Last news in Fakti

25 Януари, 2024 22:22 1 762 10

Нова криза в Скопие! Премиерът и председателят на парламента подадоха оставки, управляващи и опозиция отново с остри обвинения

  • северна македония-
  • димитър ковачевски-
  • вмро-дпмне-
  • талат джафери-
  • християн мицкоски

Размяната през съобщения и изявления на реплики между двете основни политически партии в Северна Македония е редовна практика, а предизборната ситуация все повече проличава в реториката им

Нова криза в Скопие! Премиерът и председателят на парламента подадоха оставки, управляващи и опозиция отново с остри обвинения - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Председателят на парламента на Северна Македония Талат Тжафери също подаде оставка, съобщиха от законодателния орган на страната, а самият Джафери написа, че го е направил „с чувство на гордост и удовлетворение”, защото и в двата си мандата като председател на парламента е работил отговорно, професионално, независимо и прозрачно, съобщава БТА.

„Така ще продължа и в следващото предизвикателство“, написа Джафери във фейсбук профила си. В интервю за парламентарния телевизионен канал, в което направи кратък отчет на свършеното, Джафери посочи, че целта му като премиер на техническото правителство ще бъде да осигури спокойни и честни избори в страната.

С оставките на Ковачевски и Джафери, които бяха депозирани днес и ще бъдат констатирани на заседание на парламента утре, започна и процедурата по избор на третото техническо правителство на Северна Македония, формирано с участието и на представители на опозицията, според договора от Пържино, който постави край на политическата криза в страната през 2015 г.

Снощи опозиционната ВМРО-ДПМНЕ определи имената на кандидатите си за министри на вътрешните работи и на труда и социалната политика, както и на зам. министрите, които според договора се полагат на опозицията, които бяха оценени от СДСМ като „слаби и непрофесионални кадри за техническото правителство”.

„Някои от предложените кандидати са лични приятели на (лидера на ВМРО-ДПМНЕ) Християн Мицкоски, някои са бивши служители в управлението на Скопие, а други са кадри от времето на (Никола) Груевски, но никой от тях няма постигнати резултати зад гърба си”, каза в изявление говорителят на управляващата партия Богданка Кузевска.

От ВМРО-ДПМНЕ пък излязоха със съобщение веднага след като Димитър Ковачевски депозира оставката си в парламента.

„Адио, Ковачевски! (Северна) Македония никога повече няма да бъде ръководена от Ковачевски или подобни некадърни кадри, които заклещиха страната, донесоха бедност и престъпност.... Талат Джафери, човекът, който ще изгаси лампите на правителството на СДСМ и ДСИ, е част от системата, която позволи на Ковачевски и всички около тях да унищожат страната”, се казва в съобщението на опозиционната партия.

Размяната през съобщения и изявления на реплики между двете основни политически партии в страната е редовна практика, а предизборната ситуация все повече проличава в реториката им.

Министрите в бъдещия кабинет на Талат Джафери, чиито имена той ще внесе официално в парламента в събота, след като получи мандат за съставяне на кабинет от президента Стево Пендаровски, са почти ясни. Още в края на декември от СДСМ обявиха, че всички сегашни министри, с изключение на тези, чиито министерства ще поемат министри на ВМРО-ДПМНЕ, остават същите, все още неофициално медиите в страната твърдят, че промяна няма да има и в имената на министрите от ДСИ. Не е ясно все още дали Алианс за албанците, която последна влезе в правителството на Ковачевски, ще остане със свои министри и в техническото правителство.

Заседанието на парламента, на което трябва да бъде гласувано техническото правителство, за пръв път оглавено от албанец, ще бъде в неделя. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ обяви, че въпреки решението си да се включи в правителството, депутатите ѝ ще се въздържат да го подкрепят.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    11 0 Отговор
    Вето за РСМ

    Коментиран от #3, #5

  • 2 Сатана Z

    5 7 Отговор
    Ми то е ясно,в Македония албанец за премиер,а в България, турчин.Такава ми е орисията.
  • 3 Не вето

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    А лопата трябва
  • 4 Аз съм веган

    5 1 Отговор
    Българска им работа
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мъкола от Куев

    6 1 Отговор
    същият боклук като тук. те също са българи
  • 7 Большой

    4 0 Отговор
    Македонски театър !
  • 8 така така

    2 0 Отговор
    Кризата я създаде този плешив лешояд на снимката!
  • 9 Доката

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "РСМ":

    Първо обърнете внимание на на суверенитета си и после да ограничавате кой като какъв да се чувства . В Скопие улици ,булеварди ,училища им се сменят имената с албански в някой населени места се веят албански знамена .. няма значение кой от каква народност е трябва за всички правата и задълженията да са еднакви ... Ако имате проблем той определено не е България
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: