Last news in Fakti

5 Декември, 2023 10:00 1 390 20

Президентът на Беларус: Време е да признаем - зеленият дневен ред е безсмислен в условията на конфронтация

  • беларус-
  • дубай-
  • оае-
  • кличат-
  • президента на беларус-
  • александр лукашенко

От изказването на Александр Лукашенко на Световната среща на върха за борба с изменението на климата (1 декември 2023 г., гр.Дубай)

Президентът на Беларус: Време е да признаем - зеленият дневен ред е безсмислен в условията на конфронтация - 1
Снимка: Посолство на Беларус

От изказването на Президента на Република Беларус Александр Лукашенко на Световната среща на върха за борба с изменението на климата (1 декември 2023 г., гр.Дубай)

Ние представляваме различни култури, различни ценностни системи, различни цивилизации. Но ние сме единни пред глобалното предизвикателство, което ни подхвърли природата.


Климатът се променя. Учените правят най-мрачните прогнози. За да се противодейства ефективно на заплахата, е необходимо честно и открито да се назоват нейните основни причини.


На първо място, това е липсата на чувство за мярка в стремежа към геополитическо, включително военно, превъзходство на онези, които провокират и разпалват огнища на войни в различни краища на планетата. А войните са основният източник на мръсотия на нашия континент. Това е жажда за печалба, която превръща природните ресурси в личен капитал. Това са опити за премахване от пътя си на страни, които пречат на подчиняването на целия свят. И понякога всичко се прави уж за целите на устойчивото развитие.


По Парижкото споразумение Беларус напълно изпълнява поетите ангажименти и дори ги преизпълнява. Ние предоставяме безценни екосистемни услуги на нашия континент, запазвайки уникален източник на кислород – естествените блата, гори, белите дробове на Европа. Развиваме зелена и ядрена енергия, минимизирайки рисковете от изменението на климата.
Парадоксално, но в отговор получаваме нови икономически санкции, бариери в международната търговия, ограничаване на достъпа до технологии. И не само ние.


Време е да признаем: зеленият дневен ред е безсмислен в условията на конфронтация. Той изисква зачитане на суверенитета на страните и безусловна справедливост.

Всички оратори, особено ораторите от ораторите, които говориха тук първи, се загрижиха: откъде да вземем парите? За да отговорите на този въпрос, трябва да погледнете скорошната история. Пример. За да се унищожат Ирак и Афганистан и да донесат «добро» за народите в тези страни, бяха изхарчени приблизително от един и половина до два трилиона долара. Ирак и Афганистан струваха на агресора около два трилиона долара. И пребройте колко пари отидоха за защита на тези страни? И колко души загинаха? Това не се оценява в долари. Днес има война в Украйна. Това вече не е един и половина до два трилиона долара. Това вече ще струва пет трилиона долара, ако успеем да постигнем споразумение за мир в близко бъдеще.


Защо днес няма мир в тази част на планетата? Защото онези оратори, които говориха на преден план, говорят и за мира, говорят за това планетата да е чиста, да се грижат за внуците си и в същото време те отприщиха и водят най-страшната война на планетата.
Войните са ужасно замърсяване на планетата. Нека спрем това. Затова най-важното – трябва да се научим да говорим по-малко думи и да правим повече.

Източник: Посолство на Беларус


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Малиии

    7 28 Отговор
    Източник: Посолство на Беларус

    Посолствата на диктаторски режими са очевидно чудесен източник на информация
  • 2 Журналист

    40 4 Отговор
    Има ли някой, който не е съгласен? Всичко е вярно не на 100%, а на 1000%. Ужасно много пари се наливат във военни конфликти с цел печалба, вместо в борба със замърсяването и климатичните промени.

    Коментиран от #7

  • 3 Феликс Дж

    27 5 Отговор
    Александър Лукашенка цитира Ленин и Сталин и затова ИМА ПРАВО в случая и в много други случаи. Ето такъв мъж България няма да има.

    Коментиран от #6

  • 4 Анджо

    5 24 Отговор
    Пази Боже от такива лицемери.
    Тоя се загрижил и кой тоя.

    Коментиран от #17

  • 5 БСП за България и Радев

    23 6 Отговор
    Шапки долу пред един от малкото независими световни лидери като Ердоган, Си, Ким, Орбан, Вучич и разбира се, водени мъдро от Другарят Путин. Александър не се страхува да казва истината на колективния нациски Запад и е пръв помощник на Русия в борбата срещу неонацизма по света

    Коментиран от #11

  • 6 БСП за България и Радев

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "Феликс Дж":

    Не бъди черноглед! Все още има шанс другарят Путин да ни денацифицира и освободи от Харвардските измамници, Шиши и Тиквата. Тогава, ако имаме късмет, може да се назначи за губернатор я Лукашенко, я Вучич. Не вярвам Другарят Путин да ни даде на Ердоган
  • 7 Историк

    4 18 Отговор

    До коментар #2 от "Журналист":

    Ми, щом "всичко е вярно" защо мустакатото диктаторче не посъветва господаря си в Кремъл да спре най-голямата война в Европа от Втората световна война насам, която започна?

    Коментиран от #8, #9, #10, #18

  • 8 А защо не

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Историк":

    Посъветва Израел да се войната? Като си казал А, кажи и Б.
  • 9 Журналист

    20 3 Отговор

    До коментар #7 от "Историк":

    Ами защото, драги ми историко, войната не е я "почна" Русия и не може тя да е спре. Кой наруши Минските споразумения? Кой не иска мир? САЩ и тяхната марионетка Украйна. Руснаците се задъхват в тази война и отдавна искат мир.

    Коментиран от #12

  • 10 БСП за България и Радев

    15 2 Отговор

    До коментар #7 от "Историк":

    Войната я предизвика колективния нациски Запад. Ако не подстрекаваха Украйна, щеше да подпише безусловна капитулация и вече щеше да има мир и евтин газ и петрол за Европа. Генерал Румен Радев ясно го заяви на срещата със Зеления

    Коментиран от #13

  • 11 Весел Патиланец

    0 8 Отговор

    До коментар #5 от "БСП за България и Радев":

    Вярно ли, дрОгарю?
    Как успяват да ви промиват кухите китари толкова лесно, недоумявам?
    Крайно време е за подкрепа на комунистически, авторитарни режими, реч на омразата и т.н да се преследва от закона и съд! Да си платят два-три пъти глобите, после ефективно и съм сигурен, че ще започнат да четат и българска освен руска преса!

    Коментиран от #14

  • 12 Весел Патиланец

    0 9 Отговор

    До коментар #9 от "Журналист":

    Руснаците искат мир??? Искат рукий мир - т.е. да се изтеглят украинците от вече опкупираните територии!!!
    Само си представи дрОгарю, как след този прецедент един диктатор по-южно от нас поиска кърджалийска, рзградска, родопска области - КНР, РНР и РодНР

    Коментиран от #15

  • 13 Весел Патиланец

    0 6 Отговор

    До коментар #10 от "БСП за България и Радев":

    КАК? Ти тотално си се провалил!
    Войната от нацистки запад? Капитулация на Украйна?
    Заминавай си в родната матушка - там ще може да се радваш на пропагандата която цитираш ежедневно! Даже ще те пратя по заслуги на фронта, ще ти дадат един шинел с дупка, и 10 патрна за калаш - него сам ще си намериш в окопите, че за нови денги нет!
    И предвиждам такъв живот!!!
  • 14 Реплика

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Весел Патиланец":

    Като при ковид -без маска,без ваксина,без зелен сертификат =без градски транспорт,без работа,блокирани банкови сметки,глоби.Това ли предлагате???
  • 15 Дивергент

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Весел Патиланец":

    Не сте актуален.,,Турците идат" е заменено от ,,руснаците идат".
  • 16 Сандо

    5 0 Отговор
    Браво на Лукашенко,казва Истината,но е жалко,че държавата му е малка и няма нужната политическа тежест.Нека още да си припомним,че Беларус и Лукашенко не се огънаха и пред Ковида и се оказаха прави.
  • 17 Сандо

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Анджо":

    Сравни Беларус и България и тогава ще видиш за кой трябват грижи за да се спаси.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 3.14К

    6 0 Отговор
    След като разобличи лицемерите и приключи най-съдържателното изказване на целия форум, Лукашенко беше аплодиран от по-голяма присъстващите в залата.
  • 20 Алфа херинга

    2 0 Отговор
    Лукашенко как доволно им го слага на двуличните еврочиновничета.
Новини по държави: