехе забравихте ли, че според макрончо НАТО е в мозъчна смърт, все едно бай пън да се вземе в ръце.

    Коментиран от #6

  • 2 Последния Софиянец

    66 7 Отговор
    Джендърите не им се воюва и затова Германия и Англия ще разработват гаубица с дистанционно управление.

    Коментиран от #7, #10, #15

  • 3 Сандо

    82 8 Отговор
    С натото напред - към пропастта!

    Коментиран от #8

  • 4 зИленски

    44 4 Отговор
    ЕСТЕСТВЕНО, ЧЕ МОЖЕ.
    просто му е в интереса да мрем по-бавно,
    за да си вадим всички парички
  • 5 КОТарАК 🐱

    12 39 Отговор
    в Украина 1/3 са руснаци , 1/3 са с руски семейни връзки!! фактически срещу Непобедимое болото се бият 1/3 украинци!! как искате в такава ситуация да отговори правилно НАТО?
  • 6 Натовско оръжие трепе руснаците

    7 55 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Кой ли е в мозъчна смърт.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 20 години под крилото на НАТО....

    7 48 Отговор

    До коментар #3 от "Сандо":

    Никой не смее да ни пипне....

    Коментиран от #39, #40

  • 9 Опааа

    46 3 Отговор
    Глупости! Някакъв палЯк решил да се прави на евроГ ей!

    Коментиран от #12

  • 10 да питам

    33 6 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    На теб воюва ли ти се , мекичарю ... 🤭
  • 11 джо

    44 3 Отговор
    нато е сбирщина от журналяги-подлоги.
  • 12 Руско гейче

    5 32 Отговор

    До коментар #9 от "Опааа":

    Не ни обиждай.....другарю Възрожденец
  • 13 НАТО НЕ ВОЮВА в Украйна

    4 36 Отговор
    НАТО дава оръжия, руснаци да трепе.
  • 14 НАТО ни брани, ЕС ни храни

    7 38 Отговор
    Чудесно за нашата държавица.....

    Коментиран от #88

  • 15 ха ха хааа

    9 25 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Интересна логика ...Затуй ли китайците правят Москвич , що на руснаците не им се прави ..🤭😁
  • 16 знаем че

    43 5 Отговор
    Основните и най-вредни диктатури са сащ и англия

    Коментиран от #57

  • 17 Войната в украйна

    37 3 Отговор
    Е супер за НАТО....ШИТКА си оръжията и трупа дебели пачки.
  • 18 нали прибират 2% вноски от бвп от над 40

    34 2 Отговор
    държави или стотици милиарди пък нека им е зле
    Ще се вземе ли в ръце НАТО?

    Коментиран от #23

  • 19 ФАКТИ

    6 43 Отговор
    НАТО ако извади сериозните оръжия Русия ще се превърне в радиоактивно сладководно езеро.
  • 20 Фен

    49 5 Отговор
    Бавно, но необратимо, целият свят проумява, че САЩ са империята на злото, а НАТО са тяхната маша. И естествено, се обединяват срещу тях.

    Коментиран от #25

  • 21 НАТО ВЪН

    45 5 Отговор
    нато е разбойническа банда която 75 годин тероризира несъгласните с америчката диктатура !!!
  • 22 ха ха

    37 4 Отговор
    нато е престъпна организация организираща войни заради печалбата на собствениците си
  • 23 НАТО ни пази

    5 29 Отговор

    До коментар #18 от "нали прибират 2% вноски от бвп от над 40":

    Свободата няма цена.....
  • 24 нато е световно зло и трябва

    29 5 Отговор
    да се разпусне при всички случаи

    Коментиран от #26

  • 25 Стига бе

    8 27 Отговор

    До коментар #20 от "Фен":

    Всичко бега в САЩ и ЕС....империите на злото
  • 26 АМИ РАЗПУСНИ ГО

    7 18 Отговор

    До коментар #24 от "нато е световно зло и трябва":

    Ако ти стиска де.....
  • 27 Ние сме нато

    4 21 Отговор
    Нали другари възрожденци...
  • 28 20 години под крилото на нато

    2 32 Отговор
    Свободна и просперираща България.
  • 29 Феникс

    34 7 Отговор
    Приемането на България в тази ЧИФУТСКА НАЦИСТКА ОРГАНИЗАЦИЯ - нАТО Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПОЗОР ЗА СТРАНАТА НИ ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА.
    За това народът ни, не е виновен - ВИНОВЕН Е ЕДИН МИРИЗЛИВ ИЗРАСТЪК НАРЕЧЕН СЮЛЕЙМАН ПУСИ.
    На този............ хмммммм........

    Коментиран от #30

  • 30 Що бе

    3 27 Отговор

    До коментар #29 от "Феникс":

    Като ни брани, ЕС ни храни.....иначе сатрапа кремълски да ни е забърсал отдавна

    Коментиран от #34

  • 31 Иван

    25 4 Отговор
    Каквото и да правят от Запада е - вече безсмислено - Русия победи Хитлер, който е със 6 милиона армия - дори 1944 година - тези си знаят работата, не знам защо - някой от Запада реши - че това е някаква "провинциална" държава.

    както и да е - да видим, аз нямам деца - да ми ги убият - движа се по тртояра - жалко за младите - но това е.
  • 32 НАТО ни брани, ЕС ни храни

    9 17 Отговор
    Само да слушаме и папкаме
  • 33 Възрожденец натовец

    6 17 Отговор
    В НАТО....хем ми се иска, хем не ми стиска....
  • 34 Бинго

    23 3 Отговор

    До коментар #30 от "Що бе":

    Само да иска, ни НАТО-то, ни ЕС, ни сащисаните ще ги спрат!

    Коментиран от #36, #43

  • 35 Сатрапа кремълски

    3 24 Отговор
    Отдавна са облизва за БГ....ама нещо не смее да ни пипне....
  • 36 Видяхме Кой спря Путин в украйна....

    3 27 Отговор

    До коментар #34 от "Бинго":

    НАТО......и две години СВОто никакво го нема....
  • 37 Сусу Манарата

    5 1 Отговор
    Ши, ши.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Сандо

    23 2 Отговор

    До коментар #8 от "20 години под крилото на НАТО....":

    Точно така:Ха ни е пипнал,ха сме паднали в пропастта,че и цялото всемогъщо нато сме и повлекли със себе си.

    Коментиран от #46

  • 40 Смех !

    21 5 Отговор

    До коментар #8 от "20 години под крилото на НАТО....":

    За това ли македонците ви бият като чувал с брашно 😅

    Коментиран от #44, #45

  • 41 Варварите,

    26 2 Отговор
    които разпалиха вс войни след американските атомни бомби над мирни жители в Япония, не са демократичния свят.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Чакаме сатрапа кремълски

    3 19 Отговор

    До коментар #34 от "Бинго":

    Да се тества с НАТО....ама нещо са ослушва.
  • 44 Е па нека са тестват

    3 7 Отговор

    До коментар #40 от "Смех !":

    Македонците с нас...ако им стиска....
  • 45 И Ния ги дерем

    2 3 Отговор

    До коментар #40 от "Смех !":

    По Благоевградско....
  • 46 Нека ни пипне

    2 9 Отговор

    До коментар #39 от "Сандо":

    Ама май го е шубе......
  • 47 миме

    21 2 Отговор
    интересно,авторчето на пасквилчето кретенче ли е или да?
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Как така?

    27 1 Отговор
    Нали нато беше “отбранителен” съюз?
    Чий го дири нато в покрайна?

    Коментиран от #52

  • 50 НАТО не си дава зор

    2 22 Отговор
    Пълчищата путинови са трепат бавно но сигурно

    Коментиран от #58

  • 51 А бе,к ре.тЕн

    17 2 Отговор
    сорос о иден,знаеш ли колко преди теб са писали подобни бози!Да сравняваш Русия с Ирак,или която и да е друга държава нападната от нато/сащ/,означава колко малко разбираш нещата! Русия има най добрата и най силна армия в света,и това кой какво население или БВП има,няма никакво значение!И друго,те нагло с@ксите ако можеха,мислиш ли,че до сега нямаше да са нападнали Русия?! Но ги е страх,страхливците настроиха руснаци срещу руснаци!Но на края ще се наиграят,хубавичко ще се наиграят!Сметката идва на края,и ще я платят!

    Коментиран от #53

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Видяхме я руската армия в украйна

    2 15 Отговор

    До коментар #51 от "А бе,к ре.тЕн":

    Помага и Ким и аятолаха, че нещо са мъчат.....

    Коментиран от #64

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Цитат

    12 3 Отговор
    "Скоро полските кисели краставички, френските кроасани и немските бригади за шницели идват за подкрепление. Надявам се да си гладна Руска мечко."
  • 56 Бидейки демократичен натовец 🤣

    26 2 Отговор
    - Ало, НАТО? Руснаците атакуват съюзническа София, къде спите!
    - Вие избрахте централата на Северноатлантическия договор. За справки изберете 1, за актуални новини изберете 2, за опорни точки изберете 3...
    - Ама, нямаме избор бе, не разбирате ли! Рашките са тук! Иде Мордор! Дебаркираха под формата на елха. А игличките са ракети с топлинно насочване. Задействайте чл. 5 от Договора не-за-бав-но!
    - ...за жалби и сигнали изберете 4, за война с Русия - налягайте си парцалите. 🤣🤣

    Коментиран от #61, #69

  • 57 гост

    16 0 Отговор

    До коментар #16 от "знаем че":

    Ако двама съседи ирландци се скарат да знаеш ,че при единя от тях е преспал англичанин.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Ха хи хо

    15 2 Отговор
    Почнаха да се пишат фермани с дължината на магистрала Тракия.значи нещата вървят зле за укропитеците!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Тва да не ти е

    1 9 Отговор

    До коментар #56 от "Бидейки демократичен натовец 🤣":

    Пригожин атакува Москва.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Колумб откри Америка през 1492 г.

    12 4 Отговор
    А сега Путин я закрива

    Коментиран от #77

  • 66 Наркос

    14 0 Отговор
    Някой пак го е мързяло да прочете два-три документа и си смуче от пръстите.
    В директивите на НАТО е абсолютно забранено да се месим в такива конфликти и най-вече на страни извън НАТО каквито са Украйна, Русия, Китай и тн.
    Помоща, която се предоставя е от индвидуални страни на "доброволен принцип".
    Все пак се месим по нареждане на Сащ и "заобикаляме" собствените си правила на дефанзивна организация. Само Русия, Англия и САЩ са подписали меморандума в Букурещ според, който са длъжни да бранят границите на Украйна с жива сила. Проблема си е между тях!

    Коментиран от #70

  • 67 Сигурно е

    10 8 Отговор

    До коментар #63 от "Украйна да защитава както може":

    че Украйна ще влезе в РФ, а Нато е адио
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Ами чакаме

    2 13 Отговор

    До коментар #56 от "Бидейки демократичен натовец 🤣":

    Сатрапа кремълски да се тества със София.....ама нещо са ослушва....
  • 70 Наркос

    1 5 Отговор

    До коментар #66 от "Наркос":

    Поправка: Меморандума в Будапеща.

    Оставете ги да се избият един друг, това ще е в полза за малките държави
  • 71 Васил

    14 1 Отговор
    Нато от дълги години е в коматозно състояние!

    Коментиран от #75

  • 72 Взеха в ЕС и НАТО бившите Соц държави

    17 3 Отговор
    За Пушечно месо! Унгария и Словакия си отстояват Соверинитета! Останалото е Слугинаж!

    Коментиран от #74

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 И кой от бившите

    7 5 Отговор

    До коментар #72 от "Взеха в ЕС и НАТО бившите Соц държави":

    Соц държави се бие в Украйна, като редовна натовска армия....че нещо не се разбра.
  • 75 Явно Путин мисли друго

    2 9 Отговор

    До коментар #71 от "Васил":

    Стои далеч от НАТО....
  • 76 Сатрапа кремълски

    2 12 Отговор
    Са мъчи с Украйна, камо ли да скача срещу НАТО....наляга си парцалите....
  • 77 Май закриха

    3 8 Отговор

    До коментар #65 от "Колумб откри Америка през 1492 г.":

    СССР.......преди 35 години.
  • 78 Уса

    15 2 Отговор
    Нато е частна фашистка организация дълбоко корумпирана с фалшива програма.Създадено е от сорос и ротшилдовите,както оон и сзо

    Коментиран от #80

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Така е

    3 2 Отговор

    До коментар #78 от "Уса":

    Аз съм собственик на НАТО.....да не верваш.
  • 81 НАТОВЕЦ Възрожденец

    2 12 Отговор
    Заради НАТО, ша ни спрат рублажа от Москве....
  • 82 Натовско оръжие

    3 12 Отговор
    Трепе руснаци.....евала на сатрапа кремълски....
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Шарли Ебдо

    3 14 Отговор
    Не ми се мисли,какво би било,ако не бяхме в НАТО, вероятно беларуски или приднестровски вариант
  • 85 То и руснаците

    2 7 Отговор

    До коментар #83 от "миме":

    Ша свършат.....и чии ли ред ша дойде...

    Коментиран от #87

  • 86 Ние сме НАТО.....

    2 14 Отговор
    Трън в очите на другарите възрожденци.....
  • 87 миме

    1 6 Отговор

    До коментар #85 от "То и руснаците":

    да ша свършат ,но за съжаление на НАТОту само при едно условие.както рече Володкание като вярваяи православни ще отидем в рая......а они просто сдохнуть....
  • 88 Мноо

    11 0 Отговор

    До коментар #14 от "НАТО ни брани, ЕС ни храни":

    Си прав за храната, като гледам двамата главни тулупа в НС сигурно гонят половин тон!

    Коментиран от #93

  • 89 Чочко

    11 1 Отговор
    Мартине, намали амфетите, много се размечта. Лидерите на Донбаските "сепаратисти" да споделят съдбата на Садам Хюсеин?!? Я пак? Т.е. обесен след бутафорен "съдебен" процес, скалъпен от ФАЩ? Я марш в тоалетната при Соломон Паси!!
    Кой ти е казал, ТЪПАКО, че на нас, българите, ни дреме за по.сраното НАТО, в което ни вкарахте вие, продажници, без да ни питате???

    Коментиран от #96

  • 90 Абсолютен буламач

    8 1 Отговор
    Тотално непознаване на тематиката
  • 91 Долу нато

    9 1 Отговор
    Агресивният блок Натю, трябва веднага да се разпусне и отиде на бунището на историята! 21 век няма нужда от световен полицай!

    Коментиран от #94

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 То и нинова

    0 3 Отговор

    До коментар #88 от "Мноо":

    На там върви....или оня сливенския другар в парламента....ама айде.
  • 94 А кой ша спре

    1 7 Отговор

    До коментар #91 от "Долу нато":

    Кремълския сатрап ....
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Нинова и копейкин

    2 9 Отговор

    До коментар #89 от "Чочко":

    Не искат референдум за НАТО....иначе да са го направили.......в нашата конституция пише,че по външни проблеми не мойм да прайм референдум....и Радев го каза на копейкин за референдум за...ЕВРОТО.
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 В.В.П.

    10 1 Отговор
    НАТО да прогонел агресора ..И как ще го направи ,когато там Е РОССИЯ..!Ако можеше,,би ги направил..Ама не става .Просто Окропистан изяде дебело дърво ,да си научи урока по политика ,в света ..Зелени ,глупави тикви.И така

    Коментиран от #102

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 То и СССР бе сериозен играч

    2 8 Отговор

    До коментар #99 от "В.В.П.":

    Ама изчезнаха от битието....
  • 101 В.В.П.

    6 1 Отговор
    Това е първата ,война на държавата Окропистан..Да си научи мястото в ерархията .Земята не се върти за Хахлята ..

    Коментиран от #105

  • 102 НАТО дава оръжия

    1 9 Отговор

    До коментар #98 от "В.В.П.":

    За прогонване на агресора....пък ша видим.....
  • 103 В.В.П.

    8 1 Отговор
    Нищо не може да вземе НАТО..освен една дебела ядрена тояга ..Окропистан ги спасява дългата история с руска империя .
  • 104 Член Кореспондент

    11 2 Отговор
    Всичко написано още веднъж доказва, че България трябва да напусне този терористичен съюз, ръководен от ненормалници, възраждащи фашизма!!!

    Член 13 от договора на България с НАТО:

    След изтичане на двадесет години от влизането на Договора в сила всяка от страните по Договора може да престане да бъде страна по него след изтичане на една година от датата, на която нейното известие за денонсиране на Договора е било предадено на правителството на Съединените американски щати, което ще уведомява правителствата на останалите страни по Договора за всяко депозиране на такова известие за денонсиране.
    ....
    През април тази година се навършиха 20 години и вече можем спокойно да го напуснем! Нашето място не е при изкуфялите фашисти използващи НАТО като бухалка за подчинение и плячкосване на всички слаби държави.

    Коментиран от #107

  • 105 Май путин си научи мястото

    2 11 Отговор

    До коментар #101 от "В.В.П.":

    Стана за смях в Украйна......две години мъка за кремълския сатрап....
  • 106 БАНко

    13 2 Отговор
    НАТООООООВЦИТЕ СА НАЙ ГОЛЕМИЯ ПОЗОР ПОСЛЕДНИТЕ 75 ГОДИНИ !!!

    Коментиран от #110

  • 107 Добавка

    3 1 Отговор

    До коментар #104 от "Член Кореспондент":

    Договора се удължава АВТОМАТИЧНО, ако страните в него нямат други изисквания.....и това го цитирай.

    Коментиран от #113

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Не позна

    0 3 Отговор

    До коментар #106 от "БАНко":

    Варшавският договор е......
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Член Кореспондент

    6 1 Отговор

    До коментар #107 от "Добавка":

    Я да видим точната клауза и текст от договора която го продължава автоматично. На инструктажа в американското посолство цитираха ли ви нещо по въпроса!? Вие не спите ли с този договор под възглавницата??

    ...защото ние прочетохме в договора да пише точно, че след изтичане на 20 години можем да го напуснем по всяко време , когато решим с едномесечно предизвестие?!

    Коментиран от #114

  • 114 Да го напуснеш по всяко време

    0 6 Отговор

    До коментар #113 от "Член Кореспондент":

    Може и след десет години......но до тогава договора е в сила......а предизвестието е начин за напускане на НАТО....ако не сме доволни от членството си....не знам парламента да е давал такова предизвестие защото имаме други условия/изисквания/ за членство....
  • 115 Варшавския договор от небитието

    0 5 Отговор
    Не захващайте с НАТО.....
  • 116 Иван

    9 2 Отговор
    НАТО не може да победи Русия - имаха минимален шанс при Елцен - но това е нулево - както и да е.

    Нека си се оттеглят агресорите от Запада - знаем се - след 40-50 години - пак ще почнат - явно е нелечимо.

    Коментиран от #117

  • 117 НАТО ПОБЕДИ СССР

    2 9 Отговор

    До коментар #116 от "Иван":

    Без нито един изстрел.....не го забравяйте другари.

    Коментиран от #119

  • 118 В.В.П.

    8 1 Отговор
    НАТО е една бутафория .За източване на държавни пари ,милярди ..и пак няма оръжие .Даже и трета употреба няма Окропистан излапа шрота ...Ахаха.Одтана топенето на локуми и празни приказки ..Някой терр,акт ..Як лобут за режима и ЗЕЛЮЮ..

    Коментиран от #126

  • 119 миме

    8 1 Отговор

    До коментар #117 от "НАТО ПОБЕДИ СССР":

    горби си мислеше,че се договаря с честни хора,е човекът явно си е бил наивник...да се договаряс с нАглетата знаейки им целата им история потънала в кръвта на изкланите от тех стотици милиони човеци.......

    Коментиран от #123

  • 120 В.В.П.

    8 1 Отговор
    И РОССИЯ трябва да си остави земята и хората на Киеф ,режима да ги застрелят ..Така не става .И няма да стане ..Киев си плаща кървава цена за безразсъдствотто..и глупостта .Товас Майдана го направиха само африкански и латински държави .

    Коментиран от #125

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Правоверен Евроатлантик

    11 0 Отговор
    Ние сме в НАТО. Даже гаргите не плашим вече, щото няма с какво. Нарязахме ракети и танкове, приземихме си авиацията, нова нямаме, нямаме подводници, нямаме ПВО, каквото имаме е от съветско време, морално остаряло, окрадено и неподдържано. Армията ни е неокомплектована, преобладават щабните тюфлеци, които са практически чиновници. В Европа е още по-зле - половината военни министри са жени - Урсулата беше военен министър на Германия, от години няма никакви наборни войски и резерв, бутафорни армийки, дето им е важно униформите в какъв цвят са и да не им убиват, да не си счупят маникюра, правата на половете и малцинствата са им по-важни от военната подготовка.
    Лъсна им цялата неподготвеност, когато запалиха войната в Украйна.

    Коментиран от #124

  • 123 Кво общо 8мс Горби с нато

    1 9 Отговор

    До коментар #119 от "миме":

    Соца се срина отвътре, СССР се срути отвътре.....не издържа икономическата конкуренция със запада.....затова соца и СССР изчезнаха без нито един изстрел.

    Коментиран от #127

  • 124 Щом сме ..."зле"

    1 4 Отговор

    До коментар #122 от "Правоверен Евроатлантик":

    Що никой не смее да ни пипне......другото е демагогия

    Коментиран от #128

  • 125 Преди 2014 бе тихо

    1 10 Отговор

    До коментар #120 от "В.В.П.":

    И мирно в Украйна....после дойдоха паравоенните на Путин.....а Майдана Путин го проспа
  • 126 Варшавския диговор

    1 9 Отговор

    До коментар #118 от "В.В.П.":

    Не източваше ли милиарди от народите.....ама айде....

    Коментиран от #129

  • 127 миме

    8 1 Отговор

    До коментар #123 от "Кво общо 8мс Горби с нато":

    е тогаз за ква натювска победа се пише тука сами са си се скапали както империята на нАглетата имало я е и после изчезнала, жалко само че не е станало по-рано та да се отървем много по рано от турците,е сега е ред на говедостаня и както скапването на островната империя едно от най-радостните събития на двайсти скапването на говедарника ще бъде най радостното събите на двайсет и първи век....еее стига с тия империй де...все пак в кой век живеем...
  • 128 Правоверен Евроатлантик

    10 1 Отговор

    До коментар #124 от "Щом сме ..."зле"":

    Никой ли? Тагаренко подписа НАТО да може да разполага тук контингенти и да командва нашите войници.
    Утре тук ще цъфне турски аскер да ни "пази" и няма да си тръгне още едни 500 години...
  • 129 миме

    3 1 Отговор

    До коментар #126 от "Варшавския диговор":

    ъхъ сигур 2% от БВП...че тръмпета иска и още инак .нали знаете....шъ доди лошият ви чичко Пу...и тогаз и 1/5 и 1/10 и 1/20 шъ даваш както викало борчето от вица...
  • 130 Гост

    2 1 Отговор
    НасрЪнат0 се е взело в ръце и седи в тях като 0й у шепи.
  • 131 В.В.П.

    7 1 Отговор
    Окропите проляха много кръв ,просто трябваше да изчакат изборите .и да махнат Янукович ..Европа ни чака ,зове ни..!!Заради Европата умряха много хора ..Тъпи индивиди..Сега Европа ще ги върне на Зелю Фашиста ..дасе бият за да е добре Европа ..Луда работа .Извратено по окраински
  • 132 В.В.П.

    8 0 Отговор
    Рф ,може да затрие Окропистан за 15 Мин.. Това НЕе целта .Без да умре у един руски боец .Хирошима на Труман .Спасих много животи , Ама умряха много цивилни ..Жапонеси..
  • 133 В.В.П.

    4 0 Отговор
    На окропите им се иска ,нещата им и желанията да се случват на момента ..Затова избиха много хора ,с присъща на зверове жестокост ..Сега ще го поемат яко .дървото .Европа не ги иска вече ..НАТО ,е картонен звяр ..Ахаха ..10 гид по късно Окропистан е на развалини и руини..Дано се съвземат ..
  • 134 Абе Петров, абе Митьо

    9 0 Отговор
    Внимателният читател веднага ще забележи противоречията в плиткоумния ти анализ. А що се отнася до състоянието на българската армия ,както и на повечето европейски държави ,то е такова защото сащ нямаха нужда от допълнителен конкурент във военен план ,СССР им беше достатъчен ,но той се разпадна ("да не задълбаваме" както казва "анализаторът ни). "Но светът е изменчив" както пееше Васко Кеца и на политическата карта след разпадането се появиха нови субекти и сащ ( не Европа ) решиха ,че схемата по разделянето е работеща и ,че могат да продължат по-късно с нея. Време беше да се разправят и с близкия изток докато нещата с Русия ,която наследи ядреното оръжие се поуспокоят защото освен, че са нагли ,американците са достатъчно страхливо за да не им се умира заради отчаяни действия на някой "диктатор". Но оръжейният бизнес е твърде доходен за да бъде пренебрегнат Заеха се да "освобождават" близкия изток и Югославия. А междувременно хрътките им душеха за нови потенциални огънчета в страните от бившия СССР. Появи се Чечня ,която да отвлича вниманието на Русия от постепенното и обграждане с врагове в лицето на ново присъединилата се балтика. Няколко опита имаше в Беларус за преврат , в Грузия и коронният номер с курабийките на Нюланд не закъсня. Майданът - също. Тук "горките студенти" бяха така добре подпомогнати от въоръжени провокации(има документални кадри с лицата на грузински и други вносни снайперисти" ( не руснаци както твърди яростната ви пропаганда). И хо

    Коментиран от #135

  • 135 Абе Петров ,абе Митьо

    4 0 Отговор

    До коментар #134 от "Абе Петров, абе Митьо":

    . И хоп- назначиха си Юшченко. Но не, пак не им хареса - работел с руснаците , последва втори, трети ... Не след дълго и Зеленски няма да им хареса. Харесва им само когато единствено те - сащ ( не НАТО въпреки ,че това създадено за да плаши русия) командват. Ето това е ,което се случва ,а не глупостите ,с които мътиш главите на хората
  • 136 Тонката

    2 0 Отговор
    "При все, че този имидж си беше накърнен с изказването на самия Байдън в първите часове на руската инвазия как Съединените щати няма да се намесят. Но да не задълбаваме."

    Много удобно: Да не задълбаваме!

    Ами хайде задълбайте....Да видим какво ще откриете под повърхността....Щото там има много интересни неща...Само че не ви стиска да ги кажете на глас....🤣
  • 137 Сандо

    0 0 Отговор
    Кой се докосва до ръце,потънали в кръв?Дори и да са собствените ти?
  • 138 И ЗАЩО ДА ГО ПРАВИ

    1 0 Отговор
    ЩОТО НА ТЕБЕ И ЗОМБИТАТА НАОКОЛО ТАЛА ИМ СЕ ЩЕ
    АМИ АДЕ ДА ВИДИМ НАЛИ ДАДОХА 60 000 000 000
    ПРЕДИ ДАДОХА ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ
    Е И
    Я ИЗЛЕЗ НА УЛИЦАТА СЛОЖИ ЕДНА МАСИЧКА И ПОЧНИ ДА ЗАПИСВАШ ДОБРОВОЛЦИ ЗА УКРАЙНА
    ДОРИ НЯМА ДА ТЕ БИЯТ САМО ЩЕ ТЕ ОПИКАЯТ
  • 139 флипп

    0 0 Отговор
    Тоест не е необходимо да се член на НАТО и да им нариваме милиарди всяка година, и да им търпин главорезите да сквернят святата Българска земя, ако някой ни нападне НАТО ще ни помогне всячески защото това е демократичния начин, така ли да разбираме!? Ами супер, изнасяйте се, ако ни потрябва помощ ще започнем да просим из интернет като Зеленски!
  • 140 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    НАТО-то ще се вземе в ръце, ако докаже, че е миролюбива организация и се прибеере в границите си от 1989 година !! Те обаче, понеже са "джентълмени" се курдисаха във всички бивши страни на Варшавския договор ,от къдетож се изтеглиха съветските войски, направиха си държава "военна база / Косово/, " опряха ножа в гърбото " на Русия, намериха серсем, като В.Зеленски и търсеха поводи да стане тази война. "Безсрорно" войната я започна Русия – но кой я предизвика ??
    И сега, Негово Величество , т.н Столтенберг, като дядо Господ, раздава права на украинците да атакуват обекти навътре в територията та Русия " Имали право" !?
    Ами цяла Европа, под каубойската диктовка, като помага да Украйна , защо да не поеме руски ракетни удари ??
    И с право треперят всички "помагачи", които не жеелаят мир и прекратяване на тази братоубийствена война.
  • 141 Българските турци

    0 0 Отговор
    "Въпросът е кой ще се възползва първи - Турция или Русия."

    Изобщo не съществува такъв ВЪПРОС ! Всички въпросителни отдавна си знаят отговора ! Гърция дефакто са вече щат на САЩ !...Следващите територии които ще присъединят ще са Българското и Румънското Черноморие !!!
    Ще продължи нагоре по стария фронт на Прутската война и ще свърши на Финландската граница !....Това ще са директните западни граници на Русия със САЩ , след директната източна граница на Беринговия проток , когато се оформи новото преразпределение !!!... България ще остане на "СУХО", досущ като Македония , с които ще се репчите , както другите "СУХИ" държави на Балканите се репчат помежду си !!..😢
  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.