Last news in Fakti

24 Октомври, 2023 16:02 9 134 62

Глас народен: България е най-голяма заплаха!

  • северна македония-
  • вмро-дпмне-
  • стево пендаровски-
  • християн мицкоски-
  • димитър ковачевски

Резултатите от проучването показват, че 56 процента от анкетираните смятат, че в страната няма демокрация, а 62 на сто смятат, че Северна Македония се движи в грешна посока

Глас народен: България е най-голяма заплаха! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Партийните предпочитания имат силно влияние върху формирането на общественото мнение и възприятието по повечето от обществено-политическите теми в Република Северна Македония, показва проучване на общественото мнение, проведено от агенция Брима, представено и публикувано на страницата на Центъра за европейски стратегии Евротинк в Скопие, информира БТА.

Резултатите от него показват, че 56 процента от анкетираните смятат, че в страната няма демокрация, а 62 процента смятат, че Северна Македония се движи в грешна посока. Увеличават се гражданите, които смятат, че присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз би било положително за страната - 53 процента през 2023 г, в сравнение с 49 процента, които са мислили така през 2022 г., за 30 процента от анкетираните обаче влизането на страната в ЕС не би било добро за страната, а също 30 процента смятат, че Северна Македония никога няма да влезе в ЕС.

Етническият разрез на онези, които смятат, че членството на страната в ЕС е добро за държавата показва, че така мислят 90,2 процента от албанците и 39,5 процента от македонците. Основната причина за подкрепата на членството на Северна Македония в ЕС анкетираните виждат в подобряването на стандарта на живот (47,7 процента), намаляване на безработицата (34,3 процента), повече демокрация (31,1 процента), възможност за работа в чужбина (21,8 процента). Най-сериозните причини, поради които анкетираните смятат, че страната не трябва да влиза в ЕС, са загуба на национална идентичност (56,1), увеличаване на емиграцията на младите хора (28,5) и това, че „нищо няма да се промени, а ЕС ще налага нови изисквания” (според 26,8).

На въпрос „какво е отношението на ЕС към Северна Македония“ 55,8 на сто смятат, че отношението на ЕС е несправедливо и "надменно", а 27,5 на сто, които казват, че отношението на ЕС е честно, приятелско и коректно. За 60,8 на сто от анкетираните ЕС е най-добрата алтернатива за страната, а 35,6 процента смятат, че Северна Македония трябва да търси собствен модел за развитие извън ЕС.

На въпрос дали има държава или международна организация, която представлява заплаха за Северна Македония 48 процента от респондентите отговарят положително, като 79 процента от тях виждат тази заплаха в България. Този отговор е най-застъпен сред македонците (44 процента) и привържениците на ВМРО-ДПМНЕ (74 процента). Втората заплаха,според проучването анкетираните виждат в Русия (6,3 процента), след събитията в Украйна, като този отговор е по-застъпен сред по-младите респонденти и респондентите от албанска националност. Според проучването 39,6 процента от гражданите на Северна Македония смятат, че най-голям приятел на държавата им е Сърбия.

Социалните мрежи се оказват най-важният източник за информация, свързана с политиката (87 процента), през интернет се информират 56 процента от анкетираните, а чрез телевизия - 43 процента.

Анкетата е направена в началото на септември тази година сред 1003 граждани на страната, което е представителна извадка за Северна Македония.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТУРЧИНА АЛИ

    51 8 Отговор
    Рекоха им го гърците ,те настройват ,а македонците са баровци за копейка ще плюват българите и България като луди
  • 2 Русофил

    54 54 Отговор
    Не България, русията е най-голямата заплаха за всички в Европа и за макетата.
  • 3 Българин

    69 9 Отговор
    Еее, доживях да чуя, че някой го е страх от нас. Ма то си е за страх де. Вземем да ги денафицираме и ще унищожим и тяхната държава.
  • 4 бойте се

    56 6 Отговор
    маймудонци 🇦🇱
  • 5 089954

    36 9 Отговор
    Влизайте в ЕС , тъкмо ще си върнем Македония
  • 6 Брюксел

    76 10 Отговор
    Макета да знаят, че по-гадна пасмина от србите нема! Водят ви като мечкар мечка на синджир!
  • 7 Трол

    47 4 Отговор
    Винаги този пред огледалото е най-голямата заплаха, така е било открай време. Другото са оправдания с руснаци, американци и марсианци.
  • 8 Нашите путинисти си свършиха

    39 25 Отговор
    работата, заслужиха си рублите. Успяха един народ в две страни да се намрази.
    Същото явление наблюдаваме и у нас - Русия като наш най-голям враг русофилите смятат за пръв приятел!
  • 9 българка

    69 5 Отговор
    Докато Сърбия е приятел на РСМ, враг не им трябва! Да ги оставим да се давят в собствените си заблуди! Ако оцелеят, може и да им станем приятели!
  • 10 Исторически факт !

    40 19 Отговор
    Такава националност македонец, палестинец и руснак никога не е имало !
  • 11 История с документи

    56 16 Отговор
    Тракийският ген е преобладаващият във формирането на българската нация.
    С руснаци, украинци и белоруси сме съвсем различни.
    Нямаме никакви разлики с македонците.
    Това сочат данните от тригодишно сериозно изследване на основата на митохондриална ДНК, която предава наследството от майката на децата, и на изследване на мъжката Y хромозома. По този въпрос говори академик Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология към БАН. Въпреки че сме славяноезични, траките са изиграли основна роля за нашата близост със средиземноморските народи. Изследването категорично оборва разпространяваната съветска теория, че българите са някакъв миш-маш от гени на различни племена и народи, добави акад. Гълъбов.
    Траките това сме ние !
    Както знаем славяните са измислени от Екатерина Първа. Езика ни е близък с така наречените славянски народи защото ние сме им дали писменост и култура. Така, че факта, че сме траки не би трябвало да ни изненадва 🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    Коментиран от #12, #15, #19, #21, #22, #23, #38

  • 12 ДАЙ Боже повече българи

    21 3 Отговор

    До коментар #11 от "История с документи":

    като вас!
  • 13 Защото

    40 4 Отговор
    Най - голямата заплаха за един народ са управляващите го политици.Македонците не правят изключение.

    Коментиран от #44

  • 14 Гледай икономиката

    52 4 Отговор
    Повечето македонски фирми са гръцка собственост. Има и немалко български. Банките в голямата си част са чужди. Ама те си плачат за Югославия и Лепа Брена. Нищо, че в Югославия бяха най-презряната народност.

    Коментиран от #56

  • 15 дали е така

    13 15 Отговор

    До коментар #11 от "История с документи":

    в сащ като нацията им е формирана от всички раси по земята , зле ли са или според теб не са нация :) Ами турците като имат само 5% истински тюркски гени , ще им кажеш ли , че не са истински турци
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Кой какво

    20 6 Отговор
    Факти са македонисти със сръбски уклон

    Коментиран от #25

  • 18 Анонимен

    38 4 Отговор
    Сърбите, ако можеха , още днес биха ги прибавили към държавата си, като територия и това им е целта да ни скарат с нас. До като ние и без това имаме обезлюдена рядко населена държава и територия не ни трябва. Дори, когато Сърбия беше във война, не спираше да спонсорира македонските партии да прокарват антибългарска политика и фалшива история.
  • 19 и друго

    7 10 Отговор

    До коментар #11 от "История с документи":

    Това е най-трагичното , че тези велики пра българи, които са основали държавата , вече ги няма . Останали са едни хора, които през столетията са се идентифицирали с тях, та макар и траки или каквито и да са , но за съжаление нямат нищо общо с истинските българи. Нещо като с макетата , които се опитаха да се идентифицират с древните македонци, но на тях не им се получи ... просто на сегашните българи им се е получило , защото същото нещо се е случило много отдавана, преди 1000 години.

    Коментиран от #24, #31

  • 20 Фарс

    3 4 Отговор
    1003.. Ел Оу Ел. Представителна извадка! И в България извадките са същите и ни ги представят по телевизиите като страхотни анализи. Посерковщина :)
  • 21 Я па тоя

    3 15 Отговор

    До коментар #11 от "История с документи":

    Вземи прочети за готите, те са убивали наред, за разлика от римляни и византийци. В северна България няма и един тракиец.

    Коментиран от #61

  • 22 Дедо

    3 9 Отговор

    До коментар #11 от "История с документи":

    Да беше дал и линк към изслезванията или ти е кеф да се правиш на разбирач.
    Аман от лаици със самочувствие!
  • 23 офф

    8 11 Отговор

    До коментар #11 от "История с документи":

    Само като чуя " един учен от БАН " , " група съветски учени " и направо имам чувството , че съвсем скоро ще почнат да пишат , че българите произхождат от извънземна раса и затова сме малко странни . Хайде стига псевдо наука моля ви се
  • 24 Я па ти,

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "и друго":

    Умен си бе, нашия българин е по-българин от вашия. Леле мале, гоуем си шизнаиш.
  • 25 Мишо

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Кой какво":

    +Факти+ са на управление от чужди микрофони. Принципа е "пари да падат".
  • 26 Гост

    16 2 Отговор
    Колко са им промили мозъците само ,не е за вярване.Браво на агентурата там справя се отлично.
  • 27 аааа

    15 6 Отговор
    Значи руската интрига е успяла, а агентите на кгб/дс за насаждане на омраза с Македония са си заслужили хонорарите. Не само агентите "Иван", "Тервел" и "Гоце", ами дори и по-новите кремълски попълнения като Слави Трифонов.

    Коментиран от #29

  • 28 Българин

    9 2 Отговор
    Е, като ни смятат за заплаха какво искат от нас ? Нека си стоят в измислената държава и да се самовеличаят и без това ЕС за тях е само една химера.
  • 29 аааа

    7 3 Отговор

    До коментар #27 от "аааа":

    Чакай, че забравих и протежето на Решетников, а той е един от най-върлите...
  • 30 филип немтур

    6 17 Отговор
    България в Македония предизвиква чувство на негативна конотация . Българин ( бугарин ) в Македония има пейоративно значение . Провал , сакатлък са синоними на избугарила се работа. Бугария е обида , асоциация с нещо нечистоплътно , нечестно , гнусно свързващо се с българските емблеми - бай Ганю , Азис , Митьо Пищова и Бойко Борисов . България е вештачка странка , руски проект на Балканот , што овде е циреот на Еуропската Уния !

    Коментиран от #46, #55

  • 31 Аз.казах

    12 5 Отговор

    До коментар #19 от "и друго":

    Те гърците се опитаха да присвоят , Александър велики но нещо не се връзва с историята. Вече има доказателства ,че древни Гърци няма. Дори името елини не е на гърците и него го крадът. Елините са от тракийското племе , Пеласги, а това са ТРАКИ .
  • 32 въшкарите

    19 3 Отговор
    да се пишат за каквито искат, а проучванията да си ги боднат някъде.Те са с мераци да са с нас в европа ,не ние с тях.Като толкова ги е страх - да си правят югославия 2.0 и да спират с цирковете.Жалки откачалки.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Перо

    11 3 Отговор
    РСМ, прост народ, слаба държава!
  • 35 Перо

    12 2 Отговор
    Великият “етнос” на 45 г., колкото половин София, щяла да изчезне! Ами лицето Мицкоски, с неустановен произход, къде ще изчезне? Нали е ербап, защо не отиде на избори, а се скри като мишка!
  • 36 бай Даньо

    4 1 Отговор
    Българите не трябва да се объркваме в следващата голяма война мънкидонците ще са заедно със сърбите срещу нас . Дано да сме от добрата страна на гърците ( когато в тая голямата война се изправят срещу турция) защото ни е спукана работата. И дано румънците са заети някъде другаде ...
  • 37 Май се оказва,

    11 3 Отговор
    Че албанците са доста по-умнинот северномакедонците 😂
  • 38 бай Даньо

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "История с документи":

    Българските гени са неразличими и от румънските ( българските по средата са на равно разстояние от македонските от една страна и румънските от друга без румънските и македонските да са много различни ...) , но това е артефакт останал от резултата от един друг мач който сме изгубили още през 18 век ... мача за македония нямаме право да губим.

    Коментиран от #39

  • 39 Реплика

    3 2 Отговор

    До коментар #38 от "бай Даньо":

    Да се разбира ли,че мразенето на Балканите е генетично обусловено?

    Коментиран от #42

  • 40 Биби Кинг

    4 1 Отговор
    Да не забраваме каде пемберузите, наши и српски ги извратиха тиа бивши нашенци след 44 та година!
  • 41 Много...

    3 7 Отговор
    Сте умни,зад всички милозливи приказки се крие желанието на България да ви погълне и лиши от народност
  • 42 бай Даньо

    9 3 Отговор

    До коментар #39 от "Реплика":

    Омразата на украинците към руснаците ( предимно в тая посока) не ти ли отговаря на въпроса. Току що пръкналите се мразят етническото тяло от което са отделени ...

    Коментиран от #43

  • 43 Нормално

    4 10 Отговор

    До коментар #42 от "бай Даньо":

    Ако това"етническото тяло " има желба да те уништи и не признава дека постоиш, тогаш мора да се браниш. Не може да ти биде пријател некој кој ти става вето и бара да признаеш дека си измислен пд Сталин.

    Коментиран от #45

  • 44 ИМПЕРИАЛИСТ

    18 1 Отговор

    До коментар #13 от "Защото":

    В C. МAКEДOAНИЯ, ИЗЧЕЗНЕ ЛИ БЪЛГАРОФОБИЯТА, ИЗЧЕЗВА И ДЪРЖАВАТА КОЯТО Е ИЗГРАДЕНА НА ТАЗИ ОСНОВА....зa тoвa ca вcичкитe им мaймунджулъци, мeкo кaзaнo.
  • 45 Юнак Балкански

    18 1 Отговор

    До коментар #43 от "Нормално":

    В момента няма вето от България. Имате подписано споразумение с Европейския съюз за започване на преговорите когато промените конституцията си. Единствените които са ви виновни сте самите вие - хората от Република Северна Македония.
    Всичко което става в държавата ви си е ваша работа и зависи само от вас и вашите решения. Престанете да обвинявате другите за мизерията, корупцията и нищетата във вашата малка държава.
  • 46 Юнак Балкански

    16 2 Отговор

    До коментар #30 от "филип немтур":

    Думата Македонец в България се асоциира с човек от Български произход, който е с промит мозък от Сърбите само и само да го отделят от майка България. Трябва да призная, че Сърбите са свършили добра работа в промиването на мозъци ви. Въпроса е защо ви и страх от България?? Отговора е: Съзнателно или подсъзнателно знаете истината. Това е. Толкова е просто.

    Коментиран от #47

  • 47 Да да

    2 9 Отговор

    До коментар #46 от "Юнак Балкански":

    Нс се плашиме да бидеме македонци. Ниту србите ниту бугарите не можат да го сменат тоа. Ќе ги преживееме сите уцени и навреди од бугарите.

    Коментиран от #49, #60

  • 48 Мда

    7 0 Отговор
    Дарвин е създал теорията на еволюцията - как със системен труд и умствени напъни от маймуната в течение на хилядолетия е произлязъл човекът!...Днешните жители на Северна Македония преобръщат с хастара теорията на Дарвин.Те са доказателство как един народ след системен тормоз от страна на Сръбските си "приятели", побоища, убийства, репресии, лишаване от работа, заличаване на всякакви Български надписи на всевъзможни места, включително в черкви, манастири, па дори и на надгробни паметници, насаждане на измислена идентичност, промиване съзнанието на младите със умишлено написани и пълни с лъжи учебници от хора, Българи по произход бавно и полека стават на....маймуни!

    Коментиран от #50

  • 49 Не се плашат знаеш ли кои?

    5 0 Отговор

    До коментар #47 от "Да да":

    ...Само лудите Друже, само лудите!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 2 Отговор

    До коментар #50 от "Само":

    На 18 Октомври 1943 г. започват англо-американските бомбардировки на Скопие....Защото е български град, а не е окупиран от българската армия, както ви лъжат югоносталгиците. Окупираните градове англо-американците не ги бомбардират, справка: Прага, Париж, Варшава, Амстердам, Брюксел и др.
    А след като Германия изтърбушва държавната банка на Югославия, знаеш ли по какъв курс си обменяте за ЛЕВОВЕ "хартийките" ??? Вие, без нас умирахте от глад, буквално...

    Коментиран от #52

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ами,

    8 1 Отговор
    Изобщо не ме интересуват скопяните защото са родоотстъпници.Албанците с бързи темпове ги претопяват.Сбъсъка ще е Албания-Сърбия за тяхната територия.Скопяните не са желани в България, предостатъчно жестове направихме към тях.Достатъчно,решили са да изчезнат както са изчезнали древните македонци чието наименование са си присвоили неосномателно.В крайна сметка съдбата на давещия се е само в неговите ръце.
  • 54 ВСИЧКИТЕ ВРАГОВЕ НА КРАДЦИТЕ В БЪЛ -

    0 1 Отговор
    ГАРИЯ СА ОБИКНОВЕННО В КОМА !
  • 55 ....Която Фолипчо

    6 0 Отговор

    До коментар #30 от "филип немтур":

    Ще гледате през крив Български.......".Еуропската уния" става въпрос де!
  • 56 И Преди и сега

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гледай икономиката":

    "народност" е твърде силно казано
  • 57 чичко Венци

    4 0 Отговор
    Вече никой , българин не харесва макетата ,те ни обединиха

    Коментиран от #58

  • 58 Знаеме

    2 3 Отговор

    До коментар #57 от "чичко Венци":

    Знаеме за тоа одамна. Никогаш и не било друго од вас.

    Коментиран от #59

  • 59 Тодор

    2 0 Отговор

    До коментар #58 от "Знаеме":

    Още от турско е така
  • 60 Юнак Балкански

    4 0 Отговор

    До коментар #47 от "Да да":

    Бъдете си каквото искате, но не крадете историята, културата и езика от България и/или Гърция. На нас не ни трябват хората от Република Северна Македония нито в България нито в Европейския съюз защото за 50 години Сърбите са ви научили само на лъжи и омраза. Бих дори прибрал обратно и Българските паспорти на всички ви хора защото са излъгали, че са Българи. Не на промитите ви мозъци. Признайте корените си и ще имате най-големия си приятел в лицето на България.
  • 61 Тоя па тоя...

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Я па тоя":

    Голям смях... Готите са Гети, а гетите са траки... Според Херодот, Траките са най-многобройният народ в света след индийците... и са обитавали доста територии и са повлиявали културно на доста нации... А директни наследници на траките са българите, т.е. един народ с две имена, разбира се не всеки в наши дни е българин, но генетиката проследява българският ген поне до мезеолита, т.е. автохтонен балкански народ са българите, които се разселват тук и там и след черноморския потоп и т.н. За разлика от гърците, които си присвояват българска история от древността... Гърците са данайци, които идват от Африка и нямат нищо общо с балканското население...
  • 62 Българин

    3 0 Отговор
    Ако не беше България ги признала първа - щяха да са Косово сега факт !
Новини по държави: