Last news in Fakti

28 Юли, 2022 13:15 1 204 0

Президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши посети провинция Абра

  • президентът на филипините-
  • фердинанд маркос-младши-
  • провинция абра-
  • земетресението

Президентът на Филипините се срещна с пострадалите и се запозна с щетите от земетресението в провинция Абра

Президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши посети провинция Абра - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши разгледа щетите от силното земетресение вчера, причинило най-малко петима жертви и над 100 ранени в северните провинции, предаде ДПА.

Земетресение с магнитуд 7 разтърси в сряда планинския административен район Кордилера, предизвиквайки свличане на земни и скални маси. Нанесени бяха щети на стотици жилищни и други сгради, прекъснато беше електрозахранването, телефонните връзки и интернет.

Маркос-младши отиде в провинция Абра, където е бил епицентърът труса, за да се срещна с пострадалите. Много от тях са прекарали нощта на открито заради стотиците вторични трусове, каза министърът на социалното благосъстояние и развитието Ервин Тулфо. Той добави, че президентът иска лично да наблюдава действията на службите при операцията по издирване и оказване на помощ на населението.

Филипинската национална агенция за справяне с бедствия съобщи за петима загинали, предимно след удар при рухването на сгради или от отломки, а 131 са с наранявания от земетресението, усетено чак в района на столицата Манила.

Близо 13 000 души са засегнати от земетресението, което нанесе щети и на десетки болници, училища, правителствени служби и пътища и мостове, по които има напуквания.

Филипините се намират в Тихоокеанския огнен пръстен, където се стават около 90% от земетресенията в света. Предишното голямо земетресение в страната, през 2013 г., взе над 220 жертви.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА