Last news in Fakti

2 Май, 2024 23:59, обновена 3 Май, 2024 00:04 1 333 2

Непобедимият Байер Леверкузен мина и през Рома

  • байер леверкузен-
  • рома-
  • рим-
  • лига европа-
  • финал-
  • непобедимите-
  • леверкузен-
  • чаби алонсо

"Аспирините" са с единия крак на финала в Лига Европа

Непобедимият Байер Леверкузен мина и през Рома - 1
Снимка: БГНЕС/EПA

Байер (Леверкузен) е с единия крак на финала в Лига Европа. Новият шампион на Германия победи с 2:0 като гост Рома в първа среща от полуфиналите и е фаворит преди реванша. "Аспирините" демонстрираха впечатляваща класа във Вечния град и заслужено изковаха добър аванс с попадения на Флориан Виртц в 28-ата минута и Роберт Андрих в 73-ата. За Рома най-близо до гола беше Ромелу Лукаку, който уцели гредата преди почивката, пише sportal.bg.

Двата тима се срещнаха на същата фаза и през миналия сезон, когато краен победител излязоха "вълците". Тогава те спечелиха с 1:0 на "Олимпико", а в реванша удържаха нулево равенство.

Непобедимият Байер Леверкузен мина и през Рома

Вече без Жозе Моуриньо, но с ДаниелеДеРоси като старши треньор, Рома се цели в трети пореден финал в евротурнирите. Срещу "джалоросите" обаче се изправи машината на ЧабиАлонсо. Леверкузен не само сложи край на хегемонията на Байерн (Мюнхен) в Бундеслигата, но още няма загуба през сезона и преследва знаменит требъл.

По пътя към полуфиналите Рома отстрани последователно Фейенорд, Брайтън и Милан. В италианското дерби хората на ДеРоси бяха считани за аутсайдер, но спечелиха и двата мача.

Байер се справи с Карабах и Уест Хам, като любопитното е, че и в четирите мача "аспирините" отбелязаха голове в добавеното време.

На вратата на Рома беше МилеСвилар, а в защита ДаниелеДеРоси се довери на Рик Карсдорп, Джанлука Манчини, Крис Смолинг и Леонардо Спинацола. Лоренцо Пелегрини, Леандро Паредес и Браян Кристанте бяха тримата в халфовата линия, а нападанието водеха Пауло Дибала, Ромелу Лукаку и Стефан Ел Шаарауи.

В предни позиции за Байер стартираха Амин Адли, а зад него действаха Флориан Виртц и Алехандро Грималдо. Гранит Джака и Роберт Андрих бяха двойката вътрешни полузащитници, по фланговете се разчиташе на Джереми Фримпонг и Пиеро Инкапие, а бранителите пред Матей Коварш бяха Йосип Станишич, Йонатан Та и Едмонд Тапсоба.

Напълно според очакванията, началото беше доста предпазливо. Джака шутира два пъти в първите 10 минути, но без да застраши вратата на Швилар. Рома отвърна с изстрел на Дибала, спасен от Коварш. Футболистите на ДеРоси бяха малко по-активни, а гостите действаха прибрано и изчакваха грешки на противника. В 16-ата минута Йонатан Та задържа мощния Лукаку и получи жълт картон. Белгийският таран често беше търсен с гръб към вратата и благодарение на физиката си успяваше да съхрани топката.

Непобедимият Байер Леверкузен мина и през Рома

В средата на полувремето съперниците повишиха темпото. Лукаку скочи най-високо след балонно центриране на Паредес и нанесе хубав удар с глава, но уцели гредата. Чиста възможност се откри и пред Фримпонг. Фланговият играч на Леверкузен нахлу на скорост в наказателното поле и опита технично да копне топката над Свилар, но сантиметри го лишиха от попадение. В 28-ата минута огромна грешка на Карсдорп доведе до гол за гостите. Нидерландският защитник опита да върне топката към Спинацола, но Грималдо пресече паса и подаде на Виртц, който от няколко метра откри резултата.

След попадението ситуацията на терена се промени. "Вълците" се смутиха и Леверкузен не беше далеч от втори гол. Отново Фримпонг имаше шанс да се разпише, но ударът му с левия крак премина покрай целта. Нарушенията зачестиха и играта се накъса, което беше изцяло в полза на Леверкузен. В 38-ата минута Смолинг също сбърка елементарно подаване, но Джака не се възползва и позволи топката да му бъде отнета. Не след дълго Свилар отрази мощен шут на Андрих, а Рома все повече се огъваше.

В 42-ата минута "джалоросите" направиха хубава атака, при която Лукаку комбинира с Пелегрини, а неговият изстрел профуча покрай гредата. Домакините направиха всичко възможно да изправнят в края на полувремето. След центриране от корнер Джака не се ориентира добре, но Коварш реагира мигновено и предотврати опасността. Веднага последва контра на Байер в разредената защита пред Свилар и само неточността на Грималдо и Фримпонг спаси "вълците".

Рома се постара да вземе инициативата в началото на втората част, но техничните футболисти на Леверкузен с лекота се измъкваха от пресата на домакините. В 56-ата минута Кристанте засече центриране от корнер, но стреля покрай гредата. ДеРоси изчака още малко и смени виновника за гола Карсдорп с Анхелиньо. Това означаваше и промяна в тактическата система на "вълците", които заиграха с трима централни защитници.

Импулсът в действията на Рома не продължи дълго. Леверкузен се защитаваше спокойно и органзираше опасни атаки, а Фримпонг направи още един пропуск. В 73-ата минута дълъг пас на Инкапие намери Грималдо, той задържа в противниковото наказателно поле и върна към Станишич, който подаде на свободния Андрих. Дефанзивният халф изстреля истински снаряд и удвои аванса на Байер. След гола играчите на двата тима се сдърпаха в центъра на терена, но съдията Франсоа Летексие укроти страстите.

Веднага след гола ЧавиАлонсо направи двойна смяна, като пусна в игра Йонас Хофман и Нейтън Тела вместо Виртц и Адли. За Рома пък се пояивха Сардар Азмун и Томазо Балданци на местата на Лукаку и Паредес. "Аспирините" се прибраха в половината си и вече атакуваха с по-малко хора. Азмун пропиля шанс да върне интригата, останал сам срещу Коварш. Иранецът се забави с нанасянето на удар и топката стана лесна за стража на гостите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    1 0 Отговор
    Браво
  • 2 Димитър Иванков - Митко Талисмана

    0 1 Отговор
    Лески европески!