Last news in Fakti

28 Юли, 2022 19:07 2 145 17

Кипър и Гърция ще се консултират с членки на ЕС как да реагират, ако Турция предприеме сондажи в спорни води

  • гърция-
  • кипър-
  • газ-
  • средиземно море-
  • турция

Предишни турски сондажи за въглеводороди в Източното Средиземноморие породиха напрежение в отношенията между Анкара и Атина и Анкара и Никозия

Кипър и Гърция ще се консултират с членки на ЕС как да реагират, ако Турция предприеме сондажи в спорни води - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кипър и Гърция планират да се консултират с други членки на Европейския съюз за това как да реагират, ако Турция отново се опита да извършва сондажи за петрол и газ във води, за които Кипър твърди, че попадат в неговата изключителна икономическа зона, предаде Ройтерс, позовавайки се на министъра на външните работи на Кипър.

Турският енергиен министър Фатих Дьонмез заяви по-рано тази седмица, че най-новият сондажен кораб на Турция "Абдулхамид Хан" ще започне сондажни дейности на 9 август в Средиземно море. Точното място на дейностите не бе обявена, отбелязва Ройтерс.

Турският сондажен кораб "Абдулхамид Хан" започва на 9 август дейности в Средиземно море в зони, попадащи под турска юрисдикция, съобщи вчера турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез, цитиран от в. "Ватан".

Ако всичко е наред, корабът ще бъде изпратен на мястото на първата си мисия на 9 август от пристанище Ташуджу в Мерсин в присъствието на президента Реджеп Тайип Ердоган, посочи министърът.

"Абдулхамид Хан" е четвъртият сондажен кораб на Турция. Плавателният съд бе купен миналата година от Република Корея. Той е дълъг 238 и широк 42 метра. Способен е да извършва сондажи на дълбочина до 12 200 метра и до 3665 метра под морското дъно. Това е сондажен кораб от седмо поколение, оборудван с най-съвременни технологии и един от едва петте плавателни съда в света от този клас.

"Ние обсъдихме някои действия с надеждата, че те могат да предотвратят създаването на напрежение в нашата изключителна икономическа зона", заяви министърът на външните работи на Кипър, Йоанис Касулидис след като разговаря с гръцкия си колега Никос Дендиас.

Касулидис и кипърските власти смятат, че има над шест потенциални района, в които турският сондажен кораб би могъл да започне работа и може би не всички от тях са в района, за който претендира Кипър.

Има "кресчендо на остра и провокативна реторика от Анкара", каза кипърският външен министър, цитиран от Асошиейтед прес, като добави: "Ние поддържаме тона нисък".

Предишни турски сондажи за въглеводороди в Източното Средиземноморие породиха напрежение в отношенията между Анкара и Атина и Анкара и Никозия.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урсус Миндер

    19 6 Отговор
    Да си купят вазелин.
  • 2 Taka така

    6 4 Отговор
    Ами какда се подмият и леко да сенаведат :))))
  • 3 фггййк

    8 1 Отговор
    Тези води са спорни или безспорни?
  • 4 да де

    8 2 Отговор
    Ще си взема пуканки и ще гледам от първия ред как съюзниците ще решат проблема и най-трудно ще ми е на кой да помагам нали сме съюзници все пак.
  • 5 Който има сондажни кораби сондира

    21 5 Отговор
    Който няма дърпа сополя и вие 🤣🤣🤣
  • 6 ами как

    23 5 Отговор
    Ще има византийски лай и плач пред портите на Султана.
  • 7 Чеп

    8 3 Отговор
    С духане също съава.Питайте Лена...
  • 8 Рошко

    7 4 Отговор
    Искате да кажете английския Кипър и Гърция
  • 9 така, значи

    8 19 Отговор
    ердоган няма шанс да бъде преизбран. затова се опитва да заблуди турците с безсмислени сондажни проучвания за политически цели. разбира се, краят на режима на ердоган ще бъде лош. но докато е на власт, турците ще са много по-гладни. лоши неща ги чакат.

    Коментиран от #10

  • 10 прав си

    22 3 Отговор

    До коментар #9 от "така, значи":

    Той Ердоган само заблуждава турците като им построи три мостта над Босфора ,тюнели на три нива под Босфора,най дългият висящ мост на света, две летища във водата,най голямото летище в света в Истанбул,построи нова Турция със стотици университети, училища, болници,фабрики, язовири,АЕЦ Аккую, Турски поток.......сега Турците на твоите тролски писания ли да вярват или на очите си
  • 11 Немезида

    8 13 Отговор
    „Силният“ Ердоган забрави да каже на турците, че през последните години и с ярост през последните месеци големите петролни компании Exxon Mobil, Total, Eni, Chevron, Shell са извършвали сондажи в законно демаркираните морски блокове на ИИЗ на Република Кипър, без той да може да направи абсолютно нищо, освен да се подиграва на турците, че нищо не става без тяхна воля. Турците са изолирани в Източното Средиземноморие. Никой не иска бизнес с тях. Египтяни, евреи, араби, западняци, никой. Неуравновесеното поведение на ислямистите и техните пиратски практики нанесоха огромни щети на бъдещето на турските поколения.

    Коментиран от #17

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Всъщност

    6 11 Отговор
    Турската окупационна армия в Кипър е заложник. С въздушна и морска блокада тя ще бъде принудена да се предаде. Липсва й стратегическата дълбочина, за да се защити, и ресурсите, за да оцелее. Срамно безусловно предаване или глад и смърт е дилемата.

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Турис

    5 3 Отговор
    Турските сондажи е заблудатата на анадолците за да им взима откацения вотове ,но трудно им е да го разберат
  • 16 Всъни

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Всъщност":

    Всъщност турците притежавали по мало от 1/3 на остров Кипър но това е било 75 % от обработваемата и земеделска площ.
  • 17 ЗидаровскиДюлгер

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Немезида":

    Говориш за законноти им право разбира се че няма да се меси но при незаконо следва написаното в гирното заглавие. Елементарна логика. Дя видим кой ще посмее голями западни компании били. Средиземно Море е пресечено със сделката Либия/Турция как араби, египтяни, евреи и западняци ще полагали тръби без тяхно разрешение дя видим.
Новини по държави: