Last news in Fakti

6 Юни, 2023 08:21 1 565 6

Ръст от 53% на екзекуциите по света

  • aleteia-
  • екзекуция-
  • екзекуции-
  • смъртно наказание-
  • китай-
  • иран

Китай, Северна Корея и Виетнам са държавите, които пазят в строга тайна броя на екзекуциите

Ръст от 53% на екзекуциите по света - 1
Снимка: Shutterstock

Неправителствената организация „Амнести Интернешънъл“ установи значително увеличение на глобалните екзекуции през 2022 г., предаде Aleteia.org.

Известно е, че общо 883 души са били екзекутирани миналата година, което е увеличение от 53% спрямо 2021 г. Реалните цифри може да са дори по-високи, тъй като някои държави не са предоставили данни, аргументирайки се със защита за националната сигурност.

В доклада се казва, че 90% от екзекуциите, извършени извън Китай, са извършени в Иран (576, увеличение от 314), Саудитска Арабия (196, увеличение от 65) и Египет (24). Особено в Иран „Амнести“ отбеляза най-рязкото нарастване.

От 576 души, за които се твърди, че са убити от иранското правителство, 279 са осъдени за убийство, 255 за престъпления, свързани с наркотици, 21 за изнасилване и 18 по религиозни обвинения.

Китай, Северна Корея и Виетнам са сред държавите, които пазят в строга тайна екзекуциите. Китай е страната с най-много екзекутирани осъдени. В доклада се казва, че в Саудитска Арабия за един ден са били екзекутирани 81 души. Шест държави пък са премахнали напълно смъртното наказание.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТУК ЕКЗЕКУЦИИТЕ ГИ НАРИЧАТ ИНФАРКТ

    13 0 Отговор
    ЗА ПО - ТАКА !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Механик

    10 0 Отговор
    Я да видим сега!
    "От 576 души, за които се твърди, че са убити от иранското правителство, 279 са осъдени за убийство, 255 за престъпления, свързани с наркотици, 21 за изнасилване и 18 по религиозни обвинения."
    Начи, соросите от амнестито са против това, убийци и изнасилвачи да бъдат утилизирани? Еш па ти каква логика?!
    И кво да ги правят, бе, амнести? Да им дават нобелови награди ли?
    п.п.
    И много интерсно, как амнестито извади статистиката с колко са се увеличили, след като Китай, Виетнам и там разни други, пазят бройката в тайна?
    Ами ако да кажем в Иран са се увеличли с 200 присъди, а в това време в Китай (който пази в тайна) са се намалили с 500? Тогава въде заминава стъкмистиката?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бай Тодар

    3 0 Отговор
    Апропо тия фондация "Лекари без граници", "Амнести интернешънъл", "Отворено общество", "Хюмън райтс уоч" и т.н. са на хранилката Сорос, Ротилд, Кушнер и т.н.