Last news in Fakti

24 Август, 2022 15:40 1 414 14

Индия ще стимулира износа в рупии, за да засили търговията с Русия

  • индия-
  • русия-
  • рубли-
  • рупии-
  • владимир путин

Индийските компании вече заменят долара и еврото с азиатски валути, за да уреждат сделките си, а и за да избегнат западните санкции, наложени на Русия след нахлуването ѝ в Украйна

Индия ще стимулира износа в рупии, за да засили търговията с Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Индия може да стимулира износителите, които уреждат сделки, използвайки рупии. Така страната иска да повиши приемливостта на валутата си и да увеличи продажбите на стоки за Русия, които намаляха заради наложените на Москва западни санкции, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници от правителството и промишлеността.

Ходът има за цел да стимулира търговията с Русия, след като миналия месец Индийската централна банка въведе механизъм за международни търговски сетълменти (прехвърляне на средства между сметки на банки - бел. р.), използвайки рупията.

Индийските компании вече заменят долара и еврото с азиатски валути, за да уреждат сделките си, а и за да избегнат западните санкции, наложени на Русия след нахлуването ѝ в Украйна.

Най-вероятно ще бъде предоставен стимул, който ще представлява текуща програма за сделки, използващи напълно конвертируеми валути като долара и еврото към рупията, която е частично конвертируема, казаха за Ройтерс три източника, запознати с въпроса.

По думите им съгласно съществуващата програма индийските износители получават отстъпки върху част от данъците и митата, натрупани по време на целия процес на производство на стока. Новият стимул обаче ще прилага тези отстъпки за стоки, изнасяни с помощта на рупията.

"Министерството на търговията работи с централната банка и отдела по приходите, за да осигури улесняване на транзакции, свързани с рупии, като реализация и в съответствие с решението на Индийската централна банка от миналия месец", каза високопоставен държавен служител, пожелал анонимност.

"Ще бъдат предприети стъпки за разширяване на ползите за външнотърговската политика от подобна реализация", добави той.

Индийското министерство на търговията, финансовото министерство и централната банка на страната не отговориха на запитване за коментар по темата.

До момента местните банкери и търговци не са увеличили използването на рупията за сетълменти, тъй като очакват повече подробности от централната банка и правителството относно стимулите, заявиха още източниците, но според тях насоки се очакват "скоро", като се очаква те да помогнат за засилване на търговията с Русия.

Друг държавен служител, съобщи, че Индия се стреми да търговията с Русия да нарасне с 6-7 милиарда долара през следващите два месеца.

От 24 февруари до края на юли индийският внос от Русия - предимно суров петрол, се увеличи пет пъти до над 15 милиарда долара в сравнение със същия период година по-рано.

За същия период износът обаче спадна до 852,22 милиона долара спрямо 1,34 милиарда долара преди година.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Един от многото

    17 2 Отговор
    ХАХАХАХ. Браво.
  • 3 Може и с говвна да си плащате

    5 22 Отговор
    И без друго сте си от 4 свят

    Коментиран от #4

  • 4 За теб

    11 3 Отговор

    До коментар #3 от "Може и с говвна да си плащате":

    ги пазят.
    А имат много, нали са повече от един милиард…
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Софиянец

    9 3 Отговор
    Усещате ли как долара потъва в канала? Защото краварите го усещата и затова правят конфликти и аз различни места по света, опитват се да забавят неизбежното!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Зевзека

    10 1 Отговор
    Казано направо, азиатските топ икономики разпродават долари и евро и ги заменят с азиатски валути, за да не бъдат изнудвани от запада! И как се отразява това на долара и еврото? Не отговаряйте, въпросът ми е риторичен!

    Коментиран от #12

  • 9 Танк

    9 0 Отговор
    До противниците им. Какво ви засяга бе? Ако искат, ще се разплащат и със сливи. Общо около 2 милиарда хора(без Китай) решили да си търгуват. Какъв ви е проблема?
  • 10 Бъдещето очертава

    5 0 Отговор
    Че последният пирон ще е когато заменят резервите си и от долари и евро и ги направят в някоя друга валута, например юани. Тогава със сигурност слънцето ще залезе над икономиките на запада.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 неграмотен с НСО

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Зевзека":

    Не само това, Китай макар и кротко за да не подплаши пазара разпродава американският дълг във вид на трежъри бондове, който държи. Те кравичките за това яко надуват лихвите за да спрат да им разпродават дълга, ама нещо тцъ, тцъ, тцъ...
  • 13 Бен

    0 0 Отговор
    Е как можА тук да се появи статия в подкрепа на Русия??? Внимавайте, ще ви скъсат прашките от Козяк.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания