Last news in Fakti

8 Май, 2024 12:10 426 2

ООН реши: 25 май става Световен ден на футбола

  • оон-
  • резолюция-
  • световен ден-
  • футбола-
  • обявиха

Общото събрание на ООН прие резолюция

ООН реши: 25 май става Световен ден на футбола - 1
Снимка: shutterstock.com

Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) прие резолюция, с която обявява 25 май за Световен ден на футбола.

Резолюцията решава да "провъзгласи 25 май за Световен ден на футбола, тъй като през 2024-а се навършват 100 години от първия по рода си международен футболен турнир, включващ представители от всички региони на Летните олимпийски игри през 1924 година в Париж", съобщава ТАСС.

Освен това документът препоръчва на държавите-членки "да приемат политики и програми за насърчаване на спорта и на физическата активност, включително на футбола, на национално и местно ниво като средство за насърчаване на физическото и психическо здраве и благополучие и насърчаване на спортна култура в обществото" и "предлага да празнуваме Световния ден на футбола в съответствие с националните приоритети и да насърчаваме ползите от футбола за всички, включително чрез дейности за образование и повишаване на осведомеността", информира БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 електрошок

    2 0 Отговор
    А по дните на цицоопипване и мастурбиране от ООН-ето произнесоха ли се? Има ли приета резолюция? Или ще я караме на сехреволюция? Защото много неща не са футбол все пак.
  • 2 БФС

    0 0 Отговор
    По обективни причини у нас няма да го празнуваме.