Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Юли, 2022 10:41 686 5

50 млн. тона зърно може да достигнат до световните пазари до края на годината

  • турски-
  • говорител-
  • зърно-
  • пазари-
  • световни

Заяви турският президентски говорител, Ибрахим Калън

50 млн. тона зърно може да достигнат до световните пазари до края на годината - 1
Снимка: Интернет

До 50 милиона тона зърно от Украйна и Русия ще могат да достигнат световните пазари до края на годината чрез Съвместния координационен център в Истанбул, заяви турският президентски говорител, Ибрахим Калън, в интервю за Блумбърг.

По думите на Калън доставките може да започнат до две седмици и макар че споразумението е подписано за срок от четири месеца, продължителността му би могла да бъде удължена, съобщи БТА.

Според изчисленията, представени от говорителя, между 40 и 50 тона зърно, от които 20-25 млн. тона, съхранявани на склад в Украйна, и 25-30 млн. тона в Русия, може да бъдат превозени до края на годината.

"Нашето очакване е всички страни да останат напълно обвързани с условията на споразумението. До две седмици очакваме да потеглят първите кораби. Това е свързано донякъде с готовността на страните", каза Калън.

С посредничеството на Турция и ООН Киев и Москва подписаха на 22 юли споразумение в Истанбул за възобновяване на доставките на зърно през Черно море, което ще облекчи международната продоволствена криза. Сделката предвижда установяването на съвместен координационен център в Истанбул, който ще извършва инспекции на входовете и изходите на пристанищата и ще гарантира сигурността на маршрутите.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мишел

    4 1 Отговор
    Ъхъ. Износът на пшеница от Русия е между 7 и 10 пъти по голям от този на Украйна.

    Доста голяма част от най плодородните украински земеделски земи ( 25 милиона хектара?!) са арендувани дългосрочно от фирми на САЩ и там се отглеждат генномодифицирани сортове пшеница, царевица и ечемик. Това обяснява огромните усилия за осигуряване възможности за износ на зърно от Украйна.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 путин клекна

    1 2 Отговор
    За да може да изнася руско зърно, путин трябва да пропуска и украинското зърно!!! Санкциите действат! Himars също!

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Казуар

    0 0 Отговор
    Дупе ги лъже нашите зърнари, за високи цени на пшеницата.
Новини по държави: