Last news in Fakti

20 Юни, 2023 11:33 2 091 16

Китай иска да построи военна база в Куба

  • китай-
  • куба-
  • база-
  • военна-
  • сащ

Според информация от "Уол Стрийт Джърнъл"

Китай иска да построи военна база в Куба - 1
Източник: Shutterstock

Според информация от "Уол Стрийт Джърнъл", Китай и Куба са в процес на обсъждане на изграждането на съвместна база за военно обучение на кубинския остров. Тази новина идва след предупреждение от Белия дом, че Китай разполага с шпионски съоръжения на острова, който се намира на около 145 километра от Съединените щати.

Американски официални лица твърдят, че Пекин и Хавана провеждат преговори относно откриването на военна база в северната част на Куба. Такова развитие на събитията може да даде възможност на Китай да разположи постоянни военни сили на острова и да разшири шпионската си дейност.

Съединените щати съобщават, че са установили контакт с кубинските власти с цел предотвратяване на изпълнението на този план.

Според американски служители, тези съоръжения биха позволили на китайските разузнавателни служби да проследяват електронните комуникации в югоизточните части на САЩ, където се намират множество военни бази, както и да следят корабния трафик.

По-рано този месец високопоставен американски служител заяви пред "Уол Стрийт Джърнъл", че според разузнаването Китай отдавна е поддържал шпионски бази в Куба, като те са били разширени през 2019 г.

Заместник-министърът на външните работи на Куба Карлос Фернандес де Косио отхвърля информацията на изданието и я нарича измислица на Съединените щати, която има за цел да оправдае десетилетното икономическо ембарго, наложено на острова, цитира news.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инфо от една седмица

    34 1 Отговор
    от скандално:
    WSJ: Китай ще разположи тайна база в Куба - задният двор на САЩ"
  • 2 Радо

    47 2 Отговор
    Щом САЩ имат военна база в Куба, защо Китай или Русия да нямат и те примерно?
  • 3 квя

    56 2 Отговор
    А вие американците, защо имате бази по целият свят? Или пак опираме до това, че всичко се що е американско е демократично и е за благото на хората!
  • 4 С.П.

    59 0 Отговор
    Днес китайска база, утре руска. Какво лошо има в това? Както Русия няма право да решава дали Украйна да влезе в НАТО, така и САЩ нямат право да решават дали да има китайска база в Куба. Не може Русия да бъде упреквана, че се противопоставя на разширението на НАТО до нейните граници, а САЩ да бъдат оправдавани, че против база на Китай в Куба. Никои на иска да има враг пред портата си, но двойният стандарт в единия случай позволява и оправдава това, а в другия случай го осъжда и заклеймява като неприемливо.

    Коментиран от #8

  • 5 Хлъц

    46 1 Отговор
    И какво ще направят на Дракона или кубинеца,ако се случи? Ще им обявят война, или санкции? Дракона ако реши ,може да залее Куба със стоки ,техника,технологии от А до Я! Ще ги залее и със зелендаш до гушата.Отправят предупреждение? Кой сте вие бе- за вас всичко да е позволено, над 400 бази в цял свят,но когато опре до задните ви полукълба - олее,ле! Руснака трябваше да отгладува милиарди ,но да задържи Куба,още след Перестройката.Горби прецака всичко, но сега там ще стъпи Дракона.
  • 6 Урюрвкос

    22 0 Отговор
    всъщност изтичането на всякакъв вид информация за транспортен трафик и т.н. позволява на шараните да не гълтат въдицата веднага щом им кажат нивото на безработицата и запасите от нефт а да помислят малко и да вземат правилното решение. Манипулацията на информация за състоянието на пазарите е много доходен бизнес на Щатите и не го дават на никого.
  • 7 ТИРбушон

    33 0 Отговор
    Крайно време беше.Да видим на америте колко комфортно ще им бъде?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 китаец от бг

    22 0 Отговор
    Атака дупе да им е яко тогава на фащ
  • 10 Супер

    16 0 Отговор
    крайно време е
  • 11 Павел пенев

    18 2 Отговор
    Чудесен политически и военен ход на Китай. Една руска и една китайска база са достатъчни на Куба за да пази своя суверенитет от американските терористи. Така Куба ще играе ролята на Тайван.
  • 12 Кравария

    11 0 Отговор
    Потъва
  • 13 Скоро

    9 0 Отговор
    Ембаргото ще стане столетно. А и САЩ имат военни бази на границата с Китай. Що се правят на ущипани госпожици, когато стане дума за Куба?!
  • 14 Така така

    8 0 Отговор
    Добра идея, все някой трябва да орави бази по света освен фащ.Разбира се най добре всяка жаба да си знае гьола и да не се меси в чужди държави както фащ империята на злото
  • 15 пенко

    2 0 Отговор
    ВОЕННА БАЗА СРЕЩУ КОГО ???---- ПАНАМА ; ГРАНДА И ХАИТИ -ОФИЦИАЛНО ЗАЯВИХА ,ЧЕ НЯМА ДА ВОЮВАТ С КИТАЙ ---САЛВАДОР И ХОНДУРАС НЕ ЗНАЯТ НИЩО ---ДА МУ МИСЛИ МЕКСИКО
    - ВЕНЕЦУЕЛА Е КИТАЙСКА ---И Т. Н. !?!?!?!?!?!?
  • 16 геноцид

    3 0 Отговор
    Не гот и демократично да ти вдигат прах пред портата нали !!!!