Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Май, 2024 18:55 4 171 121

Ще счупят ли Владимир Путин и Си Дзинпин световния ред?

  • владимир путин-
  • русия-
  • китай-
  • си дзинпин-
  • нато-
  • украйна

Подобно на Русия, Китай смята, че именно европейците и американците са в основата на първопричините за войната в Украйна

Ще счупят ли Владимир Путин и Си Дзинпин световния ред? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Западните демокрации, които наблягат на своя прагматизъм, често срещат трудности при разбирането, че идеологията може да бъде основен двигател на политиките, провеждани от автокрациите и диктатурите. Това несъответствие беше в основата на подценяването от Европа и Съединените щати на силата и дързостта на имперските амбиции на Владимир Путин. То също така обяснява защо западните лидери дълго смятаха отношенията между Китай и Русия за толкова крехки и толкова небалансирани, че да изглежда невъзможно да просъществуват задълго. Това пише политическият анализатор Изабел Ласер в статия за френския ежедневник Le Figaro.

Войната в Украйна, напротив, засили партньорството между двата бивши комунистически гиганта от Студената война. Тя хвърли Русия в обятията на Китай и създаде връзка между Пекин и Москва, която формира едно от сърцата на настоящата геополитика.

Още новини от Украйна

Русия се обърна към Китай през 2014 г., когато анексирането на Крим и дестабилизирането на Донбас предизвикаха напрежение със Запада, който предприе първите санкции срещу Кремъл. След това, от 2022 г., когато отношенията с Европа и Съединените щати се влошиха, Русия се обърна изцяло към Китай. Същата година, в началото на февруари, точно преди пълномащабното нахлуване в Украйна, Си Дзинпин и Владимир Путин положиха основите на "приятелство без граници". В Москва през март 2023 г. двамата президенти защитиха "неограничените перспективи" на сътрудничеството си. От китайска страна потвърждават, че отношенията "далеч надхвърлят обикновен двустранен обхват", че са "от решаващо значение за света и бъдещето на човечеството". Двете столици изживяват политически меден месец.

Сближаването е и икономическо. Износът на петрол и газ за Китай, който позволява на Кремъл да заобиколи западните санкции и да напълни хазната си, за да финансира войната и елитите, отчасти обяснява устойчивостта на руската икономика от началото на конфликта, което изненада много европейски икономисти.

Но споразумението вече е и военно. Съединените щати наскоро осъдиха масовите покупки от Москва на електронни компоненти и машинни инструменти, които позволяват на руснаците да увеличат производството си на балистични ракети. Западното разузнаване също съобщава за продажби от големи китайски компании на оптични системи, използвани в руските танкове, както и двигатели за дронове и задвижващи системи за крилати ракети. Тези технологични трансфери обясняват, едновременно с преминаването на страната към военна икономика, скоростта, с която руската отбранителна индустрия успя, въпреки западните санкции, да се възстанови и да произведе арсенал, който поставя украинците в затруднение . Което накара американски служител да каже, че Китай помага на Русия да осъществи "най-голямата си военна експанзия от съветската епоха насам и с по-високо темпо, отколкото сме смятали за възможно". Украинците усещат ефектите на терен. "Би било по-трудно за Русия да продължи атаката си срещу Украйна без подкрепа от Китай", заяви Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

В крайна сметка, разбира се, Русия, обезкървена от войната и в демографски упадък, рискува да бъде васализирана от Китай. Китайското влияние вече нараства в области от руски интерес, като страните от Централна Азия и Африка. Пекин, който не осъди нахлуването на Русия в Украйна и никога не говори за "война", когато обсъжда темата, също може един ден да се умори от словесните и военни ексцесии на руските лидери. През пролетта на 2023 г. китайското правителство вече беше предупредило Кремъл да смекчи заплахите си за използване на ядрени оръжия. "Това е класическа връзка между големите сили, съсредоточена върху реалполитиката", но която разкрива увеличаване на "геополитическата и икономическа зависимост" на Русия от Китай, обобщава специалистът Бобо Ло в доклад на института Ifri. Както казва Уилям Бърнс, ръководителят на ЦРУ, "Китай остава единственият съперник на Съединените щати, който има както намерението да промени международния ред, така и икономическата, дипломатическата, военната и технологичната мощ да го направи".

Междувременно обаче Пекин и Москва споделят идентични политически цели на международната сцена: отстъплението на Съединените щати, борбата срещу "западната хегемония", желанието да се изгради нов международен ред и да се предложи на света незападна "глобална цивилизация", по думите на китайския режим. Подобно на Русия, Китай смята, че именно европейците и американците са в основата на "първопричините" за войната в Украйна. "В момента има промени, каквито не сме виждали от 100 години, и ние сме тези, които ръководят тези промени заедно", каза Си Дзинпин. Интересите на двата режима се сближават. За Русия връзката с Китай е единственият начин да подкрепи и продължи конфронтацията си със Запада и войната си в Украйна. И за да промени международния ред в своя полза, Си Дзинпин трябва да има Русия на своя страна.

"Няма да има повече по-висши демокрации" потвърди съвместната декларация на двамата президенти след срещата им през 2022 г. След като войната в Украйна се превърна в най-голямото изпитание за глобалния баланс на силите, Китай не може днес да подкрепи поражението на Русия, което би противоречало на неговия дискурс за упадъка на Запада и би го накарало да загуби другия голям основен противника на политическия ред след Втората световна война и свой съюзник в Съвета за сигурност на ООН. Идеологическият, икономически и военен съюз на двете ревизионистки сили на Изтока не оставя много надежда за исканията на американците, които биха предпочели техните европейски партньори да окажат натиск върху Китай да спре да помага на Русия във войната ѝ срещу Украйна. Още повече, че проектите за деконструиране на международния ред, ръководени от Москва и Пекин, се подкрепят от Иран и Северна Корея. И че срещат доброжелателното самодоволство на част от "Глобалния юг".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русия

    7 37 Отговор
    Колко имота имат гражданите на РФ в България?

    Коментиран от #53, #58, #80, #116

  • 2 ТаУмВзе

    127 16 Отговор
    Световния мир вече е счупен. Следва 2ра Гражданска война за краварчето като следствие!

    Коментиран от #33

  • 3 Не разбира се

    23 110 Отговор
    Никой не харесва да живее в диктатура. Даже родните копейки.

    Коментиран от #101, #118

  • 4 Реалност

    31 161 Отговор
    Светът никога не е бил по-трезв от сега, злото никога не е било така ясно осветено и изобличено и никога толкова слабо.
    Преди Раша да нападне Украина, цял свят се съобразяваше с нея, и икономически и като енергиен доставчик и от позицията на военна сила, дори рашките обикалящи по- света, бяха посрещани навсякъде с някакъв извратен респект.
    Днес всичко това е изпарено!
    Европа се събуди и Енергийната ѝ независимост и военната стабилизация, я направиха недосегаема за имперските амбиции на русия, за които тя дори не подозираше.
    Войната, която започна Раша, накара и другите комунистически диктатури, да оголят истинските си “физиономии”.
    Видя се, че Китай не е това, за което се представя и дори обединяването със Сев. Корея и Раша срещу Запада, ще роди едно военно джудже.
    Преди ХАМАС да нападне Израел, никой не изваждаше на дневен ред въпросите, къде отиват парите на Запада, как дори организации като ООН са замесени в подпомагането им.
    Никой не обръщаше внимание на въоръжаването на терористите и то щеше да става все по- мощно.
    Иран също се осветиха, видяхме им ясно потенциала и намеренията. Ще ги “лекуват” и тях.
    Така че, цял свят трабва да е благодарен на героите на Украина и Израел, те застанаха срещу световното зло, сега всички свободни страни са по- силни и защитени и ясно виждат, скритите преди това заплахи!
    Украина и Израел омаломощават световните агресори и терористи, Бог да ги закриля и да им дава сили.
    СЛАВА НА ГЕРОИТЕ 🇺🇦🇮🇱 !

    Коментиран от #8, #48, #71, #97

  • 5 Западният прагматизъм

    99 12 Отговор
    Колонизиране,бизбивсне и ограбване на коренното население,600 години

    Коментиран от #70

  • 6 Митрополит Методий

    11 95 Отговор
    Митрополит Методий (Кусев), които днес се оказват пророчески:
    "За тия страшни грехове (против България), погромът на Русия ще бъде много страшен. Не като оня във време на Руско-японската война.
    Много по-страшен. Във време на Руско-японската война, за греховете, извършени (1903 г.) от руската дипломация против българите в Македония, извършени чрез Зиновиева и Ламздорфа,
    Бог я наказа със загубата на флотата, на Порт Артур, на Манджурия и на Корея. За греха с погрома на България, какво по-страшно ще бъде наказанието?
    Величието на Руската империя се дължи на "теократизма". Основата, върху която се съзида великата Руска империя и върху която се крепи, беше режима на "теокрацията: да се върши всичко по волята Божия, за неговата слава (да освобождава от властта на мюсюлманите поробените християнски народи).
    Тая основа - теократизма - окончателно е разрушена от речения грях (погромът на България). Следователно Руската империя остава без основа, и, като такава, ще се разгроми и ще се разпадне ...
    Всички крайбалтийски области: Финландия, Остландия, Литва, Полша и Бесарабия й се отнимат. От Малорусия (Украйна) се образува отделна, самостоятелна държава. Губи целия Кавказ.
    Владенията й в дълбока Азия хвръкнуват. Сибир отива на Япония и на Китай. От Русия ще остане едно Московско царство ... Руската дипломация, во главе със своя император, приготовляват такъв кюлаф на Руската империя...
    1914 г. Митрополит Методий (Кусев)

    Коментиран от #26, #49, #65, #102

  • 7 Не , че

    7 45 Отговор
    е реалистично и ще стане , но белким клъвне някой балък !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Реалист

    16 96 Отговор
    Змея Китай скоро ще глътне московското зайче
    Китай загърби руските банки, предпочита Европа и САЩ.
    Китай няма да допуска до пристанищата си руски кораби и товари.
    Китай спира транспорта на стоки през територията на РФ.
    Освен това руската платежна система "Мир" се срина дори в приятелски настроени към Русия страни и вече не функционира. Русия вече е втора категория държава във финансово отношение и това все повече личи в отношения на Китай и Индия към нея.

    Коментиран от #50, #88

  • 10 незнайко

    72 5 Отговор
    Прочетах заглавието и с ясен глас отговарям ДА !
  • 11 ТаУмВзе

    14 73 Отговор
    Пътници са и двамата, първи ще е онова с имлантите от бункера.
  • 12 Реалист

    10 79 Отговор
    Но най важното е гнус 200 да не спира да върви с пълни камази и вагони към блатницата и онова страхливото с
    токчетата и имлантите да фулира памперса през час под миндера в калния бункер и всичко ще е наред!
    А копейките да си стенат в тинята цял живот с пошлата си челяд, както най си обичат!

    Коментиран от #63

  • 13 Цунгцванг

    89 8 Отговор
    Отговора е да по добрия цивилизационен модел ще победи няма кой да ги спре Русия и Китай ще се изстрелят направо в космоса.Фокусите на колективния запад свършиха и в безсилието си ескалираха конфликти надявайки се да забавят опонентите си но така като гледам сами си го набиха а опонентите им стават все по силни
  • 14 Абе

    58 4 Отговор
    Той Един ред, с член да го сочиш!
  • 15 САТЪРА НА ХАНА

    79 6 Отговор
    БЪЛГАРИЯ 35 ГОДИНИ Е "ДУПКАТА" В СЕГАШНИЯ
    СВЕТОВЕН РЕД
    .....
    ЗАЩО ДА НЯМА НОВ СВЕТОВЕН РЕД ??:))
    МОЖЕ ПАК ДА СМЕ ДУПКА , ПА МОЖЕ И ДА НЕ СМЕ :) ... 50 /50
  • 16 Русия губи по всички фронтове

    12 89 Отговор
    Заключенията на професор Фън Юджун са следните:
    Русия със сигурност ще загуби в Украйна
    – Русия ще бъде принудена да се изтегли от всички окупирани украински територии, включително Крим.
    – Ядреният потенциал на Русия не е гаранция за успех. Фън Юджун дава пример със Съединените щати, които са напуснали Виетнам, Корея и Афганистан с не по-малък ядрен потенциал, отколкото Руската федерация има днес.
    – Киев доказа, че Москва не е непобедима, така че прекратяване на огъня по „корейския“ сценарий е изключено.
    – Войната е повратен момент за Русия. Тя изпрати режима на Путин в широка международна изолация. Освен това той трябва да се справи с трудни вътрешнополитически подводни течения – от бунтове на наемници до етническото напрежение в няколко руски региона и неотдавнашния терористичен акт в Москва. Това показва, че политическият риск в Русия е много висок.
    – След войната Украйна ще има възможност да се присъедини както към ЕС, така и към НАТО, докато Русия ще изгуби бившите си съветски републики, защото те виждат в агресията на Путин там заплаха за своя суверенитет и териториална цялост.
    Според Фън Юджун междувременно войната е накарала Европа да се събуди за огромната заплаха, която руската военна агресия представлява за сигурността на континента и международния ред, слагайки край на следвоенното разведряване между ЕС и Русия. Много европейски държави се отказаха от илюзиите си за Русия на Путин.

    Коментиран от #75

  • 17 Мда

    11 83 Отговор
    Оста на злото Русия-Китай-Иран, трябва да бъде унищожена.

    Коментиран от #19, #27, #28

  • 18 Бай той Толстой

    30 4 Отговор
    Ще ви спасят от вас самите.Но няма да е безплатно.Ние ще помагаме.Историята не учи,а наказва за грешките!
  • 19 Бай той Толстой

    40 8 Отговор

    До коментар #17 от "Мда":

    Искаш ли оста да ти подпре гландулата и да приключиш?Аман от нискочели.
  • 20 !!!?

    15 27 Отговор
    Световният ред - хлъзгав терен !!!?

    Коментиран от #62

  • 21 ха ха

    41 5 Отговор
    и тия си изгризаха ноктите докато напишат подобен булумач , не че са толкова заблудени но са толкова "уверени" че са направо смешни
  • 22 Бай той Толстой

    37 6 Отговор
    Скоро ще запълване дупки на европейците.
  • 23 не може да бъде

    55 5 Отговор
    Двама са твърде малко за да счупят световния ред ,но аз считам че това ще стане след като всички западни лидери работят усърдно това да стане с неразумни,често абсурдни ,и много често такива действия,които отвращават хората в собствените им страни!?последен пример -протестите на студентите поне в 5 важни западни държави!?И при това Си Цзин Пин и Путин не се опитват да счупят световния ред - по-скоро може да ккаже те искат да поправят някои дефекти,За счупването работат най-вече западните лидери!?

    Коментиран от #38

  • 24 Госあ

    63 11 Отговор
    Дано счупят колониалната експлоатация, обезличаване на нации и растящото неравенство между бедни и богати ! България е страшно потърпевша от това. А точно китайците са прагматици и не налагат и никога на никой не са налагали свои идеологии, въпреки че имат огромни школи и мислители. В Китайската история има цял период на стоте школи ! Китай просто прагматично търгува, драги ми демократи.

    Коментиран от #32

  • 25 Иванушка🇺🇲

    12 57 Отговор
    Двамата азиатски диктатори освен да си счупят собствените глави друго нищо няма да постигнат. Китай не може да съществува без пазарите на ЕС и Щатите. Скоро тези пазари ще бъдат затворени за Китай и "фабриката" ще фалира. Русия ще се разпадне от глад и мизерия.

    Коментиран от #37, #56, #85

  • 26 !!!?

    17 48 Отговор

    До коментар #6 от "Митрополит Методий":

    Много точен коментар.
    Щом Путин прибегна до заплахи с ЯО в речта си на последния Парад на Безумието само доказва, че няма полезен ход във варварската си война в Украйна !!!?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Бмх

    37 6 Отговор

    До коментар #17 от "Мда":

    И как ще я унищожиш? С мека китка и с вибратор в сфинктера?
  • 29 Тонката

    60 11 Отговор
    "Ще счупят ли Владимир Путин и Си Дзинпин световния ред?"

    Те вече го счупиха!
    Русия влезе в Украйн - нещо, което едва ли биха направили при други обстоятелста, Китай си бачка с Русия, независимо от заплахите от санкции, Индия също не се спира да купува петрол от Раша, ОАЕ изгониха американските войници от страната, Си отиде в Париж и обясни на Урсула и Макрон, че е в техен интерес да намалят зависимостта си от Америка, Германия вдигна ръце...Иран и те не ги бръснат за слива....Те просто го счупиха!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 СССР

    16 45 Отговор

    До коментар #8 от "Кой се е съобразявал с Русия?":

    Русия се разлага бавно и сигурно. Путин сам унищожи прогнилата от корупция държава. Разпадът и гражданската война са неизбежни за Русия.

    Коментиран от #39

  • 32 Умен по цялата глава

    11 38 Отговор

    До коментар #24 от "Госあ":

    Ти мислиш ли с главата си??? Как ще счупят разликата между бедни и богати в другите държави,когато в собствените им страни народа живее в Мизерия,а парите са в комунистически Олигарси...Путин го чака съдбата на Чаушеску,а Китайската комунистическа партия - същото !!!

    Коментиран от #34

  • 33 Си е Пич! А Пу счупи тъпометъра

    8 36 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Си е Пич ! А Пу не
  • 34 Прост с главата в газъ

    13 4 Отговор

    До коментар #32 от "Умен по цялата глава":

    Тъй тъй, продължавай с дефекирането!
  • 35 Мишел

    49 9 Отговор
    Така нареченият световен ред е счупен. Русия, Китай, Северна Корея и Иран създадоха военен, икономически и геополитически съюз, който няма да допусне световна война. А без световна война САЩ не могат да излязат от сериозна икономическа криза. Щатите вече не са незаобиколим фактор, защото са в ускорено движение както към неминуем фалит , така и към втора гражданска война до края на десетилетието. Това не им попречи да загробят съюзниците си от Европа. ЕС има големи проблеми, деградира икономически, локомотивът Германия изпусна парата, а новият кандидат локомотив Полша не може да тегли влака, защото САЩ я лишиха отдостъп до евтини руски суровини. Бившите колониални империи Франция и Англия са залети от проблеми с емигранти от колониите и нямат колонии откъдето да грабят .
    С две думи, старият световен ред си създаде такива и толкова проблеми, че всичките му сили отиват в опити да ги решава.
  • 36 Ветеран от Протеста

    11 25 Отговор

    До коментар #30 от "Ветеран от протеста":

    Диктаторите нямат какво друго да предложат освен Диктатура...
  • 37 россиян..

    25 10 Отговор

    До коментар #25 от "Иванушка🇺🇲":

    Тез двамата ръководители на двете империй в брикс..ще поставят краварскио алианс и сие..в партер от който няма измъкване.

    Коментиран от #74

  • 38 Тонката

    30 4 Отговор

    До коментар #23 от "не може да бъде":

    "Двама са твърде малко за да счупят световния ред...."

    Абе те и първите 1000 галона вода не са потопили Титаник, но са поставили началото на края му....Така че....
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Кой "полезен идиот" от Брюксел

    4 23 Отговор
    взе това путинофилско племе в ЕС и НАТО?
  • 41 Васил

    12 25 Отговор
    Ще си счупят ама главите никой не иска да е като рашистката кочина за Китайците ватняците са източник на евтини ресурси и нищо повече от бъдещи роби.

    Коментиран от #60

  • 42 Пустинна буря

    35 5 Отговор
    След 1991 световен ред няма. САЩ си правеха каквото си искат, докато РФ се занимаваше с вътрешните си проблеми.
  • 43 Мнение

    28 5 Отговор
    Простичкия отговор е,да,ще го счупят! Всичко тече, всичко се променя!
  • 44 Хаха

    13 23 Отговор
    Китаеца потрива доволно ръце че взима суровини на безценица, а руснака го таковат вече трета година.

    Коментиран от #55, #59

  • 45 Швейк

    22 13 Отговор
    По времето на соца от много идеология накрая стигнахме до просешка тояга.
  • 46 Логос🇧🇬

    17 6 Отговор
    Западни ,,демокрации""🤣🤣🤣🤣
  • 47 мдаааа дааа

    23 7 Отговор
    Света се надява на тия двамата за спасяването!!!
  • 48 Поларис🔆

    18 7 Отговор

    До коментар #4 от "Реалност":

    Хазарско 🇮🇱кашерно 🐷к,ви герои сте вие и укропитеците бре...?
    А,ре ходи се лекувай у психодиспансера ч...афутино!
  • 49 Методий Кусев

    13 4 Отговор

    До коментар #6 от "Митрополит Методий":

    е велик българин но лош политик и дипломат.Оборен е от Атанас Шопов и Димитър Мишев видни дейци на Демократическата партия.
    Тезата му че Николай Втори и против Сан Стефанския договор е глупост
    Прочети повече
  • 50 глупако

    27 13 Отговор

    До коментар #9 от "Реалист":

    Във военно отношение Китай е нищо пред Русия.Няма да глътне и един сантиметър отРусия, защото още помни остров Даманский който е лунна долина след руската намеса

    Коментиран от #52

  • 51 Руширан

    14 15 Отговор
    Руснаци, не вярвайте на Китай. Те гледат собствения си интерес. Ще ви го натаковат с 200.
  • 52 Да добре

    15 22 Отговор

    До коментар #50 от "глупако":

    Те и Украйна във военно отношение на са големи ама вече над 2 години руснаците се мъчат да превземат 2 села.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Хаха

    12 26 Отговор
    Ще градят Китайците защото са сила. Русия я мислехме за сила преди войната в Украйна. Но се оказа едно джудже с икономика като на Италия.

    Коментиран от #89

  • 55 Тонката

    30 6 Отговор

    До коментар #44 от "Хаха":

    "Китаеца потрива доволно ръце че взима суровини на безценица...."

    А къде е Европа? Защо ги даде на китаеца и какво спечели като ги даде?
    Комшията ти ще има кладенец в двора си откъдето можеш да вземаш вода, но ти ще тръгнеш през 9 села в 10-то да вземаш същата вода, но в туби...И защо? Щото оня другия ти казал, че не е добре да вземаш от комшията си и ти се съгласяваш....Сериозно ли?
    Вместо да ги прикоткат и да използват ресурсите им, те тръгнаха с рогите срещу тях....Ами ще си плащате. Кой ви е виновен?
  • 56 Баце,

    2 11 Отговор

    До коментар #25 от "Иванушка🇺🇲":

    Въпрос с понижена трудност:
    Какво от ЕС и САЩ е необходимо на Китай и струва над $2трлн. годишно?
  • 57 Кресна

    26 5 Отговор
    Той е счупен вече ,само Факти както и европейските и американските лидери още не са го разбрали .
  • 58 Гошо

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русия":

    Колкото ти имаш в Америка...толкова!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Ами

    25 7 Отговор
    Дано го счупят, защото това американско робство и деспотство не се търпи!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Англосакса

    10 26 Отговор
    Без западните технологии,раша ще точи нефт с кофпомпа,и двете държави е мизерия,много изостанали

    Коментиран от #69

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Сандо

    20 5 Отговор
    Те вече го счупиха Само не могат да счупят бетона в някои евроатлантически кратуни.
  • 67 Аз съм веган

    10 5 Отговор
    Ще счупят от трите най - дългото

    Коментиран от #68

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Ха-ха-ха

    23 6 Отговор

    До коментар #64 от "Англосакса":

    Прекалено голяма важност придаваш на западния свят. Отдавна не са това което бяха.
  • 70 Източен Феодализъм

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "Западният прагматизъм":

    Търговия се нарича това. Коренното население винаги е искало дънкулки, огнена вода и тоалетни чинии. За да не го ограбват му предлагат връщане в черни чували. Откак свят светува...
  • 71 Ха-ха-ха

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Реалност":

    Толкова си далеч от реалността, че няма на къде. Хахахааааа
  • 72 Така Така

    15 4 Отговор
    Си е прав за много неща. Дано Китай стане N1
  • 73 Роки

    7 13 Отговор
    Долу комунизма
  • 74 Иванушка🇺🇲

    8 15 Отговор

    До коментар #37 от "россиян..":

    Ха ха жълтурите с една купичка ориз ще сложат Свободния свят в партер. И какво ще направят с късите п.. ки. Явно в България живеят много безпросветни хора.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Хайли лайкли

    19 3 Отговор
    Колониалният фашизоиден евроатлантизъм се счупи още на 24 февруари 2022 г. Путин започна , Раиси ще продължи, а Си ще го довърши. Ким Чен даже няма да има нужда да се намесва, ще пуши пури и ще наблюдава шоуто отстрани.
  • 77 ХиХи

    9 1 Отговор
    Чингизхан и Александър Велики счупили ли са световният ред?
  • 78 ТО ПА ЕДИН РЕД

    12 3 Отговор
    СВЕТОВНИЯ РЕД ТОЛКО СЕ Е НАПУКАЛ , ЧЕ САМ ЩЕ СЕ СТРОШИ
  • 79 Крайцера москва

    5 18 Отговор
    Русия отнесе тежък европейски шамар,Китай както винаги на колене пред господаря англосакс
  • 80 При бай Тошо

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русия":

    нямаше толкоз много русня! Наште "демократи, евроатлантици" ги докараха!
  • 81 ЧЕ ТО

    18 4 Отговор
    СВЕТОВЕН РЕД НЯМА!!! БЕЗЗАКОНИЕ ЦАРИ - ОТ ХЕГЕМОНА САЩНАТО НАЛОЖЕНО! ДАНО СЕГА БРИКС НАЛОЖАТ РЕД И СПОКОЙСТВИЕ!: - 1.СМЯНА НА ВАЛУТА. 2.САЩНАТО АУТ! 3.ЕВРОПА ..САМА ПАДА! СЛАВА НА ВЕЛИКА РУСИЯ! СЛАВА!!!
  • 82 Коментар

    13 3 Отговор
    Вместо да гледате Изток е по-добре да се вгледате какво става тук.Изчезнаха демократите и ги замениха с някакви либерали докато спахте.За каква демокрация става на въпрос като на укрите ще махат човешките права и ако се разрастне войната нали се сещате какво ще стане?На всички ще ги махнат.
  • 83 Объркано Атлантиче

    20 6 Отговор
    Виктор Орбан:
    „Тази година, с Божията воля, можем да сложим край на безславната ера на западната цивилизация. Можем да завършим световния ред, изграден върху прогресивна либерална хегемония. Прогресивният либерален световен дух рухна. Той донесе на света война, хаос, безредици и унищожени икономики“
  • 84 Ресто

    17 2 Отговор
    Доидеш време за ресто сащ и западна Европа които са крали от цял свят им спряха кранчето само дето ние сме незнам как да кажа ни крадат златото и си мълчим на запад всичко поскъпва идеологията се сменя за сащ е още по зле та тия великите живеят на кредит и печатат хартии на които викат пари жалко е че си мислим че сме с тях а те ни доят трагедия
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Факт е, че

    19 4 Отговор
    Световният ред Pax Americana облагодетелства единствено Америка, световния паразит.
  • 87 БПФ

    15 4 Отговор
    И кой е казал, че американските бандити ще определят световния ред?
  • 88 Петьо

    7 17 Отговор

    До коментар #9 от "Реалист":

    Русия вече е втора категория държава? Вече? Че кога не е била? Русия в момента е в свободно падане и когато приключи целия този цирк ще е трета категория държава.

    Коментиран от #90

  • 89 Ушeв

    18 4 Отговор

    До коментар #54 от "Хаха":

    Интересно, защо Италия е фалирала, а Русия има нищожен външен дълг, който дори намалява ударно? Какво би станало с Италия,ако и наложат половината санкции, от тия, които наложиха на Русия?

    Видял си някакво шарено кръгче в Интернет с номинален БВП, но понеже нямаш мозък да знаеш как се изчислява БВП, бълвaш небивалиците си тука... Реално Русия е една от най-силните световни икономики и най-самодостатъчната....
  • 90 Цензура

    17 6 Отговор

    До коментар #88 от "Петьо":

    И по кой показател, в кое отношение, Русия е в "свободно падане"? Втора категория държава? Средният руснак живее доста по-добре от средния Българин чисто финансово, а и по отношение на сигурност и ценности - по-добре от ЕС-пейците... При всички положения по-добре от тебе, цървyл...
  • 91 Оптимист

    4 0 Отговор
    Ще, ще!
  • 92 Уса

    13 4 Отговор
    Няма никакъв световен ред а само опити да бъде наложен такъв със сила под лозунгите на демокрацията.Новия фашизъм открадна демокрацията от американския народ и я превърна в оръжие за масово унищожение.Ако мислите,че това е начина за нов ред при който всички народи ще живеят задружно и щастливо сте крайно глуповати.Това можеше да се случи,когато запада беше в своя подем на развитие и не се занимаваше с унищожението на комунизма.Когато падна комунизма запада изпадна в дълга депресия и всички знаем,какъв е края на всяка дълга и дълбока депресия с прифкус на фашизъм, той е фатален

    Коментиран от #94

  • 93 мдаааа

    3 9 Отговор
    Ше счупят , ама световния тъпомер ...
  • 94 СССРКаскет

    1 1 Отговор

    До коментар #92 от "Уса":

    Смотрим , смотрим ..
  • 95 Ахааа ,

    4 7 Отговор
    Ше има филм , от Мосфильм , как бай Ердо отнема последната рузка императрица Путя , от Си ...
  • 96 Иван

    6 1 Отговор
    Светът трябва да приеме някаква смекчена форма на социализъм, защото отиваме на разпад - доста поражения носи капитализма - ето сега и Трета световна война. Всички искат повече - това може да се избегне някак, не по-пътя на войната.

    Освен това има бедност, аз не ми се мисли за крайните крайности.
  • 97 А.шке-нАцис.т

    5 4 Отговор

    До коментар #4 от "Реалност":

    Всички червени из.роди на болшевизма сте за третиране като Содом и Гомор.Какви го дрънкотиш на гоите,под-ч0век обрязан?!
  • 98 Световен ред Няма! Има Доминация

    9 1 Отговор
    На САЩ и Великобритания!! Останалия Свят е зависим и подвластен на тях!! Няма нищо да Чупят, Китай, Русия, Индия, Бразилия, Дубайци и други! Просто искат да се отърват от "Прегръдката" на САЩ, Англетата и Израел!! Има Хегемония, няма Световен ред, ООН са една Креатура, ЕС също, Съд в Хага също! Това нее никакъв РЕД!! Това е Тиктат на Англосаксите и Еврей!?
  • 99 Артилерист

    10 3 Отговор
    Абсолютно съчинена англосакска пропаганда. В нея няма и дума за разширяване на НАТО, поканата за членство в НАТО на Украйна, за кървавия преврат на Майдан срещу ЗАКОННОТО-англосаксите и техните привърженици много обичат да спекулират с тази дума, когато стане дума за протести срещу безобразията им- правителство на Украйна, за продължителното нацизиране на населението срещу всичко руско, за отказа на донбасци да се нацизират по бандеровски и обстрелването и убийството на хората от Донбас от редовната укроармия, за сключените Международни Мински споразумения, неизпълнението им от укронацистите и западните гаранти, за въоръжаването на укроармията с американски оръжия, за десетките американски биолаборатории по границата на Русия и тн. Цялото изложение в матряла започва и се върти около "имперските" амбиции на Русия, сдружаването и с Китай и желанието им да счупят "хубавия" американски световен ред...
  • 100 Васко Делчев

    7 2 Отговор
    Ха дано, та да се отървем от този сатанизъм на САЩ.
  • 101 Разбирай

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Не разбира се":

    Информационен монопол, пандемии, икономически натиск, мизерни заплати, неработещи институции.
    Това е проявлението на диктатурата на западния капитал в България.
  • 102 Да се внимава

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Митрополит Методий":

    Да не се смесва духовното с физического и да се внимава с изводите. Пророчеството не е състоятелни, направено е през 1914, а след това СССР се реализира като огромна държава. Много по силна от царство Русия. В днешни дни биешите соц републики се стремят обратно към Русия икономически, духовно и административно.
  • 103 Бамбука

    2 2 Отговор
    Китай подкрепя през 2014 г. Русия, но не признава Крим. Китай се стреми да увеличава търговския стокообмен с ЕС, инициативата "Един пояс, един път" без явно да е насочена срещу Русия, цели осигуряване на пряк транспортен коридор Китай - ЕС, измества значимостта на руските железници. Чист китайски прагматизъм.
  • 104 Ний ша Ва упрайм

    5 2 Отговор
    Световен ред? Що е то? Ред доминиран по "демокрация" американска?
  • 105 Какво означава

    5 3 Отговор
    съществуващ световен правов ред, кои са принципите на международното право, какво са евроатлантически ценности, интересно ми е, демокрацията, какно е, къде я виждаме, изразява се чрез спиране мнението на инакомислещите, налагане на своето, защото така ни харесва, независимо, че нито е морално, нито правилно, сама защото можем? Има ли дефиниции, кратки, ясни и точни или, ами..., ама сега може да се пътува и има банани...
  • 106 Демократ

    5 6 Отговор
    Какъв точно нов световен ред искат не е ясно. Руский мир означава война, който не е съгласен с Путин ,ще бъде ликвидиран, значи нищо няма да остане от цивилизования свят, който ще бъде превърнат в пустиня. Китай не иска война, но подкрепя войната на Путин срещу света, защото комунизма иска комунизъм и терор, но има и свои интереси и няма да пожали руската територия, която е до Китай, например Сибир. Някой от тези умници да каже в какво място за живеене искат да превърнат света, който ще командват, защото засега се знае само, че са против САЩ и Европа и навсякъде,където има цивилизовани,демократични държави със спазване на човешките права.

    Коментиран от #108

  • 107 Те вече го направиха

    1 0 Отговор
    това трошене и който не го осъзнава е ид, и, от.
  • 108 Това, че си

    5 2 Отговор

    До коментар #106 от "Демократ":

    ограничен и не виждаш това което става, си е твой ппоблем. А новият ред е мтагополюсен модел на управление, което означава, че всеки се определя самостоятелно, а не да има един хегемон, като СрАЩ и да ти пие кръвчицата робска а той да си върти синджира.

    Коментиран от #112, #115

  • 109 Само питам

    4 5 Отговор
    Не знам защо пишман анализаторите поставят Русия редом до Китай? Русия може да бъде единствено суровинен придатък и презрян васал на Поднебесната империя.
  • 110 Ха ха ха

    3 0 Отговор
    Опростачване то банкянско е страшно. Няма да го счупят, а ще го променят.Неграмотници.
  • 111 Дааа

    0 1 Отговор
    На снимката: Крачун и Малчо.

    Коментиран от #114

  • 112 Демократ

    1 3 Отговор

    До коментар #108 от "Това, че си":

    Така ли ти казаха от Кремъл? Путин иска свободен многополюсен свят, така както е свободна и многополюсна Русия и съседните й държави? Концлагерът Русия ли трябва да е модела за подражание и политиката й към непослушните съседи,които трябва да бъдат унищожавани,ако не са съгласни с Путин?
  • 113 Промяна на световния ред ли?

    3 2 Отговор
    А какво ще включва „новия световен ред“, нападения над суверенни държави, рекет, диктатура и страх ли? Има ли морал в поведението на Русия и Китай и работят ли международните институции и в частност ООН, организация призвана да създаде и гарантира мира по света? Не е ли време вместо „нов ред“ да се промени устава на ООН и да се премахне правото на вето за всички облагодетелствани и решенията да се взимат с квалифицирано мнозинство? Кой ще поеме ролята на световен полицай, с която днес се е нагърбил САЩ? Кой ще плаща , защото никак не е евтино и дава ли си Китай сметка за това?И още много, много въпроси на които няма категоричен отговор.И едва ли страните с действаща демокрация ще желаят страни с диктатура да им определят дневния ред!
  • 114 россиян..

    2 3 Отговор

    До коментар #111 от "Дааа":

    Крачун и малчо..ще пратять козяшките юртаджий,дека са дошли с конската опашка-тамь където не ги огрява слънцето..а бе по разните дупки на племето пришалець..
  • 115 Русофилството е тежка болест!

    3 3 Отговор

    До коментар #108 от "Това, че си":

    Защото то слага в една кошница признателността към Царска Русия за нашето освобождение и днешна агресивна и милитаристична Путинова Русия, позволила си да напада в 21 век една независима и суверенна страна и да води война в сърцето на Европа.Истинския човек не робува на величия и слага ясна разграничителна линия между добро и зло, между лъжа и истина, между истина и фалш!
  • 116 мммда

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Русия":

    Да не забравяме, че руснаците са тия с кинтите, а запада са тия с кредитите, та затова е така.

    Коментиран от #117

  • 117 Леле колко си облъчен!

    2 1 Отговор

    До коментар #116 от "мммда":

    И откъде са „кинтите“ ако изобщо ги има? И защо всички световни финансови пазари са при ония с „кредитите“ и още много, много ЗАЩО, на което няма как да отговориш!
  • 118 Съдейки по минусите

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "Не разбира се":

    „Копейките“ най-харесват диктатурата!

    Коментиран от #119

  • 119 ДИКТАТОРА

    0 0 Отговор

    До коментар #118 от "Съдейки по минусите":

    Диктатура- - у вас в болхария
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.