Last news in Fakti

18 Декември, 2023 14:10 2 470 5

Италия обмисля участие в морска коалиция в Червено море, твърди източник

  • италия-
  • участие-
  • червено море-
  • морска коалиция-
  • йемен-
  • хуси

Съобщи близък до въпроса източник пред Ройтерс 

Италия обмисля участие в морска коалиция в Червено море, твърди източник - 1
Снимка: Shutterstock

Италия обмисля дали да се присъедини към западната военноморска коалиция, чиято цел е да защитава корабите в Червено море от нападенията на подкрепяните от Иран хуси в Йемен, съобщи близък до въпроса източник пред Ройтерс.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви пред репортери по-рано този месец, че Вашингтон води разговори с различни държави за сформиране на морска оперативна група за Червено море, но не даде повече подробности.

Италианският източник, който помоли да не се съобщава името му поради деликатността на въпроса, заяви, че Рим е бил помолен да се присъедини към операцията и че решението ще бъде взето до края на тази седмица.

Йеменските хуси се намесиха в конфликта между Израел и Хамас, като атакуваха плавателни съдове по жизненоважни морски пътища и изстрелваха безпилотни самолети и ракети по Израел на повече от 1000 мили от седалището си в йеменската столица Сана.

Военноморските сили на САЩ, Великобритания и Франция вече засилиха присъствието си в Червено море, за да предпазят корабите от риск от превземане или нападение от страна на хусите.

Хусите, които управляват голяма част от Йемен, казват, че атаките са проява на солидарност с палестинците и обещават да продължат, докато Израел не спре да атакува Газа.

Нападенията на хусите представляват заплаха за световната икономика, тъй като са насочени срещу потока от доставки между Азия и Запада и повишават разходите за превоз на стоки през Червено море.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хмн

    8 2 Отговор
    защо пак европейските държави се ловят на крраварските провокации в името на нефта,пак ли требва некой да освобождава европа от идиоттите които се кланят на фалиралите
  • 2 честен ционист

    0 9 Отговор
    Корабите с камилара от сектор Газа.
  • 3 Я го знам !

    0 2 Отговор
    Путин е виновен 😂
  • 4 дядото

    7 0 Отговор
    нещата постепенно идват на мястото си.сащ и нато ще опазват чифутските интереси в червено море,пък нека ни убеждават,че не са на дъното на конфликта в близкия исток

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: