Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Май, 2022 10:22 19 640 55

Идва най-големият тест за Русия

  • руска икономика-
  • тест-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • дълг-
  • сащ-
  • санкции-
  • руска рубла-
  • руснаци-
  • кремъл-
  • москва

Предстои най-големият тест за дълга на Руската федерация

Идва най-големият тест за Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Опитите на Русия да продължи да заобикаля първото си чуждестранно неизпълнение на дълга от век насам стават все по-предизвикателни с наближаването на друг купон върху дълга, пише Bloomberg, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Предполага се, че инвеститорите трябва да получат около 100 милиона долара лихва по руския външен дълг в сметките си до петък - плащания, които правителството на президента Владимир Путин твърди, че вече е направило. Това едва ли ще задоволи загрижените притежатели на облигации, които искат да видят парите, след като Министерството на финансите на САЩ затвори вратичка, която преди това позволяваше на американски банки и физически лица да приемат такива плащания.

Още новини от Украйна

Това е поредният обрат в дълговата сага, която се проточва с месеци, тъй като войната в Украйна и санкциите усложняват потока на пари от Русия към притежателите на външния ѝ дълг. Ако задълженията на Русия не бъдат изпълнени, следва 30-дневен гратисен период. „Ние сме в неизследвани води“, каза Ехсан Хоман, ръководител на проучването на нововъзникващите пазари в MUFG Bank Ltd. в Дубай. "Всички погледи сега са насочени към 27 май."

Русия заяви миналата седмица, че е изпълнила задълженията си по плащанията по облигациите, като е прехвърлила парите в Националния депозитар за сетълмент, или NSD, основният централен депозитар на ценни книжа в Москва. До петък инвеститорите трябва да получат 71,25 милиона долара лихва по дълг с падеж през 2026 г. и 26,5 милиона евро по облигации с падеж през 2036 г. Договорните условия на бележките посочват, че NSD е регистрираният притежател на облигациите с цел извършване на плащания на главница или лихва, което означава, че Русия може да твърди, че е изпълнила задължението си да плати дори преди средствата да бъдат официално изпратени към сметки на индивидуални инвеститори. Това може да позволи на страната потенциално да избегне ситуация на неизпълнение, свързана с тези плащания, дори ако те не достигнат до притежателите на облигации.

Временно освобождаване

Прехвърлянето към NSD дойде само дни преди изтичането на временното освобождаване от санкции за американски притежатели на облигации да получават плащания по руски облигации. Без това специално разрешение на американските лица е забранено да приемат плащания по дълга от руското правителство. В случай, че плащането не е завършено, Русия има гратисен период от до 30 дни, за да намери решение, както направи в началото на май, когато плати на инвеститорите в самия край на този удължен период, след като плащанията първоначално бяха блокирани. Руският външен министър каза в четвъртък, че има планове да се предложи нов инструмент за притежателите на облигации, който ще им позволи да получават главница и лихва по външния дълг на Русия. Министерството на финансите също заяви, че ще извършва плащания в рубли.

Рискът остава

Въпреки техническите подробности, няма съмнение, че Русия все още е изложена на риск да изпадне в първия си фалит по външни облигации след революцията от 1917 г., когато болшевиките отказаха да признаят дълговете на царя. Неизпълнението на Русия от края на 90-те години на миналия век беше по вътрешния дълг. В четвъртък САЩ отхвърлиха предложенията на Русия за улесняване на износа на зърно и торове на фона на глобалните опасения относно недостига на храни в замяна на премахване на санкциите.

Понастоящем пазарите ценообразуват с 87% шанс за неизпълнение на руския суверенен дълг в рамките на една година, според услугите за данни на ICE. Пазарите ще следят и резултата от прегледа от Комитета за определяне на кредитни деривати, група от дилъри и инвеститори, която преценява дали може вече да е настъпило неизпълнение, когато Русия не успя да включи 1,9 милиона долара допълнителна лихва за плащане, извършено по-рано този месец. „Обикновено неизпълнението на държавния дълг е свързано с неспособността на правителството да плаща поради липса на налични средства“, каза Даршак Долакия, партньор в Dechert LLP. „Тук Русия е в състояние и желае да извършва плащания, но въпреки това може да бъде обявена в неизпълнение поради невъзможност на притежателите на облигации да приемат плащания и на банките да обработват плащания."


Поставете оценка:
Оценка 3 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тикви

    141 56 Отговор
    Русия е велика държава с държавници с топки, да му мисли ЕС с Урсулка пфайзерката и деменцията от САЩ!

    Коментиран от #30, #32

  • 2 Последния Софиянец

    99 25 Отговор
    Нали им взеха парите в чуждите банки? Всичко значи е пито платено.

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ако има две черти

    37 12 Отговор
    Ня дядя Вова ти звънни :)
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    101 16 Отговор
    Да пишеш , че Русия плаща, но САЩ не позволята лица и банки да получат плащанията‼️ И да започваш с опити на Русия да избегне плащането .....
    ТОВА СИ Е ДИАГНОЗА
  • 6 ШЕФЕ,☝

    7 34 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    ИЗПОЛЗВАШ ТЕРМИНОЛОГИЯТА НА РУ.ГЕЧЕ.
  • 7 айде бе

    24 29 Отговор
    ДЪЛГ, към кого...Ето вече си имат машинка, мастило и хартия и си правят рублите

    Коментиран от #53

  • 8 Каниба

    82 14 Отговор
    Теста за демокрация запада не го мина. теста за частната собственост е показан с конфискациите на яхти, футболни отбори и т.н.
    Сега ще видим теста на Запада за икономическата устойчивост!! За чия сметка ли ще бъде??

    Коментиран от #12

  • 9 1944

    16 57 Отговор
    хич не им дреме на орките за доларите. от началото на ваенната абасрация потреблението на водка бележи седем процента ръст. според рООсийски източници. пияна бомжи.
  • 10 Ако едно плащане не се случи

    72 12 Отговор
    Кой е потърпевш тоя дето има да взима или тоя дето има да дава? Аз не мога да разбера, при положение че краварите спират транзакциите, има ли поне една основателна причина руснаците да се напъват по темата.
  • 11 Реално

    79 13 Отговор
    Нищо не идва-това че САЩ си гласуват закон--не значи,че Русия не е в състояние да си плаща по дълговете...Това ще доведе до тотално спадане на доверието към САЩ и всяка една държава ще се застрахова и ще стои настрани от взимане-даване със САЩ...Да не говорим,че САЩ вече плюха на реномето си след като откраднаха 330 милиарда руски пари...Арабите точно след два дни изтеглиха от американските борси над 560 милярда...Та едва ли Русия силно ще пострада-но САЩ със сигурност....
  • 12 Делю Хайдутин

    45 4 Отговор

    До коментар #8 от "Каниба":

    И пиратство на танкер.
  • 13 Павел пенев

    75 17 Отговор
    Русия няма външен дълг бе простаци. Кажете колко е външния дълг на САЩ.

    Коментиран от #17, #44

  • 14 Некой си

    70 8 Отговор
    От статията разбирам, че на американски лица е забранено да ПОЛУЧАВАТ плащания от Русия.
    На Русия не е забранено да плаща.
    Американските лица да се оправят с правителството на САЩ и да си търсят парите от тях.
  • 15 Рико

    13 50 Отговор
    Спомняте ли си как ни проглушаваха колко била коректна болшевишката държава и как изплатила царските дългове? Нито цент не са разплатили. По същата логика и ние можехме да кажем след 1989 - взел ги е Тодор Живков, той да връща, народът не е и знаел.
  • 16 Петьо Петров

    38 11 Отговор
    Не съм икономист и не разбирам, но не може ли Русия да използва същата схема като при газът? Две паралелни сметки и чрез смяна на валутата, кредиторите да си получат парите?

    Коментиран от #23

  • 17 Рико

    10 28 Отговор

    До коментар #13 от "Павел пенев":

    Външен, Павеле, външен дълг!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Истината

    23 80 Отговор
    С наложените санкции путинска Русия вече е мъртва, въпрос на време е кога ще се подпише смъртния акт. Тя все още диша, все още се движи, все още заплашва и може да прави гадости, но краят и е близо и не може да бъде спасена. И не трябва! Цялото човечество ще въздъхне облекчено, когато Империята на злото бъде унищожена!

    Коментиран от #37

  • 20 Гого

    23 6 Отговор

    До коментар #3 от "Хаха":

    Не,смешни да разсъжденията ти...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    62 11 Отговор

    До коментар #16 от "Петьо Петров":

    Русия МОЖЕ да плати в долари, в злато, в каквото поискат ‼️
    САЩ не дават право на кредиторите ДА СИ ПОЛУЧАТ сумите по падежа‼️
  • 24 ицо

    12 17 Отговор
    ке умрем за русия
  • 25 Ицето

    19 11 Отговор

    До коментар #3 от "Хаха":

    А С ЕДНА РАКЕТКА,НАЛИ СЕ СЕЩАШ КЪДЕ.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Какво е русофила

    14 13 Отговор
    Като дойде Путин, тогава беше премиер, пита ме за кученцата и казах да ги донесат да ги види", разказа Борисов. Йорго направо се хвърлил в краката на Путин, било като любов от пръв поглед.
  • 28 Някой

    58 11 Отговор
    Е, Русия не заобикаля и забавя задълженията си. САЩ правят всичко възможно да спънат изпълнението им ,за да пострада реномето на Русия. Е, не си дават сметка, че така удрят държателите на руски облигации, които в голямата си част са американски фирми. Удрят собственият си бизнес в краткосрочн план. В дългосрочен, губят доверието на останалият свят, защото във всеки един момент всяка страна може да попадне, с или без причина, под санкции на САЩ. И да изпадне в същото положение.
    В общи линии, САЩ си сриват имиджа сами...
  • 29 Каниба

    1 16 Отговор

    До коментар #26 от "Само питам":

    мисла, че са повече от 50 леопарда последно поколение, на въоръжение в бундесвера.....
  • 30 Корги

    14 5 Отговор

    До коментар #1 от "тикви":

    Едно и също... латерна... кажи нещо ново! Ясно ми е какви са ЕС и САЩ, не казвам, че не е така. Ама да пишеш, колкото да си начешеш пръстите...
  • 31 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 7 Отговор

    До коментар #26 от "Само питам":

    Питай колко учения с метли , като НАТОвската армия на Германия, са провели в Русия‼️‼️‼️
  • 32 само дет не мож си плати дълга.

    11 32 Отговор

    До коментар #1 от "тикви":

    е мноо велика тогава,а?АФРИКА!Мухаха

    Коментиран от #34

  • 33 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    26 8 Отговор

    До коментар #26 от "Само питам":

    Само виж :
    " Катастрофалното материално състояние на германските въоръжени сили е известно от месеци. Стигнало се е обаче дотам германски части да излязат на маневри, боядисвайки дръжки на метли, които използва вместо цеви на военните си машини, пише германското издание Welt."
    Не е Гаварит МаЦква ‼️
  • 34 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    32 8 Отговор

    До коментар #32 от "само дет не мож си плати дълга.":

    Ти Т-П ли си или вдлъбнат ❓
    Кредиторите НЕ МОГАТ да си получат приведените суми ‼️
    Явно за теб е все едно !
  • 35 Глупости

    42 10 Отговор
    Къв фалит, като Русия не е отказала да плаща! САЩ си въртят интригите и сега кво!? Не щете парите на Русия, че да била във фалит! Глупости! Само интриги и простотии!
  • 36 Урюрвкос

    38 9 Отговор
    целия свят гледа как долара става токсичен актив
  • 37 Коко

    11 5 Отговор

    До коментар #19 от "Истината":

    Такива глупости само п енишчо може да пише!
  • 38 Факти

    18 8 Отговор
    Може да има лихви за Русия като нарочно от Сащ не дават да се разплати.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Абе

    17 8 Отговор
    Това е все едно, аз имам да ти давам 100 лева, с ти не искаш да ги вземеш . Значи ми ги подаряваш. Е кой е на загуба. Тъпи американци.

    Коментиран от #43

  • 41 Джипко бибипко

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Само питам":

    Повече от достатъчно.......
  • 42 Всевишният

    14 6 Отговор
    Човек да се чуди дали да се смее или да се кикоти. Русия може да прави каквото си поиска!!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ттт

    13 7 Отговор
    Не може ли Русия да издаде нареждане, тези нищо и никакви 100 милиона да бъдат изплатени от блокираните и сметки от 300 милиарда? Когато разблокират сметките инвеститорите ще си получат парите. Нали и Русия тогава ще си полупи парите за горивата. Не може, за едни да е разрешено, за други да не е.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Мемфис

    7 11 Отговор
    Ушанките са подли животни и не знам кой се е подлъгал да инвестира в техноте измамни заеми?
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Моряка

    8 5 Отговор

    До коментар #22 от "Историк":

    Сармата съдържа 10 самостоятелно маневриращи бойни глави.Така че,не само Уолстрийт,може и държавата да се закрие.И без това от нея само войни.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Гудериан

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Само питам":

    В началото Хитлер е бил курназ и е задавал същия въпрос на по-плашливите си генерали.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Матей

    1 3 Отговор
    В случая инвеститорите не могат да съдят русия.но за да си получат парите трябва да се обърнат до съда. Фактически ще съдят САЩ
  • 55 Чичо Митко

    1 3 Отговор
    Идва време за червеното копче....
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания