Last news in Fakti

29 Април, 2024 09:05 2 790 81

Адвокат Гънчо Гънчев пред ФАКТИ: България се нуждае от пълна подмяна на изгубилия легитимност политически елит

  • адвокт-
  • гънчо-
  • гънчев-
  • конституционен съд-
  • решение-
  • слежубното правителство-
  • президент-
  • промени-
  • закони-
  • конституция

Парламентарната република, за съжаление, отдавна се е изчерпала - поне във вида, в който сега функционира, казва юристът

Адвокат Гънчо Гънчев пред ФАКТИ: България се нуждае от пълна подмяна на изгубилия легитимност политически елит - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нова форма на служебен кабинет, нови права на президента… Това са част от промените в Конституцията, които депутатите в последния парламент направиха. Но постигнахме ли нещо по-добро… Пред ФАКТИ по темата говори адвокат Гънчо Гънчев.

- Адвокат Гънчев, как гледате на желаното гръмко прокламиране, че България се нуждае от конституционна реформа, и това, което стана в действителност?
- България не се нуждае от конституционна реформа, а от рестарт на политическата ни система и пълна подмяна на изгубилия легитимност политически елит. Това, което българските граждани очакваха от шумно прокламираната конституционна реформа, беше да се върне усещането на гражданите за справедливост - социална, финансова и съдебна. На практика, това не се случи. Цялата приумица за конституционна промяна изигра единствената си роля и тя е да се ограничи властта на президента и възможността да назначава служебни правителства, както и възможността политическата класа да контролира изборния процес. Както се казва: “Kойто плаща, той поръчва и музиката”.

Контролът върху МВР, службите и прокуратурата, на практика, осигурява протекцията, която е необходима, за да функционира мрежата за купуване и продаване на гласове.

Бездействието на органите на реда и затварянето на очите им води до усещането на хората, че изборите предварително са предрешени. Мантрата “всичко е решено” и “всички са маскари” отдавна е приета от обществото ни и отблъсква кадърните и принципните хора от политиката, а масата от обществото ни се отказва доброволно от конституционното си право да гласува. Това води до мултиплициране на едни и същи политически субекти и липсата на стандарти и качествен подбор на политическите ни лидери.

- Виждаме, че идеята бе парламентът да контролира служебното правителство, а депутатите си гласуваха ваканция. Защо?
- Абсолютен нон сенс. Както казах и по-горе, целта на системните играчи беше ограничаване на правото на президента да назначава служебно правителство, което да организира и провежда честни и прозрачни избори. На практика, тези които излъгаха избирателите си, визирам ГЕРБ и ПП-ДБ, чрез парламентарното си мнозинство с ДПС и чрез порочно заченатата „сглобка“, овладяха парламента и наложиха конституционните реформи. Парламентарната република, за съжаление, отдавна се е изчерпала - поне във вида, в който сега функционира. Депутатите отдавна са заложници на партийните повели, егото на председателите си и техните лични интереси. Вмешателството на чужди посолства и липсата на съпротивителни сили в политическите ни лидери да отстояват националния ни интерес,

създава усещането за липса на суверинитет и превръщането на България просто в услужлива територия, управляванa от наместници.

В българското общество и националните медии липсва плурализъм, чуждото мнение е дамгосвано, играта с думи като евроатлантизъм, европейски ценности и парламентаризъм отдавна са изпразнени от съдържание. Излизането на парламента във ваканция показа за пореден път, че промените в Конституцията са едно недомислие и че парламентът, сам по себе си, не желае да бъде коректив, а по-скоро патерица на огледалния образ на подалото оставка редовно правителство „Денков-Габриел“, визирам правителството на министър председателя Главчев.

- Все повече се коментира, че промените в законите са противоконституционни. А Конституционният съд мълчи. Докога…
- Макар да имаме за резултат промяна на Конституцията, всеки един закон за нейното изменение и допълнение произтича от Конституцията, т.е. има вторичен характер и по форма и съдържание ѝ е подчинен. Конституционната практика признава, че такъв акт на Народното събрание може да бъде обект на самостоятелен контрол след влизането му в сила. Всеки един такъв акт не може да противоречи на основните жалони на правото, като промените могат да бъдат преценявани единствено, съобразно действащата Конституция, нейното върховенство и непосредственото ѝ действие. Ето защо, задължението да бъдат спазвани начините и формите за промяна на една конституция не е просто задължение за зачитане на нейните норми, а по-скоро задължение към отстояване на демократичната, правовата държава и върховенството на закона, което е и фундаментът на всяко едно развито общество.
В тази връзка, дълбоко съм разочарован от КС, очаквах КС да вземе принципно решение, като поправи кашата, която набедените юристи в 49-то Народно събрание забъркаха. За жалост, както видяхме, дори и в КС попаднаха хора, които са чисто партийни кандидатури, хора с ниска обществена подкрепа, обвързани в зависимости и не на последно място, без каквато и да е юридическа експертиза. Правото не е лъжица за всяка уста. Това е специфична материя, която трябва да създава ред и правила, а не хаос и беззаконие. За мен, в голямата си, част конституционните промени са незаконосъобразни и популистки. Прикрити зад добри намерения настоящите конституционни промени създадоха институционална криза.

Липсата на навременно решение от страна на КС, подкопа правовата държава и показва само едно - зависимости.

За да бъде „инструмент за управление“, контролирано и ограничавано със средствата на демокрацията, е нужно и гарантиране на защита на Конституцията от нея самата (Решение № 7 от 13.09.2006 г. по к. д. № 6/2006 г.). Поради тази причина и Законът за изменение и допълнение на Конституцията, приет от обикновено Народно събрание, подлежи на контрол за конституционност – както относно това дали е спазен редът, установен в чл. 154 и 155 от Конституцията, така и дали в съответствие с чл. 153 от нея, съдържащите се в него изменения не засягат въпроси от изключителната компетентност на Велико народно събрание. При липса на такъв контрол, възниква опасността всяко Народно събрание да може да изменя Конституцията, но без да спазва предвидения от нея в чл. 154 и 155 ред за това, както и в нарушение на чл. 153 от Конституцията да засегне въпроси, които са в компетентността на ВНС (Решение № 3 от 2003 г. по к. д. № 22/2002 г.) Т.е. всяко новосформирано парламентарно мнозинство да жонглира с конституцията, както му е угодно. Това е въпросът, който е на дневен ред и който очаква своето решение, защото, считам, че е недопустимо обикновено Народно събрание да прави предложения за промени в статута, функциите и организацията на конституционните установени органи, длъжности и съществуващият баланс в тяхното взаимодействие.
Считам, че промените, касаещи главния прокурор и разделянето на ВСС на две колегии, не са в защита на обществения интерес, а са по-скоро прикрит опит за овладяване на съдебната система. Разделянето на ВСС на две - на прокурорска и съдийска колегия, във вида, в който се прие, не гарантира независимост и справедливо правосъдие. На практика съдебната система загуби своята независимост и легитимност.

- Служебните правителства през последните няколко години създадоха впечатлението, че президента е някакъв център на власт. А сега каква власт имаме…
- Служебните правителства бяха един временен пристан, в който обществото ни намери спокойствие от безпрецедентната политическа криза, в която сами се вкарахме. Навлязохме в спирала от кризи, от политическа и институционална до конституционна. Причините според мен са две: на първо място контролираният вот и второ ниската избирателна активност. От своя страна това доведе до близки, почти идентични резултати при периодично повтарящите се парламентарни избори и липсата на алтернатива на политическото статукво.

Президентът от своя страна се превърна не толкова в център за власт, това по-скоро е тезата на политическата ни класа, а в център на стабилност и единствена алтернатива на сегашното статукво, което е мнение на голяма част от обществото ни.

Самият аз съм републиканец по убеждения и не споделям тезата за концентриране на властта в ръцете на един човек, но съм за баланс между властите. Защото както се казва: “Власт власт възпира”.
Според доктрината за разделението на властите, трите функции на държавното управление – законодателна, изпълнителна и съдебна, трябва да бъдат разделени и изпълнявани от различни органи, определени от Конституцията. Изпълнителната, законодателната и съдебната власт трябва да се осъществяват от независими институции, но в своите отговорности те взаимно да се контролират. Тези клонове на държавното управление трябва да са автономни, но все пак и да са взаимообвързани, но без да са подчинени един на друг. Разделението на правомощията е такова, че не може единият дял на властта да упражнява власт, която влиза в отговорностите на дял. Съдебната власт трябва да не е зависима от политическо влияние при осъществяване на функциите си и да е с осигурена мандатност. Точно тази доктрина беше практически унищожена и стана заложник на политическата класа. Властта се съсредоточи в ръцете на политиците.

Следва продължение…


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фен на сидеров

    35 2 Отговор
    историята го е доказала ! политически елит се подменя само с т.н. "революции". те не се разминават без гилотина.....

    Коментиран от #3, #5, #7, #9, #11

  • 2 ЦИрК

    23 0 Отговор
    Може да се започне със забрана на дъпъсъ, като антиконституционна етническа партия, занимаваща се с купуване и продаване на гласове по изборите.

    Коментиран от #46

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Време е такива по затворите!

    23 0 Отговор
    България се нуждае от закриване на пертиите!
  • 5 Циник

    25 0 Отговор

    До коментар #1 от "фен на сидеров":

    Именно. Времето за мирни реформи отдавна отмина, държавата е овладяна от мафията и всичко е блокирано. Но, революционно движение също липсва. Чакат ни лиши времена, уви.
  • 6 Мунчо

    2 16 Отговор
    Този педя - човек, лакът-морал, не мисля, че въобще трябва да получава достъп до медии и да говори. Престъпник!

    Коментиран от #25, #81

  • 7 точно така е

    19 3 Отговор

    До коментар #1 от "фен на сидеров":

    Много си прав! За съжаление тука революциите стават трудно щото на един дето е готов да се бунтува истински се падат 10 безполезни, половината от които са готови да го предадат за потупване по рамото и някоя дребна пара............Иначе този адвокат е напълно прав в твърденията си, но май пак ще трябва някой отвън да ни оправи и вече стана пределно ясно че това може да са само руснаците, другите вече ги видяхме докъде ни докараха!
  • 8 Рашо

    12 0 Отговор
    Г-н Гънчев , прав сте. Но как да се разформирова политическия елит? Има 2 начина. Първият с Конституционни реформи, което ще стане много бавно и неефективно, защото паразитите пак ще налазят под формата на пречистени девици. Вторият е революционен и бърз , но ще бъде заклеймен от всички в ЕС. Това е да се забранят всички партии и президента да поеме еднолично ръководството на Държавата. Тук трябва да кажем , че вече всичко зависи от ЛИЧНОСТА. Ако е национално отговорен ОК, но ако насочи Държавата не там където трябва ще има срив. Трябва да се има предвид значението на думата ПАРТИЯ. Накратко, Партията е посредник между Държавното управление и Народа . Но въпреки това Партията значи ПАРЧЕ, РАЗДЕЛЕНИЕ. С други думи Народа се разделя на ГРУПИ за по-лесен контрол и управление. Така че в самата дума има тенденции за конфронтации , а не за обединение.
  • 9 Реалист

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "фен на сидеров":

    Разстрел на 240?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Реалист

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "фен на сидеров":

    Разстрел и на бившите 240:))
  • 12 Кабамилионеров

    4 2 Отговор
    Нали знаете лично,какво става в Карловска община....споделете.
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 0 Отговор
    НС е хем ОПГ, хем ОПГ😉❗
    ( Организирана Политическа Група)
    ( Организирана Престъпна Група) 🤔
  • 14 Антикомунист

    6 16 Отговор
    Докато в държавата ни все още има хора, носещи идеите на комунистическия (де)строй и хора принадлежащи към расата на русопитуците, нищо няма да се промени. Адвокатът е от тези хора

    Коментиран от #16, #29

  • 15 Циник

    16 1 Отговор
    По принцип не е много ясно дали България въобще е и дали някога е била държава годна за парламентарна демокрация по европейски. От Освобождението насам повечето успешно правителства са били недемократични, да не говорим, ще повечето политици са си били абсолютни мутри: Стамболов и Стамболийски бидейки най-ярките примери. Комунистите, при всичките им кусури, поне им дремеше за държавата и ограничаваха престъпниците и мутрите. Новата демокрация отново им даде поле за изява и виждаме печалните резултати. Ние сме си азиатска държава по традиции, култура и манталитет и тия евро лигавщини, уви, се израждат много бързо при нас. А в същото време обичаме слободията и не искаме сатрап. И аз не знам какво е разрешението на тая дилема.

    Коментиран от #20

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Баш Майстора

    4 7 Отговор
    Аман ит адвокати еврогейове и атлантически либерали!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ОНЯ С КАЛАШНИКА

    8 1 Отговор
    Политическия ни (елит)ще се промени кога народа излезе с тоягите и измете тая крадлива еерЕоатлантическа сг@н ,която разкости и съсипа страната ни и на всички изедници управлявали след 89г.им бъде спретнат един Народен съд.
    Само така ще се оправи България.

    Коментиран от #24

  • 20 Баш Майстора

    2 10 Отговор

    До коментар #15 от "Циник":

    Браво, комсомолец! Гледайте филмите за Баш Майстора бе! Това е историята автентична и неподправена! Гледайте и ще видите какъв беше камунизъма в истинския му, натурален вид!

    Коментиран от #21, #28

  • 21 Задунаец

    3 5 Отговор

    До коментар #20 от "Баш Майстора":

    Комунизъма беше радост! И имаше корекоми! Върнете КОРЕКОМИТЕ!!!!!!!!!
  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 1 Отговор
    Елементарно е, ама не искат ‼️
    1. МЕРИТОКРАЦИЯ!
    2. Гласуват само грамотните, завършили поне 8 клас ! Образованието е задължително по Конституцията!
    3. Гласуват само имотни и уседнали, а не номади и чужди мнения!
    4. Имащите право да избират, да имат право и да уволняват, по съответен ред!
    5. Избирателите да могат са избират- с Преференции да могат да изместят дори водача в листата!
    6. Един кандидат в една листа!
    7. Напуснал групата да напуска и НС !
    8. Депутати НЕрегистрирани за заседание нямат право да гласуват !
    9. Гласовете "Въздържал се" не се отчитат ( сега 100 "За" , 1 "Против" и 139 " Въздържал се" блокират приемане на решение) !
    10. Отхвърляне на "вето" с минимум 161 гласа!

    Коментиран от #31

  • 23 Българин

    5 7 Отговор
    България принадлежи на ДпС. Така е определено в Москва преди 40 години. И всичко си беше наред, преди от козяк да се опитат да ни унищожат държавата и ни натрапиха харварските измамници. Но г-н Пеевски с помощта на Бойко ги унищожиха феноменално бързо и гарнатираха управлението си за идните десетилетия! Защото това е волята на народа! И колкото повече риват тука платените сороски, толкова по-здраво става депесарското управление!

    Коментиран от #26

  • 24 Бай Тошо

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "ОНЯ С КАЛАШНИКА":

    А ти къде беше, Калашников, когато Андрей Луканков ме вкара в затвора? Хилеше се на дивана, че Бай ти Тошо го вкарват в панделата! Тогава ако бехте развъртели тоягите, сега нямаше да се правите на калашници и дращите по фейсбуците ами щяхте да се къпете все още в благата на социализъма и да си пазарувате в Корекомите....че един тука много дава зор за Корекоми. Ако бяхте му начукали канчето на Луканков, сега щяхте да сте царе! Яжте му сега луканката!

    Коментиран от #40

  • 25 името

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мунчо":

    Гледай какво правят военните в Мали , Буркина Фасо , Нигер ....заради такива като теб се намесиха , иначе от вас мяма отърваване

    Коментиран от #30

  • 26 Дебелян Бекапеевски

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    Найш ли коги евроатлантиците ще бутната ДеПеСето? Кога се качи свиня на джанка и набере едно кило! Хахахахаааа ...АхметМедиДогановАгентСава е сложен да управлява от здравите сили тук и в кремъл и само когато кажат те, тогава ще имаме друга ситуация. ХарварДците засега да тупат топката!
  • 27 Спокоен съм спокоен съм

    1 3 Отговор
    Егати спокойствието..имаме да плащаме по 500 000 на ден за тоя дето клати гората
    Президентството в момента се явява второ посолство на КГБ
  • 28 Циник

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Баш Майстора":

    О, я моля те. Позанимавай се сега с някой съвременен майстор и ми кажи как е минало. Да, българинът е мързелив и крадлив, това не са го измислили комунистите. Държавата ни беше много по-напреднала при оная власт отколкото е сега. Само виж западането на културата, спорта и образованието ни. Това са важните неща в една държава, а не поведението на башмайсторите.

    Коментиран от #35

  • 29 Моряка

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Антикомунист":

    До тук ни докарахте джендър демократите.Разрушихте една спретната подредена държава,за да си развявате задниците.Станахме държава на задниците,последни по всичко.Само дето по смъртност сме първи.

    Коментиран от #34, #38

  • 30 Моряка

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "името":

    Така е,като оставихме да скапят БНА пред очите ни,а ние през това време ходехме за гъби.Сега само можем да завиждаме на чуждите военни преврати.Изостаналата преди 40 години Турция след един сполучлив военен преврат сега не можеш я позна,гони космоса.А ние се дупим на едно Посолство.

    Коментиран от #33

  • 31 Бай Тошо

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Бай Х@й ...харесваш ми ама с тази меритокрация не съм съгласен! Ние бехме партизани и тая власт я взехме с кръв. Сега какво? Да я делим някакви дето имали таланти? Не, не е уместно!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Баш Майстора

    2 8 Отговор

    До коментар #29 от "Моряка":

    Така е , така е! Подредена беше! За баш майсторите, за авто майсторите, за бензинджиите майстори, за тарикатите майстори...Гледайте филмите ми бе! Всичко е документирано. И Корекоми имаше, имаше къде да си пазаруваме! Сега нищо няма!

    Коментиран от #69

  • 35 Баш Майстора

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Циник":

    Ами Циник...кво да ти кажа? То името ти казва всичко!
  • 36 Павел пенев

    8 0 Отговор
    Как да стане тази пълна промяна на политическия елит? Старите идиоти лидери не пускат властта, а младите нямат пари и не могат да я вземат по привидно законен път чрез избори. Хората не гласуват, но дори и да направят това, задължително се пускат в ход фалшификациите и резултата е този който искат ГЕРБ-СДС и ДПС. Да не забравяме и мъртвите души от 800,000 резервни граждани, които се пускат от ЦИК като гласуващи и така се увеличава процента на участващите в изборите близко до европейските т.нар.стандарти. В крайна сметка и след преброяването у нас никой не знае колко са българите и колко от тях имат право на глас. Това е класифицирана информация, и резултата е хайде да ходим за гъби вместо на избори.
  • 37 2024

    6 0 Отговор
    Когато си вари курбан отгоре изплува мръсната пяна. Точно такава мръсна пяна ни управлява вече 33 години "демокрация". Демократите на крадците от прехода, мутрите, харвардци и други с подкрепата на ДПС.

    Коментиран от #39

  • 38 Бай Тошо

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "Моряка":

    А ти моряко, когато Андрей Луканков ме вкара в затвора, ти къде беше? Сега лееш сълзи за това което сътворих, а когато Луканката ме хвърли в затвора се хилеше на дивана! Яжте му сега луканката!

    Коментиран от #63

  • 39 Бай Тошо

    1 3 Отговор

    До коментар #37 от "2024":

    Ето го още един! А бе ни казвай кой ни управлява последните години, ами кажи ти какво направи когато Андрей Луканков ме вкара в затвора! Аман от плуж@ци!

    Коментиран от #42

  • 40 И що се хилехме от дивана бре

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Бай Тошо":

    Щото "се къпехме в "благата на социализЪма" ли.? Отговор не искам, другарче от партийната върхушка, или техен наследник. Икономиката се срина и няма да ти обяснявам защо. Ама и още ли не знаеш кой изсули правешкия. Не бяха ли тия, дето ти обещаваха "светлото комунистическо бъдеще" и още тогава си живуркаха в него.

    Коментиран от #44, #45

  • 41 666666

    5 0 Отговор
    Без здрави топки и терминиране на елита няма шанс за ново начало.

    Коментиран от #43

  • 42 2024

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "Бай Тошо":

    С радио точки не споря. Принцип!
  • 43 Няколко века назад

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "666666":

    Историята казва всичко. Оня крадец ви го обясни със "смяната на чипа" и знаейки, че това е невъзможно, изигра си картите по най-добрия /за него начин/. Иво Христов го каза точно с 3 думи. Пък тука някои си щели да излизат със сопите. Ъхъъъ най-много пред жена си.
  • 44 Бай Тошо

    4 1 Отговор

    До коментар #40 от "И що се хилехме от дивана бре":

    Не, не ме вкараха в затвора комунистите, а КГБейците начело с Андрей Луканков, Станко, Добри, Петър и генералите коио аз хрантутех! Луканката ходи в Москва уж да пита за заем и като се върна и ме натика в тюрмата. Защото договорил с неговите дружки от КаГеБето той да въвежда капитализъма в България и той да раздава куфарчетата! После видяхме как е раздавал куфарчета, че му падна чалмата. Ама това дето ме хвърли в затвора не мога да го преглътна.

    Коментиран от #47

  • 45 Тодор Колев

    1 5 Отговор

    До коментар #40 от "И що се хилехме от дивана бре":

    Аз ви пях на времето "Как ще ги стигнем Хамериканците" вие какво разбрахте...? Тръгнахте да гоните да стигате мужиците! В Евразия ви е мястото и в Съвецкия съюз!
  • 46 И кой ще ти го позволи?

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "ЦИрК":

    Освен това тия от ДПС са една малка част от гъбарите, рибарите и "работните граждани", дето баш на изборите си намират работа по селата, сякаш не могат да се върнат 2 часа по-рано. И ония, дето не си мърдат гз от дивана и заредени с псувни чакат резултатите.
  • 47 И що се хилехме от дивана бре

    0 2 Отговор

    До коментар #44 от "Бай Тошо":

    Хахахаха. Ами ако не бяха комундели, беше ли възможно да не са кг-бейци, а????? Елементарно, ама не е за елементарни мозъци.
  • 48 Хайде новинари

    5 1 Отговор
    Нещо за Лена Бориславова и фалшифицираните от нея документи ще има ли, или ще продължавате да си завирате главите в г.. пясъка ?
  • 49 Изглежда

    0 0 Отговор
    Изглежда Корупциата е заложена иизначялно в Гена им!
  • 50 Гъмбо от Картун Нетуърк

    4 2 Отговор
    Гънчо Гънчев - сериозно ли има такова име - не е истана.
  • 51 00001

    8 0 Отговор
    Това на кеото в България му казват Политически елит в нормалните страни се нарича утайката на обществото, такъв вид хора не се допускат да отговорни,ключови, и ръководни длъжности от които зависи съществуването на държават, такива хора могат да гедат от далече вртатата на Парламента а не да играят на депеутати и държавнци.Цялата система на подбор и пресяване на кадрите е изгнила, Конституцията и законите за управление на държавата са по дизайн за обслужване на Едната Партия Рководителка БКП,а тя стана на много различни части, Бъ;лгарската държава работи по Рускйи образец, и резулатата не може да бъде много различен от руския, Когато се правят избори се избират Изпълнителната власт, Законодателната власт и Съдебната Власт, по именно се избиратот народа персонално всички които ще управляват, които ще пишат закони и които ще съдят , разследват , и полицейските началницие на градове и области. В българие се избират партии, и която партия има повече гласове уволнява всички които не са нейни протежета във всички държавни институции и ги смена с удобни за тях си, Депутатите упрявляват страната но Правителството поема вината за всичките и схеми,, кражби и други злоупотреби, а съдебната власт е под подметката на депутатите зависима от тах и нище не прави. В други страни тези криминални типове е НС да са ги вкарали в затвор преди 33 години. А в България ги наричат и Елит

    Коментиран от #57, #58

  • 52 киро

    3 1 Отговор
    с който и да подмениш е все тая.
    материалът е бг.
    трябва ни чуждо управление
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Кънчо, Кънч-о-о

    4 2 Отговор
    Държавата България умря още през 1997 година. Сега има само подмандатна територия. Тука няма никаккъв елит а само долни крадливи Кикриак Стефчовци, които и да ги подмениш с други е все тая. Спасението може да дойде или от североизток или от югоизток според геополитиката.
  • 55 Тома

    3 2 Отговор
    Щом казва човека с името гънчо всичко е точно
  • 56 де го чукаш де се пука

    2 0 Отговор
    " Адвокат Гънчо Гънчев пред ФАКТИ: България се нуждае от пълна подмяна на изгубилия легитимност политически елит"

    Е то добре, но кой е този дето ще го подмени? Политиците не могат и не искат защото трябва доброволно да се самоотстранят от властта, а те друг начин на живот не познават. Избирателите могат и искат, но трябва да има кандидати за които да гласуват, а кандидатите са все едни и същи стари муцуни. В същото време по голямата част от народа не ходят и да гласуват, а читавите кандидати са неуверени и няма как да се появят в листите, защото когато само платената част от избиратели гласуват няма кой застане зад тяхната кандидатура. Сега и да се кандидатират те нямат шансове защото или няма да бъдат избрани, или след изборите ще бъдат насилствено принудени да се откажат от целите си, а да играят по свирката на "изгубилия легитимност политическия елит" или да напуснат парламента.
  • 57 И там вече не е така

    4 0 Отговор

    До коментар #51 от "00001":

    Политическият елит вече е с повече сбъркани мозъци, отколкото нормални хора. Сети се за извращенията, които прокарват за нещо нормално. Виж и байпън, да не ти изброявам всичката палач, защото вече започнах да им губя края. Виждам трагичните последствия за нормалните хора.
  • 58 ха ха ха...

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "00001":

    А в България кой ги допуска след като само циганите ходят да гласуват?
  • 59 В заключение

    6 0 Отговор
    Мутрата кръв повръща власт не връща!

    Коментиран от #70

  • 60 Шаран БГ

    4 0 Отговор
    И как, че и кога ще стане това, когато е заложено във всички тапии, уреждащи държавата, нашите да са на власт до гроб ! Дори, Конституцията не се спазва и пишман -адвокати си я променят както им е кеф !? Няма разчети, няма планове за развитие........Вярно, те са комунистическа отживелица, за това я караме като безмоторен самолет - на където ни духне вятъра .Партийните избраници като захапят кокала, по-вече сиромашта нее ги интеересува !! Не им позволява / понеже сме ДЕМОКРАЦИЯ/ да направят референдум за нещо си, Те , електората у вече е овче стадо. Няма МАНДАТНОСТ за висшите държавни служители !! Все едни и същи доказват своята некадърност 34 /тридесет и четири години/ Срам и позор, и беден български народ !! Почти 1/3 напуснаха страната - няма работа- няма хляб. И който работи тук, работи за жълти стотинки!!
    Ама гласувайте и като ви хързулнем у Шенген и ще ви напълним джобовите с евро .....Смях в залата............

    Коментиран от #61

  • 61 Браво

    2 0 Отговор

    До коментар #60 от "Шаран БГ":

    Точен коментар! Това е истината!
  • 62 Гражданин

    4 0 Отговор
    България се нуждае от демонтиране на олигархията. Преди време румънците демонтираха Чаушеску и сега са далеч напред.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Моряка

    3 0 Отговор
    Бай Тошо,не съм се хилел на дивана,а по човешки те съжалих.
    Предадоха те най близките ти хора.И кой знаеше,че в мътното ще изплуват такива боклуци.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Моряка

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "Баш Майстора":

    Споко,Баш Майсторе,гледал съм ти чудесните филми не един път.Да,и тогава имаше тарикати,но бяха дребни,слагаха по някой лев в джоба.Сегашните приватизатори на Ив.Костов и други там негодяи окрадаха милиярди.Има разлика,нали?
  • 70 Ами

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "В заключение":

    като си изповръща кръвта , ще върне и властта !
  • 71 Никой

    0 0 Отговор
    Посочете коя партия може демократично да си смени партийния лидер. Никоя. Всички гласуват доволни за собствениците.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Грозно е да клеветиш

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мунчо":

    Можеш само да му дишаш прахта...Мунчо.
    Скрий си се в дупката и си остани със здраве.
    Недей да клеветиш необосновано.