28 Юли, 2022 12:23 1 838 3

Иван Савидис - основната заслуга за възхода на ПАОК

  • иван савидис-
  • футбол-
  • паок-
  • левски-
  • лига на конференциите

От 2010 година насам гърците имат 8 влизания в групите на Лига Европа и едно в тези на Лига на конференциите

Иван Савидис - основната заслуга за възхода на ПАОК - 1
Снимка: БГНЕС

Левски определено изтегли най-тежкият жребий във втория предварителен кръг на Лига на конференциите. „Сините” успяха да вземат аванс от два чисти гола срещу гръцкия гранд ПАОК, но днес ги чака изключително тежък реванш на „Тумба”. „Двуглавите орли” са четвъртфиналист в турнира от миналогодишното му издание, поради което са готови на всичко, за да преодолеят отбора на Станимир Стоилов.

ПАОК е изключително опитен турнирен боец. От 2010 година насам гърците имат 8 влизания в групите на Лига Европа и едно в тези на Лига на конференциите. За този период фанатичните фенове на тима се насладиха на над 100 европейски вечери.

Основна заслуга за възхода на „двуглавите орли” през последните 10 години има собственикът Иван Савидис. Той се издига благодарение на тютюневия бизнес, но голямата му страст е футболът. Руският олигарх застава начело на клуба от Солун през 2012 година, когато клубът е изправен пред фалит. 63-годишният бизнесмен успяха да превърне отбора в един от най-добрите на Балканите. Върхът е през 2019 година, когато ПАОК успява да се пребори с Олимпиакос и става шампион на Гърция след 34 години чакане. Титлата е спечелена без нито един загубен мач. Най-големият му блян са групите на Шампионската лига, които към момента убягват на отбора му.

За Иван Савидис в Солун лоша дума не се чува. Той е най-големият индивидуален инвеститор в града. Той е собственик на най-лукозния хотел в града Македония палас. Освен това държи някои медии, както и компания за безалкохолни напитки „Суроти”. В момента той контролира и 71.8% от пристанището в града. Инвестирал е над половин милиард евро в курорта Порто Карас на Халкидики. А е започнал от най-долу - бил е най-обикновен работник в Ростов, преди да стане предприемач и впоследствие собственик на мажоритарните дялове на цигарената фабрика "Донской табак", която превръща в най-голямото предприятие за производство на цигари в тогавашния Съветски съюз. Роден в грузинското селце Санта, той успява да се издигне чрез тютюневия бизнес.

Счита се, че Савидис е много близък приятел на Владимир Путин. През 2008 година е награден с орден за „Заслуги към отечеството”. Една от първите му инвестиции в Гърция, след като придобива ПАОК, е покупката на цигарената фабрика „СЕКАП”. През 2018 година я продава на японци заедно с „Донской Табак” за 1.6 млрд. долара. Счита се, че бившият премиер Алексис Ципрас е сред най-близките до Савидис и не веднъж му е правил услуги, свързани със „СЕКАП”.

През 2015 година Савидис плаща всички задължения на ПАОК към държавата. Сумата е внушителна – 10.8 млн. евро. При излизането си от сградата на данъчните руският олигарх казва пред медиите: „Изпих една чаша чай, която ми струваше 10.8 млн. евро”.

През 2018 година Иван Савидис доби скандална популярност по цял свят. По време на домакинския мач с АЕК Атина той нахлува на терена и заплашва с пистолет главния рефер на мача, който преди това отменя и гол на „двуглавите орли”. Босът получава забрана да посещава мачове на своя отбор от местното първенство в следващите три години заради изцепката си.

В Солун обаче отдавна са му простили постъпката. „Не бихме могли да си представим какво щяхме да сме без него”, казва Йоанис Димогианис, отговорник по строеца на новия стадион на ПАОК. „ПАОК е много важен за града. С него и с феновете му зад гърба много неща стават по-лесно", заявява един представител на Търговската камара в Солун. Гръцките медии пък определят Савидис като „Руския цар на Солун”.

Любопитен факт е, че през 2019 година сред вариантите за нов треньор на „двуглавите орли” беше и Станимир Стоилов. „Имаше някакви разговори на ниво агенти с хора от ПАОК, но нямаше конкретика. По принцип съм казал на моите агенти да говорим чак, когато има някакво крайно решение, нещо черно на бяло. Така че не мога да дам някакви подробности а това колко сериозно е било всичко”, сподели Мъри в интервю, поместено в програмката за първата среща с гърците.

В ПАОК на Иван Савидис все пак имаше българско присъствие. През сезон 2015/16 част от отбора е Димитър Бербатов. В 20 мача за тима вкарва 5 гола.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2 гола не стигат

    1 1 Отговор
    Обаче Саввидис не е наред в главата, разхожда се с пистолет, и на един мач искаше да застреля съдията!
  • 2 На мача ПАОК -АЕК през 2018

    0 0 Отговор
    Саввидис въоръжен с пистолет заплашва съдията!
  • 3 Този Савидис

    0 1 Отговор
    много играе на черно тото. Каквото ве вложил, двадесеткратно му се е върнало. Всеки може да види шарените резултати на пао в евротурнирите. Затова е вадил пистолет, щото реферът се е отметнал от сделката. Сега обаче е заложил за своите.