Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Юли, 2022 12:19 17 582 38

Джордж Фридман: Във войната в Украйна се случи нещо нечувано

  • джордж фридман-
  • зърно-
  • пшеница-
  • украйна-
  • сащ-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин

Нечувано е две държави, които са във война, да постигат официални споразумения

Джордж Фридман: Във войната в Украйна се случи нещо нечувано - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Джордж Фридман, „Геополитикал фючърс”/ БГНЕС:

Русия и Украйна подписаха споразумение, което позволява транспортирането на зърно през Черно море до световните пазари. Няколко часа след подписването на споразумението в Турция, Русия атакува черноморското пристанище в Одеса. Президентът Володимир Зеленски също така уволни началника на службата си за сигурност, за да разследва твърденията за държавна измяна, и уволни главния прокурор и други служители - и всичко това, докато конгресмен от САЩ иска от президента Джо Байдън да разследва началника на кабинета на Зеленски за предполагаемите му връзки с Русия. Войната се усложнява.

Решението за разрешаване на доставките на пшеница има смисъл за останалата част от света. Украйна е петият по големина износител на пшеница, като осигурява малко под 10% от световното предлагане, а руската блокада повиши драстично цената на зърното. Какъвто и да е смисълът от споразумението, не е чувано две държави, които са във война, да постигат официални споразумения. Още по-странно е, че макар Русия също да има полза от споразумението, то е много по-изгодно за Украйна, която не само получава повече приходи, но и придобива чувство за сигурност за своите черноморски пристанища. Нападението срещу Одеса несъмнено е имало за цел да напомни на Украйна, че подобни споразумения могат да бъдат изоставени бързо, но все пак фактът, че то е било постигнато в началото, е странен.

Стряскащо е и уволнението на висши служители. Зеленски твърди, че те са виновни за държавна измяна. Общата корупция е едно нещо, особено в бившия Съветски съюз. Позоваването на държавна измяна е съвсем друго. В някои квартали на Киев подкрепата за Русия не е нещо ново; в Украйна има сериозен дял проруски симпатизанти. Но ако, да речем, ФСБ е проникнала в украинските служби за сигурност - което е вероятно - тогава седмиците спекулации относно сигурността на работата им нямат особен смисъл. Ако бъде установено, че висши служители са компрометирани, отстраняването им ще бъде незабавно. Вместо това Зеленски дестабилизира правителството си и изнерви съюзниците си. (Разбира се, възможно е пробивът да е бил открит от чужда разузнавателна служба и Зеленски да не е искал да действа, докато не е бил принуден. ) Както по всички подобни въпроси, тези, които знаят, не говорят, а тези, които говорят, не знаят. Това, което е ясно, е, че подобен род въпроси в хода на войната не са нормални.

Руснаците и украинците, които седят един до друг, не могат да не си припомнят възможностите за сключване на мирен договор. Стрелбите в Киев изглежда показват известна нестабилност и разногласия в Украйна, което създава възможност, макар и малка, да се изкажат нови съображения, които биха могли да доведат до някакво по-голямо споразумение.

Войната бушува вече пет месеца - шест месеца, ако броим и шумното предхождане. Тя не протече така, както Русия се надяваше. Първоначалната офанзива на Москва - тристранна атака срещу Киев, Одеса и Донецк - се провали по различни причини: ограниченията на руската логистика, трудността да се координира бронираната техника на разстояние и най-вече украинската тактика и американските оръжия. Украинците водеха пехотна битка с децентрализирана командна структура и тактическа мобилност, и то с оръжия като ракетите Javelin, които бяха идеално пригодени за борба с руската армия.

Руснаците бяха принудени да отстъпят на изток, тъй като се сражаваха за Донецка област - сравнително малък район по руската граница, в който Москва вече имаше голямо присъствие. Москва е ангажирана там в продължение на пет месеца, с милостиво къси снабдителни линии към същинска Русия, и вече почти контролира района. Дори този силно уязвим регион, предразполагащ към руска победа, отне месеци, за да бъде покорен. Опитът там е сигнал за дълга война, в която Русия ще се бори да проектира сила върху все по-големи територии от страна, която всъщност не е окупирана.

Междувременно Украйна може и да е имала лукса да почива и да тренира пехотата си на запад и на север, но не може да бъде сигурна как ще се справи с новите руски тактики. Киев има предимството на американското въоръжение и разузнаване и на теория има възможност поне да се противопостави на руска офанзива, дори и да не може да предприеме по-голяма собствена такава. Ето защо нестабилността по върховете на украинското командване е проблем. Възможно е Зеленски просто да разчиства къщата в подготовка за руска офанзива, но това не обяснява защо той протака уволненията. Русия може да нанесе удар по-скоро рано, отколкото късно, но безпокойството по върховете вероятно ще се разпространи и на по-ниските нива. Офицерите, свързани с нарушителите, може да загубят концентрация или войниците да загубят доверие в командната верига. Едно нещо е да се води война, основана на единство на целите. Друго нещо е да водиш война с несигурна командна верига.

Въпреки че не е ясно какво точно се случва в Киев, американците и руснаците вероятно са добре информирани. Ако приемем, че те не са наложили уволненията по неизвестни причини, американците ще настояват да задържат чистката до по-късна дата. Руснаците, които със сигурност имат активи в украинското правителство и армия, ще се стремят към дестабилизация.

Разбира се, има вероятност уволненията да са незначително събитие, което не е нищо повече от вътрешнополитическа машинация. Но това не изглежда вероятно. По-вероятно е войната да е създала напрежение и риск на най-високите нива на властта. Непосредственото предизвикателство пред Украйна е да овладее проблема, преди той да засегне армията.

В такъв случай и двете страни изглежда имат интерес от постигане на споразумение чрез преговори. Проблемът е, че нито една от страните не може да си го позволи. Целта на Русия е да направи Русия, и по-специално Москва, сигурна срещу действията на НАТО (чети: американските). Засега разстоянието до Москва е такова, каквото беше при започването на войната. Русия не може да приеме мир, който не премества руския контрол далеч на запад. Украйна, а оттам и Съединените щати, може да се заинтересуват от застой. Русия не може да приеме това, без да рискува доверието в правителството.

А и не е сигурно, че Украйна ще се съгласи на това. Очевидно е, че по върховете на властта има дисфункция. Ако Киев отстъпи големи части от територията си на Русия, нещата ще станат само още по-нефункционални. За Запада преместването на руската граница по-близо до Източна Европа няма да сложи край на войната, а само ще създаде претекст за следваща. Колкото по-близо е Русия до западната украинска граница, толкова повече трябва да се предполага, че тя ще избере да се отдалечи още повече. Вярно или не, това трябва да се предположи.

Тъй като рисковете и за двете страни нарастват, изглежда вероятно да се стигне до споразумение. Споразумението за зърното очевидно е подписано с известна представа за това какво би могло да означава то. Концепцията за мирно споразумение е разумна, но географията на такова споразумение и императивите на двете страни изглеждат невъзможни. Това, което е необходимо тук, е страх.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПОЗНАЙТЕ ЩО ЛИ

    39 11 Отговор
    В САЩ са установени рекордните 1048 нови случая на маймунска едра шарка за период от 24 часа. Данните бяха публикувани на официалния уебсайт на Федералния център за контрол и превенция на заболяванията (CDC),

    Коментиран от #10, #15

  • 2 Боруна Лом

    65 18 Отговор
    ЯНКИ,ГОУ ХОМ!СИРЕЧ, МАРШ В КРАВАРНИКА
  • 3 Ай стига бе

    69 17 Отговор
    "Нечувано е две държави, които са във война, да постигат официални споразумения"...Ами просто това не е война, а специална военна операция, колко пъти ви го повтарят и пак не проумявате. Постоянно пишат глупостта, че това е пълномащабна война. Не, не е! Пълномащабна война е когато започне със свалянето на всички военни спътници на противника. Следват високоточни удари по противовъздушната отбарана, казарми, складове с оръжия и гориво. После политат балистичните ракети и правят от големите градове купчини тухли. Накрая идват хиляди танкове и пехотата да довършат ако нещо още мърда. Това е пълномащабна война.

    Коментиран от #12

  • 4 Иванушка  🇷🇺

    82 15 Отговор
    "...Съединените щати, може да се заинтересуват от застой..." - големия въпрос е - Чий го дирят САЩ в Европа и Украйна ? Това е целия проблем и причината за войните.

    Коментиран от #6, #29

  • 5 Ото фон Бисмарк

    24 61 Отговор
    ДОГОВОРИТЕ С РУСИЯ НЕ СТРУВАТ ДОРИ ХАРТИЯТА, ВЪРХУ КОЯТО СА НАПИСАНИ.

    Коментиран от #8, #22, #30

  • 6 Само питам

    24 48 Отговор

    До коментар #4 от "Иванушка  🇷🇺":

    Защо националните предатели от петата колона на Москва си мислят, че ще придобият по-голямо уважение и авторитет ако се отрекат от своят произход и развеят руският парцал!

    Коментиран от #7, #16, #21, #24, #25, #32

  • 7 Иванушка  🇷🇺

    19 10 Отговор

    До коментар #6 от "Само питам":

    Нецстава въпрос за мимолетно уважение и авторитет.
    Стсва въпрос за Оцеляването на Българската идентичност и раса. Нали не си забравил откъде всъщност си дошъл и къде все още има Българи ?

    Коментиран от #17

  • 8 Бисмарк

    61 4 Отговор

    До коментар #5 от "Ото фон Бисмарк":

    Поне да беше копирал целия цитат: "Не очаквайте, че след като веднаж сте се възползвали от слабостта на Русия, ще получавате дивиденти вечно. Руснаците винаги ще дойдат за своите пари. И когато дойдат, не разчитайте на подписани от вас йезуитски споразумения, които уж да ви оправдават. Те не струват хартията, на която са написани. Затова си струва или да играете честно с руснаците, или да не играете изобщо“

    Коментиран от #28

  • 9 Българин

    28 9 Отговор
    ......."Нечувано е две държави, които са във война, да постигат официални споразумения".......
    ...................
    Автора, като, че ли нещо не схваща! Те не са във война, защото доколкото знам, никой на никого не е обявявал война, така, че те просто водят сражения без да са във война.

    Коментиран от #11

  • 10 проф.Кантарджиев!

    33 6 Отговор

    До коментар #1 от "ПОЗНАЙТЕ ЩО ЛИ":

    Маймунската шарка е в резултат на еднополови сексуални сношения...!
  • 11 Да де,именно...!

    31 11 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Там руснаците просто провеждат Специална Военна Операция по денацификация и дефашизиация на Украйна...!

    Коментиран от #14

  • 12 Говорит Москва

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "Ай стига бе":

    Така е, стратегията на запада. На Путин е да праща месец.
  • 13 2456

    31 2 Отговор
    Абе, как пък един от лидерите на Италия, Румъния и България не се сети да си поиска Брендо(осъден в трите държави за травик на кокаин) в замяна на помощите???
  • 14 хихи

    21 7 Отговор

    До коментар #11 от "Да де,именно...!":

    и демилитаризация на НАТО(боеприпасите свършиха)
  • 15 Запознат !

    18 5 Отговор

    До коментар #1 от "ПОЗНАЙТЕ ЩО ЛИ":

    Толкова голяма бройка установена за маймунска шарка във ФАЛШ е поради това , че пед!!!!алите се скачат като зайци !!!!
  • 16 От кога G--yau--ra може да прави

    2 5 Отговор

    До коментар #6 от "Само питам":

    ИЗРЕЧЕНИЯ , когато неговата същност е да е мизерник, предател и работи АНГАРИЯ !

    Коментиран от #19

  • 17 Само питам

    12 28 Отговор

    До коментар #7 от "Иванушка  🇷🇺":

    Кога руските слуги сте били българи? Никога не сте били и никога няма да бъдете българи!

    Коментиран от #33

  • 18 С какво право G--yau--ra ще прави умни

    5 4 Отговор
    Изречения , когато за 30-сет години, неможе да подбере ДЪРЖАВНО управление и създаде народно благовение ! G---ya---rina създаде СЕП ТИ ЧНА - ЯМА която той приема за държава !
  • 19 Само питам

    9 22 Отговор

    До коментар #16 от "От кога G--yau--ra може да прави":

    От кога руските подлоги си мислят, че са мъже?

    Коментиран от #23

  • 20 геноцид

    11 2 Отговор
    Защо мислите , че унгарски евреин ще ви каже истината !
  • 21 С какво право Gya--u---ra който винаги е

    4 5 Отговор

    До коментар #6 от "Само питам":

    ЛЯГАЛ на Запада , като хю-не и гю--ве--ндия , а е ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАН само от РУСИЯ , има НАГЛОСТТА да отваря мръсна и поганна ПАСТ ? Нима заграбеното от него през 1989-та бе Западнао творение ? Отричайки Руското Благородство и ДАРЕНИЕ , ние можехме НЕБЪДЕМ в списъка на Победителите 1944 на Ялта, Техеран, Постдам и Бретенвуд . Рязането на територии винаги е било от Берлин, Париж, Виена , точно там за където Г y a- Upa НАШ отново се натиска ! Защото има куха делва вместо глава ! Защо непиташ как така Долара настигна Эврото ? А ? Нали Долара е Кух ! ? Отговора не е за твоята ПАЧА ! Эврото ИЗДЪХВА по-бързо от Зелената бумага , а защо е тъй ПИТАЙ ЗА--dnik да ти кажа ! Питай ! Дева тв/.а М/М/.
  • 22 Даниел 70

    21 6 Отговор

    До коментар #5 от "Ото фон Бисмарк":

    Бисмарк е германец,с интереси на германец .... мислиш ли че на някой му пука за малка България? Просто исторически и религиозно нашето място е до Русия,а не срещу.
  • 23 Да те питам , как стана от хю-мне невзра

    4 6 Отговор

    До коментар #19 от "Само питам":

    чно , днес да си таквоз Че--рво УДАЧНО ? Нима туй що прилапа и Забра не бе от СССР? А ? Долно мръсно МЕ--КЕ--РЕ ! Защо нестартира с туй що ималси от Кобургота . НЕКА аз да те попитам , какме сърбят ръцете само да те спипам. И ще спреш да питаш.
  • 24 Цялата ДЕРМОкратична днешна СГАН

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "Само питам":

    Сте за МЕГДАН !
  • 25 От ден на ден народа става УБЕДЕН !

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Само питам":

    Не с безконечни Избори е туй що , до СЪВЕСТ политицитени ще ги доведе ! А нещо свързано със МАКАРЕНКО : " Казвам - Показвам - и на БЕЛЕНЕ Наказвам "! И народен фронт " ШМАЙЗЕР" и тогаз вече може пак да питаш.
  • 26 Преторианецът

    2 2 Отговор
    Когато охраната на Нерон го заклала.Той казал,,какъв актьор умираСлава на Лондон!
  • 27 В.В.П.

    13 8 Отговор
    При Рф ,споразумения не важат .Когато преди това имаше други споразумения за спазване.от Киев .Нещата загрубяха ,много държави се вкараха в капана на Киев ..На немците ,какви са им Укрите??.Никакви .Обаче Чочо Сам нарежда и край..Руснаците с оръжие ,не могат да бъдат уплашени..Ще ги трепят яко с кинжал ,,калибър ,Циркон ,Ураган Смерч. .И така докато Киев пукне ..Ще има преврат в Киев .На 98%..Ако няма ще има Кинжал и Циркон ,+калибър..По добре е преврата..Никоя раса ,племе нация , държава не трябва да слуша сащ и Англия .
  • 28 Българин

    9 8 Отговор

    До коментар #8 от "Бисмарк":

    Какви пари бе?Кога ватниците са имали пари?Палячо!100 олигарха се хвалят с парите откраднати от 100 милиона.Това са им парите на тия непрокопсаници.
  • 29 Случаен

    9 4 Отговор

    До коментар #4 от "Иванушка  🇷🇺":

    35-те трилиона външен дълг на САЩ. това го дирят.
  • 30 Ял е Хурката

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ото фон Бисмарк":

    знай кой е шефа
  • 31 аха

    0 0 Отговор
    И ако това не ви говори нещо ... значи сте много зле !
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Човек от народа

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "Само питам":

    А американскитеГъзолизци, какви мислите, че сте. За 30години ни докарахте до морална и духовнаМизерия и Разврат само за да стеУгодни на белитеГосподариа, а сега и доПрага наЯдрена война. ГОСПОДщЕвИсЪДИ!!!
  • 34 Антифашист

    4 2 Отговор
    ЗащоКравешкитеБгФъшкииСеЧувствате длъжниДаСмучете наБайгънДудука?
  • 35 До Лвов и Ровно

    5 3 Отговор
    Нещо се мъти относно властта в Украйна. Започна репресиране най-близкото обкръжение на Клоуна,а оня ден удариха по своите азовци с американска ракета. Конците май не ги дърпа Клоунът,а някой зад,около него и отвъд океана. Май започнаха да го варят като жаба на бавен огън и да легитимилат неизбижното му низвергване. От западна гледна точка колкото по-бързо се сключи примирие и мир,толкова повече територия ще запаи Украйна за посладващо възраждане на експанзията след 10 години. Русия затова не удря по центровете на власт и решения,защото Клоунът и е нужен жив та да продължава да джавка и да му вадят зъбчетата едно по едно и така до Лвов и Ровно.
  • 36 украйна е обречена да изчезне ! като нас

    1 1 Отговор
    Фридман е роден в Унгария в еврейско семейство, което преживява Холокоста. През 1949 г. семейството на Фридман се мести в Австрия, а няколко години по-късно – в САЩ. В САЩ Джордж Фридман се сдобива със степен по политология от Градския колеж на Ню-Йорк, след което завършва публична администрация в университета Корнел. От 1974 г. преподава политически науки в частен колеж в Пенсилвания.

    Началото на кариерата си, белязана от геополитиката, Фридман, както и повечето от неговите млади колеги, посвещава на съветско-американските отношения. През 80-те години на 20 век Фридман пише няколко научни статии по въпросите на глобалния военния баланс и ядрения паритет. През 1994 г. Джордж Фридман основава Центъра за геополитически изследвания към Държавния университет в Луизиана, ангажиран със стратегическо прогнозиране. През 1996 г. Фридман създава частната разузнавателна агенция Стратфор.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 За мишките и хората

    0 0 Отговор
    Този анализ е пълен с грешки и очевидно анализаторът е проспал първите два месеца от войната.
    Първа грешка: трите центъра, които атакува Русия през февруари и март са Киев, Харков и Мариупол. В Донецк и Луганск двете войски си играеха нерви, но мащабна операция нямаше. Същото беше и при Одеса.
    Втора грешка: съвсем не е нечувано две воюващи страни да се договарят особено когато тази война засяга интересите на трети страни. Трето: никой няма интерес тази война да продължи дълго точно в такъв вид. САЩ изнесоха непотребното си оръжие, но ако войната продължи още година, тя ще рефлектира на собствения им валутен резерв. Русия е в задънена ситуация и скоро ще храни народа си с газ и дървесина, а на Европа й липсва точно това, за да изкара зимата.
Новини по държави: