Last news in Fakti

5 Май, 2024 10:00 1 095 13

Eвгений Кънев: Силата на статуквото е в неговия захват върху институциите с цел капитализиране на търговията с влияние

  • евгений кънев

Нужен е съюз на бедните и средната класа, за да бъде победена олигархията и рентата справедливо разпределена между всички. На бедните бе помогнато, сега на ред е средната класа. За да има кой да създава икономика с висока добавена стойност в бъдеще

Eвгений Кънев: Силата на статуквото е в неговия захват върху институциите с цел капитализиране на търговията с влияние - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Политическите партии са създадени предимно за защита на икономически интереси.
Силата на статуквото е в неговия захват върху институциите с основна цел - капитализиране на търговията с влияние. Но то е невъзможно без конкретни икономически субекти. И това са преди всичко секторите, които работят на вътрешния пазар - енергетика, здравеопазване, строителство, вътрешна търговия, външна търговия с акцизни стоки, хотелиерство и ресторантьорство, банков и застрахователен сектор.
Печалбите в тези сектори се дължат в огромна степен на политическото лобиране през законодателство и политически чадъри над определени бизнеси. Нормата на печалба, обаче, е доста по-висока от тази на същите сектори в развитите страни, които по принцип са с ниска добавена стойност. И когато са поставени в условия на конкуренция, тази норма е около 10%, а печалбата са казва икономическа печалба.
У нас, обаче маржът /нормата са доста по-високи, защото лобирането чрез основно двете партии позволява печалба и на рента - това е свръхпечалба благодарение на ограничаване на конкуренцията - или между самите субекти като се ограничава техния брой чрез лицензионните режими; или като се гарантира на всички в сектора рента чрез законодателството, което фаворизира сектора пред неговите клиенти и доставчици.
А кой плаща рентата?
От една страна - бизнесите, които печелят висока добавена стойност и плащат повече данъци. А от друга - всички домакинства, чиито доходи се ограничават, защото трябва да плащат рентата. Затова и много стоки и услуги са по-скъпи, отколкото техните аналози на Запад, независимо от по-ниските доходи.
Това е и икономическата основа на искащите Промяна - по-справедливо законодателство, разпределение на данъчната тежест и подкрепа от държавата. Затова средната класа и работещите в професии с висока добавена стойност са нейни основни гласоподаватели. Затова беше и голяма грешка да бъдат наказвани с плащане на по-висока осигурителна тежест, когато:
- секторите с ниска добавена стойност като хотели и ресторантьори са с преференциална ставка ДДС
- държавата не може ефективно да събира своите мита, акцизи и ДДС от едри субекти с политически чадър
- продължава да изтича национален доход към лобитата в енергетиката и здравеопазването.
Обратно, партиите с етикет за десни и консервативни, особено новите, искат да консервират това положение - затова са срещу всяка “намеса на държавата”, което да промени Статуквото- на олигархията.
Нужен е съюз на бедните и средната класа, за да бъде победена олигархията и рентата справедливо разпределена между всички.
На бедните бе помогнато, сега на ред е средната класа. За да има кой да създава икономика с висока добавена стойност в бъдеще.

Коментарът на автора е публикуван на страницата му във Фейсбук


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил Боев

    17 1 Отговор
    Сега в България никой неговоризло за преход от социализъм към капитализъм. Имаме двама явни милиардери братя Домусчиеви и милиони бедни пенсионери и работещи. Никой вече не скача и не е червен. 12 години бюджет постна пица и Пак от същото, замразяване на пенсии и заплати. Това са част от успехите на ГЕРБ, има и още успехи. След изборите, Борисов ще продължи да произвежда милиардери.

    Коментиран от #4

  • 2 Мис гащи

    8 2 Отговор
    изкам бибитко да ми купи БуржДубай
  • 3 ха ха

    9 0 Отговор
    така е правилно , ама се получава същия резултат и развитието е "трай коньо за зелена трава " стил а ла герб
  • 4 име

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Емил Боев":

    Не ги произвежда тиквоча, а ние, които позволяваме да крадат нашите пари. Нямам предвид само ДДС и обществени поръчки, а и парите по еврофондове и европрограми, за които брюксел си затваря удобно очити че се крадат. Те също са наши пари, от нашите вноски за ЕС или от нашите заплати, изнеени като печалба от България.
  • 5 инж. Ганчо Илков

    5 0 Отговор
    В Общи Линии е така. Този Анализ също Доказва Причината за Премахване на Политическите Партии и замяната им с Политически Проекти. Политически Партии бяха: БЗНС - Основната членска Маса бяха Земеделските Стопани. Болшевишката Комунистическа Партия отне Собственоста върху Земята и Производствено Търговските Предприятия свързани с нея. Превърнаха Земеделските Стопани в Пролетарии.
    БСДП на Благоев - Реална Членска Маса Дребни Собственици, Предприемачи, Интелигенция. Благоев не отхвърля Частната Собственост, а залага на Държавата в качеството на Регулатор в Социално Икономическите Отношения. С голяма Болка посреща Преименуването и в Комунистическа и Приемането на Болшевишкия Модел. Какво Предлагат сегашните Политически Проекти? Спекулативно Ползване на Общественоста в Парламентарните Избори. Превръщане на Изборите в Търговска Сергия и Боричкане, кой да хване Кокала. Кой, как, по какъв Начин и за чия Сметка ще се Пълни Държавната Каса не е Важно. Важното е Лидерите да се докопат до Бюджетната Цицка и да Смучат като за Последно.
  • 6 незнайко

    2 1 Отговор
    Докато има МИЛИАРДЕРИ които държат в ръцете си цял СВЯТ нищо не можем да направим ако продължаваме да слушаме ЕС и Брюксил ! Само самостоятелно управление на нашата държава може да ни измъкне от това падение, но ПАРИТЕ са по важни за шепа БЪЛГАРСКИ БОГАТАШИ ! Искахме свобода - получихме анархия, искахме демокрация - получихме външно управление , искахме свободно движение в Европа - получихме емигранти и за капак ни сринаха ОБРАЗОВАНИЕТО ! За икономиката която вече не е НАША собственност изобщо не може да се говори ! ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО БЪЛГАРИШ ! То ще ни оправи !!!
  • 7 Г О С П О Д И Н Е

    5 1 Отговор
    Т О В А Ваше "ОТКРИТИЕ" го знаят и ДЕЦАТА в БЪЛГАРИЯ . СЛЕД КАТО ИМАТЕ ТРИБУНА какво правихте ДО сега вече 30 г.
  • 8 За протокола

    4 0 Отговор
    Статуквото засмуква всички, докоснали се до властта...
  • 9 Артилерист

    3 1 Отговор
    ЕвгенИЙ ми струва, че обръща плочата. Взе да говори за богаташи, средна класа и бедни...
  • 10 ЛЕЛИИИИ

    3 3 Отговор
    ЕУГЛЕНИ КЪНЕВ СЕ МЪЧИ ДА СЕ ИЗХЛУЗИ КАТО ЛИГАВ ГЛИСТ КАКЪВТО Е
    КАКВО МАЗНО ДВУЛИЧИЕ
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.