Last news in Fakti

3 Октомври, 2023 11:22 1 245 5

Инфлацията в Турция се е повишила до 61,53% през септември

  • инфлация-
  • турция-
  • повишена-
  • цени

На годишна база

Инфлацията в Турция се е повишила до 61,53% през септември  - 1
Източник: БГНЕС

Инфлацията в Турция се е повишила до 61,53 процента на годишна база през септември - най-високото равнище за тази година, предаде турската телевизия Хабертюрк, позовавайки се на данни на Турския статистически институт.

Тюркстат отчита годишна инфлация от 61,53 на сто при потребителските цени и 47,44 на сто при производствените цени на вътрешния пазар.

На месечна база потребителската инфлация е била 4,75 на сто през септември.

Това е най-високото ниво на отчетената от Турция годишна инфлация за настоящата година и трети пореден месец на нарастване на инфлацията.

През август бе отчетена годишна инфлация от 58,94 процента.

Най-голям скок на цените през септември в сравнение със същия месец на миналата година има в сектора на ресторантьорството и хотелиерството - 92,48 процента, а най-нисък е при недвижимите имоти - 20,16 процента, допълва Хабертюрк.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смех в блатото

    5 4 Отговор
    Султанът ще ги оправи турците :)
  • 2 ...

    4 2 Отговор
    няма значение. важното е че в Германия е 5% и са мнооого зле... вЕрвайте ми.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 е те държат на бедност

    0 6 Отговор
    и на граждански войни и на високи цени . хляб в турция 20 стотинки . Юруш помакините на пазар в Одрин . Сега цените като в бг . един хляб 2,20 , никой не ходи . Всички стоки скачат 10 пъти . Инфлация не 1000 пъти , а 60 процента . Да . Ердоган е и той е обратен .
  • 5 Ами да

    1 1 Отговор
    Аз казвам ,че докато новия министър продължава да увеличава лихвите и инфлацията ще се увеличава . Ниските лихви също си имат минуси, но поне инфлацията падаше . Но както разбирам трябва да стабилизират лирата .
Новини по държави: