Last news in Fakti

24 Декември, 2023 11:17 4 046 18

Испания вдига ветото си върху участието на ЕС в операциите на САЩ в Червено море

  • испания-
  • сащ-
  • червено море-
  • операции-
  • вето

Самата тя обаче няма да участва в операциите

Испания вдига ветото си върху участието на ЕС в операциите на САЩ в Червено море - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Испания ще вдигне ветото си върху участието на Европейския съюз в ръководена от САЩ операция за защита на търговски кораби от атаки на йеменските бунтовници хуси в Червено море, но самата тя няма да участва, съобщи вестник Mundo, позовавайки се на източници от отбраната.

По-рано вестник Confidencial съобщи, че Испания е блокирала участието на Европейския съюз в операцията на САЩ срещу хусите в Червено море.

По-рано шефът на Пентагона Лойд Остин обяви началото на многонационалната операция "Пазител на просперитета" за защита на Червено море и Аденския залив на фона на атаките на йеменските бунтовници хути срещу търговски кораби. Говорителят на Пентагона Патрик Райдър каза, че повече от 20 държави са се присъединили към ръководената от САЩ операция.

Управляващото движение Ансар Аллах (Хути) в северен Йемен, което контролира по-голямата част от йеменското крайбрежие на Червено море, по-рано предупреди за намерението си да атакува всякакви кораби, свързани с Израел, като призова другите страни да изтеглят екипажите си от тях и да не ги доближават на море. Редица корабни компании решиха да спрат транспортирането през Червено море. Енергийните компании BP и Equinor също обявиха решение да спрат превоза на петролни продукти с танкери през Червено море.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    26 1 Отговор
    Тагаренко събира хора за мисията.Ще прати новите фрегати срещу Хусите
  • 2 Дон Кихот

    21 0 Отговор
    Пращат другите в джунглата.
  • 3 КОТарАК

    9 8 Отговор
    на ЕС липсва само обща армия /и без друго този съюз може да се разглежда и като Федерация някаква.

    Коментиран от #4

  • 4 Последния Софиянец

    22 5 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Какво ще дири ЕС в африканските джунгли?

    Коментиран от #8

  • 5 Започна се

    6 29 Отговор
    Е сега на чалмите ще бъдат върнати в каменната ера ! Искаха да наложат някакви ислямски правила , сега Сащ ще ги изпратят при създателя ! Слава на Кръста !!

    Коментиран от #9

  • 6 Никаква работа нямат САЩ

    26 4 Отговор
    В Червено море, а пък в Аденския залив съвсем
  • 7 Сметката на Кремъл

    3 25 Отговор
    Да тероризира Червено море със своите православни Приятели
    Хамас , Хути и тема подобни ще излязат криви .
  • 8 КОТарАК

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    ами пази търговията през Суеца , Англия къв го диреше при опитите да открие Северозападния проход?това САЩ пряко не ги касае
  • 9 Последния Софиянец

    19 1 Отговор

    До коментар #5 от "Започна се":

    Колкото в Афганистан успяха .Да не оставят нашите фрегати на Хусите.
  • 10 Хммммм ....

    16 1 Отговор
    Управляващото движение Ансар Аллах (Хути) в северен Йемен, което контролира по-голямата част от йеменското крайбрежие на Червено море,.....йеменското крайбрежие не е ли йеменско ? Или вече е американско ?
  • 11 Морето е на страните граничещи с него

    13 1 Отговор
    Що минават от там без да плащат разни навлеци а ?
  • 12 Жа омра

    11 1 Отговор
    Какъв срам ни чака само ако знаете.То първоначално ще има яко медийни победи а после ще отнесем еВ ан ето.
  • 13 Там има едно тясно място

    7 1 Отговор
    Дето бариера трябва да се сложи и всеки такса да плаща. Ми даааа. Я вижте картата на аденският залив който е ясно че е на аденците

    Коментиран от #14

  • 14 Казва се "протока Баб ел Мандеб"

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Там има едно тясно място":

    протока Баб ел Мандеб свързва заливът с Червено море......
  • 15 ДерневDernev

    8 1 Отговор
    Това не е работа за САЩ, а на ООН. ЕС и НАТО помагат на САЩ да заобикалят ООН и по-този начин да налагат и защитават собствените си интереси по света. Сака 8ъс сигурност го водят 6ъм 3СВ. Европа вън от НАТО за изграждане на Европа за европейците, която да е гръбнака на ООН при защита на общите интереси на държавите, мирът и сигурността в света.
  • 16 Съвсем друга е играта

    5 0 Отговор
    Много по-сложни и противоречиви са интересите и вече въобще не се ограничават само до терористични организации или до няколко пирати или до Хутити в Йемен..... съществуват важни стратегии за водещите страни, които могат и да се противопоставят. От 2022 Китай имат голяма военна база там и Съединените щати с базата Camp Lemonnier в Джибути се притесняват. Китайската база е разположена съвсем близо до американската и се намира на пролива Баб ал-Мандаб, входа към Червено море и Суецкия канал .......
  • 17 Съвсем друга е играта

    3 0 Отговор
    Kитайски войски в Джибути: Баб ал-Мандаб е епицентърът на следващия световен конфликт!
    През 2002 г. Китай получи зелена светлина за изграждане на военноморска база в Джибути заедно с американските и френските военни бази преди края на 2017 г. Оттогава изявленията първоначално са насочени към морска военноморска база за борба с пиратството и гарантират Сигурността на пролива Баб ал-Мандаб, по-специално за да се гарантира сигурността на китайските кораби, преминаващи през този пролив.
    През юли 2017 г. Китай изпрати за първи път китайски военни сили в първата си отвъдморска военна база в Джибути, един ден след като китайските военни кораби маневрират с боеприпаси в Средиземно море по пътя към Черно море, оставяйки ясни знаци и сигнали за това присъствието на Китай в региона става все по-сериозен и военен от всякога. остров Перим (Барим) го разделя на два по-малки пролива и става тясно за всички
  • 18 Стратега

    1 1 Отговор
    Бул-ексит! Пак влезнахме във военен пакт и ще ни натрапят и друга война. А и НАТО ексит!
Новини по държави: