Last news in Fakti

6 Май, 2023 06:21 1 206 7

Куба най-накрая отпразнува Деня на труда с четиридневно закъснение

  • куба-
  • ден на труда-
  • тържества-
  • празненства

Празненствата бяха отложени заради риск от валежи

Куба най-накрая отпразнува Деня на труда с четиридневно закъснение - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Куба най-накрая отпразнува днес Деня на труда с четиридневно закъснение, след като празненствата бяха отложени заради риск от валежи, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Тазгодишните чествания бяха по-скромни заради икономическата криза и недостига на гориво.

Обикновено празненствата за 1 май са ключово събитие в Куба. Хиляди хора цялата страна се стичат в столицата Хавана с автобуси, за да се съберат на Площада на революцията преди началото на традиционния парад.

Тази година обаче дори жителите на Хавана бяха помолени да отидат на парада по емблематичния бул. "Малекон“ пеша, а в редица квартали бяха организирани по-малки тържества.

Обикновено най-масовото празненство се провежда на централния площад, разположен на най-високата точка в града. Тази година обаче основното честване се състоя на брега на морето и премина доста по-обрано.

Дори президентът Мигел Диас-Канел и съпругата му Лис Куеста отидоха пеша на крайбрежната алея, за да участват в "утвърждаването на революцията" заедно с бившия президент Раул Кастро.

Автобуси докараха единствено работници от близки на Хавана общини.

От повече от месец насам ежедневието на обикновените кубинци е значително затруднено от недостиг на гориво. Куба преживява най-тежката икономическа криза за последните три десетилетия, която бе изострена от пандемията от коронавирус, войната в Украйна и американските санкции, отбелязва Франс прес.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофилска пропаганда

    8 3 Отговор
    Е нали нямаха бензин пък сега риск от валежи.
  • 2 Маняна

    10 2 Отговор
    Много ги мързи, затова.
  • 3 НА ТИЯ

    9 3 Отговор
    КомунизЪма още им е в главата
  • 4 Хмм

    9 5 Отговор
    "От повече от месец насам ежедневието на обикновените кубинци е значително затруднено от недостиг на гориво." Е, как бе, нали комунистическа венецуела и "братска" Руззия се къпят в петрол, защо не помогнат на "братята" си?
  • 5 уиски "Три петолъчки"

    3 0 Отговор
    Не вярвам един евентуален дъжд да е спрял великите кубински революционери.
  • 6 КУБА ЛИБРЕ

    4 0 Отговор
    Без гориво и хляб можем, без Кастро...не
  • 7 Ундердог

    4 0 Отговор
    От много бачкане не им е останало време да празнуват!